Тісто «як пух» на кефірі – 7 рецептів для пиріжків та пирогів
Відшукати простою і зрозумілий рецепт по-справжньому «пухового» тесту буває непросто. Якщо вже вдалося знайти такий варіант, його обов’язково потрібно зберегти, щоб у майбутньому балувати близьких смачною випічкою. Сьогодні відомо відразу кілька варіантів рецептів тесту«як пух» на кефірі.
Безопарне дріжджове тісто «як пух» на кефірі
Компоненти: 1 гранований стакан маложирного кефіру, упаковка «миттєвих» дріжджів, половина склянки рафінованої олії без аромату, 3 гранованих склянки високосортного борошна.
По містку салатницю з піднесеного відстані борошно просіюється. Необхідно повторити процедуру кілька разів. Борошно перемішується з дріжджами.
В окрему ємність виливається масло і кефір. Вони підсолоджують і солятся, після чого перемішуються. Сухі інгредієнти повинні повністю розчинитися в рідині.
Кефірна маса добре прогрівається на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Після цього вона виливається в борошно. Спочатку інгредієнти вимішуються лопаткою, а потім – прямо долонями.
У формі кульки тісто забирається подалі від протягів на півгодинки. Зверху його потрібно прикрити бавовняним полотенчиком.
Рецепт для булочок з родзинками
Компоненти: 3 столові яйця, 820 мл не холодного кефіру, стандартна пачка якісного вершкового масла, половина склянки цукру-піску, дрібної кухонної солі, 22 р миттєвих дріжджів, жменя світлого родзинок.
Сухофрукти перебираються від сміття і зіпсованих ягід. Далі ізюм на 10-12 хвилин заливається гарячою водою. Після промивання ягідки підсушуються на паперовому рушнику.
Масло розтоплюється, охолоджується і після цього змішується з кефіром.
У масу додаються всі сухі інгредієнти і яйця. Борошно найкраще всипати в самому кінці. З останньою порцією в тісто додається підготовлений родзинки.
Маса добре вимішується таким чином, щоб сухофрукти не збилися, а рівномірно розійшлися.
Під рушником або плівкою поблизу від тепла тісто має збільшитися в 2 рази. Один раз його потрібно обім’яти.
Злегка прогрівається, але не доводиться до кипіння молоко. Не потрібно робити його занадто гарячим.
В молоко всипати сухі інгредієнти, крім борошна. Вийшла дріжджову суміш буде настоюватися 10-12 хвилин в теплі.
Теплий кефір змішується зі злегка остигнув маргарином. Маса трохи збивається віночком, в неї по одному вводяться яйця.
У суміш вливається рідина з дріжджами і поступово починає всыпаться борошно.
На змащеному пісному маслі столі маса посилено обминается руками. У підсумку вона набуває гладкість і пластичність.
Вийшло дріжджове тісто на кефірі «як пух» скочується в кулю і забирається для вистоювання на 60-90 хвилин. Щоб воно не підсохло, його слід прикрити серветкою або рушником.
Як приготувати з сиром?
Компоненти: повний стакан нежирного кефіру, півкіло розсипчастого сиру, 130 мл рафінованої олії, 730 г високосортного борошна, 1 ст. ложка цукрового піску, 1 ч. ложка кухонної солі, 11-12 р «моментальних» дріжджів.
В широку миску борошно просіюється не менше 2 разів. Це збагатить продукт киснем і додасть йому легкості. У масу всипати дріжджі.
В окремій чаші з’єднується кефір з маслом. В отриману рідину додається цукровий пісок і сіль. Інгредієнти мішаються до повного розчинення сухих кристаликів.
Суміш підігрівають на водяній бані, після чого в неї перекладається сир. Основа для тіста добре вимішується і відправляється до борошна.
Заміс триває вже руками.
Ретельно обмятое тісто кулястої форми ставиться в тепло на 10-12 хвилин. Далі можна приступати до формування виробів.
Інгредієнти: 830-930 р високосортного борошна, 160 г цукрового піску, 20-22 г свіжих спиртових дріжджів, пакетик ванільного цукру, ½ літра кефіру середньої жирності, 90 г якісного вершкового масла (несолоного), половина чайної ложечки солі, сире яйце.
В половині склянки теплої води розлучається пісок (пара чайних ложок) і раскрошенные руками дріжджі. Під плівкою ємність залишається приблизно на 20 хвилин.
На мінімальному вогні розпускається вершкове масло. Трохи прогрівається і кефір.
Яйце підсолювати і збивається. В отриману суміш вводиться теплий кисломолочний продукт. В рідини розчиняється цукор, що залишився (двох видів).
У масу вливається масло і вода з дріжджами.
Останньою в майбутнє тісто невеликими порціями всипається просеянная борошно.
Далі потрібно перекласти масу у велику ємність, накрити кришкою і залишити на пару годин для підйому. Можна прибрати миску з тестом, наприклад, у закриту вимкнену духовку.
Для пиріжків в духовці
Компоненти: 45 мл вимороженого рафінованої олії, пів-літра кисломолочного продукту (кефіру), 20-30 г цукру-піску, велика щіпка харчової соди і стільки ж солі, 2 курячих яйця.
На першому етапі приготування тіста гаситься харчова сода. Для цього достатньо просто висипати її в холодний кефір, добре розбовтати і залишити на 6-7 хвилин постояти.
Коли кефір злегка розбухне, у нього всипається цукор, змішаний із повареною сіллю. Далі в рідину вливаються злегка збиті яйця.
Залишається покласти в майбутнє тісто сметану, влити рафіновану олію, ще раз все гарненько збити і починати додавати борошно.
Дуже важливо продукт попередньо просіяти і додати в кефірну суміш мініатюрними порціями. Борошно засипається до тих пір, поки маса не перестане прилипати до пальців.
Сформований з отриманої маси куля загортається в харчову плівку, або поміщається в пакет. Заготівля залишається приблизно на півгодинки. Прибирати її в холодильник не потрібно. Тісто може «відпочивати» при кімнатній температурі.
Інгредієнти: 1 гранований стакан кефіру (среднежирного), 3 склянки високосортного борошна, півсклянки рафінованої олії, 1 ст. ложка цукрового піску, 1 ч. ложка кухонної солі, 11-12 р «моментальних» дріжджів.
Не холодний кефір з’єднується з рафінованою олією. У масу додаються сипучі інгредієнти, крім дріжджів і борошна. Отриману суміш злегка підігрівається. Можна робити це на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
Далі в широку ємність саме через дрібне сито борошно просіюється. Туди ж відправляються швидкі дріжджі.
Поступово до перелічених компонентів вливається тепла суміш з кефіру і масла.
Спочатку широкої лопаткою, а потім і руками, злегка змазані рослинним маслом, замішується дуже ніжне м’яке тісто. Коли воно перестане прилипати до пальців і поверхонь, можна перекладати грудку в миску або каструлю і залишати поблизу від джерела тепла на півгодинки.
Невелика підказка: Щоб йому було легше підходити, потрібно змастити дно і стінки миски будь-яким рослинним маслом.