Тісто на млинці – 8 смачних рецептів тесту

Раніше тісто на млинці готували перед весняним святом, і рум’яна корж символізував початок нового сезону, який повинен бути теплий, урожайний і вдалий. Згідно з рецептами, господині у давнину готували борошняні вироби з використанням гречаного борошна, жирного молока або сметани. У готовому вигляді така випічка більше схожа на щільні коржі і подавалася в якості хліба. Зараз користується великою популярністю тонка, пориста випічка, яку можна приготувати з використанням різних продуктів – кефіру, сироватки, дріжджів та навіть пива. Кожен рецепт має свою родзинку, від якої залежить якість млинців, їх структура і смак.

Класичне тісто для млинців на молоці

Тісто для млинців на молоці підходить для приготування тонкої випічки, яку добре загортати сирну або будь-яку іншу начинку. Можна використовувати молочну рідину будь-якої жирності, коров’яче або козяче. Борошно краще брати біле, вищого ґатунку.

Готується основа для млинців з:

  • коров’ячого молока – 0,5 л;
  • курячого продукту – 3 шт.;
  • борошна – 250 г;
  • соняшникової олії – 3 ст. л.;
  • цукрового піску – 2 ч. л.;
  • солі – 1 ч. л. без гірки.

У глибокій ємності слід гарненько збити жовтки з білками, додати цукор і сіль.

Цукровий пісок в млинцеве тісто додається обов’язково, незалежно від того, яка буде начинка. Він поліпшить смак випічки.

Після цього потрібно додати до збитою яєчною суміші 2 склянки молока, перемішати і тонкою цівкою ввести просіяне борошно. Вимісити масу до однорідності, скориставшись виделкою. Консистенція готового продукту повинна бути в міру рідкою. Врешті до нього додається масло (2 ст. л.), тісто відстоюється 15-25 хвилин, після чого його можна буде наливати ополоником на гарячу сковороду і випікати тонкі млинці.

На кефірі

Легкі пористі млинці можна отримати, затіявши для них тісто на кефірі або кислому молоці. Вони вийдуть ніжні і соковиті, пухкі, підходящі для перемазки медом або наповнення будь-якою начинкою.



Для приготування коржів слід заздалегідь запастися:

  • кисломолочним продуктом – 0,5 л;
  • білками і жовтками (можна качиними) – пару штук;
  • білою мукою – 1 ст.;
  • цукровим піском, сіллю, пекарським порошком;
  • рослинним жиром– 60 мл
Дивіться також:  Млинці на кислому молоці – 8 рецептів млинців

Спочатку у великій ємності збиваються жовтки з білками, після до них додається кисле молоко або кефір. Перед додаванням солі і цукрового піску, яєчно-кефірну суміш рекомендується нагрівати на невеликому вогні, після чого додати сипучі компоненти. Далі в млинцеву заготівлю вводиться просеянная борошно і розчинена в гарячій воді сода (0,5 ч. л.). В кінці додається соняшникову олію, яка запобіжить пригорання млинців, і рідка суміш відправляється на 60 хвилин в тепло.

Як завести тісто для млинців на воді?

Завести тісто на воді для випікання тонких млинчиків досить просто. Він підійде для тих, хто дотримується посту або дієтичного харчування. Готовий продукт на виході виходить смачним, але по мірі охолодження він буде ставати трохи жорсткіше, ніж в теплому вигляді.

Для приготування тіста слід взяти:

  • мінеральну воду – 400 мл;
  • борошно – 300 г;
  • пару яєць;
  • рослинний жир – 40 мл;
  • цукрову пудру – 0,5 ст. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Білки і жовтки з сіллю і цукровою пудрою слід гарненько збити, скориставшись блендером або ручним віночком, після влити воду і перемішати. За рецептом можна використовувати звичайну дистильовану воду, але мінеральна з газом зробить тісто більш пористим і запобіжить поява сухості готового продукту. Останнім продуктом є борошно, яку потрібно вводити тонкою цівкою і масло. Після ретельного вимішування всіх компонентів тісто на воді готове для смаження.

Заварне на окропі

Хто пробував смажити млинці з заварного тіста, назавжди закохалися у цей простий і вдалий рецепт. Млинці по структурі виходять пористими, ажурними, ніжними, вони буквально тануть у роті.

Готується рідка основа з:

  • високосортного борошна – 1 ст.;
  • молока – 250 мл;
  • окропу – 250 мл;
  • рослинної олії – 60 мл;
  • цукру – 40 г;
  • 2 столові яйця;
  • трохи соди;
  • солі – ½ ч. л.

Жовтки з білками, цукром і сіллю забиваються в глибокому тазику або каструлі. Після до них додається потрібну кількість молока і просіяного борошна. Тільки закипіла вода гасить соду і вводиться в масу тонкою цівкою, щоб не згорнувся білок. В кінці вводиться масло, все перемішується, трохи настоюється і використовується для смаження млинців.

Дивіться також:  Як зробити тісто для млинців, рецепт з фото

Дріжджове тісто

Головні переваги дріжджового тіста – пишний і ніжний продукт у підсумку. З ним млинці ніколи не вийдуть жорсткими або гумовими, при цьому вони збережуть свою структуру до останньої крихти.

Для приготування млинцевого основи слід взяти:

  • «живі» дріжджі – 25 г;
  • цукровий пісок – 1,5 ст. л.;
  • натуральне молоко – 200 мл;
  • курячий продукт – 2 шт.;
  • вершкове масло – 70 г;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • борошно – 150 р.

Молочна рідина підігрівається до 40-45 градусів, в ній розчиняється цукор і дріжджі, а також невелику кількість борошна. Не можна використовувати гарячу рідину, інакше не буде дріжджовий шапочки. Опара отставляется в тепле місце на 30 хвилин.

Окремо в ємності вимішується борошно з сіллю. Жовтки збиваються і додаються до опарі, слідом вводиться трохи розтопленого вершкового масла. Далі додається борошно і молоко невеликими порціями. Після маса відправляється в тепле місце, щоб сталася реакція, і воно піднялося. Коли це сталося, в млинцеву основу потрібно ввести збиті до стійкої піни білки, вимішати і влити олію.

Смажити млинці потрібно на гарячій сковороді з невеликою кількістю масла. На виході вони виходять пористі, з дірочками, легкі та дуже смачні.

На сироватці

На сироватці млинці виходять схожими на ті, що готуються на кефірі, тільки більш легкими і менш калорійними.

Для приготування продукту слід запастися:

  • теплою молочною сироваткою – 450 мл;
  • борошно – 400 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • содою – ½ ч. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • цукровою пудрою – 1 ст. л.;
  • рослинним жиром.

В миску борошно просіюється, всередині неї робиться поглиблення, в яке треба засипати сіль і влити збиті жовтки з білками. Все вимішується, слідом додається підігріта сироватка, харчова сода і все вимішується до однорідної консистенції. Після додається цукрова пудра і в кінці масло. Перед смаженням млинців основу потрібно настояти не менше 45 хвилин.

Дивіться також:  Млинці на молоці – 9 смачних рецептів

Як зробити на пиві?

Пиво — не тільки багатьма улюблений напій, але ще й чудовий інгредієнт для приготування млинцевого тесту. Млинці в підсумку вийдуть пишними, придатними для будь-якої начинки – м’ясний, овочевий або ягідної.

Готується продукт з:

  • олії оливкової – 15 мл;
  • борошна – 400 г;
  • молока — 110 мл;
  • цукру – 1 ст. л.;
  • курячого продукту – 3 шт.;
  • світлого пива — 0,5 л;
  • крупної солі – ½ ч. л.

Жовтки збиваються виделкою, після до них вводиться молоко, цукровий пісок, щіпка солі і пиво (половина рекомендованої порції). Після додається борошно і залишився пиво, масло, все вимішується і отставляется на 10 хвилин.

Окремо збиваються білки, вводяться в тісто маленькими порціями. Далі всі компоненти вимішуються в однорідну масу і використовуються для смаження млинців.

Без додавання яєць

Зробити тісто для млинців без яєць багатьом здається нереальною справою. Однак хто пробував рецепт на практиці, завжди беруть його на замітку, адже продукт у підсумку виходить бюджетним і дуже смачним.

Щоб приготувати таку основу, потрібно запастися:

  • борошном – 450 г;
  • свіжим молоком будь-якої жирності – 900 мл;
  • цукром – 90 г;
  • сіллю і содою – по 0,5 ч. л.;
  • рослинним жиром – 1 ст. л.;
  • вершковим маслом – 70 г (можна використовувати маргарин).

По черзі в ємності вимішується борошно з цукровим піском і сіллю, молоко (половина порції). Решту молока слід добре підігріти і влити до решти продуктів. Перемішати всі компоненти, додавши в кінці вершкове розтоплене масло. Випікати млинці потрібно на сковороді з невеликою кількістю рослинного жиру.

В такі млинці добре загорнути солодку сирну начинку, скласти в скляну ємність, залити сметаною або вершками. Все це потрібно протушкувати в СВ-печі на максимальній потужності протягом 7 хвилин. Солодкий, дуже смачний десерт в підсумку буде готовий. Для додання йому святкового вигляду можна полити шоколадом і прикрасити ягодами.

Прокрутка до верху