Тісто на кефірі для пиріжків – 6 рецептів

Самі пишні та смачні пиріжки виходять на жирному кефірі. В ідеалі – використовувати домашній саморобний молочний продукт, але цілком підійде для цієї мети і магазинний варіант. Тісто на кефірі для пиріжків чудово поєднується абсолютно з будь-якими начинками – солодкими, прісними, солоними.

Дріжджове тісто на кефірі для пиріжків, в духовці

Від гарячого пиріжка навряд чи хтось відмовиться. Тому варто порадувати близьких випічкою на смачнючий кефірно-дріжджовому тісті. Воно готується з: 1 ст. жирного кефіру, 1 ч. л. солі, 3 ст. борошна, половини склянки олії, 10 г сухих швидкодіючих дріжджів, 1 ст. л. цукру.

  • На заміс тіста доведеться витратити не менше півгодини, але результат того вартий. Для початку в емальованому мисці кефір злегка підігрівається. Він не повинен обпалювати пальці.
  • У підігрітий молочний продукт додається сіль, олію, цукор-пісок. Всі продукти ретельно вимішуються. Крупинки спецій повинні повністю розчинитися.
  • В окрему чашку борошно просіюється. До неї висипаються дріжджі.
  • В отриману суху масу виливається рідка кефірно-масляна основа.
  • В процесі замісу тісто має перестати липнути до пальців. Тільки після цього воно залишається під целофаном поблизу джерела тепла для підйому.
  • Потрібно пам’ятати, що в дуже гарячому місці маса може просто зваритися. Тому не потрібно залишати її, наприклад, в духовій шафі (навіть мінімально розігрітому).

    Рецепт приготування без яєць

    Це найпростіший бюджетний рецепт для тих ситуацій, коли в будинку не залишилося практично ніяких продуктів, а на порозі з’явилися гості. Крім 450 мл кефіру (сироватки), господині потрібно використовувати: дрібку солі, 500-550 г білого борошна, 1 ч. л. соди.

  • Молочний продукт кімнатної температури посипається содою. Після перемішування маса залишається на деякий час (5-6 хвилин) для гасіння. Оцет не використовується.
  • Рідка суміш порційно посипається борошном, просіяного з дрібною сіллю.
  • Готова маса не повинна вийти дуже крутий.
  • Дивіться також:  Торт зі згущеним молоком – 10 смачних рецептів

    З описаного тесту ліпити пиріжки можна відразу ж. Це ще одне його важлива перевага.

    Без дріжджів

    Навіть без швидких або сирих дріжджів можна наготувати апетитних пирогів. У цьому кулінарам допоможе даний рецепт тіста. Він включає в себе: 480 мл кефіру середньої жирності, з великої щіпці солі, соди і цукрового піску, 650-750 г білої якісного борошна, яйце, 4 ст. л. олії.

  • Борошно просіюється в глибоку чашу з сіллю і содою.
  • В отриманій гірці робиться невелике поглиблення. Прямо в нього потрібно обережно вбити яйце.
  • Далі в майбутнє тісто вливається кефір і будь-яке рослинне масло.
  • Після додавання цукрового піску починається заміс тесту на кефірі для пиріжків без дріжджів.
  • Через 12-15 хвилин ретельно розминання пальцями, воно перестане бути липким.
  • Тоді можна приступати до ліплення випічки.
  • Пиріжки з такого тіста готуються і на сковороді, і в духовці (на додатково промасленому пергаменті).

    Універсальний рецепт з додаванням сметани

    Ніжності кефирному тесту додасть жирна сметана. Можна використовувати магазинну або домашню. Крім сметани (60 г 20% продукту), потрібно взяти: 2 свіжих яйця, щіпку негашеного харчової соди, 45 мл рафінованої олії, 550 мл кефіру, 750-850 г білого борошна. Особливості приготування сметано-кефірного тесту описані нижче.

  • Сода змішується з кефіром і настоюється до появи піни на поверхні маси. Це означає, що продукт погасился.
  • У ту ж миску вливається трохи збита віночком сметана, яйця. Залишилося посолити і підсолодити основу.
  • Далі до маси додається масло і повільно невеликими порціями всипається борошно.
  • Спочатку тісто міситься ложкою в мисці, а потім пальцями на стільниці.
  • Правильно приготовлена маса буде м’якою і податливою.
  • Ліпити пироги можна відразу, не наполягаючи тісто в теплі або холоді.

    Дивіться також:  Канапе з фруктів – 6 рецептів, як зробити фруктову закуску на святковий стіл

    Швидке тісто для пиріжків на кефірі

    Це просте і швидке дріжджове тісто на кефірі. Його рецепт виявиться зрозумілий навіть для початківців господарок. Для замісу буде використовуватися: ½ кг білого борошна, по дрібці солі і цукру, стандартний пакетик розпушувача, 3,5 ст. кефіру середньої калорійності, 2 курячих яйця, 11 г швидких сухих дріжджів.

  • 1/3 частина від усього кефіру злегка підігрівається, змішується з швидкими дріжджами і цукром.
  • В окремому посуді молочний продукт кімнатної температури збивається з яйцями. У цю масу поступово вводиться борошно. У підсумку вона повинна вийти максимально однорідною.
  • Далі в тісто вливається кефірно-дріжджову суміш, всипається розпушувач, і продукти знову ретельно вимішуються.
  • Якщо переборщити з борошном, випічка не вийде пишною. Тому потрібно уважно стежити за консистенцією тесту.
  • Готова маса буде підходити в теплі близько півгодини.
  • Поки тісто «гріється», можна зайнятися приготуванням начинки. Їх варіанти розглянуто далі.

    Повітряне здобне тісто

    Це ідеальне тісто для солодких булочок, крендельков і пиріжків. Воно включає в себе: 1 ст. кефіру низької жирності, 10 г солі, 3 ст. з гіркою пшеничного борошна, 25 г цукру, півсклянки неароматного масла, стандартний пакет миттєвих дріжджів.

  • У глибокому посуді двічі просеянная біла мука і змішується з усіма сипучими компонентами з рецепту.
  • В окремій ємності В кефір вливається пісне масло.
  • Рідка суміш злегка підігрівається в мікрохвильовій печі і вливається до сухих продуктів.
  • Спочатку маса міситься ложкою, потім пальцями.
  • Після ретельного замісу тісто під чистим рушником забирається тепло на півгодинки.
  • Готова маса підійде навіть для приготування товстої піци.

    Самі смачні начинки для пиріжків

    Смачну начинку вдається приготувати деколи найнесподіваніших продуктів. Наприклад, з гарбуза, ревеню, щавлю і моркви. Але найпопулярнішими все ж залишаються м’ясні варіанти, які особливо подобаються представникам сильної підлоги.

    Дивіться також:  Шоколадний фондан – 7 рецептів приготування з рідким центром в домашніх умовах

     

    Можна начиняти пиріжки шматочками шинки або ковбаси, змішаними з тертим сиром, будь-яким фаршем з подрібненим цибулею або й зовсім шматочками м’яса, з тушкованими грибами в сметані. Відмінно поєднуються м’ясні начинки з овочами і яйцями. Дуже популярний рецепт такої добавки з свинячого фаршу з вареними круто курячими яйцями і зеленим цибулею. Чудово доповнює кефірний тісто смажена капуста з мисливськими ковбасками.

    Серед солодких начинок лідирують будь варення та джеми, а також свіжі фрукти і ягоди. Дуже смачними виходять пироги з дрібно нарізаними яблуками, томлеными з цукром і меленою корицею. Така начинка дає частування дивовижний апетитний аромат.

     

    Обов’язково варто спробувати начинити пиріжки тертим сиром з часником, вареної червоною рибою, перемеленої з цибулею або смаженими з морквою печерицями.

    В цілому можна готувати начинки для випічки практично з будь-яких продуктів, які опинилися в холодильнику. Із залишків курячого філе і будь-якого овочевого асорті (смаженої) виходить соковите і ситне наповнення для пиріжків. У цьому питанні можна включити фантазію і сміливо експериментувати.

    Прокрутка до верху