У слов’янській культурі велике місце віддається національним стравам. До найбільш популярним і універсальним страв належать пельмені та вареники. Перша страва є поєднанням різного вигляду і консистенції м’яса з тестом, а другий вид страви характеризується великим видом начинок. Саме класичному поєднанню сиру та тіста для вареників, буде присвячена ця стаття.
Вареники з сиром можна зробити двох видів: солодкі і несолодкі, проте незалежно від виду, вони все одно залишаться другим блюдом, ситний, смачний, простим. Для його приготування не потрібно велику кількість інгредієнтів або складних і тривалих процесів, але слід пам’ятати, що дане ласощі має дві складові: тісто і начинку. Щоб замісити тісто для вареників з сиром, зробити його ніжним, потрібно мати не тільки знання, але і практичні навички.
Види тіста для вареників:
- Заварне.
- На кефірі.
- Дріжджове.
- На мінеральній воді.
- З крохмалем.
- На воді, класичний рецепт.
У чому секрет приготування ідеального тесту? Потрібно точно слідувати рецептом і кухарському чуттю, тоді і страва вийде смачним.
Заварне тісто для вареників з сиром
Знадобляться наступні інгредієнти:
- борошно 700-750 грам;
- цукор 50 грам;
- масло вершкове 50-60 грам;
- молоко 200 грам, 1 склянку.
- яєчні білки 2 штуки;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
У спеціальну миску або каструлю виливається молоко, розтоплене масло, додається цукор і сіль, згідно пропорції. Вся суміш ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Заміт знімається з вогню. У розігріту масу поступово додається один стакан борошна. Коли суміш охолоне, в неї втручаються трохи збиті білки. На завершення висипаються залишки борошна, і вимішується еластичне тісто.
Готуємо на кефірі
Наступний рецепт тіста не менш смачний і ніжний, ніж попередній.
Щоб приготувати тісто для вареників з сиром на кефірі знадобиться:
- кефір 0,5 літра;
- борошно 5 склянок (обсяг близько 20 мл);
- цукор 50 грам;
- яйце 1 шт.;
- сіль і сода 2/3 чайної ложки.
Етапи приготування:
У просіяне борошно додається яйце, цукор і сіль. У кефір кімнатної температури засипають соду, перемішують, і, вичікуючи 5 хвилин, знову заважають до тих пір, поки не відбудеться реакція гасіння. Потім кефір повільно вливається в борошняну суміш і вимішується ложкою (віночком), а потім руками. Тісто вийде дуже ніжним, не липким. Довго місити його не потрібно.
На замітку. Якщо після приготування залишиться шматочок тіста, його можна загорнути в плівку і заморозити, а при необхідності використовувати повторно.
Рецепт дріжджового тіста для вареників
Даний рецепт відомий багатьом, проте, він найбільш клопіткий з-за головною його складовою, дріжджів. Тривалий час приготування воно з лишком компенсує своєю пишністю і ніжністю.
Склад компонентів:
- вода кип’ячена 500-700 мл;
- борошно 7-8 склянок (об’єм 20 мл);
- дріжджі 20 грам (якщо сухі, то чайна ложка з невеликою гіркою);
- цукор 25 грам;
- сіль 0,5 чайної ложки.
Як замісити дріжджове тісто,
Дріжджі розчинити в кип’яченій теплій воді, але не гарячою, додати цукор і сіль. Висипати 6 склянок просіяного борошна, вимісити. Вийде злегка липка маса. Поступово додати решту борошна до отримання щільної, не липнущей до рук консистенції. Потім накрити ємність тканинною серветкою і поставити в тепле місце на 90 хвилин, щоб тісто піднялося, купуючи пишність, легкість.
Важливо! Щоб отримати дійсно смачну основу, надовго зберігає свої смакові якості, тісто слід обминати кілька разів.
Тісто на мінеральній воді
Ще один рецепт, який містить невелику хитрість – мінеральна вода. Завдяки чому тісто на воді виходить еластичним, пікантним, ніжним.
Інгредієнти наступні:
- мінеральна вода 1 склянка;
- борошно пшеничне 4,5 склянки;
- рослинна олія 80 грам;
- яйце 1 шт.;
- сіль і цукор за смаком.
Кроки приготування:
- Перший крок: змішати мінералку, цукор, сіль і яйце. Добре збити отриману суміш віночком.
- Другий: невеликими порціями всипати просіяне борошно і вимішувати до отримання блискучої, м’якою, липкою однорідної маси.
З додаванням крохмалю
Крохмаль додасть тісту еластичність і ніжність, міцно тримає шви при варінні і не дає ніякого стороннього присмаку.
До складу входить:
- борошно пшеничне 250 грамів;
- крохмаль картопляний 100-120 грам;
- вода кип’ячена 150 мл;
- масло пісне 1 столова ложка;
- сіль і цукор.
Порядок дій:
Спочатку змішуються всі сипучі інгредієнти – борошно, цукор, сіль, крохмаль. Ретельно перемішуються між собою до однорідності. В отриману суміш додається вода і масло. Тісто вимішується до гладенької текстури, не прилипающей до рук суміші, потім загортається в харчову плівку і залишають у прохолодному місці (холодильнику, наприклад) на 0,5 години.
М’яке пластичне тісто на воді
Класичний рецепт відомий всім господиням. Він простий і швидкий у підготовці, тому і вважається найпоширенішим.
До складу входять компоненти:
- вода питна, холодна 1 склянка;
- борошно пшеничне 2 склянки;
- сіль за смаком.
Приготування даного типу тесту полягає в змішуванні всіх продуктів до однорідної маси. Залишити «відпочивати» на стільниці під рушником або тонкою тканиною на 30 хвилин.
Варіанти рецептів представлені, що ж стосується інших важливих моментів приготування вареників, їх слід розглядати окремо.
Як готувати начинку, ліпити і варити вареники з сиром?
Начинка не менш важлива, ніж якісне тісто.
Для її приготування знадобиться:
- 500 грамів сиру;
- 1 яєчний жовток;
- цукор за смаком;
- ванілін.
Сир обов’язково пропускається через дрібне металеве сито, щоб отримати однорідну масу без грудочок і домішок.
Після цієї нескладної маніпуляції в масу вбити жовток, додати цукор, ванілін і ретельно перемішати до повної однорідності. Це можна зробити вручну, використовуючи ложку або лопатку, або ж скористатися міксером. В останньому випадку маса стає тягучою і густою.
Ліпити вареники не так вже складно, як здається на перший погляд. Тісто ділиться на однакові порції, з яких розкочуються форми у вигляді млинця. Можна зробити один великий млинець товщиною близько сантиметра, і спеціальною формою або склянкою видавлювати заготовки. Далі в кожну отриману форму покласти чайну ложку начинки і добре защипнути краю, щоб вміст в процесі варіння не випало.
Вариться страва у великій кількості води, попередньо підсоленій, тоді вареники придбають пікантну нотку. Середній час приготування 5-7 хвилин. Якщо ж додати цукру з розрахунку ½ столові ложку на літр води, то страва буде солодким.
Вареники — не тільки смачне, ситне, але і корисне блюдо, завдяки своєму складу і любові, з якої приготовані. До того ж це дуже практичний варіант. За один раз можна приготувати тісто для вареників достатньо великої партії. Розкласти їх на присипаних борошном обробних дошках, і заморозити протягом пари годин в морозилці. Після зібрати вироби в пакет і зберігати в морозильній камері. Коли на вечерю не буде сил приготувати щось складне, можна дістати їх з морозилки і швидко відварити до готовності.
Важливо! Перед варінням вареники не розморожують, їх опускають в окріп в мороженому вигляді.