Тісто на оладки — дев’ять рецептів, як завести тісто

Оладки — найпростіше блюдо. Однак не всі їх печуть. Проблема полягає в тому, що не завжди виходить приготувати якісне тісто на оладки, а тому вони часто не виходять пишні і зажаристые, а плоскі, жирні і зовсім не апетитні. Як же зробити правильне тісто з продуктів, які є під рукою?

Загальні рекомендації

Завести тісто і спекти пишні оладки дійсно виходить не у всіх. Недосвідчені господині опускають руки, коли вироби виходять тонкими, щільними, швидко засихають або вбирають у себе багато олії. Є такі оладки можна, але хочеться-то рум’яних і повітряних.

Тут є кілька секретів. Звичайно, багато чого залежить від типу розпушувача — ви робите їх з використанням соди або на дріжджах.

Але є і загальні принципи приготування:

  • Сковорода обов’язково повинна розжаритися — тісто кладуть на шкварчащее масло. Вже після, ви можете накрити сковороду і зменшити вогонь, але перше дотик повинне бути пристрасно пекучим. Інакше виріб миттєво вбере все масло!
  • Не треба лити багато масла, досить просто змастити сковороду, якщо не хочете його надлишку в виробі.
  • Слідкуйте за консистенцією тесту. Оладки з рідкого тіста швидко опадають і стають млинцями. Густота гарної сметани — ось зразок для наслідування.

Тісто на кефірі на пишні оладки

Кефірний тісто досить поширене. Його люблять за простоту і пишність, але головне, воно дозволяє утилізувати невикористані залишки «молочки». В хід можна пустити будь-які кисломолочні продукти, знайдені в холодильнику. А ще, кефірні оладки довго залишаються м’якими і повітряними, а тому їх можна з задоволенням з’їсти і на наступний день.

Щоб затіяти тісто на кефірі на пишні оладки, приготуйте:

  • 2 склянки кефіру (підійде продукт будь-якої жирності);
  • близько трьох склянок борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. ложка цукрового піску;
  • трохи солі і ваніліну;
  • 1 ст. ложка без верху соди.

Важливо! Відмірюючи борошно, дивіться на її вологість. Тісто може взяти і менше, і більше в залежності від цього показника.

У даному рецепті використовується мірний стакан в 160 р. Кефір береться самий кислий — він краще вступає в реакцію з содою і дає вихід вуглекислого газу, а значить, і пишності оладок.

Хід роботи:

  • Збити у великій посуді яйце з сіллю і цукром.
  • Окремо в невеликій ємності, наприклад, в ковшике, нагріти кефір до згортання — як раз пластівці нам і потрібні.
  • Влити кефір яйця, не кваплячись і перемішуючи суміш віночком, щоб яєчна частина не згорнулася.
  • Борошно просіяти і змішати з ваніліном.
  • Рідину вилити в борошно і інтенсивно перемішати.
  • У готове тісто висипати соду і відразу ж так само швидко замісити. До цього часу тісто має бути рідким, а густим, з працею стікаючим з ложки. Якщо у вас воно більш швидкий, додайте трохи борошна.
  • Піч треба моментально, поки не вийшли всі бульбашки повітря. Для цього на розпечену сковороду потрібно хлюпнути трохи олії і викладати ложкою тісто. Як тільки воно «схопиться», зменшіть вогонь. А коли оладки підрум’яняться, переверніть їх і накрийте кришкою. Ви помітите, як «погладшали» ваші оладки.
Дивіться також:  Як розтопити шоколад на водяній бані – 4 правильних способа темперування шоколаду

Знявши десерт з вогню, можна викласти його на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки жиру. Подають його з варенням чи сметаною, або і з тим, і з іншим разом.

На кисляку

Абсолютно той же принцип нагріву кисломолочного продукту і сполуки з борошном і содою діє і при використанні сметани, кислого молока або кисляку. Можна варіювати кількість цукру і змінювати число яєць, але пропорції борошна та кисломолочного продукту залишаються тими ж — на підлогу-літра рідини йде 2,5 або 3 склянки борошна. Випікаються оладки тим же чином.

На сметані і на ряжанці

Якщо хочете отримати оладки з чудовим смаком вершків або топленого молока, зробіть їх на сметані або ряжанка. Це правда смачно, ароматно і пишно.

Продукти, які потрібно підготувати:

  • півлітра ряжанки;
  • 250 г або трохи більше борошна;
  • 1 чайн. ложка розпушувача або харчової соди;
  • пару яєць середнього розміру;
  • 1 або 2 ст. ложки цукрового піску;
  • сіль;
  • масло рослинне для смаження.

У миску потрібно вилити ряжанку і додати в неї збиту суміш яєць, солі і цукру. Потім все перемішуємо і додаємо соду або розпушувач. Поступово підсипаючи додаємо борошно до тих пір, поки вона не зробить тісто густим, як сметана. На сковороді раскалим масло і починаємо пекти, як написано в попередньому рецепті.

Оладки з тіста на молоці і соді

Завести тісто можна і на прісному молоці. Зазвичай такі оладки робляться з дріжджами, але і на соді теж можна. У цьому випадку прісне молоко закисляем оцтом, даємо йому трохи згорнутися на вогні і потім в гарячу суміш додаємо сіль, цукор, яйця і після цього борошно з содою. Піч потрібно, як зазвичай.

А ось, власне, і інгредієнти для тіста:

  • стакан молока;
  • пів-ложечки солі і три чверті соди;
  • 1 ст. ложка столового оцту;
  • півтори склянки борошна;
  • яйце;
  • по парі ложок олії та цукру.

Рецепт на молоці і дріжджах

Тісто на молоці і на дріжджах виходить чудове — пухке, здобне, м’яке. На півкіло борошна і півлітра молока береться 2 ложечки сухих дріжджів (без верху, краще дати більше часу оладкам вистоятися і выкиснуть).

Дивіться також:  Торт Негр в піні: класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Ще приготуйте 2 яйця, 2 ложки цукрового піску, за смаком солі і рослинне масло — небагато в тісто і побільше для смаження. Деякі люблять класти ванілін, але це вже за бажанням.

Приготування буде з опарою, тому все по порядку:

  • У теплому молоці розвести цукор, ванілін і додати склянку борошна. Перемішавши, залишити на півгодини для підняття шапки в каструлі.
  • Віночком збити яйця і всипати сіль, влити пару ложок рослинного масла.
  • В шапку з тіста акуратно влити яєчну суміш і, перемішавши, всипають решту борошна. Тісто буде здаватися густим, але в процесі бродіння воно стане не таким щільним і більш легким. Загалом, не бійтеся, що воно як гумове — таким і повинно бути.
  • Через півгодини перебування у теплому місці наше тісто стане вдвічі більше, значить, пора піч.
  • У розігрітій олії смажимо оладки, дістаючи ложкою порції тіста. Але не перемішуйте його, щоб не порушувати повітряну пористість структури! Помірний вогонь і некваплива просмаження — ось що потрібно оладушкам. Щоб легше було брати тісто, можна ложку змочувати водою.

До речі, ці оладки смажаться дуже швидко, так що не відходили від них.

Оладки як в школі

Ви теж обожнювали шкільні оладки? Смачні, величезного розміру і тануть у роті! Є такий рецепт, відповідний справжньому ГОСТу, яким користувалися у всіх їдальнях СРСР. Спробуйте, вам точно згадаються шкільні роки.

Рецептура точних грамах, як писано в Гості:

  • 481 р підігрітої води;
  • свіжі дріжджі 14 г (можна замінити і сухими, їх потрібно 1 ч. л. з гіркою);
  • велике яйце;
  • 17 г цукрового піску (або велика ложка з гіркою);
  • 6 г солі (половинка чайної ложечки).
  • трохи олії, буквально три ложки, на смаження.

Порада: Якщо не знаєте, як точно відміряти воду, налийте два 250-грамових склянки і відніміть з отриманої кількості дві столові ложки.

Далі оладки з дріжджового тіста без молока робляться так:

  • Розпустити в воді (не гарячою, а теплою!) дріжджі і цукор, додати сіль і яйце, все перемішайте на малих обертах блендера хвилини дві.
  • Всипте борошно, попередньо добре просіяне, і замісіть тісто.
  • Тісто буде абсолютно важкий, його потрібно залишити під плівкою на годину. Коли підніметься, його потрібно трохи осадити.
  • Ще через годину тісто знову зросте вдвічі. Пора!
  • Печуть такі оладки на малому вогні майже без олії під кришкою. Це важливо! Перевертати треба, як підсмажиться одна сторона. Оладки виходять ноздреватыми, підсмаженими, чудового смаку і трохи гумові — саме такими, як ви їх пам’ятаєте в часи своєї шкільної буфетної життя.
Дивіться також:  Випічка з сиру ― 14 рецептів приготування на швидку руку

Пісний варіант на воді без яєць

Тісто на воді роблять зазвичай тоді, коли потрібно дотримуватися посту. Як готується? Так просто, як і все геніальне! Ні яєць, ні молока, нічого крім борошна, дріжджів і рослинного масла. А смак виходить при цьому відмінний, особливо якщо є з запалі з жару.

  • У півтора склянки теплої води всипте цукор (велика ложка з гіркою) і сіль (мала ложка без гірки). Додайте 7 г будь-яких сухих дріжджів і залиште на п’ять хвилин.
  • Дріжджі розчинилися — сипте борошно, попередньо її просіявши.
  • Півгодини тісто має постояти в теплому місці для підйому. Як збільшиться вдвічі — смажте на олії з обох сторін. Але не забудьте викладати тісто без перемішування!

Рецепт оладок з кабачків

Їх можна назвати дієтичними порівняно з іншими оладками.

На 600 г очищених від серединок і шкірки кабачків візьміть яйце, склянка борошна, 1 цибулину, соду, сіль і перець за смаком, а також пару зубчиків часнику і половинку чайної ложки соди.

Натерті на крупній тертці кабачки не солимо, інакше вони дадуть багато соку. Сіль — в самому кінці.

  • А поки в натерту масу додамо перець, можна прованські трави, а також подрібнений часник і борошно.
  • Всі перемішаємо і отримаємо тісто, в яке кладемо жовток. Розтираємо і додаємо дрібно нарізану ріпчасту цибулю.
  • В білок, що залишився, всиплемо дрібку солі і зіб’ємо до піни — саме за рахунок нього оладки і вийдуть пишними.
  • Додавши білок, все акуратно перемішуємо і відставляємо приблизно на півгодини. Тільки перед смаженням солимо і починаємо смажити на олії, яку налито приблизно на товщину шару в 1 див.

Надлишки масла потім доведеться збирати паперовим рушником, але все одно блюдо виходить дуже смачним.

Фруктові оладки на манці

Оригінальний рецепт з фруктами і манкою здивує і порадує гурманів.

Потрібно:

  • один апельсин;
  • 1 велике яблуко;
  • 1 ст. манки;
  • 5 ложок борошна;
  • трохи солі і 3 ст. ложки цукру;
  • пару яєць;
  • масло.

Робляться ці оладки так:

  • Потрібно взяти апельсин і вичавити сік.
  • Додати цукор і сіль, а також натерте на тертці яблуко.
  • Влити яйця і перемішати все.
  • Додати борошно.
  • Дати тісту постояти хвилин 15, потім розігріти олію і пекти оладки.

Прокрутка до верху