Що може бути смачніше соковитих хрустких чебуреків на пузырчатом тесті з популярної чебуречній? Тільки домашня закуска, приготовлена люблячими дбайливими руками. Щоб частування вийшло справді смачним, потрібно правильно приготувати тісто на чебуреки з бульбашками.
Тісто для чебуреків з бульбашками — класичний рецепт
По класичному рецепту тісто готується на воді. Тому воно виходить бюджетним і доступним для кожного. Крім води (1 склянка), потрібно взяти: 280 г борошна, 20 мл будь-якого рослинного масла, чайну ложку солі. Далі розповідається, як приготувати тісто для чебуреків на воді.
- У глибоку ємність виливається трохи тепла рідина. У неї невеликими порціями засипається пшеничне борошно. Останню краще заздалегідь пару раз просіяти.
- У миску додається сіль і масло.
- Інгредієнти ретельно перемішуються ложкою або лопаткою до отримання однорідної в’язкої маси.
- Далі суміш викладається поверхню тонким шаром борошна.
- Тісто треба добре вимісити руками, щоб воно практично перестало липнути до пальців.
- Коли маса стане пружною, її можна перекладати в пакет і відправляти в холод на півгодини.
Залишиться лише почекати і приступати до смаження смачних чебуреків.
Рецепт приготування на кефірі
Якщо в будинку є кефір, то приготувати чебуреки можна й на його основі. Цей рецепт також просто і зрозумілий навіть для початківців кулінарів. Він включає в себе наступні продукти: 1 склянка нежирного кефіру і води, 60 мл соняшникової олії без запаху, яйце, 4 ст. борошна вищого сорту, по дрібці солі і цукру.
- Вода виливається в каструлю, туди ж додається сіль, цукор і масло.
- Ємність відправляється на вогонь, і її вміст доводиться до кипіння.
- В рідину всипається трохи менше півсклянки борошна мінімальними порціями. Маса ретельно розмішується і остуджується.
- Коли суміш дійде до кімнатної температури, можна забивати в неї яйце і вливати кефір.
- Після ретельно перемішування в тісто вводиться залишилася борошно. Воно повинно вийти дуже еластичним.
Заварне тісто для чебуреків на кефірі накривається чистим рушником і залишають на час приготування начинки.
Заварне тісто для чебуреків
Хрустке заварне тісто на чебуреки не включає в себе яйця.
З ним поєднується не тільки м’ясна, але також, наприклад, картопляна начинка. Крім 350 мл води, використовується: 2 ст. л. олії без запаху (рослинного), 650 г якісного борошна, щіпка солі.
- Підсолена вода доводиться до кипіння. Відразу після появи перших бульбашок, в неї вливається масло.
- У киплячу рідину всипається склянку борошна з гіркою, маса швидко перемішується, і вогонь вимикається. Майбутнє тісто повинно охолонути до того стану, коли буде вдаватися безболісно чіпати його рукою.
- Далі можна всипати решту борошна і замісити круте масу, яка не буде липнути до пальців.
- Тісто скочується у грудку, загортається в плівку і забирається в холодильник. Можна залишити його там на всю ніч.
Якщо такої кількості часу немає, можна приступати до формування чебуреків вже через годину. У будь-якому випадку страва вийде хрустким.
Готуємо на мінералці з пухирцями
Для такого тесту можна використовувати будь-яку мінеральну воду. Головне, щоб вона була сильно газованої. Солоний напій також підійде. Крім мінеральної води (350 мл), що буде використовуватися: 4 ст. пшеничного борошна, по дрібці солі і цукру, 3 ст. л. оливкової олії.
- В великій мисці сіль і цукор заливаються мінералкою з бульбашками. Попередньо випускати з напою гази не потрібно. Кристалики солі і цукру повинні повністю розчинитися у воді.
- Борошно ретельно просіюється в ту ж ємність невеликими порціями. Це дозволить зробити тісто більш повітряним.
- Коли маса стане схожим за консистенцією на домашню сметану, в неї можна вливати олію.
- Далі додається залишилася борошно і тісто руками вимішується до максимальної еластичності.
Через 45 хвилин можна готувати з отриманої маси апетитні чебуреки.
Листкове тісто
Чебуреки з листкового тіста особливо гарні з курячим фаршем. Для соковитості в начинку додається невелика кількість жирного кефіру. А для тіста використовується: 3-4 склянки хорошою пшеничного борошна, 1 ст. окропу і щіпка солі.
- В окропі повністю розчиняється сіль.
- Далі в масу висипається ¼ частина від всієї муки.
- Залишилося поступово додавати в тепле тісто решту борошно, просіваючи кожну окрему порцію.
- Замішується дуже крута щільна маса, яку ненадовго потрібно залишити при кімнатній температурі. За цей час тісто відлежиться і повністю охолоне.
Готова маса чудово розкочується до мінімальної товщини і при цьому не рветься. В результаті виходять найніжніші хрусткі чебуреки. За смаком тісто буде схоже на звичні слойки.
Рецепт приготування яєчного тіста
Для такого рецепта інгредієнти відміряють яєчною шкарлупою. Для цього вгорі яйця робиться отвір (наприклад, ножем), і через нього в миску випускається рідина. Цим порожнім контейнером зручно відміряти кількість продуктів. Для яєчного тіста буде використовуватися: 7-8 скорлупок чистої питної води і 1 будь-якого рослинного масла (краще брати оливкова), 4 яйця, борошно, скільки візьме тісто, 120 мл горілки, щіпка солі.
- Вода змішується з рослинним маслом і солиться за смаком. Крупинки спеції повинні повністю розчинитися в рідині.
- У воду розбиваються всі яйця, і маса злегка збивається виделкою до однорідності.
- Далі рідина додається рослинне масло і горілка.
- Залишилося попрацювати з борошном. В майбутнє тісто вона засипається невеликими порціями після просіювання. Борошна має бути стільки, щоб тісто вийшло не дуже липким, але і не надмірно тугим.
- Коли маса досить загусне, краще перекласти її на стіл і продовжувати вимішувати руками.
- Вийшло чебуречное тісто відправляється в холод на 2,5 години. Попередньо воно обертається в харчову плівку або чистий рушник.
При ліпленні чебуреків зручно змочувати пальці рослинним маслом, щоб не використовувати додаткову борошно.
Тісто з горілкою — як в чебуречній
Тісто для чебуреків з горілкою зустрічається в різних варіаціях. Описаний далі рецепт найчастіше використовується у великих чебуречних. Але кожна господиня при бажанні може злегка змінити його, переробивши під себе. Для такого рецепта потрібні наступні продукти: яйце, склянка кип’яченої води, 1 ст. л. алкогольного напою, 2 ст. л. олії (рослинного), 430 г борошна, щіпка солі.
- Яйце злегка збивається за допомогою вилки і солиться за смаком. Використовувати міксер не слід.
- В солону яєчну масу вводиться кип’ячена вода, рослинна олія і горілка.
- Після ретельного перемішування в рідину можна починати потроху засипати борошно. Найкраще робити це мінімальними порціями.
- Руками вимішується пластичне гладке тісто, яке накривається чистим рушником і залишають для відпочинку на 12-15 хвилин.
Точна кількість борошна вказати важко. Її при вимішування маси може знадобитися трохи більше або менше в залежності від клейковини продукту.