Тісто на пельмені – 9 класичних рецептів

Навіть самі якісні покупні пельмені ніколи не зрівняються з домашніми. Зроблене з любов’ю блюдо завжди виходить більш смачним і ароматним. Щоб регулярно радувати домашніх частуванням, потрібно вибрати, наприклад, класичний рецепт тіста на пельмені, ідеально поєднується з будь-яким видом начинки.

Класичне тісто для пельменів на воді

Багато досвідчені кухарі вважають, що це найправильніший варіант тесту. Він включає в себе мінімум інгредієнтів: півсклянки крижаної води, 2 ст. якісної пшеничного борошна, маленьку ложку солі, 2 середніх курячих яйця. Детальніше про всіх етапах його приготування розказано далі.

  • Борошно просіюється разом з сіллю на стіл.
  • У серединці отриманої гірки ложкою робиться невелика ямка, в яку по черзі віночком забиваються яйця.
  • Далі в поглиблення невеликими порціями вливається холодна вода.
  • Лише після додавання рідини можна починати замішувати тісто. Робити це краще руками з боків до середини.
  • Якщо тісто в результаті вийде дуже сухим і розсипчастим, додайте кип’яченої води. Якщо ж занадто рідким – збільшити кількість використовуваної борошна.

Маса активно вимішується не менше 15 хвилин, а потім залишається відпочивати на 1,5 години. Для замісу можна використовувати міксер на мінімальній швидкості або спеціальну програму кухонного комбайна.

Рецепт приготування на кефірі

Цей простий рецепт складається всього з двох компонентів. Крім кефіру середньої жирності (1 склянку) і пшеничного борошна (350 г), більше нічого й не потрібно.

  • Кефір виливається в глибоку миску і змішується приблизно з половиною просіяного борошна. Ложкою маса ретельно вимішується до однорідності. Молочний продукт з холодильника краще дістати заздалегідь, щоб він зігрівся до кімнатної температури або поставити на хвилину в мікрохвильовку.
  • Залишилася борошно додається невеликими порціями. Тісто вимішується на столі руками.
  • Перед ліпленням пельменів масі потрібно відлежатися в холоді не менше 40 хвилин. Для цього підійде нижня полиця холодильника.

Готове тісто можна довго зберігати в морозильній камері. Якщо воно залишається у холодильнику, то його свіжість збережеться 72 години.

Готуємо заварне тісто для домашніх пельменів

Більшість рецептів тіста для пельменів пропонують приготувати дуже круту масу, яку вкрай складно працювати. А ось заварний варіант має зовсім іншу консистенцію. Для нього беруться: 6 ст. пшеничного борошна вищого сорту (білою), 1,5 ст. питної води, 2 середніх яйця, 1 ч. л. дрібної солі.

Дивіться також:  Таджицький плов – 8 рецептів приготування

  • Приблизно 1/3 частина всієї заявленої борошна в глибокій чаші заварюється половиною склянки крутого окропу. Прямо з тільки що вскипевшего чайника рідина виливається в ємність. Борошно з гарячою водою потрібно швидко перемішати і не дати утворитися грудочок.
  • Коли маса трохи охолоне, в неї додається залишилася рідина, сіль, яйця. Інгредієнти повинні постояти близько півгодини.
  • Щоб поверхня заварного тіста не обвітрилася, його слід накрити плівкою.

Із залишків суміші вдасться зліпити коржики з сиром або чебуреки.

Заварне тісто для пельменів краще використовувати відразу і не залишати для тривалого зберігання.

Традиційний рецепт на молоці

Щоб у підсумку одержати м’ясну начинку в найніжнішої м’якій оболонці, варто приготувати тісто на молоці. Для нього буде використовуватися: 900 г борошна, півлітра жирного молока, 2 яйця, 1 ч. л. крупної солі з гіркою.

  • У каструлі з’єднується молоко, яйця і сіль (бажано, щоб продукти були однією температури). Додається трохи борошна, щоб замешалось тісто, як для млинців.
  • Суміш підігрівається на плиті при постійному помішуванні. У процесі вона буде густіти, і збільшуватися в розмірі.
  • При цьому маса не повинна закипіти.
  • Як тільки основа загусне, можна знімати з вогню і остуджувати.
  • У теплу суміш відправляється залишилася борошно і ретельно вимішується.

Маса також повинна відпочити 40-45 хвилин перед ліпленням.

Тісто для пельменів без яєць

Навіть пісне тісто для пельменів може бути смачним. У такому випадку в нього не будуть додаватися яйця. Зате знадобиться підготувати: 1,5 скл. окропу, 3 ст. пшеничного борошна, 80 мл рафінованої соняшникової олії.

  • Борошно солиться і з’єднується з рослинним маслом кімнатної температури.
  • Коли інгредієнти ретельно перемішані, до них можна повільно тонкою цівкою вливати крутий окріп. Головне, при цьому постійно працювати ложкою, щоб в масі не утворювалися грудочки.
  • На стіл або на спеціальний силіконовий килимок для замішування викладається отримане тісто.
  • Потрібно активно і ретельно вимішувати масу долонями, поки вона не стане тягучою і еластичною, а потім скачати в щільний шар.
  • Потім тесту буде потрібно час на відпочинок. Щоб захистити його від скоринки на поверхні, потрібно обернути куля харчовою плівкою, прибрати в пакет або просто накрити чистим рушником з натуральних матеріалів.
  • Для відпочинку тесту достатньо півгодини при кімнатній температурі.
Дивіться також:  Як варити рис для суші – 4 правильних рецепта

Далі з отриманої маси можна робити заготовки для начинки або прибрати в холодильник на зберігання.

Рецепт приготування на сметані

Це більш калорійний рецепт тіста для пельменів, але готується воно при цьому не менш просто і швидко. З продуктів потрібно: 90 мл питної води, 70 г жирної сметани, 1,5 ст. борошна, по дрібці дрібної солі і харчової соди.

  • Борошно з’єднується з сіллю і просіюється через дрібне сито. Краще повторити цю процедуру неодноразово.
  • Сметана змішується з содою, а потім в цю масу висипається просеянная борошно.
  • У суміш тонким струменем вливається вода кімнатної температури.
  • З сполучених інгредієнтів замішується круте тісто. Але при цьому потрібно стежити за тим, щоб воно не забилося борошном. При необхідності варто скоротити рекомендоване в рецепті кількість продукту.
  • Як тільки маса почне легко відставати від пальців, її можна залишати для відпочинку на 40 хвилин.

Цей рецепт дозволяє приготувати ще вареники з будь-якою начинкою – сирною, ягідної, картопляної, грибний і т. п.

Класичне пісне тісто на мінеральній воді

Ще один цікавий варіант пісного пельменного тесту готується на основі солоної мінералки. Крім такого напою (1 ст.), потрібно взяти: 3 ст. борошна вищого сорту, 75 мл будь-якого рослинного масла, 5-7 м солі, яйце, 20-30 г цукру.

  • Яйце розбивається в миску і злегка збивається разом з цукровим піском і сіллю. Маса не повинна перетворитися в густу піну. Достатньо, щоб вона вкрилася пухирцями.
  • В отриману яєчну суміш вливається вибране рослинна олія (наприклад, соняшникова, кукурудзяна або оливкова), після чого інгредієнти добре перемішуються.
  • Борошно пару раз просіюється через дрібне сито. Це позбавить її від грудок.
  • Найкраще замішувати тісто, звертаючись за допомогою до міксери на самій мінімальній швидкості.
  • Поки працює пристрій, до яєць крихітними порціями засипають борошно.
  • В кінці потрібно продовжувати місити тісто руками, поки воно не стане ідеально однорідним.
  • Готовий продукт повинен відпочити близько 25 хвилин під мискою.
Дивіться також:  Запечена горбуша в духовці - 10 смачних рецептів приготування

Далі можна почати ліплення основного блюда. В якості начинки можна вибрати пісну суміш з капусти з морквою або інші овочі.

Готуємо в хлібопічці — покроковий рецепт

Використовуючи цей пристрій, господиня зможе значно заощадити власний час і сили. Хлібопічка займеться вимішуванням тесту замість неї, і зробить це ідеально. Згідно з рецептом, будуть використовуватися наступні продукти: 450 г просіяного борошна, дрібка дрібної солі, 1 ст. питної води, середнє яйце.

  • Спочатку в ємність хлібопічки додаються всі рідкі інгредієнти: питна вода і яйце.
  • Далі закладаються сухі: просеянная біла мука і дрібна сіль.
  • У пристрої вибирається програма «Тісто». Потрібний час та інші параметри будуть виставлені автоматично.
  • Як тільки пролунає звуковий сигнал про завершення процесу вимішування тіста, можна перекласти його в миску, накрити харчовою плівкою і залишити відпочити. Для цієї мети деякі господині близько півгодини не дістають отриману масу з пристрою.

Приготоване за описаною схемою тісто можна назвати універсальним.

Ніжне тісто для пельменів на дріжджах

На такий рецепт потрібно витратити більше часу. Наприклад, на приготування опари. Але воно того варто. З продуктів потрібно: 2 великих яйця, 5 г сухих швидких дріжджів, 1,6 кг пшеничного білого борошна, 1,5 ч. л. цукру-піску, 2,5 склянки молока, щіпка дрібної солі.

  • Половина від зазначеної кількості молока нагрівається, змішується з дріжджами і цукром. Отриману суміш потрібно накрити плівкою і залишити в теплому місці. В результаті утворюється опара – поверхня рідини покриється пухирцями.
  • В окремому посуді яйця збиваються з дрібною сіллю. Зробити це можна віночком або звичайною виделкою.
  • Солона яєчна суміш вливається у готову опару. Далі в масу всипається просеянная кілька разів борошно.
  • Спочатку інгредієнти вимішуються ложкою, а потім пальцями до отримання ідеальної гладкої консистенції.
  • Готове тісто буде підходити в теплому місці під плівкою ще близько 40 хвилин.

При бажанні можна прикрасити масу соком моркви, буряка і зелені. Особливо це актуально, якщо частування готується для малюків.

Прокрутка до верху