Тісто на горішки – 7 рецептів, як зробити тісто для печива горішки

Якби існувала номінація «Оскар» для домашніх кондитерських виробів, то її однозначно отримало б печиво горішки. Ця випічка заслужила таке визнання і своїм зовнішнім виглядом і смаком, і простотою приготування. Якщо готувати про внутрішньому наповненні горішків, то варена згущене молоко — безперечний фаворит, а ось тісто на горішки можна готувати з різних, але однаково смачними рецептами.

Класичний рецепт тіста на горішки

Цей спосіб приготування зазвичай прикладався до форм-сковородам для випічки горішків на газу, тому він і вважається класичним, але його можна використовувати і для електричних орешниц, і для формочок у вигляді скорлупок, в яких печуть печиво в духовці.

Склад класичного тесту такий:

  • 250 г маргарину;
  • 2 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 3-4 г гашеного соди;
  • 390-420 г борошна.

Як правильно замісити тісто:

  • Маргарин в вогнетривкої ємності розтопити до рідкого стану. Потім дати йому трохи охолонути. Тим часом гарненько збити яйця з цукром.
  • З’єднати яєчну суміш з рідким маргарином і гашеного содою, розмішати склад до максимально однорідного стану. Потім невеликими порціями вмішувати борошно.
  • У результаті повинно вийти жирне і дуже м’яке тісто. Щоб з ним було простіше працювати, отриману масу можна приблизно на півгодини покласти в холодильник.

Важливий момент — визначення потрібної кількості тесту на одну половинку шкаралупи. Зробити це можна тільки досвідченим шляхом, але не варто засмучуватися, якщо тісто вийшло за краї мініатюрної «ємності». Його просто акуратно зрізують ножем з готових половинок, а потім додають в крем разом з горіхами.

Класична начинка печива горішки – крем з вареного згущеного молока і вершкового масла, який можна трохи урізноманітнити, додавши рубані горіхи (волоські, арахіс або інші), крихту від половинок чення і навіть сухофрукти (курагу, чорнослив і родзинки).

Рецепт для електричної орешницы

Для орешницы, що працює від електричної мережі, можна використовувати рідке тісто, наповнюючи їм поглиблення для горіхових скорлупок приблизно на 2/3 їхнього обсягу.

Щоб зробити рідкий заміс, слід підготувати:

  • 200 г м’якого вершкового масла;
  • 200 г цукрового піску;
  • 5 яєць;
  • 3,5 г солі;
  • 130-150 г борошна.
Дивіться також:  Печиво кураб’є – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Черговість дій:

  • М’яке масло збивати кілька хвилин разом з цукром. Потім швидкість обертів віночка зменшити до мінімальної, і по одному вмішувати в масляну суміш курячі яйця.
  • Борошно посолити і перемішати з рідкими компонентами тіста. Зробити це також можна міксером на мінімальній швидкості. Отриманого тесту необхідно дати постояти 20 хвилин, потім можна безпосередньо приступати до випікання.

Горішки за цим рецептом виходять дуже смачними і хрусткими, але після того як їх наповнять кремом і дадуть трохи полежати, вони стають набагато м’якше і ніжніше. Щоб печиво сильно не розм’якло, не треба використовувати надто рідкий крем. Ідеальний варіант – варена згущене молоко з маслом.

Пісочна основа для випічки

Для печива горішки використовується в основному пісочне тісто в тій чи іншій його варіації. Дуже смачним, з тонким медовим ароматом, виходить пісочне тісто, замішане з:

  • 1 яйця;
  • 60 г цукру;
  • 30 г меду;
  • 150 г розтопленого маргарину;
  • 4 г соди, гашеного оцтом;
  • 350 г борошна.

Як замісити медове тісто для горішків:

  • Мед при необхідності нагріти до рідкого стану і збити разом з цукром і свіжим яйцем. В цю солодку масу влити рідкий маргарин і сюди ж відправити гашену соду. Швидко розмішати всі компоненти.
  • Далі кількома порціями в тісто просіяти і вмішати муку. Отримана в результаті маса повинна бути пластичною і м’якою, але добре відстає від рук.

Горіхові шкаралупки за цим рецептом печуться буквально на півтори хвилини, після остигання вони зберігають свою м’якість і медовий аромат. Готові половинки печива наповнюють кремом і з’єднують попарно.

Як зробити заварне тісто на горішки

Не маючи серед своїх кухонних пристосувань форми для випічки горішків, можна побалувати домашніх ласунів солодощами з заварного тіста. У цьому разі вироби формуються звичайної чайної ложечкою, змоченою у воді.

На порцію з 30 горішків для заварного тіста потрібно:

  • 180 мл води;
  • 100 г вершкового масла;
  • 2 р солі;
  • 200 г борошна;
  • 5 великих яєць.

Алгоритм замішування тіста:

  • Масло нарізати невеликими кубиками, скласти в каструльку з товстим дном і стінками, посолити і залити водою. Відправити після цього посудину на вогонь і довести її вміст до кипіння.
  • В активно булькающую рідина в один прийом ввести просіяне борошно. Безперервно все розмішуючи, заварювати тісто до стану, коли вона збереться в кулю, а на стінках ємності з’явиться тонка борошняна плівочка.
  • Завареною основі дати охолонути до 60 градусів, далі вмішати в неї по одному курячі яйця. Після цього можна приступати до формування і випікання горішків. Температура духовки повинна бути дорівнює 220 градусів, а тривалість термічної обробки – 30-35 хвилин.
Дивіться також:  Морквяне печиво — 8 рецептів в домашніх умовах

Готові горішки через прокол наповнюють кремом з кондитерського шприца, вмочають в гарячій цукровій помадці і обвалюють у рубаних горіхах. В якості начинки можна взяти варену згущенку або будь-який інший вид крему.

Готуємо на майонезі

В рецептурою тіста з радянського дитинства в якості основного інгредієнта використовують маргарин. Це зумовлено тотальним дефіцитом, що панував у той час. Даний факт став основним фактором, в результаті якого з’явилося тісто на майонезі.

До речі, от дуже вдалий варіант:

  • 1 яйце;
  • 100 г цукру;
  • 200 г майонезу;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 3,5 розпушувача;
  • 3 г солі;
  • 120-130 г борошна.

Заміс тіста:

  • Яйце розтерти з цукром (в тому числі ванільним) до однорідного стану, додати в цю суміш майонез і старанно все змішати.
  • Борошно просіяти разом з сіллю і розпушувачем. Ці сипучі компоненти помістити в рідку основу. Тісто має бути трохи густіше, ніж для оладок, і повільно стікати з ложки.

Готовому продукту також потрібно дати трохи постояти (в межах 20-25 хвилин), а потім можна розігрівати орешницу і приступати до випічки.

Без додавання яєць

Якщо хочеться поласувати смачними горішками, а в холодильнику не виявилося яєць, допоможе рецепт смачного пісочного тіста для випічки без яєць:

  • 120 г вершкового масла (маргарину);
  • 50 г сметани будь-якої жирності;
  • 50 г білого кристалічного цукру;
  • 3,5 г соди;
  • 240 г борошна.

Як зробити тісто на горішки без яєць:

  • Всі інгредієнти потрібно заздалегідь дістати з холодильника, дозволивши їм спокійно нагрітися до кімнатної температури. Спочатку сметану змішати з содою, щоб встигла розпочатися реакція. Масло, нагревшееся до кремової м’якості, розтерти з цукром.
  • Після цього залишиться тільки по черзі з’єднати масло, сметану і борошно. В кінці всіх маніпуляцій вийде звичайне пісочне тісто м’яке, нічим не поступається приготовленому за класичним рецептом.
Дивіться також:  Мигдальне печиво — 7 рецептів приготування в домашніх

Щоб готові горішки з пісочного тіста стали більш хрусткими, частина борошна в рецепті можна замінити кукурудзяним або картопляним крохмалем. Частка крохмалю по відношенню до борошна повинна становити приблизно 1/5 всього складу.

Тісто для горішків в орешнице на газу

Щоб зробити апетитне печиво горішки зі згущеним молоком, скориставшись формою або сковородою для газової плити, можна застосувати класичний рецепт тіста або зробити заміс на сметані.

Печеньки виходять більш м’якими, якщо для тіста взяти:

  • 2 яйця;
  • 50-100 г цукру;
  • 100 г сметани;
  • 100 г вершкового масла;
  • 5 г гашеного харчової соди;
  • 325-390 г борошна.

Хід роботи:

  • Не поділяючи яйця на жовтки і білки, спінити їх з цукром, покласти сметану і продовжити збивання. Далі ввести в тісто розтоплене вершкове масло і нейтралізовану соком лимона соду.
  • Коли всі компоненти будуть грунтовно перемішані, залишається лише в три–чотири прийоми вмішати муку. Маса не повинна стати занадто крутий — від неї можна буде відщипнути шматочок і сформувати з нього кульку.

Хоч в тесті і міститься достатня кількість жиру, форму-сковороду перед першою партією скорлупок все ж слід обробити олією, добре пройшовшись по всіх опуклостями і поглибленням.

Наостанок варто сказати кілька слів про начинку. Якщо господиня вирішила включити до складу крему з вареного згущеного молока волоські горіхи, то їх потрібно трохи обсмажити на сухій сковороді і перемолоти в м’ясорубці. Можна увіткнути в центр кожного горішка по одній цілій арахисовому або фундучному ядерцю. У разі, коли немає під рукою згущеного молока, горішки можна наповнити будь-яким фруктовим джемом. Трохи рідкий продукт легко загустити горіховою крихтою або подрібненими обрізками нерівних країв скорлупок.

Прокрутка до верху