Дріжджове тісто на кефірі податливо, не липне до поверхні стола і рук. Воно підходить для всіх видів випічки, гармонує з солодкими і поживними видами начинок.
Листкове дріжджове тісто на кефірі
Якщо дотримуватися всіх пунктів і вірно визначати кількість інгредієнтів, в результаті вийде дуже смачна пишна випічка.
Порада: Не використовуйте дріжджі, які давно лежать у холодильнику. Купуйте свіжі.
- Змішайте живі дріжджі (60 г) з половиною ложки цукру і ложкою теплої води.
- Півтори пачки масла потрібно розім’яти і додати до нього склянку борошна. Останню перед використанням слід ретельно просіяти. Тоді вийде легке і пишне, як пух, тісто.
- Оберніть утворену масу плівкою і помістіть в прохолоду.
- А поки ще 750 грам борошна змішайте з 100 г цукрового піску, чотирма яйцями і деякою кількістю солі.
- Влийте попередньо підігрітий кефір (300 мл). Додати дріжджову суміш.
- Вимісіть тісто і дозвольте йому «відпочити» близько двадцяти хвилин.
- Розкачайте з отриманої заготовки великий прямокутник. По краях тісто має бути тонше, ніж у середині.
- Дістаньте з холодильника масу з масла і борошна, розкачайте. Покладіть отриманий пласт на середину тіста так, щоб він покрив його на дві третини.
- Поверніть обидва пласта разом двічі і розкачайте. Знову згорніть і відправте в прохолоду.
- Повторюйте дев’ятий крок ще кілька разів, відправляючи тісто в холодильник спочатку на годину, а всі наступні рази – на півгодини.
Рецепт основи для пиріжків
Можна знайти безліч способів приготування смачних пиріжків, але самі чудові виходять, безумовно, на дріжджовій основі.
- Розведіть дріжджі у воді, щоб отримати опару. Її залиште на десять хвилин, щоб склад збільшився вдвічі.
- Візьміть ½ літра підігрітого кефіру, замішайте з ½ ч. л. солі і 2 ч. л. цукру. Додайте сире яйце.
- Змішайте склад, що вийшов з опарою, додайте 2 ст. л. соняшникової олії і поступово, по півсклянки, введіть кіло борошна.
- Отримане в результаті тісто розкачати пластом до семи міліметрів товщиною і виріжте з нього невеликі заготовки-кола – основу для майбутніх пиріжків.
Пам’ятайте: таке дріжджове тісто на кефірі для пиріжків ще підніметься під час випікання, так що ділите його на маленькі шматочки і розкладайте їх на деко на відстані один від одного.
Дріжджове тісто для булочок
Що може бути краще пишних булочок до сніданку? Візьміть на озброєння такий рецепт для їх основи, і ваша випічка завжди буде виправдовувати очікування.
- Розведіть 10 грам дріжджів у теплій воді (100 мл).
- Додайте 3 ст. л. цукру.
- Залиште суміш в теплі на 15 хвилин.
- Нагрійте склянка кефіру, змішайте його з 50 мл олії, яєчним жовтком, ½ ч. л. солі і приготованої до цього опарою.
- ½ Кілограма борошна об’єднайте з отриманою сумішшю. Замісіть тісто і відставте його для «відпочинку» на півтори години.
- Розмісити подышавшее тісто і сформуйте маленькі булочки.
У таку випічку можна додати мак, корицю або родзинки, товчені горіхи. Зверху готовий десерт добре прикрашати медом, варенням або джемом за смаком.
Якщо ви вирішили додати в булочки родзинки, перед введенням його в тісто присипте кожну родзинку борошном.
Пишна основа для випічки
З цього тіста можна приготувати випічку всіх видів. Хоч пишну для домашньої піци, хоч повітряну для ватрушок, хоч податливу для пирога з рибою або інший несолодкої начинкою.
- Збийте з цукром два яйця. Кількість солодкого піску підбирається за смаком і виглядом планованої випічки.
- Додайте кефір (300 г), 10 г розпушувача, трохи солі.
- Можна ввести до складу 1 ст. л. будь-якого міцного алкоголю, але краще коньяк.
- Додайте борошно (300 г).
Швидке дріжджове тісто на кефірі
Бувають моменти, коли гості вже на порозі, а пригостити їх нічим. В такому разі можна зробити булочки або пиріжки на, без перебільшення, «миттєвому» тесті. На їх приготування піде не більше 45 хвилин.
- Просійте борошно (750 г) через сито.
- Додайте до неї дріжджів (11 г). Перемішайте.
- Введіть півсклянки масла оливок, 5 г солі і 15 г солодкого піску. Обережно: не переборщіть з солодким, це негативно позначиться на смаку випічки.
- Підігрійте кефір (250 мл), влийте в суміш і замішайте.
- Приберіть отриманий склад в тепле місце на півгодини.
Без додавання яєць
Харчова непереносимість окремих продуктів – не рідкість. Але алергія на яйця – не привід відмовити собі в пишній випічці. Крім того, такий рецепт сподобається тим, хто дотримується Посту, але дуже хоче солодкого.
Щоб зробити тісто на кефірі без яєць візьміть:
- 3 ст. л. борошна;
- соняшникова олія – 125 мл;
- свіжі дріжджі – 20 г;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 250 мл кефіру.
Алгоритм дій простий:
- Дріжджі і цукор розітріть і залиште на кілька хвилин.
- Нагрійте кефір, додайте в неї сіль і олію.
- Змішайте всі інгредієнти, додайте борошно.
- Змастіть глибоку ємність маслом і викладіть в неї тісто. Накрийте рушником, нехай відстоїться півгодини.
Дріжджове тісто «як пух» на кефірі
Воно прекрасно підійде для пиріжків або булочок, але найбільш смачними з нього виходять пончики.
- Підігрійте ½ л кефіру не менше 2,5% жирності. Збийте з яйцем і дрібкою солі.
- Змішайте 10 г сухих дріжджів з 100 г цукру.
- Об’єднайте суміші, поступово введіть в отриману масу 1 кг борошна, перемішайте і поставте відстоюватися на 40 хвилин.
- Розріжте тісто на невеликі шматочки, з яких скрутіть пончики.
Будь-які вироби з такого тіста можна присмачувати ягідним джемом або варенням, але вони будуть дуже смачними і без добавок.
Основа для приготування млинців
Це найпростіший рецепт приготування легких дріжджових млинців на кефірі. В процесі приготуванні нам не знадобиться сода.
- Півсклянки борошна змішайте з 2 ч. л. цукру, щіпкою солі і 1 ч. л. дріжджів.
- Залийте суміш склянкою теплого кефіру.
- Збийте все віночком, накрийте ємність рушником і залиште тісто «подихати» в теплі тридцять хвилин.
- Збийте 2 яйця і додайте в тісто, всипте ще ¼ склянки борошна.
- Повільно збивайте утворену масу і потроху додавайте ⅔ склянки гарячої води.
- Дайте тісту настоятися ще двадцять хвилин, після чого додайте 2 ст. л. рослинного масла.
Здобне дріжджове тісто для булочок і ватрушок
Пишна здоба, звичайно, ворог фігурі. Але давайте забудемо про це, адже на нас чекають такі смачні здобні булочки!
- Додаємо в ½ л підігрітого кефіру 40 г свіжих пресованих дріжджів або 10 г сухих. Гарненько перемішуємо.
- Додаємо 200 г цукру, 1 ч. л. солі, вбиваємо 2 – 3 яйця.
- Розтоплюємо 100 г вершкового масла, додаємо до суміші.
- Просіваємо борошно, додаємо в тісто і збиваємо.
- У якийсь момент працювати віночком стане складно, тоді продовжимо заміс вручну. Можна дістати тісто з тарілки, покласти на присипаний борошном стіл і вимішувати прямо на його поверхні.
- Склад вийде трохи рідкуватим, але на цьому етапі важливо придушити в собі бажання додати ще трохи борошна. Після того, як тісто стане еластичним, замішуємо його ще п’ять хвилин, потім починаємо поступово вливати олію.
- Готову основу поставте в тепле місце на півгодини. Підійде для цієї мети трохи підігріта, але вимкнений духовка.
Тісто для піци на живих дріжджах
Хтось любить справжню італійську піцу на тоненькому хрусткому коржі. Але в більшості сімей все-таки віддають перевагу домашню піцу, пишну і високу.
- 1 ст. л. цукру і 25 г сирих дріжджів розчиніть в 150 мл теплої води.
- В інших 150 мл води розчиніть 10 г солі і 3 ст. л. оливкової олії.
- У третю миску висипте 500 г борошна і вилийте в неї обидві маси з двох попередніх пунктів.
- Перемішуйте складу, поки він не перестане бути липким.
- Візьміть ємність побільше і змастіть її оливковою олією, якщо вирішили не додавати його раніше. Помістіть в неї тісто і дайте йому настоятися 1,5 год в теплому місці. Зручно для цих цілей нагріти духовку приблизно до 50 градусів, вимкнути і відправити в неї тісто для расстойки.
Більшість інгредієнтів, наприклад, кефір та воду, можна підігріти, щоб тісто добре піднялося.
Тісто для біляшів
Говорячи про беляшах, багато представляють незрозумілу продукцію, якою торгують у кіосках громадського харчування сумнівної репутації. Але домашні біляші – це щось неймовірно смачне! Записуйте рецепт кращого тесту для такої випічки.
- Підігрійте ½ літра кефіру, перемішайте з яйцем.
- Просійте 800 г борошна, розведіть 20 г сухих дріжджів, 50 г цукру.
- Вимішуйте тісто з усіх інгредієнтів так, щоб воно було м’яким, але без зайвої рідини.
- Розкачайте з отриманої заготовки коржі – це основа для біляшів.
Не економте на кількості борошна і обов’язково просеивайте її. При виборі цього інгредієнта для приготування повітряного дріжджового тіста звертайте увагу на її склад, а особливо, на кількість клейковини. Зміст цього компонента не повинно бути низькими, інакше ваше тісто ніколи не буде пишним.