Тісто на манти – 9 перевірених рецептів приготування тіста
Це середньоазіатську страва являє собою дуже великі пельмені. Вони у 3-4 рази більше звичних напівфабрикатів. Щоб блюдо вийшло по-справжньому смачним, в першу чергу потрібно правильно приготувати тісто на манти.
Класичне тісто для мантів по-узбецьки
Інгредієнти: 1 ст. фільтрованої води, 2,5 ст. високосортного борошна, третина малий. ложки кухонної солі.
Рідина буде використовуватися охолодженої. В ній розчиняється кухонна сіль.
Далі у воду можна поступово починати всипати борошно, попередньо пару раз просіявши її саме через дрібне сито.
Компоненти добре розмішують широкої ложкою. Далі можна приступати до ручного замісу. Процес повинен тривати досить довго, щоб тісто встиг насититися киснем і стати максимально еластичним. В іншому випадку манти будуть розриватися під час готування.
Далі треба «забути» про масою приблизно на півгодинки.
Залишається з тіста для мантів по-узбецьки сформувати заготовки з обраної начинкою.
На кефірі
Інгредієнти: 360 мл кефіру середньої жирності, 620-720 р високосортного борошна (скільки візьме тісто), 1 ч. л. дрібної солі, столове яйце.
Починаючи готувати тісто для мантів, насамперед потрібно зайнятися борошном. Один склянки продукту просіюється через найдрібніше сито з високого відстані в глибоку ємність. В серединку отриманої гірки розбивається яйце.
Спочатку інгредієнти збовтуються виделкою, а потім до них невеликими порціями вливається не холодний кисломолочний продукт. Потрібно активно перемішувати складові будь-яким зручним чином, щоб ліквідувати грудочки.
До клейкому складу підсипається залишилася борошно. Далі руками замішується не липка маса.
Приблизно через півгодини відпочинку тесту можна скачувати його в джгути, нарізати товстими шматочками і формувати вироби.
Заварне на окропі
Інгредієнти: 25 мл рафінованої олії, 1 ст. фільтрованої води, 8 г дрібної солі, невелику яєчко, 620-640 р високосортного борошна.
Яєчко збивається з маслом і сіллю. Бажано, щоб всі продукти були не холодними.
В отриману суміш потроху борошно висипається. Сипкий продукт попередньо потрібно пару раз просіяти.
Коли інгредієнти будуть добре вымешаны і без грудок, то в ємність можна заливати тільки що вскипевшую воду. Це також потрібно робити поступово.
З усіх перерахованих інгредієнтів замішується заварне тісто для мантів, яке не буде липнути до пальців.
Маса під харчовою плівкою буде «відпочивати» близько 40-45 хвилин.
На молоці
Інгредієнти: півкіло високосортної білого борошна, 1 ст. жирного молока (добре, якщо під рукою виявилося домашнє), 1 ч. л. кухонної солі, 2 великі ложки рафінованої олії, 2 столові яйця.
Спочатку змішується молоко і рослинне масло. Можна взяти оливковий компонент. В отриману суміш виливаються яйця, злегка збиті з сіллю.
Борошно спочатку просіюється не менше 2 разів, щоб вона наситилася киснем. Після цього можна виливати до неї отриману раніше молочну суміш.
Спочатку майбутнє тісто змішалась ложкою, а потім руками.
В харчовій плівці маса буде відпочивати близько півгодини. Далі можна формувати вироби.
Рецепт дріжджового тіста
Інгредієнти: 1,5 ст. фільтрованої води, 45 р живих дріжджів, півкіло високосортного борошна, малий. ложка цукрового піску, 2 великі ложки олії.
Дріжджі розводять за вказівками, опублікованими на упаковці. Для цього потрібно розкришити їх, залити очищеної трохи підігрітою водою, присипати цукром. В цю ж суміш відразу відправляється пісне масло. За смаком можна додати будь-які улюблені приправи. Бажано ті, які будуть поєднуватися з м’ясом, використовуваним в начинці.
Залишати дріжджі не потрібно. У масу відразу всипається попередньо просеянная борошно. Додавати її потрібно мінімальними порціями.
Залишається не менше двох разів гарненько вимісити тісто, накрити його серветкою з натуральної тканини і залишити підходити до тих пір, поки воно не збільшиться в розмірі приблизно в 2 рази.
Після цього маса обминается, ще раз вимішується і розкочується.
Зазвичай для заготовок з такого тіста готується начинка, що включає в себе фарш з баранини і велика кількість крупно порізаної цибулі.
На мінеральній воді
Інгредієнти: 4 ст. попередньо просіяного високосортної пшеничного борошна, 1 ст. газованої мінеральної води, велике куряче яйце, 4 великі ложки рафінованої олії, ½ малий. ложки кухонної солі і цукрового піску.
Щоб правильно приготувати тісто для мантів за вказаною рецептом, першим ділом потрібно з’єднати рідкі компоненти – не холодну воду і масло. Мінералку не потрібно підігрівати, досить просто заздалегідь витягти її з холодильника. Бажано, щоб вона була сильногазованою з тільки що відкритої пляшки.
В отриману суміш всипати сухі інгредієнти, крім борошна, вбивається яєчко. Складові добре перемішуються.
Потроху в майбутнє тісто всипається просеянная борошно. Коли маса почне густіти, продовжувати заміс можна вже не ложкою, а руками.
Бажано, щоб перед ліпленням заготовок з начинкою тісто відпочило близько півгодини.
Саме на мінералці вдається краще приготувати тісто для мантів, яке не рветься в процесі приготування страви і прекрасно переносить тривалу заморозку. А зробити його ще більш смачним допоможе сметана. Чудово, якщо є можливість використовувати домашній продукт. Першим ділом сметана збивається з яйцем.
Маса підсолювати за смаком. Інгредієнти знову перемішуються.
У ємність до іншим продуктам виливається сильно газована мінералка з тільки що відкритої пляшки.
Поступово в майбутнє тісто всипається борошно. Дуже важливо попередньо 1-2 рази просіяти її саме через дрібне сито. В крайньому випадку, можна використовувати для цієї мети друшляк.
Заміс повинен тривати 12-15 хвилин. Навіть після такої тривалої процедури вимішування маса вийде досить клейкої. Але це нормально.
Тісто перекладається в промаслений посуд, накривається кришкою або чистим рушником і залишають на годину.
По закінченні вказаного часу маса стане більш тугий і дещо збільшиться в об’ємі.
Далі можна приступати до ліплення заготовок для майбутніх виробів.
Як приготувати в хлібопічці?
Інгредієнти: дуже велике курячої яйце, гранований склянку жирного коров’ячого молока, столова ложка рафінованої олії, півкіло високосортного борошна, 1 ч. л. кам’яної солі.
Якщо в будинку є хлібопічка, то її обов’язково варто використовувати для приготування різного тіста. Прилад виконає ідеальний правильний заміс всіх компонентів, що значно полегшить працю господині.
Першим ділом в чашу використовуваного приладу виливається злегка збите виделкою велике яйце.
Зверху виливається жирне молоко. Можна використовувати і домашнє, і покупне. Головне, заздалегідь трохи підігріти молочних продукт.
У яєчно-молочну суміш відправляється сіль і відразу ж – рафінована олія.
Залишається розібратися з борошном. Вона кілька разів просіюється через найдрібніше сито і засипається в ємність хлібопічки до решти продуктів.
Потрібно обрати спеціальний режим для замішування тіста і виставити його на 14 хвилин. Якщо після цього господиня зауважити, що на дні пристрою залишилося занадто багато незадіяною борошна, потрібно просто додати до компонентів ще маленьку ложечку олії.
Тісто перекладається в пакет і залишається для відпочинку приблизно на півгодинки.
З яйцем і рослинним маслом
Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, 65-75 мл рафінованої олії, 1,5 ст. фільтрованої води, 110 мл жирного молока, сіль, суміш перчиком за смаком.
У місткому металевому посуді спочатку змішується молоко і рафіновано масло. Рідини не повинні бути холодними. Тому всі продукти, зазначені в рецепті, варто заздалегідь дістати з холодильника.
У воді розчиняється кухонна сіль. Отримана рідина разом з яйцями відправляється до складових з першого кроку.
Компоненти ретельно перемішуються широкої ложкою.
Далі можна починати підсипати в майбутнє тісто пшеничне борошно.
Коли маса стане однорідною і досить щільною, вона скочується в кулю.
Відпочивати тісто в холодильнику приблизно чверть години.
Секрети ідеального тесту
Досвідчені кухарі відзначають, що тісто на манти завжди потрібно робити самостійно. Не варто використовувати готовий магазинний продукт. З такою основою навряд чи вдасться приготувати ідеальне блюдо.
Дуже важливо максимально тонко розкачувати тісто. Це дозволить зробити манти дійсно ніжними.
Щоб основа не рвалася в процесі розкочування, її залишають відпочивати мінімум на півгодини в холодильнику. А краще збільшити цей час до години.
Є і ще один секрет ідеального тесту для обговорюваного страви – потрібно змішувати відразу два типу пшеничного борошна першого і другого сорту. Вони беруться в рівних кількостях. Також знавці радять завжди дотримувати правильні пропорції рідини і сухих компонентів – 1 до 2. Це дозволить домогтися еластичності тіста. І, звичайно, не можна додавати на 1 кг готового продукту більше 2 яєць.