Оладки — найпростіше блюдо. Однак не всі їх печуть. Проблема полягає в тому, що не завжди виходить приготувати якісне тісто на оладки, а тому вони часто не виходять пишні і зажаристые, а плоскі, жирні і зовсім не апетитні. Як же зробити правильне тісто з продуктів, які є під рукою?
Загальні рекомендації
Завести тісто і спекти пишні оладки дійсно виходить не у всіх. Недосвідчені господині опускають руки, коли вироби виходять тонкими, щільними, швидко засихають або вбирають у себе багато олії. Є такі оладки можна, але хочеться-то рум’яних і повітряних.
Тут є кілька секретів. Звичайно, багато чого залежить від типу розпушувача — ви робите їх з використанням соди або на дріжджах.
Але є і загальні принципи приготування:
- Сковорода обов’язково повинна розжаритися — тісто кладуть на шкварчащее масло. Вже після, ви можете накрити сковороду і зменшити вогонь, але перше дотик повинне бути пристрасно пекучим. Інакше виріб миттєво вбере все масло!
- Не треба лити багато масла, досить просто змастити сковороду, якщо не хочете його надлишку в виробі.
- Слідкуйте за консистенцією тесту. Оладки з рідкого тіста швидко опадають і стають млинцями. Густота гарної сметани — ось зразок для наслідування.
Тісто на кефірі на пишні оладки
Кефірний тісто досить поширене. Його люблять за простоту і пишність, але головне, воно дозволяє утилізувати невикористані залишки «молочки». В хід можна пустити будь-які кисломолочні продукти, знайдені в холодильнику. А ще, кефірні оладки довго залишаються м’якими і повітряними, а тому їх можна з задоволенням з’їсти і на наступний день.
Щоб затіяти тісто на кефірі на пишні оладки, приготуйте:
- 2 склянки кефіру (підійде продукт будь-якої жирності);
- близько трьох склянок борошна;
- 1 яйце;
- 1 ст. ложка цукрового піску;
- трохи солі і ваніліну;
- 1 ст. ложка без верху соди.
Важливо! Відмірюючи борошно, дивіться на її вологість. Тісто може взяти і менше, і більше в залежності від цього показника.
У даному рецепті використовується мірний стакан в 160 р. Кефір береться самий кислий — він краще вступає в реакцію з содою і дає вихід вуглекислого газу, а значить, і пишності оладок.
Хід роботи:
- Збити у великій посуді яйце з сіллю і цукром.
- Окремо в невеликій ємності, наприклад, в ковшике, нагріти кефір до згортання — як раз пластівці нам і потрібні.
- Влити кефір яйця, не кваплячись і перемішуючи суміш віночком, щоб яєчна частина не згорнулася.
- Борошно просіяти і змішати з ваніліном.
- Рідину вилити в борошно і інтенсивно перемішати.
- У готове тісто висипати соду і відразу ж так само швидко замісити. До цього часу тісто має бути рідким, а густим, з працею стікаючим з ложки. Якщо у вас воно більш швидкий, додайте трохи борошна.
- Піч треба моментально, поки не вийшли всі бульбашки повітря. Для цього на розпечену сковороду потрібно хлюпнути трохи олії і викладати ложкою тісто. Як тільки воно «схопиться», зменшіть вогонь. А коли оладки підрум’яняться, переверніть їх і накрийте кришкою. Ви помітите, як «погладшали» ваші оладки.
Знявши десерт з вогню, можна викласти його на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки жиру. Подають його з варенням чи сметаною, або і з тим, і з іншим разом.
На кисляку
Абсолютно той же принцип нагріву кисломолочного продукту і сполуки з борошном і содою діє і при використанні сметани, кислого молока або кисляку. Можна варіювати кількість цукру і змінювати число яєць, але пропорції борошна та кисломолочного продукту залишаються тими ж — на підлогу-літра рідини йде 2,5 або 3 склянки борошна. Випікаються оладки тим же чином.
На сметані і на ряжанці
Якщо хочете отримати оладки з чудовим смаком вершків або топленого молока, зробіть їх на сметані або ряжанка. Це правда смачно, ароматно і пишно.
Продукти, які потрібно підготувати:
- півлітра ряжанки;
- 250 г або трохи більше борошна;
- 1 чайн. ложка розпушувача або харчової соди;
- пару яєць середнього розміру;
- 1 або 2 ст. ложки цукрового піску;
- сіль;
- масло рослинне для смаження.
У миску потрібно вилити ряжанку і додати в неї збиту суміш яєць, солі і цукру. Потім все перемішуємо і додаємо соду або розпушувач. Поступово підсипаючи додаємо борошно до тих пір, поки вона не зробить тісто густим, як сметана. На сковороді раскалим масло і починаємо пекти, як написано в попередньому рецепті.
Оладки з тіста на молоці і соді
Завести тісто можна і на прісному молоці. Зазвичай такі оладки робляться з дріжджами, але і на соді теж можна. У цьому випадку прісне молоко закисляем оцтом, даємо йому трохи згорнутися на вогні і потім в гарячу суміш додаємо сіль, цукор, яйця і після цього борошно з содою. Піч потрібно, як зазвичай.
А ось, власне, і інгредієнти для тіста:
- стакан молока;
- пів-ложечки солі і три чверті соди;
- 1 ст. ложка столового оцту;
- півтори склянки борошна;
- яйце;
- по парі ложок олії та цукру.
Рецепт на молоці і дріжджах
Тісто на молоці і на дріжджах виходить чудове — пухке, здобне, м’яке. На півкіло борошна і півлітра молока береться 2 ложечки сухих дріжджів (без верху, краще дати більше часу оладкам вистоятися і выкиснуть).
Ще приготуйте 2 яйця, 2 ложки цукрового піску, за смаком солі і рослинне масло — небагато в тісто і побільше для смаження. Деякі люблять класти ванілін, але це вже за бажанням.
Приготування буде з опарою, тому все по порядку:
- У теплому молоці розвести цукор, ванілін і додати склянку борошна. Перемішавши, залишити на півгодини для підняття шапки в каструлі.
- Віночком збити яйця і всипати сіль, влити пару ложок рослинного масла.
- В шапку з тіста акуратно влити яєчну суміш і, перемішавши, всипають решту борошна. Тісто буде здаватися густим, але в процесі бродіння воно стане не таким щільним і більш легким. Загалом, не бійтеся, що воно як гумове — таким і повинно бути.
- Через півгодини перебування у теплому місці наше тісто стане вдвічі більше, значить, пора піч.
- У розігрітій олії смажимо оладки, дістаючи ложкою порції тіста. Але не перемішуйте його, щоб не порушувати повітряну пористість структури! Помірний вогонь і некваплива просмаження — ось що потрібно оладушкам. Щоб легше було брати тісто, можна ложку змочувати водою.
До речі, ці оладки смажаться дуже швидко, так що не відходили від них.
Оладки як в школі
Ви теж обожнювали шкільні оладки? Смачні, величезного розміру і тануть у роті! Є такий рецепт, відповідний справжньому ГОСТу, яким користувалися у всіх їдальнях СРСР. Спробуйте, вам точно згадаються шкільні роки.
Рецептура точних грамах, як писано в Гості:
- 481 р підігрітої води;
- свіжі дріжджі 14 г (можна замінити і сухими, їх потрібно 1 ч. л. з гіркою);
- велике яйце;
- 17 г цукрового піску (або велика ложка з гіркою);
- 6 г солі (половинка чайної ложечки).
- трохи олії, буквально три ложки, на смаження.
Порада: Якщо не знаєте, як точно відміряти воду, налийте два 250-грамових склянки і відніміть з отриманої кількості дві столові ложки.
Далі оладки з дріжджового тіста без молока робляться так:
- Розпустити в воді (не гарячою, а теплою!) дріжджі і цукор, додати сіль і яйце, все перемішайте на малих обертах блендера хвилини дві.
- Всипте борошно, попередньо добре просіяне, і замісіть тісто.
- Тісто буде абсолютно важкий, його потрібно залишити під плівкою на годину. Коли підніметься, його потрібно трохи осадити.
- Ще через годину тісто знову зросте вдвічі. Пора!
- Печуть такі оладки на малому вогні майже без олії під кришкою. Це важливо! Перевертати треба, як підсмажиться одна сторона. Оладки виходять ноздреватыми, підсмаженими, чудового смаку і трохи гумові — саме такими, як ви їх пам’ятаєте в часи своєї шкільної буфетної життя.
Пісний варіант на воді без яєць
Тісто на воді роблять зазвичай тоді, коли потрібно дотримуватися посту. Як готується? Так просто, як і все геніальне! Ні яєць, ні молока, нічого крім борошна, дріжджів і рослинного масла. А смак виходить при цьому відмінний, особливо якщо є з запалі з жару.
- У півтора склянки теплої води всипте цукор (велика ложка з гіркою) і сіль (мала ложка без гірки). Додайте 7 г будь-яких сухих дріжджів і залиште на п’ять хвилин.
- Дріжджі розчинилися — сипте борошно, попередньо її просіявши.
- Півгодини тісто має постояти в теплому місці для підйому. Як збільшиться вдвічі — смажте на олії з обох сторін. Але не забудьте викладати тісто без перемішування!
Рецепт оладок з кабачків
Їх можна назвати дієтичними порівняно з іншими оладками.
На 600 г очищених від серединок і шкірки кабачків візьміть яйце, склянка борошна, 1 цибулину, соду, сіль і перець за смаком, а також пару зубчиків часнику і половинку чайної ложки соди.
Натерті на крупній тертці кабачки не солимо, інакше вони дадуть багато соку. Сіль — в самому кінці.
- А поки в натерту масу додамо перець, можна прованські трави, а також подрібнений часник і борошно.
- Всі перемішаємо і отримаємо тісто, в яке кладемо жовток. Розтираємо і додаємо дрібно нарізану ріпчасту цибулю.
- В білок, що залишився, всиплемо дрібку солі і зіб’ємо до піни — саме за рахунок нього оладки і вийдуть пишними.
- Додавши білок, все акуратно перемішуємо і відставляємо приблизно на півгодини. Тільки перед смаженням солимо і починаємо смажити на олії, яку налито приблизно на товщину шару в 1 див.
Надлишки масла потім доведеться збирати паперовим рушником, але все одно блюдо виходить дуже смачним.
Фруктові оладки на манці
Оригінальний рецепт з фруктами і манкою здивує і порадує гурманів.
Потрібно:
- один апельсин;
- 1 велике яблуко;
- 1 ст. манки;
- 5 ложок борошна;
- трохи солі і 3 ст. ложки цукру;
- пару яєць;
- масло.
Робляться ці оладки так:
- Потрібно взяти апельсин і вичавити сік.
- Додати цукор і сіль, а також натерте на тертці яблуко.
- Влити яйця і перемішати все.
- Додати борошно.
- Дати тісту постояти хвилин 15, потім розігріти олію і пекти оладки.