Тісто листкове – 5 рецептів швидкого приготування в домашніх умовах

Листкове тісто ідеально підходить майже для всіх видів борошняних страв. З ним улюблене печево виходить повітряним, пишним і дуже смачним.

Листкове тісто – класичний рецепт на дріжджах

Випічка з листкового тіста виходить легкою і ніжною. Тісто не заважає вам відчути прекрасний смак начинки, а доповнює страва.

На перший погляд, процес вироблення тіста може здатися прийнятним, але все набагато легше. Просто заздалегідь відведіть на це необхідну кількість часу.

Покрокова технологія приготування.

Вам знадобиться:

  • молоко – 0,25 л;
  • щіпка солі;
  • мука пшенична вищий сорт – 560 г;
  • цукровий пісок – 80 г;
  • шматок масла – 250 г;
  • щіпка ваніліну.

Як зробити листкове тісто:

  • Для початку необхідно приготувати дріжджову суміш. Прогріваємо молоко до теплого стану. Виливаємо 100 мл у миску насипаємо туди ж цукор, дріжджі.
  • Через сито висипаємо в молочну суміш 140 грамів борошна. Все перемішуємо і залишаємо миску з її вмістом на півгодини в теплі.
  • Після цього дріжджову опару переливаємо до залишився молока, додаємо сіль.
  • Просіваємо в ту ж посуд, що залишилася борошно, насипаємо ванілін і кидаємо 50-грамовий шматочок масла. Гарненько вимішуємо тісто до повної однорідності.
  • Закриваємо посуд харчовою плівкою і ставимо на поличку в холодильник на 3 години.
  • Вершкове масло, яке в нас залишилося, викладаємо на пекарській папір, накриваємо ще одним шматком паперу і розгортаємо в прямокутну корж. Закриваємо пласт в холодильнику.
  • Дістаємо тісто і розгортаємо його в прямокутник. В його центр кладемо охолоджений шар масла. Краї тіста повинні бути вільними. Закриваємо краями масло, тобто звертаємо тісто конвертиком, защипуємо краю.
  • Зверху насипаємо трохи борошна і починаємо водити качалкою по тесту від центру до країв.
  • В результаті повинен вийти прямокутний пласт товщиною півтора сантиметра.
  • Розгортаємо тісто на 90 градусів і звертаємо в три шари, як згорнули б книжку.
  • Накриваємо його харчовою плівкою і прибираємо морозилку на 20 хвилин.
  • Дістаємо їх холодильника листкове дріжджове тісто, проходимся по ньому качалкою і знову закриваємо в холодильнику на 20 хвилин. Повторити процедуру потрібно ще один раз.
  • Тепер можна приступати до формування десерту або спекти несолодкий пиріг.
Дивіться також:  Заварний крем без яєць – 7 рецептів приготування

Швидкий рецепт бездріжджовий

Тісто без дріжджів чудово підходить для несолодкої випічки, наприклад, пирогів, піци або слойок з листкового тіста з м’ясом.

Список продуктів:

  • оцет – 15 г;
  • шматок вершкового масла – 250 г;
  • щіпка солі;
  • борошно біла – 0,45 кг;
  • горілка – третина чарки;
  • вода – 180 мл;
  • одне яйце.

Готуємо листкове бездріжджове тісто:

  • Виливаємо в чашу яйце, наливаємо туди оцет, горілку, насипаємо сіль. Все перемішуємо до повного розчинення солі.
  • Вливаємо в яєчну суміш воду, перемішуємо.
  • На чисту стільницю висипаємо крізь сито пшеничне борошно гіркою.
  • Робимо поглиблення в муці і виливаємо в нього суміш яйця з водою.
  • Формуємо тісто, поступово збираючи його в колобок.
  • Приминаем заготівлю руками до тих пір, поки тісто не стане м’яким і гладким.
  • Вкриваємо еластичний шар харчовою плівкою і залишаємо на годину.
  • За цей час шматок масла з’єднуємо з борошном. Для цього вершковий брусочок ріжемо на невеликі пластинки, засипаємо борошно і рубаємо ножем, перетворюючи інгредієнти в крихту.
  • Прибираємо масу в холодильник на 15 хвилин. Приступаємо до найбільш важливого етапу.

Як правильно розкачувати тісто?

Найголовніше в приготуванні такого тесту – правильно його розкачати. В іншому випадку, воно може злипнутися і утворити ком, з якого нічого вже не можна зробити. Якщо зрозуміти весь процес розкочування тіста, воно більше не здасться вам складним.

  • Колобок тесту покласти на присипану мукою стільницю. Розкачуємо його в квадратну корж, товщина якої повинна бути близько 2 сантиметрів, але не більше.
  • В центр викладаємо шматочки вершкового масла.
  • Завертаємо на масло краї тіста. Повинно вийти щось на зразок конвертика.
  • Беремо качалку і розкочуємо пласт тесту по напрямку від себе.
  • Повинен вийде прямокутник, довжина якого у три рази більше, ніж ширина.
  • Потім складаємо тісто у формі розкладний книжки — в результаті вийшов тришаровий пласт.
  • Закутуємо його в харчову плівку і закриваємо в холодильнику на дві години.
  • Після цього потрібно вийняти листкове тісто і розкачати його ще раз довгий прямокутник з нова скласти у формі книжки. Прибираємо в холодильник
  • Процедуру повторюємо ще три рази. Так у нас вийде багатошарове найтонше тісто.
  • Кожен раз насипаємо на стільницю трохи борошна.
  • Як тільки тісто буде готове, залишаємо його в холодильнику на ніч.
Дивіться також:  Бісквітні тістечка – 7 покрокових рецептів, як приготувати ніжний і смачний десерт

Готуємо на пиві

Склад рецепта:

  • сода – 5 м;
  • борошно вищого сорту – 520 г;
  • світле пиво – 200 мл;
  • сіль – 15 г;
  • масло – 0,25 кг

Покрокова інструкція:

  • Проводимо через сито борошно і пересипаємо в простору миску.
  • Додаємо до нього соду і сіль.
  • Дістаємо заморожений шматок масла і подрібнюємо на тертці.
  • Висипаємо його в чашу з пивом, перемішуємо.
  • Поступово всипаємо борошно в рідину і починаємо вимішувати тісто.
  • Повинен вийде м’який, еластичний шар. Якщо тісто рідкувате, то насипте ще трохи борошна.
  • Перетворюємо кулю в пласт прямокутної форми, загортаємо у плівку і закриваємо в холодильнику на 2 години.
  • Розкачуємо тісто за вказаною вище прикладу. Заздалегідь продумайте, скільки вам знадобиться для цього часу.
  • По цьому рецепту виходить смачна самса з листкового тіста, а також солодкі пиріжки.

В рецепті використовуйте тільки світлі неміцні сорти пива, з темним пивом тісто знайде його сильно виражений смак.

Листкове тісто сирне

Основні інгредієнти:

  • вершкове масло – 150 г;
  • борошно – 0,25 кг;
  • сіль – 4 г;
  • сир – 0,25 кг

Поетапне приготування:

  • З’єднати сир і рубане шматочками масло. Перемішуємо до однорідності складу.
  • Насипаємо в масу сиру сіль і просіваємо борошно.
  • Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім формуємо руками колобок.
  • Заготівля повинна бути дуже м’якою і еластичною.
  • Загортаємо її в плівку і кладемо на поличку в холодильник на 10 годин.
  • З ранку наступного дня розкачайте тісто, зробіть шари.

Можна зробити круасани з листкового тіста, смачні булочки або пиріжки.

Тісто для піци

Вам знадобиться:

  • масло вершкове – 0,4 кг;
  • сіль – 5 г;
  • борошно пшеничне – 560 г;
  • лимонна кислота – 4 мл;
  • вода – 400 мл;
  • додаткова порція борошна – пара ложок.
Дивіться також:  Тісто для круасанів – 4 рецепта приготування в домашніх умовах

Готуємо покроково:

  • Просіюємо в простору миску борошно пшеничне. В окрему посудину наливаємо воду.
  • Якщо ви хочете більш ніжне тісто, то з водою можете влити один яєчний жовток.
  • Додаємо лимонну кислоту і насипаємо сіль. Ложкою розмішуємо рідину до повного розчинення кристалів солі.
  • Виливаємо рідку суміш в борошно і дерев’яною лопаткою замішуємо тісто.
  • Протягом 5 хвилин руками формуємо еластичний м’який колобок тесту. Воно не повинно приклеюватися до стінок миски.
  • Чистий стільницю посипаємо невеликою кількістю борошна, викладаємо на неї куля з тіста і залишаємо його лежати півгодини.
  • В тарілці розминаємо виделкою шматок масла, притрушиваем додатковою порцією борошна і перемішуємо.
  • Отриманий згусток перетворюємо в прямокутну корж.
  • Збираємо з інгредієнтів листкове тісто і розгортаємо. Заздалегідь заплануйте на цей процес деякий час, так як займаємося тестом доведеться досить довго.
  • Розкачуємо тісто з потрібної вам форми і укладаємо на деко, змащене маслом.
  • Запікаємо ніжну основу для піци 25 хвилин в духовці, прогрітій до 210 градусів.