Тісто філо – це найтонші шари несолодкої випічки бездріжджового напівфабрикату, розкачані до напівпрозорого стану. «Прийшло воно до нас із Греції, де використовується в якості основи для приготування середземноморських солодощів. У нас схоже тісто називають витяжним, бо, в кінцевому рахунку, воно розтягується руками. Але готувати його можна і по-іншому. Як? Дізнайтеся з матеріалу статті.
Як приготувати тісто філо своїми руками
Розкриємо секрет, як з найменшими зусиллями розкачати тісто філо найвитонченіші листи.
Що для цього необхідно:
- просіяти в глибоку посуд півтори склянки борошна разом з вісьмома грамами розпушувача і половинкою чайної ложки солі;
- у гірці зробити поглиблення;
- розбити в ямку яйце і трохи розім’яти його руками;
- підлити наповнену на дві третини кухоль молока і четверту частину склянки рафінованої олії.
Змішаємо рідкі продукти з борошном руками. Замісимо липке і дуже м’яке тісто.
Воно буде сильно клеїтися до рук, але додавати борошно в нього більше не потрібно, інакше розкачати тісто настільки тонко, як хочеться, не вийде.
Зручніше місити напівфабрикат на гладкій стільниці. Збирати прилиплі шматочки можна за допомогою скребка. Через 7 – 10 хвилин замісу тісто має бути як і раніше м’яким, але вже стане не таким клейким.
Подкатаем шматок в кулю. Приберемо подпыленную борошном миску і накриємо харчовою плівкою. Протягом 30 хвилин тісто буде відпочивати. За цей час клейковина набере потрібні властивості.
Витягнемо кулю в коротку «ковбаску» і поділимо шматок на 6 рівних частин і кожної додамо округлу форму. Приберемо шматочки під плівку, щоб вони не заветрелись.
Приступаємо до найголовнішого етапу – розкочування тіста.
Отже, як готувати тісто філо:
- Приготуємо суміш з кукурудзяного крохмалю і борошна. Першого візьмемо 150 г, другого – в два рази менше. Цією сумішшю будемо пересипати пласти, щоб вони не склеїлися.
- Розкотимо перший кулю в не дуже тонкий шар товщиною приблизно 3 мм і відкладемо в сторону, рясно припорошив крохмальної сумішшю.
- Точно так само розкотимо наступний шар і укладемо другий шар поверх першого.
- Розкотимо залишилися шматочки, складемо всі шари стопкою, але кожен пласт будемо рясно пересипати борошном з крохмалем.
- Посунемо стопку ближче до себе і розкотимо її як можна тонше, повинен вийти прямокутник розмірами приблизно 40×45 див.
Тепер можна шари тесту відокремити один від одного. Зайву муку і крохмаль потрібно змахнути пензлем.
Тісто філо дуже швидко засихає. Поки ви працюєте з одним листом, накривайте інші вологим рушником або харчовою плівкою.
Яблучний штрудель з тіста філо
Штрудель – традиційний австрійський десерт у вигляді рулету, який готується з тонких шарів тіста, обертаються навколо всієї необхідної начинки.
Штрудель з яблуками – це класика. Для приготування ніжного ласощі знадобляться три листи тесту філо.
Складемо начинку. Візьмемо:
- три ароматних яблука;
- по півсклянки цукру і родзинок;
- цілий стакан волоських горіхів;
- чайну ложку кориці і три столові ложки панірувальних сухарів;
- чверть пачки вершкового масла.
Масло потрібно підігріти і розплавити на водяній бані. Яблука порізати кубиками. Горіхи розмолоти блендером. Родзинки замочити на 10 хвилин в окропі, воду злити.
Формуємо пиріг:
- Листи тесту промазуємо маслом і складаємо один на одного.
- Змішуємо всі компоненти начинки.
- Викладаємо яблука з родзинками і сухарями «ковбаскою» вздовж меншої сторони пласту, на 6 – 7 см відступаючи від обох країв.
- Накидаємо краї тіста на начинку, звертаємо пиріг рулетом і обмазуємо розтопленим маслом.
Відправляємо десерт в духовку на півгодини випікатися при 180 º с.
Покроковий рецепт пахлави
Традиційну пахлаву можна готувати з медом або цукром. Ми поділимося рецептом на сиропі. Таке ласощі виходить менш нудотним. Рецепти з тіста філо як раз і сподобається тим, хто любить не дуже солодкі десерти.
Готуємо продукти:
- 12 аркушів тонкого тіста;
- півпачки вершкового масла;
- чашка волоських горіхів;
- для сиропу – 2 склянки цукру, 3 склянки води, половинка лимона.
Масло розтопити в мікрохвильовці. Горіхи потовкти качалкою, залишивши жменю цілих половинок для прикраси.
Етапи приготування десерту;
- Викладаємо на деко шість шарів тіста один на одного, кожен рясно промазуємо маслом.
- Поверх тіста викладаємо подрібнені горіхи.
- Вкриваємо їх шістьма листами тесту, кожен з яких теж змазаний маслом.
- Робимо прорізи гострим ножем, розділяючи десерт на ромби.
- Шматочки прикрашаємо половинками волоського горіха і прибираємо десерт в розігріту до 180 º с духовку на 40 хвилин.
Поки пахлава випікається, приготуємо сироп. Прокип’ятимо цукор з водою на сильному вогні протягом 20 хвилин. Розведемо отриманий склад лимонним соком і залишимо на плиті ще на 5 – 7 хвилин.
Готовий десерт заллємо солодкою рідиною так, щоб вона потрапила у всі прорізи. Виймемо пахлаву з листа через кілька годин, коли вона повністю просочиться цукровим сиропом.
Готуємо пиріжки з м’ясом
У Туреччині пиріжки з тіста філо з м’ясом називаються берек. Соковита начинка готується з баранячої лопатки. Пропорції для цієї страви складаються довільно.
М’ясо подрібнюють у фарш. Обсмажують на сковорідці до готовності разом з цибулею і спеціями для баранини.
Тісто філо дуже тонке, швидко пропікається, тому в нього ніколи не загортаються сирі продукти.
Лист філо складається втричі так, щоб вийшла довга «доріжка». З краю викладається трохи начинки. Тісто піднімається за один куточок, перетягується на фарш. Складається далі за таким же принципом так, що в підсумку виходить трикутний пиріжок.
Випічка з тіста філо змащують топленим маслом, посипається кунжутом і доходить у пічці до кондиції при 170º с за 30 хвилин.
Пиріг з тіста філо з сиром
Для пирога з сиром знадобиться 400 г тесту.
Начинка:
- 700 г бринзи;
- кружка сметани;
- три яйця;
- пучок зелені.
Сир розкришити, зелень порізати, все змішати зі сметаною і збитими яйцями.
Пиріг викладається шарами: 2 аркуша тесту – начинка, 2 листи тесту – начинка і так далі. Перед тим як розмазувати сир, тісто змазують оливковою олією.
Верхні листи покривають збитим яйцем. Печуть пиріг при 180 º с протягом 35 хвилин.
Кошики з крабовим м’ясом
Начинку для кошичків зробимо з крабових паличок. Але якщо у вас є можливість купити даний крабове м’ясо – готуйте з ним.
Продукти:
- пачка паличок;
- сир вершковий – банку, приблизно, 70 м;
- ложка майонезу;
- зелень за смаком.
Палички заморожуємо в морозилці. Потім даємо їм трохи відтанути, натираємо на треку і змішуємо з сиром, майонезом і зеленню.
У форми для кексів кладемо квадратики тіста філо, дещо зміщуючи їх відносно один одного, щоб вийшло щось на кшталт квітки. На кожну кошичок знадобиться 3 – 4 шари. Всі аркуші скроплюємо оливковою олією і в середину кладемо трохи начинки.
Випікаємо порції в розігрітій духовці, поки не підрум’яняться.
Кулеб’яка з лососем і рисом
Всі інгредієнти для рибного пирога потрібно підготувати заздалегідь. Пропорції не вказуємо, їх можна брати довільно.
Для начинки знадобиться: лосось, курячі яйця, зелень, рисова каша. Рибу або філе можна цілком запекти в духовці або зварити у воді, а потім розібрати і витягти всі кістки.
Кулеб’яку краще готувати в глибокій посуді.
- На дно викладаємо 3 аркуша тесту. Всі шари повинні бути змазані маслом.
- Розрівнюємо начинку з рисової каші, зелені і рубаних відварених яєць.
- Накриваємо цей шар двома листами філо і промазуємо маслом.
- Розрівнюємо шар рибного фаршу і закриваємо кулеб’яку черговими трьома листами.
- Змащуємо поверхню пирога збитим жовтком і ставимо в розігріту духовку. Виймаємо, коли підрум’яниться.
Грецький пиріг зі шпинатом і Фетою
Грецький пиріг спанокопита готується з витяжного тіста. Для його приготування, крім Фети і шпинату, вам також знадобиться Рікотта, 4 яйця, цибулина.
На дно керамічної форми укладають 6 шарів філо, сбрызнутых оливковою олією.
Поверх тіста розрівнюють начинку:
- Пачку сиру Фета кришать виделкою.
- У мисці збивають 4 яйця, розмішують з вмістом упаковки сиру Рікотта.
- З’єднують всі інгредієнти, до них додають обсмажену до золотистого кольору, додати порізану цибулину.
- Отриманий соус вилити в миску зі шпинатом і перемішують.
Начинку вкривають двома шарами філо. Краї змащують жовтком і скріплюють. Поверхню пирога обмазують оливковою олією.
Заготівлю випікають в духовці близько 40 хвилин. Перед нарізкою пирога дають постояти 15 – 20 хвилин.
Рецепт солодкої баницы
Баніца – повітряний сирний пиріг з найтоншого тесту. Це болгарське національне блюдо. Готується воно круглої рознімної формі. Для пирога використовується близько 400 г тесту.
Робимо рулети. Змащуємо шар філо вершковим маслом. На нього кладемо другий шар. Знову обмазуємо маслом. Тонко розподіляємо начинку.
Начинка:
- у рівних пропорціях змішуємо сир і терту бринзу (приблизно за 400 м);
- додаємо два яйця;
всі перетворюємо в однорідну масу.
Тісто загортається тонким довгим рулетом, який складається «равликом» і поміщається в середину форми для запікання. Навколо першого рулету викладаються складені таким же чином інші листи тесту. Вміст форми заливається заливкою з склянки сметани, одного яйця і столової ложки цукру.
Пиріг доходить до готовності при 180 º с за 40 хвилин.
Минтай, запечене в тісті філо
Рибні пироги з філо виходять дуже легкими. Минтай (1 кг) повинен бути попередньо отварен і звільнений від кісток.
- В рибний фарш додаємо 150 г тертого сиру, покромсаем чотири варені яйця і додамо начинці аромат за рахунок рубаної зелені.
- Складемо тісто філо 7 – 8 шарів, кожен з яких збризніть оливковою олією. Розподілимо по тесту начинку, відступаючи від країв на 6 – 7 див.
- Загорніть краї всередину, прикриваючи начинку.
- Звернемо тісто рулетом, обмажем його яєчним жовтком і поставимо випікатися при 180 º с. Пиріг приготується буквально за 20 хвилин.
Трикутники з курино-цибульною начинкою
- Відваріть в підсоленій воді курячу грудку (250 – 300 м).
- На гарячому маслі обсмажте дрібно порізану цибулину.
- М’ясо розділити на волокна і покладіть в сковороду до цибулі. Злегка обсмажте.
- Три листи філо складіть один на один і розріжте вздовж на три тонкі «доріжки». Кожну змастіть маслом.
- На край покладіть ложку начинки. Підніміть тісто за один кут, прикриваючи фарш. Продовжуйте обертати філо навколо начинки, поки не вийде кругла булочка.
- Укладіть слойки на пергамент, змастіть їх курячим жовтком і випікайте при 200 º с 15 хвилин.
«Наполеон» з тіста філо
Листи філо складаємо по троє і поміщаємо на пергаментний папір. Випікаємо заготовки в духовці 4 хвилини до золотистого кольору.
Крем:
- банку згущеного молока;
- пачка вершкового масла;
- чашка жирних вершків;
Згущене молоко і масло збиваємо окремо. Вершки перетворимо в стійку піну в іншій ємності. І те, і інше змішуємо лопаткою. Отримуємо масляний крем.
Коржі філо змащуємо одержаним складом. Верхній шар посипаємо сухарями і прибираємо торт в холодильник до ранку.
Тісто філо – чудова основа для імпровізації. З ним можна спекти як солодкі десерти, так і ситні м’ясні пироги. Багато воліють купити готове тісто. Але, як ми з’ясували, зробити його самостійно не так вже й складно.