Тісто листкове бездріжджове приготувати не так-то просто. Щоб воно вийшло чудово, надзвичайно шаруватим, його слід розкачати дуже тонко. Тільки так можна отримати ефект хрусткою ніжною слойки. Для досягнення результату доведеться докласти зусилля та час, але тоді він перевершить всі очікування.
Класичне листкове бездріжджове тісто
Приготування класичного варіанту листкового бездріжджового тіста зажадає декількох годин, але результат того вартий.
Будуть потрібні наступні продукти:
- півкіло масла;
- 400 г білого борошна;
- стакан води;
- ст. л. солі.
Процес складається з декількох простих, але дуже розтягнутих у часі кроків:
- У воді кімнатної температури розчиняємо сіль, підсипаємо потроху борошно, замішуючи тісто. Коли воно перестане прилипати до стільниці і рук, збираємо його в клубок, загортаємо в поліетилен і поміщаємо в холодильник, засікаючи дві години.
- За цей час підготуємо масло, вийнявши його з холодильника. Спочатку для зручності натремо твердий шматок тонкими пластинками. Тепер треба трохи почекати, щоб вони зігрілися, після чого трохи розтерти, щоб прискорити процес танення.
- Коли масло стане м’якше, його слід перетворити в єдину м’яку масу. Поміщаємо її на пергамент, закриваємо зверху ще одним листом і розкочуємо. Даємо заготівлі охолонути в холодильнику протягом десяти хвилин.
- Час вийшло, значить, пора приступати до найголовнішого. На щедро посипаній борошном поверхні розкачуємо тісто. Величина шару повинна бути істотно більше олійного.
- Витягаємо масло з холодильника, обережно виймаємо з нього пергамент і викладаємо на тісто, що лежить на столі.
- Загортаємо краї тіста так, щоб вони покрили повністю все масло. Тепер можна розкачати заготівлю і скласти конвертиком.
- Ховаємо тісто в поліетилен і в холодильник, де витримуємо його дві години. Після, розкачуємо його знову, знову звертаємо конвертом і ховаємо в холодильник.
Повторити всю процедуру слід чотири рази, кожен раз охолоджуючи тісто в холодильнику протягом 2 годин.
Що приготувати з листкового бездріжджового тіста? Можна починати пекти тістечка, пиріжки, слойки, воловани і кулеб’яки. А ще – надзвичайно смачні торти. Простір вищої фантазії тепер просто безмежний!
Вірменський рецепт тіста
Це тісто готується для традиційної вірменської солодощі під назвою гата. Це дуже смачна випічка, яка нікого не залишить байдужим.
Для неї знадобиться:
- 1200 г борошна;
- 800 г вершкового масла;
- 80 мл оцту;
- 300 мл води;
- сіль.
Вірменський рецепт тесту відрізняється тим, що для нього використовується гаряча вода. Це обов’язкова умова одержання якісного продукту.
- Беремо половину вершкового масла та інші інгредієнти, замішуємо тісто. Інша половина олії хай поки залишається лежати в холоді. Все робиться легко і швидко, оскільки під впливом тепла масло легко плавиться, і мука «заварюється». Тісто виходить еластичним, добре розкочується.
- Поділяємо його на чотири шматки і ховаємо в холодильник. Протримати його там слід 60 хвилин.
- Тепер дістаємо холодне масло і ділимо його на 12 шматочків. Залишаємо тільки один, інші повертаємо в холодильник і дістаємо тільки в міру потреби.
- Кожну порцію тіста потрібно розкачати дуже тонко, змастити маслом, згорнути конвертиком і потім відправити в холодильник. Повторити всю процедуру з кожним шматочком тесту слід 3 рази.
Готувати начинку для десертів на основі такого тіста можна з того ж вершкового масла, борошна, цукру і волоських горіхів. Кожну порцію розкачуємо, покриваємо начинкою наполовину, накриваємо вільної частиною і прибираємо в холодильник на півгодини. Те ж саме робимо і з іншими трьома заготовками.
Коли підійде термін, можна дістати їх, розрізати вздовж і сформувати маленькі і дуже смачні печіннячка.
Готуємо без дріжджів на основі сиру
Це дуже швидке листкове тісто, надзвичайно ніжне і смачне. Для того щоб його приготувати, виснажливі маніпуляції з розкочуванням і охолодженням не потрібні.
Продукти потрібні наступні:
- склянка борошна;
- 160 г вершкового масла;
- пачка жирного і свіжого сиру (краще домашнього);
- сіль.
Приступаємо:
- Сир розтерти з маслом так, щоб вийшла гарна загальна маса.
- Посолити, і потроху підсипаючи борошно, вимісити тісто.
- Як тільки всі продукти добре поєднуються між собою, можна скатати тісто акуратним грудочкою, загорнути в поліетилен і покласти в холодильник.
Тримати його там можна протягом ночі як мінімум. Максимальний же термін – добу. Потім дістаємо тісто, катаємо слойки, ліпимо пиріжки і печенюшки. Навіть торт можна спекти.
Термін зберігання такого сирного бездріжджового тіста – близько десяти діб. Якщо ж помістити його в морозилку, то цілком можна тримати його там пару місяців.
Рецепт приготування на пиві
Хто б міг подумати, що пиво можна використовувати таким незвичайним чином – для замісу листкового тіста. Це дуже швидкий рецепт, який доступний будь-починаючої домогосподарці.
Знадобляться продукти:
- півкіло борошна;
- 400 г вершкового масла;
- склянка пива, краще світлого;
- сіль.
Все готово? Тоді починаємо:
- Холодне масло, прямо з морозилки, натираємо на тертці. Звичайно, слід використовувати начиння з великими дірочками.
- Потім руками слід перетерти всі масляні пластівці з борошном.
- Ось тепер знадобиться пиво, воно теж має бути холодним. Його вливаємо в миску з олійно-борошняної крихти.
- Місимо тісто швидко, щоб масло не встигло дуже сильно розтанути.
- Тепер готовий шматок ховаємо в плівку і в холодильник. Залишити його там слід на 3 години – це мінімальний термін.
Чим відрізняється дріжджове листкове тісто від бездріжджового
Питання, чим відрізняється дріжджове листкове тісто від бездріжджового, цікавить багатьох молодих господинь.
А між тим, відмінностей багато, і вони істотні:
- Дріжджове листкове тісто формується з меншою кількістю шарів, ніж бездріжджове, тому готувати його легше.
- Воно добре піднімається, тому буває пишніше, незважаючи на меншу шаруватість.
- Печеться дріжджове листкове тісто менше, ніж його «колега», замішаний без додавання грибків.
- Дріжджове тісто не таке жирне, так як в ньому менше олії.
Бездрожжевая основа для випічки виходить більш шаруватої, хрусткою і надзвичайно смачною – це її головна перевага.
Як правильно розкачати листкове тісто
Правильно розкачати листкове тісто – це ціле мистецтво. Адже недосвідчений кондитер може легко зім’яти всі шари, і тоді очікуваного ефекту пишних хрустких слойок, на жаль, не вийде. Тут є свої невеликі секрети.
Головне – алгоритм розкочування бездріжджового листкового тіста.
- На першому етапі пласт тіста розкачують рівним прямокутником, щоб потім легко було повернути в конверт.
- Краще всього складати конверт так, щоб «шов» опинився всередині, для чого всі чотири сторони з’єднують в центрі пласта.
- Заготівлю залишають в холодильнику, ні в якому разі не розгортаючи!
- І тільки після охолодження вже можна катати тісто єдиним рівним прямокутником, який, за необхідності, знову можна скласти конвертом.
Так хочеться, щоб тісто вийшло красивим, гладким, рівним. Домогтися цього можна, якщо качалку навантажувати по всій довжині пласта однаково, здійснюючи акуратні руху тільки в одному і тому ж напрямку, не повертаючись назад.