Курник – це оригінальний багатошаровий пиріг, який на Русі здавна користувався величезною популярністю. Начинку для нього спочатку робили з м’яса птиці. Звідси і взялося це незвичайне і цілком промовиста назва. В залежності від особистих смакових пристрастей тісто на курник можна готувати різними способами.
Тісто для курника на кефірі
Щоб максимально спростити собі роботу, краще всього робити тісто для курника на кефірі. Крім того, цим можна значно скоротити час, відведений на приготування пирога.
Для роботи потрібно взяти:
- 0,5 кілограма пшеничного борошна;
- 2 яйця;
- 50 грам цукру;
- 1 склянку кефіру;
- щіпка питної соди;
- 10 грам солі;
- 110 грам масла вершкового.
Методика приготування напівфабрикату:
- Для початку потрібно розтопити масло. Його можна розтопити на сковороді або просто дістати з холодильника і потримати на столі деякий час при кімнатній температурі.
- Кефір вилити в миску.
- Додати до нього яйця, сіль, соду і цукор, а потім все це добре збити міксером.
- Ввести розтоплене масло.
- Не припиняючи перемішування, невеликими порціями засипати борошно.
- Грудку тіста прикрити серветкою і залишити його на столі, буквально на 15 хвилин.
Після цього тісто на курник можна починати розгортати, а потім приступати до формування самого пирога.
Пісочна основа для пирога
Дуже часто для приготування курника використовують пісочне тісто.
Завдяки своїй оригінальній консистенції воно чудово вбирає вологу і запахи начинки.
В результаті пиріг виходить соковитим і дуже ніжним.
Щоб приготувати таке тісто, знадобиться:
- 0,5 кілограма пшеничного борошна;
- 2 яйця;
- 2 щіпки солі;
- 300 грам вершкового масла;
- 40 грам холодної води.
Робити таке тісто можна руками, але краще використовувати для цієї мети спеціальний кухонний комбайн.
У цьому випадку необхідно:
- Борошно засипати в чашу комбайна.
- Туди ж додати сіль, злегка розм’якшене масло і розтерти все це в крихту.
- В отриману масу вбити яйця, долити воду і добре перемішати. Щоб тісто було більш однорідним, його можна додатково пару хвилин інтенсивно пом’яти руками.
- Напівфабрикат трохи приплюснути у вигляді коржа, обернути плівкою і відправити на 30 хвилин у холодильник.
Після такої обробки тісто добре розкочується, а сам пиріг виходить просто дивовижний.
Готуємо на сметані
Щоб приготувати гарне тісто на курник, можна використовувати самі різні кисломолочні продукти. Варіант зі сметаною вважається одним з найбільш простих і не вимагає від господарки наявності якихось серйозних кулінарних навичок.
У цьому випадку зазвичай використовується всього п’ять основних компонентів:
- 450-500 грамів борошна пшеничного;
- 5 грам дрібної солі;
- 250 грам вершкового масла;
- 6 г питної соди;
- 300 грам жирної сметани (не нижче 20%).
Готується тісто в три етапи:
- В окремій тарілці сметану добре розмішати з попередньо розм’якшеним маслом.
- В іншій тарілці зібрати всі сипучі компоненти (просіяне борошно, соду, сіль) і теж їх перемішати.
- З’єднати вміст обох тарілок. Після ретельного вимішування має вийти м’яке і дуже пластичне тісто.
- Готовий продукт помістити в поліетиленовий пакет і залишити його на столі, поки буде готуватися начинка.
«Відпочив» напівфабрикат залишається тільки, не поспішаючи розкачати і підготувати до формуванню.
Листкове тісто на курник
Деякі кулінари стверджують, що кращий курник – це той, в якому використовується в якості основи листкове тісто. Переконатися в цьому легко на особистому прикладі.
Для роботи треба взяти:
- 3 повних склянки (+ 90 грам масляного шару) пшеничного борошна;
- 150 мілілітрів води (холодної);
- 2 яйця;
- 7-8 грамів кухонної солі;
- трішки лимонки;
- 300 грам масла вершкового.
Як правильно робити таке тісто:
- Всі інгредієнти (крім масла) зібрати в одному посуді і ретельно їх перемішати.
- Приготоване еластичне, але досить круте тісто потрібно прикрити рушником і дати йому полежати хвилин 30.
- Масло порубати з борошном. Розкачати цю суміш в пласт, а потім покласти її в холодильник на 20 хвилин.
- Тепер можна приступати до основної процедури. Спочатку дозріле тісто треба розкачати у вигляді тонкого прямокутника. Потім покласти на нього масляний шар. Загорнути краї тіста і ще раз його розкачати.
- Скласти заготовку в кілька разів, обернути рушником і відправити в холодильник на 20 хвилин.
- Дістати тісто, ще раз розкачати його, а потім знову скласти. Подібні дії повторити не менше 3-4 разів.
Після цього відразу можна починати складання пирога.
Рецепт на маргарині
Використовувати масло вершкове для приготування тіста дорого і не завжди виправдано. При бажанні його можна замінити маргарином. Цей варіант не такий корисний, але більш доступний.
Щоб зробити в умовах домашньої кухні тісто на курник, потрібно:
- 0,8 кілограма борошна пшеничного;
- 250 грам маргарину і стільки ж сметани;
- трішки солі;
- 5 грам порошку розпушувача.
Спосіб, яким готується таке тісто, гранично простий:
- В окремій ємності змішати сипучі інгредієнти.
- Додати маргарин і розтерти його з борошняною сумішшю в крихту.
- Сюди ж вилити сметану і зробити остаточний заміс.
- Дати тісту відпочити 30 хвилин в холодильнику.
У цьому рецепті треба бути дуже обережним з сіллю, адже вона спочатку вже входить в склад маргарину. Зайве кількість солі зіпсує не тільки смак, але і консистенцію напівфабрикату.
Розсипчаста основа на майонезі
В залежності від обраної начинки для приготування курника можна використовувати і розсипчасте тісто. Найпростіше робити його на майонезі.
Для такого рецепта знадобляться найпростіші продукти:
- 2,5 склянки пшеничного борошна;
- 50 грам рослинної олії;
- 0,5 склянки майонезу і стільки ж кип’яченої води;
- трохи солі.
На приготування такого тесту йде буквально кілька хвилин:
- Спочатку майонез потрібно розвести з водою.
- Додати до цієї маси масло, посолити і добре перемішати.
- Засипати борошно. Вводити її треба частинами, не припиняючи процесу перемішування.
Результатом цих нескладних дій буде грудку м’якого і дуже еластичного тіста. Працювати з ним одне задоволення. Цей напівфабрикат легко розкочується, не липне до рук і не рветься.
Дріжджове тісто на курник
Прихильникам класичної випічки більше сподобається тісто на курник, приготоване на дріжджах. В якості рідкої основи можна використовувати воду, молоко або їх суміш.
Для одного з варіантів потрібно:
- 0,5 кілограма пшеничного борошна;
- 2 яйця;
- 250 мл молока;
- 8 грам цукру;
- 30 грам пресованих дріжджів;
- 5 грамів кухонної солі;
- 35 грам соняшникової олії.
Як правильно готувати дріжджове тісто:
- Першим ділом дріжджі розвести в теплому молоці, додавши цукор і трохи борошна.
- Як тільки маса почне пінитися, залити в неї масло.
- Додати окремо збиті з сіллю яйця і перемішати.
- Ввести частинами борошно. Ретельно перемішати.
- Відбити тісто, вдаривши його кілька разів з силою об стіл. Це потрібно для того, щоб вийшов зайвий повітря, і маса стала більш м’якою.
Готовому тісту треба дати трохи полежати, щоб воно змогло добре піднятися. Пиріг з нього вийде просто повітряний.