Самі пишні та смачні пиріжки виходять на жирному кефірі. В ідеалі – використовувати домашній саморобний молочний продукт, але цілком підійде для цієї мети і магазинний варіант. Тісто на кефірі для пиріжків чудово поєднується абсолютно з будь-якими начинками – солодкими, прісними, солоними.
Дріжджове тісто на кефірі для пиріжків, в духовці
Від гарячого пиріжка навряд чи хтось відмовиться. Тому варто порадувати близьких випічкою на смачнючий кефірно-дріжджовому тісті. Воно готується з: 1 ст. жирного кефіру, 1 ч. л. солі, 3 ст. борошна, половини склянки олії, 10 г сухих швидкодіючих дріжджів, 1 ст. л. цукру.
Потрібно пам’ятати, що в дуже гарячому місці маса може просто зваритися. Тому не потрібно залишати її, наприклад, в духовій шафі (навіть мінімально розігрітому).
Рецепт приготування без яєць
Це найпростіший бюджетний рецепт для тих ситуацій, коли в будинку не залишилося практично ніяких продуктів, а на порозі з’явилися гості. Крім 450 мл кефіру (сироватки), господині потрібно використовувати: дрібку солі, 500-550 г білого борошна, 1 ч. л. соди.
З описаного тесту ліпити пиріжки можна відразу ж. Це ще одне його важлива перевага.
Без дріжджів
Навіть без швидких або сирих дріжджів можна наготувати апетитних пирогів. У цьому кулінарам допоможе даний рецепт тіста. Він включає в себе: 480 мл кефіру середньої жирності, з великої щіпці солі, соди і цукрового піску, 650-750 г білої якісного борошна, яйце, 4 ст. л. олії.
Пиріжки з такого тіста готуються і на сковороді, і в духовці (на додатково промасленому пергаменті).
Універсальний рецепт з додаванням сметани
Ніжності кефирному тесту додасть жирна сметана. Можна використовувати магазинну або домашню. Крім сметани (60 г 20% продукту), потрібно взяти: 2 свіжих яйця, щіпку негашеного харчової соди, 45 мл рафінованої олії, 550 мл кефіру, 750-850 г білого борошна. Особливості приготування сметано-кефірного тесту описані нижче.
Ліпити пироги можна відразу, не наполягаючи тісто в теплі або холоді.
Швидке тісто для пиріжків на кефірі
Це просте і швидке дріжджове тісто на кефірі. Його рецепт виявиться зрозумілий навіть для початківців господарок. Для замісу буде використовуватися: ½ кг білого борошна, по дрібці солі і цукру, стандартний пакетик розпушувача, 3,5 ст. кефіру середньої калорійності, 2 курячих яйця, 11 г швидких сухих дріжджів.
Поки тісто «гріється», можна зайнятися приготуванням начинки. Їх варіанти розглянуто далі.
Повітряне здобне тісто
Це ідеальне тісто для солодких булочок, крендельков і пиріжків. Воно включає в себе: 1 ст. кефіру низької жирності, 10 г солі, 3 ст. з гіркою пшеничного борошна, 25 г цукру, півсклянки неароматного масла, стандартний пакет миттєвих дріжджів.
Готова маса підійде навіть для приготування товстої піци.
Самі смачні начинки для пиріжків
Смачну начинку вдається приготувати деколи найнесподіваніших продуктів. Наприклад, з гарбуза, ревеню, щавлю і моркви. Але найпопулярнішими все ж залишаються м’ясні варіанти, які особливо подобаються представникам сильної підлоги.
Можна начиняти пиріжки шматочками шинки або ковбаси, змішаними з тертим сиром, будь-яким фаршем з подрібненим цибулею або й зовсім шматочками м’яса, з тушкованими грибами в сметані. Відмінно поєднуються м’ясні начинки з овочами і яйцями. Дуже популярний рецепт такої добавки з свинячого фаршу з вареними круто курячими яйцями і зеленим цибулею. Чудово доповнює кефірний тісто смажена капуста з мисливськими ковбасками.
Серед солодких начинок лідирують будь варення та джеми, а також свіжі фрукти і ягоди. Дуже смачними виходять пироги з дрібно нарізаними яблуками, томлеными з цукром і меленою корицею. Така начинка дає частування дивовижний апетитний аромат.
Обов’язково варто спробувати начинити пиріжки тертим сиром з часником, вареної червоною рибою, перемеленої з цибулею або смаженими з морквою печерицями.
В цілому можна готувати начинки для випічки практично з будь-яких продуктів, які опинилися в холодильнику. Із залишків курячого філе і будь-якого овочевого асорті (смаженої) виходить соковите і ситне наповнення для пиріжків. У цьому питанні можна включити фантазію і сміливо експериментувати.