Тісто на манти – 9 перевірених рецептів приготування тіста

Це середньоазіатську страва являє собою дуже великі пельмені. Вони у 3-4 рази більше звичних напівфабрикатів. Щоб блюдо вийшло по-справжньому смачним, в першу чергу потрібно правильно приготувати тісто на манти.

Класичне тісто для мантів по-узбецьки

Інгредієнти: 1 ст. фільтрованої води, 2,5 ст. високосортного борошна, третина малий. ложки кухонної солі.

  • Рідина буде використовуватися охолодженої. В ній розчиняється кухонна сіль.
  • Далі у воду можна поступово починати всипати борошно, попередньо пару раз просіявши її саме через дрібне сито.
  • Компоненти добре розмішують широкої ложкою. Далі можна приступати до ручного замісу. Процес повинен тривати досить довго, щоб тісто встиг насититися киснем і стати максимально еластичним. В іншому випадку манти будуть розриватися під час готування.
  • Далі треба «забути» про масою приблизно на півгодинки.
  • Залишається з тіста для мантів по-узбецьки сформувати заготовки з обраної начинкою.

    На кефірі

    Інгредієнти: 360 мл кефіру середньої жирності, 620-720 р високосортного борошна (скільки візьме тісто), 1 ч. л. дрібної солі, столове яйце.

  • Починаючи готувати тісто для мантів, насамперед потрібно зайнятися борошном. Один склянки продукту просіюється через найдрібніше сито з високого відстані в глибоку ємність. В серединку отриманої гірки розбивається яйце.
  • Спочатку інгредієнти збовтуються виделкою, а потім до них невеликими порціями вливається не холодний кисломолочний продукт. Потрібно активно перемішувати складові будь-яким зручним чином, щоб ліквідувати грудочки.
  • До клейкому складу підсипається залишилася борошно. Далі руками замішується не липка маса.
  • Приблизно через півгодини відпочинку тесту можна скачувати його в джгути, нарізати товстими шматочками і формувати вироби.

    Заварне на окропі

    Інгредієнти: 25 мл рафінованої олії, 1 ст. фільтрованої води, 8 г дрібної солі, невелику яєчко, 620-640 р високосортного борошна.

  • Яєчко збивається з маслом і сіллю. Бажано, щоб всі продукти були не холодними.
  • В отриману суміш потроху борошно висипається. Сипкий продукт попередньо потрібно пару раз просіяти.
  • Коли інгредієнти будуть добре вымешаны і без грудок, то в ємність можна заливати тільки що вскипевшую воду. Це також потрібно робити поступово.
  • З усіх перерахованих інгредієнтів замішується заварне тісто для мантів, яке не буде липнути до пальців.
  • Дивіться також:  Фарширований лаваш – 7 рецептів з різними начинками

    Маса під харчовою плівкою буде «відпочивати» близько 40-45 хвилин.

    На молоці

    Інгредієнти: півкіло високосортної білого борошна, 1 ст. жирного молока (добре, якщо під рукою виявилося домашнє), 1 ч. л. кухонної солі, 2 великі ложки рафінованої олії, 2 столові яйця.

  • Спочатку змішується молоко і рослинне масло. Можна взяти оливковий компонент. В отриману суміш виливаються яйця, злегка збиті з сіллю.
  • Борошно спочатку просіюється не менше 2 разів, щоб вона наситилася киснем. Після цього можна виливати до неї отриману раніше молочну суміш.
  • Спочатку майбутнє тісто змішалась ложкою, а потім руками.
  • В харчовій плівці маса буде відпочивати близько півгодини. Далі можна формувати вироби.

    Рецепт дріжджового тіста

    Інгредієнти: 1,5 ст. фільтрованої води, 45 р живих дріжджів, півкіло високосортного борошна, малий. ложка цукрового піску, 2 великі ложки олії.

  • Дріжджі розводять за вказівками, опублікованими на упаковці. Для цього потрібно розкришити їх, залити очищеної трохи підігрітою водою, присипати цукром. В цю ж суміш відразу відправляється пісне масло. За смаком можна додати будь-які улюблені приправи. Бажано ті, які будуть поєднуватися з м’ясом, використовуваним в начинці.
  • Залишати дріжджі не потрібно. У масу відразу всипається попередньо просеянная борошно. Додавати її потрібно мінімальними порціями.
  • Залишається не менше двох разів гарненько вимісити тісто, накрити його серветкою з натуральної тканини і залишити підходити до тих пір, поки воно не збільшиться в розмірі приблизно в 2 рази.
  • Після цього маса обминается, ще раз вимішується і розкочується.
  • Зазвичай для заготовок з такого тіста готується начинка, що включає в себе фарш з баранини і велика кількість крупно порізаної цибулі.

    На мінеральній воді

    Інгредієнти: 4 ст. попередньо просіяного високосортної пшеничного борошна, 1 ст. газованої мінеральної води, велике куряче яйце, 4 великі ложки рафінованої олії, ½ малий. ложки кухонної солі і цукрового піску.

  • Щоб правильно приготувати тісто для мантів за вказаною рецептом, першим ділом потрібно з’єднати рідкі компоненти – не холодну воду і масло. Мінералку не потрібно підігрівати, досить просто заздалегідь витягти її з холодильника. Бажано, щоб вона була сильногазованою з тільки що відкритої пляшки.
  • В отриману суміш всипати сухі інгредієнти, крім борошна, вбивається яєчко. Складові добре перемішуються.
  • Потроху в майбутнє тісто всипається просеянная борошно. Коли маса почне густіти, продовжувати заміс можна вже не ложкою, а руками.
  • Бажано, щоб перед ліпленням заготовок з начинкою тісто відпочило близько півгодини.
  • Дивіться також:  Як приготувати тефтелі – 12 рецептів

    Можна покласти його в пакет і прибрати на нижню полицю холодильника. Якщо часу немає, то допускається відразу ліпити манти з готового тіста.

    Тісто для мантів на сметані

    Інгредієнти: 3 стандартних склянки високосортного борошна, 1 склянку сильногазованою мінеральної води, столове яйце, 120 мл жирної сметани (краще всього – домашній), дрібної кухонної солі.

  • Саме на мінералці вдається краще приготувати тісто для мантів, яке не рветься в процесі приготування страви і прекрасно переносить тривалу заморозку. А зробити його ще більш смачним допоможе сметана. Чудово, якщо є можливість використовувати домашній продукт. Першим ділом сметана збивається з яйцем.
  • Маса підсолювати за смаком. Інгредієнти знову перемішуються.
  • У ємність до іншим продуктам виливається сильно газована мінералка з тільки що відкритої пляшки.
  • Поступово в майбутнє тісто всипається борошно. Дуже важливо попередньо 1-2 рази просіяти її саме через дрібне сито. В крайньому випадку, можна використовувати для цієї мети друшляк.
  • Заміс повинен тривати 12-15 хвилин. Навіть після такої тривалої процедури вимішування маса вийде досить клейкої. Але це нормально.
  • Тісто перекладається в промаслений посуд, накривається кришкою або чистим рушником і залишають на годину.
  • По закінченні вказаного часу маса стане більш тугий і дещо збільшиться в об’ємі.
  • Далі можна приступати до ліплення заготовок для майбутніх виробів.

    Як приготувати в хлібопічці?

    Інгредієнти: дуже велике курячої яйце, гранований склянку жирного коров’ячого молока, столова ложка рафінованої олії, півкіло високосортного борошна, 1 ч. л. кам’яної солі.

  • Якщо в будинку є хлібопічка, то її обов’язково варто використовувати для приготування різного тіста. Прилад виконає ідеальний правильний заміс всіх компонентів, що значно полегшить працю господині.
  • Першим ділом в чашу використовуваного приладу виливається злегка збите виделкою велике яйце.
  • Зверху виливається жирне молоко. Можна використовувати і домашнє, і покупне. Головне, заздалегідь трохи підігріти молочних продукт.
  • У яєчно-молочну суміш відправляється сіль і відразу ж – рафінована олія.
  • Залишається розібратися з борошном. Вона кілька разів просіюється через найдрібніше сито і засипається в ємність хлібопічки до решти продуктів.
  • Потрібно обрати спеціальний режим для замішування тіста і виставити його на 14 хвилин. Якщо після цього господиня зауважити, що на дні пристрою залишилося занадто багато незадіяною борошна, потрібно просто додати до компонентів ще маленьку ложечку олії.
  • Дивіться також:  Ліниві пельмені — 6 рецептів

    Тісто перекладається в пакет і залишається для відпочинку приблизно на півгодинки.

    З яйцем і рослинним маслом

    Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, 65-75 мл рафінованої олії, 1,5 ст. фільтрованої води, 110 мл жирного молока, сіль, суміш перчиком за смаком.

  • У місткому металевому посуді спочатку змішується молоко і рафіновано масло. Рідини не повинні бути холодними. Тому всі продукти, зазначені в рецепті, варто заздалегідь дістати з холодильника.
  • У воді розчиняється кухонна сіль. Отримана рідина разом з яйцями відправляється до складових з першого кроку.
  • Компоненти ретельно перемішуються широкої ложкою.
  • Далі можна починати підсипати в майбутнє тісто пшеничне борошно.
  • Коли маса стане однорідною і досить щільною, вона скочується в кулю.
  • Відпочивати тісто в холодильнику приблизно чверть години.

    Секрети ідеального тесту

    Досвідчені кухарі відзначають, що тісто на манти завжди потрібно робити самостійно. Не варто використовувати готовий магазинний продукт. З такою основою навряд чи вдасться приготувати ідеальне блюдо.

    Дуже важливо максимально тонко розкачувати тісто. Це дозволить зробити манти дійсно ніжними.

    Щоб основа не рвалася в процесі розкочування, її залишають відпочивати мінімум на півгодини в холодильнику. А краще збільшити цей час до години.

    Є і ще один секрет ідеального тесту для обговорюваного страви – потрібно змішувати відразу два типу пшеничного борошна першого і другого сорту. Вони беруться в рівних кількостях. Також знавці радять завжди дотримувати правильні пропорції рідини і сухих компонентів – 1 до 2. Це дозволить домогтися еластичності тіста. І, звичайно, не можна додавати на 1 кг готового продукту більше 2 яєць.

    Прокрутка до верху