Тісто як пух – 8 рецептів м’якого і пишного тіста для випічки

Що може зіпсувати пиріжки з солодкою або несолодким, але дуже апетитною начинкою? Випічка не буде смачною, якщо тісто, охолонувши після термічної обробки, перетворилося в щільну і несмачну масу. Але такого ніколи не трапиться у тих господинь, які використовують перевірене тісто «як пух». Зробити його можна, взявши за основу кефір, молоко, воду, сметану, використовуючи яйця і масло, або без цих продуктів. Нижче наведені різні варіанти замісу на дріжджах і швидкий бездріжджовий варіант.

Класичне тісто «як пух» на кефірі

Класичний варіант цього тесту легко застосовний для духовий випічки і смажених пиріжків.

Його в міру солодкий смак робить можливим використання абсолютно всіх видів солодкої і несолодкої начинки.

Смачними вийдуть і булочки, якщо в процесі замішування в борошняну суміш ввести розпарені родзинки або інші сухофрукти.

Пропорції необхідних продуктів:

  • 250 мл кефіру;
  • 11 р швидкодіючих в порошку або 30 г свіжих пресованих дріжджів;
  • 95 мл соняшникової або оливкової олії;
  • 25 г цукру;
  • 4,5 г солі;
  • 540 г борошна.

Замішуємо по кроках:

  • Кефір відправити в мікрохвильову піч або на плиту, щоб його температура піднялася до 35 – 37 °С. Розвести в ньому сіль, цукор і дріжджі. В одержаний розчин додати дві – три столові ложки борошна, розбовтати віночком всі грудочки і відправити в тепло на 10 хвилин для сухих дріжджів і на 20 хвилин – для спиртових.
  • У піднялася пінної шапкою опару влити трішки підігріте масло і, не всипаючи всю відразу, вмішати муку. Результатом всіх маніпуляцій стане м’який, не «забитий» борошном, і трішки чіпляється до долонь грудку. Значимий етап в приготуванні дріжджового тіста – це його вимішування. Якщо робити це руками, то «мутузить» потрібно не менше 10 – 15 хвилин, а планетарний міксер або хлібопічка впораються з цим завданням набагато швидше.
  • Після цього залишається тільки помістити масу в тепло, дозволити їй підрости в об’ємі в два рази і можна формувати вироби. При використанні сухих швидкодіючих дріжджів на підйом піде близько півгодини. Тим, хто покладе свіжі дріжджі, потрібно почекати приблизно годину.

Варто окремо зупиниться на виборі кефіру для тіста. Відсоток жирності продукту жодним чином не вплине на пишність випічки або її смак, але кисломолочна основа повинна бути обов’язково свіжою. Не варто перейматися поради класти в тісто прострочений або кислий кефір, якщо дорого своє здоров’я.

Для пиріжків

Тісто для пиріжків краще готувати на дріжджах опарним способом. Це робить процес випічки більш тривалим, але пишність готових виробів з лишком виправдовує всі тимчасові витрати.

Дивіться також:  Житній хліб на заквасці – 6 рецептів, як спекти домашній хліб в духовці, в хлібопічці і в мультиварці

Для опари слід підготувати:

  • 150 мл води;
  • 10 г цукру;
  • 30 г свіжих дріжджів.

В основний заміс входять:

  • 300 мл молока;
  • 5 г солі;
  • 5 г цукру (для солодкої випічки кількість підсолоджувача можна збільшити до 50 м);
  • 1 яйце;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 600 – 650 г борошна.

Черговість дій:

  • У холодної воді розчинити дріжджі і цукор для опари. Дати цього розчину постояти в умовах теплої кухні і покритися високою шапочкою піни.
  • Далі слід змішати опару з усіма компонентами основного замісу, крім борошна. Всі продукти мають бути кімнатної температури, а не з холодильника, щоб тісто вийшло пишним і швидко піднявся.
  • Борошно всипають не всю відразу, а поступово, щоб не «забити» нею тісто. Як тільки маса перестане липнути до рук, її можна відправляти достигати в місце потепліше. Піднялася масу залишиться тільки обім’яти, розділити на частини і відразу використовувати для ліплення пиріжків.

М’яке і пишне тісто на булочки

Це м’яке, пухке тісто «як пух» – прекрасна основа різноманітних тістечок, булочок і рулетів. Для їх начинки можна використовувати суміш цукру і кориці, макову або горіхову начинку. Але якщо в тісто додати родзинки або просто посипати готові вироби маком або кунжутом, вони і без наповнювачів-начинок, теж вийдуть дуже апетитними.

Перелік необхідних інгредієнтів:

  • 300 мл молока;
  • 100 г цукру;
  • 14 г швидкодіючих дріжджів швидкодіючих;
  • 50 г вершкового масла;
  • 15 мл олії рослинного походження;
  • 2,5 г солі;
  • 2 г ваніліну;
  • 1 яйце;
  • 550 – 600 г борошна.

Місимо тісто наступним чином:

  • З’єднати тепле молоко з цукром, сіллю, рослинним маслом і дріжджами. Вбити сире яйце, додати ароматний ванілін і далі вмішувати борошно.
  • Коли більша частина борошна з’єднається з іншими продуктами, по трохи вмішати дуже м’яке вершкове масло і решту борошна.
  • Коли заміс буде займати в мисці обсяг, більший початкового в 2 рази, слід обім’яти його і через 20 хвилин приступати до випічки найбільш м’яких в світі булочок.

Щоб тісто добре підійшло, йому потрібно забезпечити відповідні умови. Влітку це зробити неважко, а в холодну пору доведеться вдатися до невеликих хитрощів.

Миску з тестом можна поставити в ємність більшого літражу, заповнену гарячою водою. Можна помістити тісто на розігріту, але вимкнену духовку з відчиненими дверцятами або розмістити його поблизу батареї.

Готуємо на молоці

Не завжди наявність у тесті яєць і вершкового масла гарантує пишний і повітряний результат.

Є більш економічний варіант основи на молоці, але без цих продуктів, за яким навіть у початківців господарок виходить те саме тісто «як пух»:

  • 200 мл молока;
  • 40 -50 г цукру;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 1,5 г солі;
  • 10 г пресованих дріжджів;
  • 450 – 470 г борошна.
Дивіться також:  Класична шарлотка з яблуками – 11 рецептів

Як замісити:

  • У тепле молоко всипати цукор, сіль і влити рослинне масло. Далі взяти в руки віночок і розбовтати масу до однорідного стану.
  • Малими порціями вмішувати борошно. Спочатку замішувати масу лопаткою, а коли вона достатньо загусне, перекласти її на присипаний борошном стіл і гарненько вимісити руками, припыляя поверхню борошном.
  • Зібралося в колобок тісто викласти в змащену маслом миску, прикрити рушником і відправити в тепле місце для дозрівання. Коли воно гарненько «підросте», його слід злегка придушити і залишити ще на 40 хвилин в теплі.

Здобне дріжджове тісто «як пух»

Цей варіант «пухового» тесту готується на дріжджах в порошку, тому технологія його замішування дещо відрізняється від традиційної рецептури. Годиться це тісто на пироги, булочки, пиріжки та дагестанському дива.

Для його замішування знадобляться:

  • 150 мл молока;
  • 150 мл води;
  • 50 г розтопленого вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 700 р борошна;
  • 5 г сухих дріжджів;
  • 20 г цукру;
  • 10 г солі.

Технологія приготування:

  • Борошно просіваємо у велику миску, до неї додаємо сіль, дріжджі і цукор. Все старанно розмішуємо віночком і проробляємо в отриманій сипучої суміші поглиблення.
  • Яйце розбовтати до однорідності, з’єднати його з розтопленим маслом, водою і молоком. Отриману суміш влити в поглиблення в муці і, підсипаючи борошняну суміш від країв до центру, замісити тісто.
  • Вийшла, злегка липнущую до рук масу витримати в теплі півтора – два годину. Тісто готове!

На основі сиру

Випічка на основі сиру виходить дуже пористої, з дірками, не поступаються отворам в сир Маасдам. Можна використовувати це тісто для пиріжків, пирогів, булочок, рогаликів і пряників.

На одну порцію сирного замісу будуть потрібні:

  • 250 г сиру;
  • 135 мл рослинного масла;
  • 2 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 10 г гашеного соди;
  • 300 г борошна.

Хід роботи:

  • Сухий сир перекрутити через м’ясорубку або продавити через сито, а м’який просто розім’яти виделкою.
  • Потім додати до нього яйця і рослинне масло. Ці інгредієнти розтерти виделкою або товкачем для картопляного пюре до однорідного стану.
  • Отриману масу посолити, додати цукор і знову розмішати до однорідності.
  • Після, ввести гашену соду, а слідом за нею вмішати муку. Тісто має бути дуже м’яким. Перед формуванням виробів йому слід дати відпочити при кімнатній температурі приблизно 20 хвилин.
Дивіться також:  Пиріг сирний – 18 рецептів приготування в домашніх умовах

Сирне тісто може увібрати в себе різну кількість борошна залежно від вологості сиру. Чим сухіше цей продукт, тим менше потрібно для замісу.

Але і з вологим, пастоподобным продуктом треба бути акуратним, щоб не захопитися і не перестаратися з борошном. В такому випадку про тесті «як пух» не варто й мріяти.

Простий рецепт на воді

Під час постів, коли вибір продуктів для вживання в їжу якщо не бідний, обмежений, можна спекти апетитні пиріжки з картопляної або капустяної начинкою, використовуючи для них тісто «як пух» на воді. Якщо начинку для випічки зробити з вареної картоплі, то відвар з неї можна сміливо застосувати для замісу. Так вийде ще смачніше.

Склад тіста:

  • 500 мл води;
  • 100 мл рослинного масла без запаху;
  • 180 г цукру;
  • 50 г дріжджів;
  • 1000 р борошна.

Алгоритм замішування:

  • В вогнетривкої тарі з’єднати цукор, рослинна олія і 1/5 частина води. Отриману суміш закип’ятити на вогні, а потім долити решту холодною водою. Це зробить температуру рідини комфортною для дріжджів.
  • Розпустивши в солодкій олійно-водній основі дріжджі, ввести до неї невелику кількість борошна, щоб отримати опару по консистенції, як нежирна сметана. Відправляємо рідке тісто на півгодини подалі від шуму і протягів в тепло.
  • По закінченні вказаного часу вмішати решту борошно. Додавати зернопродукт рівно до того моменту, поки маса перестане налипати на руки. Обов’язково дозволити тесту дозріти в теплих умовах приблизно годину (в залежності від температури навколишнього середовища).

Бабусине тісто «як пух» за пару хвилин

На замішування і дозрівання тіста на дріжджах зазвичай доводиться витратити більше однієї години, але з цією рецептурою швидкого бабусиної тіста, приступати до ліплення пиріжків можна буде буквально через дві хвилини. Не віриться? Ну, тоді, щоб перевірити, потрібно просто взяти і спекти з нього щось смачненьке.

Візьміть:

  • 150 г кефіру;
  • 150 р сметани;
  • 25 г соняшникової олії;
  • 3 г солі;
  • 1 яйце;
  • 5 г цукру;
  • 10 г розпушувача;
  • 400 – 450 г борошна.

Процедура замішування:

  • Яйце збити віночком до однорідної текучої консистенції з крупинками солі і цукру. З’єднати сметану з кефіром і яєчної сумішшю.
  • Протрушенную з розпушувачем борошно вимішати з рідкими компонентами.
  • Далі влити олію і старанно вимісити тісто. Заміс припинити, як тільки воно стане єдиним грудкою, легко відходить від рук.

Звичайно, цього тесту краще дати деякий час полежати і відпочити, але вже відразу після замішування видно, що випічка вийде ніжною і повітряної.

Прокрутка до верху