Тісто для вареників — дуже важлива частина приготування популярної української страви. Важко знайти таку людину, яка ніколи не куштувала вареники. Але мало хто знає, що їх вигадали турки. Пізніше слов’яни трохи модифікували цю страву під свій манер, трохи спростивши рецепт тесту. У цій статті підібрано 10 найкращих рецептів тесту для вареників.
Заварне тісто для вареників на окропі в домашніх умовах
Вареники роблять із начинкою з картоплі, ягід, капусти, сиру, грибів – всі вони по-своєму смачні. Ми зупинимося на рецепті заварного тіста для цієї смачної страви.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Окріп – 1 ст.
- Борошно пшеничне – 3 ст.
- Сіль – ½ ч.л.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
Процес приготування:
Як приготувати смачне тісто для вареників? У миску просійте 3 склянки борошна. Додайте|добавляйте| в миску сіль і перемішайте.
Додайте до борошна 2 столові ложки соняшникової олії.
Далі потрібно влити окроп. Додавати його потрібно тонким цівком і відразу замішувати тісто.
Коли дуже важко заважати тісто ложкою, переходьте до ручного замісу. Доведіть тісто для вареників до однорідної консистенції, потім можна приступати до розкочування та ліплення.
Смачного!
Найкраще тісто для вареників, щоб не розвалювалося
Вареники – смачна легка страва, яку можна приготувати з різними начинками на свій смак. Для ліплення вареників використовують найпростіше пісне тісто.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 450-500 гр.
- Олія – 3 ст.л.
- Вода – 200 мл.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. У мисці збийте яйце із сіллю. Потім додайте до збитого яйця олію і ще раз добре перемішайте.
2. У глибоку миску просійте борошно пшеничне, зробіть в ній ямочку і влийте туди яєчну суміш.
3. Потім влийте склянку холодної води та починайте замішувати тісто вилкою або віночком.
4. Коли тісто стане досить густим, викладіть його на посипану мукою поверхню і продовжуйте вимішувати руками.
5. Перед тим, як приступити до розкочування, дайте відпочити тесту 5-10 хвилин.
Смачного!
Класичний рецепт тесту для вареників на кефірі
Вареники є стравою, в якій начинка, загорнута в тонке тісто. Однак, якщо додати в тісто кефір, воно вийде більш пишним і чимось нагадуватиме галушки.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Кефір – 0,5 л.
- Борошно пшеничне – 5-5,5 ст.
- Сіль – 1 год.
- Цукор – 1 ст.
- Сода харчова – 1,5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
1. Просійте муку в об’ємну миску. Додайте сіль та соду, добре перемішайте.
2. Яйце збийте з|із| цукром в окремій мисці.
3. Додайте масу із збитого яйця в борошно.
4. Кефір заздалегідь дістаньте із холодильника, щоб він прогрівся до кімнатної температури. І додайте його слідом за яєчною масою до борошна.
5. Почніть тісто замішувати ложкою, потім перекладіть його на стіл і продовжуйте вимішувати руками. Коли тісто перестане липнути до рук, накрийте рушником і залиште на 10 хвилин. Після чого, приступайте до розкочування тіста.
Смачного!
Ідеальне тісто для вареників із картоплею
Напевно, найпопулярніша начинка для вареників виготовляється з картоплі. Таку страву можна приготувати самостійно в домашніх умовах, і рецепт м’якого еластичного тесту для них ви знайдете нижче.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 250 мл.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Борошно просійте в об’ємну миску. Додайте|добавляйте| трохи солі і перемішайте.
2. Розбийте на борошно одне яйце.
3. Далі влийте в миску холодну воду і починайте замішувати тісто.
4. Коли тісто важко заважати ложкою, викладіть його на стіл і продовжуйте замішувати руками.
5. Колобок із тіста накрийте рушником і залиште на півгодини, щоб він дійшов до потрібної консистенції. Потім перекладіть його на робочу поверхню, посипте мукою і тонко розкотіть.
Смачного!
Простий рецепт приготування тіста для вареників на воді
Для людей, які вважають калорії або тримають пост, тісто, замішане на воді, є відмінним рішенням. До того ж вареники з таким тестом можна робити з будь-якою начинкою.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій: 2.
Інгредієнти:
- Вода – 150 мл.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
Процес приготування:
1. Борошно просійте через сито та всипте в миску. Борошно для тіста може знадобитися трохи менше або більше, головне, щоб тісто набуло правильної консистенції.
2. Зробіть невелике заглиблення у борошні і влийте туди воду і всипте сіль.
3. Починайте замішувати тісто ложкою або лопаткою.
4. Потім густе тісто перекладіть на рівну поверхню і продовжуйте вимішувати руками доти, доки воно не перестане липнути до рук. Тісто має вийти м’яким та еластичним. Посипте робочу поверхню борошном і розкачуйте тісто.
Смачного!
М’яке тісто для домашніх вареників з вишнею
Вареники з вишнею можна сміливо віднести до десерту, влітку його готують із свіжих ягід, узимку – із заморожених. У приготуванні тіста для таких вареників також є свої секрети, які дозволять приготувати страву дуже смачною.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 450 гр.
- Вода – 180 мл.
- Олія – 3ст.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Просійте борошно в об’ємну миску, додайте щіпку солі. Далі тонким струмком влийте дуже гарячу воду. Для цього закип’ятіть чайник, зачекайте 5 хвилин і додайте воду до борошна.
2. Додайте в тісто олію, воно зробить тісто еластичним, і воно не розвалиться під час варіння.
3. Почніть замішувати тісто в мисці, потім покладіть його на рівну поверхню і продовжуйте вимішувати руками.
4. Тісто розкотіть на рівній поверхні пласт товщиною 3-4 міліметра і зробіть з нього кружечки кухлем або склянкою. У ці кружечки загорніть начинку з вишні та зробіть вареники. Готові вареники посипте цукровою пудрою і готовий домашній десерт.
Смачного!
Як приготувати еластичне тісто для вареників з чорницею.
Не знаєте, чим порадувати сім’ю, приготуйте вареники з чорницею. Це напрочуд смачна і легка страва. Його можна доповнити сметаною чи збитими вершками. Ми розповімо, як замісити тісто, і справа залишиться за малим.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Вода – 0,5 ст.
Процес приготування:
1. Поставте воду в холодильник, до моменту замішування тіста вона повинна бути дуже холодною. У миску просійте борошно, то тісто насититься киснем. Додайте щіпку солі.
2. До борошна додайте одне яйце і перемішайте.
3. Потім влийте холодну воду та починайте замішувати тісто. Воно має бути еластичним та пружним.
4. Тісто оберніть у харчову плівку і покладіть на півгодини у холодильник. Після цього розкотіть тісто і зробіть із нього вареники з чорницею.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування тіста для вареників із сиром
Один із самих ситних варіантів вареників виходить із начинкою з сиру. Їх можна варити або обсмажувати на вершковому маслі – вийде дуже смачно та ідеально підійде для сніданку. Причому замісити тісто для таких вареників дуже просто.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій: 4.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне вищого гатунку – 3 ст. (450 гр)
- Сіль – 1 год.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
1. Борошно просійте через дрібне сито, можна це кілька разів.
2. Борошно змішайте з яйцями та сіллю.
3. Потім влийте воду і вимісіть тісто, воно буде досить щільним.
4. Посипте робочу поверхню борошном і розкачайте тісто в тонкий шар завтовшки 2-3 міліметри. Склянкою або чашкою виріжете з нього невеликі кружечки і зліпите вареники з сиром.
Смачного!
Простий та смачний рецепт тесту для вареників без яєць
Варіантів приготування тіста для вареників дуже багато, тож кожна господиня може вибрати рецепт для себе. Тісто за цим рецептом виходить завжди, з ним легко працювати, таке тісто легко ліпитись і не липне до рук.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 450 гр.
- Сметана – 3 ст.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
1. Відміряйте необхідну кількість борошна і просійте його в миску.
2. До борошна додайте сіль, соду, сметану і перемішайте ці інгредієнти.
3. Замішуйте тісто доти, доки воно не стане однорідним і не перестане липнути до рук.
4. Тісто оберніть у харчову плівку і дайте відпочити 15-20 хвилин. Воно буде неймовірно зручним у роботі, його легко розкачувати та ліпити вареники.
Смачного!
Тісто для вареників на молоці в домашніх умовах
Ще один відмінний варіант приготування тіста на молоці для вареників, мантів та пельменів. Воно має нейтральний смак та не перебиває начинку.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій: 4.
Інгредієнти:
- Молоко – 100мл.
- Яйце – 1 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Борошно – 300 грн.
Процес приготування:
1. У теплі молоко всипте сіль і влийте олію, перемішайте.
2. Потім додайте до молочної маси одне яйце і добре перемішайте.
3. Далі через дрібне сито просійте муку|борошно| і всипте соду. Замісити тісто. Тісто вимішуйте протягом 7-10 хвилин, воно має бути щільним та однорідним.
4. Добре вимішане тісто помістіть у целофановий пакет або оберніть у харчову плівку, покладіть тісто в холодильник на 30 хвилин. Після цього тісто стане еластичним і м’яким, можна розкачувати його і ліпити вареники.
Смачного!