Тісто на кефірі для пирога – 6 рецептів приготування
Щоб приготувати вдале тісто на кефірі для пирога, кулінару не доведеться вистоювати довгі години на кухні. Сьогодні відомо безліч простих і дуже зрозумілих рецептів основи для випічки. Кращі з них підібрані в нашому матеріалі.
Дріжджове тісто на кефірі для пирога
Інгредієнти: 2 ст. л. олії, 970 г високосортної заздалегідь просіяного борошна, куряче яєчко, стандартна пачка живих дріжджів, 2 ч. л. цукру-піску, півсклянки кефіру, 0,5 ч. л. кухонної солі.
У невелику, але глибоку тарілку руками кришаться дріжджі і заливаються невеликою кількістю теплої водички. Під плівкою маса зросте в два рази.
Далі в опару заливається яйце, теплий кефір, всипати решту сухі інгредієнти, крім борошна. Останнім у суміш додається масло.
Залишилося мінімальними порціями всипати в майбутнє тісто борошно і замісити його.
Коли маса перестане прилипати до пальців, вона викладається в промаслений миску і покривається плівкою.
В теплому місці тісто буде підходити близько 70 хвилин.
Рецепт приготування без яєць
Інгредієнти: гранований стакан кефіру, 0,5 ч. л. харчової соди, 320 г високоякісної білої борошна, 1 ст. л. рафінованої олії, 1 ч. л. кухонної солі.
Борошно висипається в глибоку посуд першої. Бажано попередньо пару раз пропустити її через дрібне сито.
Туди ж відправляється не холодний кефір, харчова сода.
У процесі замішування в масу виливається масло, додається кухонна сіль.
Важливо не «забити» тісто борошном. Можливо, доведеться навіть скоротити кількість сипучого компоненту. Використовується тісто відразу після замішування.
Без дріжджів
Інгредієнти: гранований стакан кефіру середньої жирності (можна трохи подкисшего), по 0,5 ч. л. крупної солі і харчової соди, 1,5-2 гранованих склянки високосортного борошна.
Першим ділом в миску відправляється кефір. Кисломолочний продукт не повинен бути холодним. Посуд для змішування всіх інгредієнтів краще всього використовувати скляну.
До холодного кефіру висипається харчова сода. Потрібно акуратно перемішати лопаткою компоненти і залишити їх у спокої на 6-7 хвилин. За цей час кисломолочний продукт почне густіти, за його поверхні підуть дрібні бульбашки. В залежності від якості інгредієнтів на це може знадобитися і трохи більше часу.
До підготовленого кефіру відразу ж додається борошно і сіль. Бажано попередньо пропустити продукти саме через дрібне сито. Це дозволить збагатити борошно киснем.
Тісто замішується широкої лопаткою, так як воно дуже липке. Руками робити це просто незручно.
Далі миска з замішаної масою затягується харчовою плівкою і залишають на 35-45 хвилин. Стояти тісто буде при кімнатній температурі.
З отриманої основи можна приготувати не тільки будь пиріг, але навіть домашню піцу.
Універсальний рецепт з додаванням сметани
Інгредієнти: 6 курячих яєць (великих), стандартна пачка жирного масла, 3 гранованих склянки високосортного борошна, 0,5 склянки жирної сметани, цукру-піску і свіжого кефіру, 0,25 ч. л. харчової соди, щіпка ванільного цукру, 1 ч. л. свіжовичавленого лимонного соку.
Вершкове масло потрібно потримати при кімнатній температурі. Коли продукт добре розм’якне, він збивається спеціальною насадкою блендера. Поступово вводяться в масу курячі яйця.
Далі до перерахованих продуктів додається свіжий кефір і густа сметана. Цей компонент підійде як домашній, так і жирний магазинний продукт.
Окремо харчова сода гаситься лимонним соком. Як тільки суміш закипить, її можна відразу ж додавати в основу для майбутнього тесту.
Додається два види цукру. Ванільний склад потрібно використовувати тільки в тому випадку, якщо планується приготування солодкого пирога.
Наприкінці в масу борошно просіюється. Робити це потрібно невеликими порціями.
Після ретельного перемішування всіх складових можна відразу формувати пиріг з будь-якою начинкою.
Швидке тісто для пирогів на кефірі
Інгредієнти: 3 курячих яйця великого розміру, 3,5-4 стандартних склянки високосортного борошна, півлітра кефіру з низьким відсотком жирності, 0,25 ч. л. харчової соди, сіль за смаком.
Це дуже швидке рідке тісто на кефірі, на приготування якого піде не більше 15 хвилин. Для початку свіжі яйця присипаються сіллю і ретельно збиваються ручним міксером. Можна використовувати для цього і звичайний віночок. Головне, щоб на поверхні яєць з’явилася легка пінка.
Яєчна основа змішується з кефіром. Бажано, щоб кисломолочний продукт був не холодним.
В отриману масу поступово засипають борошно. Її треба попередньо просіяти (1-2 рази) і засипати в майбутнє холодець тісто на кефірі для пирога невеликими порціями.
Приступати до заливання начинки для майбутнього пирога їм можна відразу ж без попереднього настоювання тесту.
Повітряне здобне тісто
Інгредієнти: стандартний стакан нежирного кефіру, пакетик (11 г) «моментальних» дріжджів, ½ склянки олії, 12 г кухонної солі, 25 г цукрового піску, 3 повні склянки високосортного борошна.
В широкий посуд просіюється пшеничне борошно. Туди ж засипаються швидкі дріжджі.
В окремій ємності масло змішується з кефіром. Він може бути як свіжий, так і прострочений. Головне, щоб у кисломолочного продукту вже не з’явилося явного запаху бродіння. Кефір завжди береться теплим, адже це дозволяє краще активізувати «моментальні» дріжджі.
В рідку суміш засипаються залишилися сухі компоненти. Крупинки мають розчинитися в кефірі з маслом.
Маса з’єднується з борошном.
Прямо в мисці компоненти спочатку перемішуються ложкою, а потім руками.
З тесту (коли воно перестане прилипати до пальців), формується акуратний колобок, який покривається рушником і забирається подалі від протягів.
Приблизно через півгодини заготівля збільшиться в розмірі і стане трохи більш м’якою. Це означає, що тісто готове до подальшої обробленні.