Листкове тісто ідеально підходить майже для всіх видів борошняних страв. З ним улюблене печево виходить повітряним, пишним і дуже смачним.
Листкове тісто – класичний рецепт на дріжджах
Випічка з листкового тіста виходить легкою і ніжною. Тісто не заважає вам відчути прекрасний смак начинки, а доповнює страва.
На перший погляд, процес вироблення тіста може здатися прийнятним, але все набагато легше. Просто заздалегідь відведіть на це необхідну кількість часу.
Покрокова технологія приготування.
Вам знадобиться:
- молоко – 0,25 л;
- щіпка солі;
- мука пшенична вищий сорт – 560 г;
- цукровий пісок – 80 г;
- шматок масла – 250 г;
- щіпка ваніліну.
Як зробити листкове тісто:
- Для початку необхідно приготувати дріжджову суміш. Прогріваємо молоко до теплого стану. Виливаємо 100 мл у миску насипаємо туди ж цукор, дріжджі.
- Через сито висипаємо в молочну суміш 140 грамів борошна. Все перемішуємо і залишаємо миску з її вмістом на півгодини в теплі.
- Після цього дріжджову опару переливаємо до залишився молока, додаємо сіль.
- Просіваємо в ту ж посуд, що залишилася борошно, насипаємо ванілін і кидаємо 50-грамовий шматочок масла. Гарненько вимішуємо тісто до повної однорідності.
- Закриваємо посуд харчовою плівкою і ставимо на поличку в холодильник на 3 години.
- Вершкове масло, яке в нас залишилося, викладаємо на пекарській папір, накриваємо ще одним шматком паперу і розгортаємо в прямокутну корж. Закриваємо пласт в холодильнику.
- Дістаємо тісто і розгортаємо його в прямокутник. В його центр кладемо охолоджений шар масла. Краї тіста повинні бути вільними. Закриваємо краями масло, тобто звертаємо тісто конвертиком, защипуємо краю.
- Зверху насипаємо трохи борошна і починаємо водити качалкою по тесту від центру до країв.
- В результаті повинен вийти прямокутний пласт товщиною півтора сантиметра.
- Розгортаємо тісто на 90 градусів і звертаємо в три шари, як згорнули б книжку.
- Накриваємо його харчовою плівкою і прибираємо морозилку на 20 хвилин.
- Дістаємо їх холодильника листкове дріжджове тісто, проходимся по ньому качалкою і знову закриваємо в холодильнику на 20 хвилин. Повторити процедуру потрібно ще один раз.
- Тепер можна приступати до формування десерту або спекти несолодкий пиріг.
Швидкий рецепт бездріжджовий
Тісто без дріжджів чудово підходить для несолодкої випічки, наприклад, пирогів, піци або слойок з листкового тіста з м’ясом.
Список продуктів:
- оцет – 15 г;
- шматок вершкового масла – 250 г;
- щіпка солі;
- борошно біла – 0,45 кг;
- горілка – третина чарки;
- вода – 180 мл;
- одне яйце.
Готуємо листкове бездріжджове тісто:
- Виливаємо в чашу яйце, наливаємо туди оцет, горілку, насипаємо сіль. Все перемішуємо до повного розчинення солі.
- Вливаємо в яєчну суміш воду, перемішуємо.
- На чисту стільницю висипаємо крізь сито пшеничне борошно гіркою.
- Робимо поглиблення в муці і виливаємо в нього суміш яйця з водою.
- Формуємо тісто, поступово збираючи його в колобок.
- Приминаем заготівлю руками до тих пір, поки тісто не стане м’яким і гладким.
- Вкриваємо еластичний шар харчовою плівкою і залишаємо на годину.
- За цей час шматок масла з’єднуємо з борошном. Для цього вершковий брусочок ріжемо на невеликі пластинки, засипаємо борошно і рубаємо ножем, перетворюючи інгредієнти в крихту.
- Прибираємо масу в холодильник на 15 хвилин. Приступаємо до найбільш важливого етапу.
Як правильно розкачувати тісто?
Найголовніше в приготуванні такого тесту – правильно його розкачати. В іншому випадку, воно може злипнутися і утворити ком, з якого нічого вже не можна зробити. Якщо зрозуміти весь процес розкочування тіста, воно більше не здасться вам складним.
- Колобок тесту покласти на присипану мукою стільницю. Розкачуємо його в квадратну корж, товщина якої повинна бути близько 2 сантиметрів, але не більше.
- В центр викладаємо шматочки вершкового масла.
- Завертаємо на масло краї тіста. Повинно вийти щось на зразок конвертика.
- Беремо качалку і розкочуємо пласт тесту по напрямку від себе.
- Повинен вийде прямокутник, довжина якого у три рази більше, ніж ширина.
- Потім складаємо тісто у формі розкладний книжки — в результаті вийшов тришаровий пласт.
- Закутуємо його в харчову плівку і закриваємо в холодильнику на дві години.
- Після цього потрібно вийняти листкове тісто і розкачати його ще раз довгий прямокутник з нова скласти у формі книжки. Прибираємо в холодильник
- Процедуру повторюємо ще три рази. Так у нас вийде багатошарове найтонше тісто.
- Кожен раз насипаємо на стільницю трохи борошна.
- Як тільки тісто буде готове, залишаємо його в холодильнику на ніч.
Готуємо на пиві
Склад рецепта:
- сода – 5 м;
- борошно вищого сорту – 520 г;
- світле пиво – 200 мл;
- сіль – 15 г;
- масло – 0,25 кг
Покрокова інструкція:
- Проводимо через сито борошно і пересипаємо в простору миску.
- Додаємо до нього соду і сіль.
- Дістаємо заморожений шматок масла і подрібнюємо на тертці.
- Висипаємо його в чашу з пивом, перемішуємо.
- Поступово всипаємо борошно в рідину і починаємо вимішувати тісто.
- Повинен вийде м’який, еластичний шар. Якщо тісто рідкувате, то насипте ще трохи борошна.
- Перетворюємо кулю в пласт прямокутної форми, загортаємо у плівку і закриваємо в холодильнику на 2 години.
- Розкачуємо тісто за вказаною вище прикладу. Заздалегідь продумайте, скільки вам знадобиться для цього часу.
- По цьому рецепту виходить смачна самса з листкового тіста, а також солодкі пиріжки.
В рецепті використовуйте тільки світлі неміцні сорти пива, з темним пивом тісто знайде його сильно виражений смак.
Листкове тісто сирне
Основні інгредієнти:
- вершкове масло – 150 г;
- борошно – 0,25 кг;
- сіль – 4 г;
- сир – 0,25 кг
Поетапне приготування:
- З’єднати сир і рубане шматочками масло. Перемішуємо до однорідності складу.
- Насипаємо в масу сиру сіль і просіваємо борошно.
- Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім формуємо руками колобок.
- Заготівля повинна бути дуже м’якою і еластичною.
- Загортаємо її в плівку і кладемо на поличку в холодильник на 10 годин.
- З ранку наступного дня розкачайте тісто, зробіть шари.
Можна зробити круасани з листкового тіста, смачні булочки або пиріжки.
Тісто для піци
Вам знадобиться:
- масло вершкове – 0,4 кг;
- сіль – 5 г;
- борошно пшеничне – 560 г;
- лимонна кислота – 4 мл;
- вода – 400 мл;
- додаткова порція борошна – пара ложок.
Готуємо покроково:
- Просіюємо в простору миску борошно пшеничне. В окрему посудину наливаємо воду.
- Якщо ви хочете більш ніжне тісто, то з водою можете влити один яєчний жовток.
- Додаємо лимонну кислоту і насипаємо сіль. Ложкою розмішуємо рідину до повного розчинення кристалів солі.
- Виливаємо рідку суміш в борошно і дерев’яною лопаткою замішуємо тісто.
- Протягом 5 хвилин руками формуємо еластичний м’який колобок тесту. Воно не повинно приклеюватися до стінок миски.
- Чистий стільницю посипаємо невеликою кількістю борошна, викладаємо на неї куля з тіста і залишаємо його лежати півгодини.
- В тарілці розминаємо виделкою шматок масла, притрушиваем додатковою порцією борошна і перемішуємо.
- Отриманий згусток перетворюємо в прямокутну корж.
- Збираємо з інгредієнтів листкове тісто і розгортаємо. Заздалегідь заплануйте на цей процес деякий час, так як займаємося тестом доведеться досить довго.
- Розкачуємо тісто з потрібної вам форми і укладаємо на деко, змащене маслом.
- Запікаємо ніжну основу для піци 25 хвилин в духовці, прогрітій до 210 градусів.