Розширення культурних і кулінарних зв’язків з багатьма азіатськими країнами стало причиною появи на прилавках магазинів нових продуктів, а на наших столах – нових страв. Так, вже не дивина сир з нейтральним смаком з соєвих бобів. Ближче познайомитися з цим продуктом допоможе наша стаття і рецепти приготування тофу.
Що таке соєвий сир тофу
Щоб дати вичерпну відповідь на питання, що таке тофу, потрібно повернутися на багато років назад. Згідно історії, ще в II столітті до нашої ери один китайський кухар вирішив поліпшити аромат пюре з соєвих бобів, додавши приправу ніагара, а в результаті отримав сир. Так починає свою історію продукт тофу – сир, отриманий шляхом створаживания соєвого молока.
Технологія виробництва сучасного тофу мало відрізняється від традиційної рецептури. Найчастіше в якості коагулянту для створаживания використовують сульфат калію, лимонну кислоту або хлорид натрію. Кисле молоко спресовують у брикети, які потім упаковують у ванночки з водою, щоб сир не вбирав сторонні запахи.
Склад і калорійність продукту
Склад сиру тофу рясніє не тільки вітамінами групи B і C, але і легко засвоюваним рослинним білком, що використовуються організмом в процесі будівництва нових клітин. На відміну від тваринних продуктів, в ньому не міститься шкідливий холестерин. Навпаки, його вживання у їжу позитивно впливає на еластичність стінок судин.
Калорійність цього продукту переробки сої у розрахунку на 100 м знаходиться в межах 73 ккал.
Незважаючи на всі позитивні моменти, в добовому раціоні кількість тофу не повинно перевищувати 200 р. Якщо є проблеми із засвоєнням організмом кальцію, то від вживання цього продукту теж варто утриматися, як і людям з яскраво вираженими алергічними реакціями.
Смажений сир тофу
Найпростіше, але, можливо, і наивкуснейшее блюдо з соєвого сиру – це смажений тофу. Якщо сир продавався у воді, то зайву вологу слід обов’язково віджати під гнітом протягом 15 – 20 хвилин. Після чого можна відразу приступати до приготування страви.
Для нього потрібні:
- 500 г сиру тофу;
- 50 мл соєвого соусу;
- 12 – 18 г часнику;
- 5 г меду або коричневого цукру;
- сіль, чорний мелений перець, панірувальні сухарі, рослинна олія.
Хід роботи:
- Сир нарізати прямокутними пластинками завтовшки в палець, обваляти їх у панірувальних сухарях і обсмажити до рум’яної скоринки на сковорідці з невеликою кількістю будь-якого рослинного масла.
- Часник дрібно порубати або продавити через прес, змішати з соєвим соусом, медом і спеціями. На тарілці, застелене листям салату, красиво розкласти обсмажений тофу, полити його зверху приготовленої заправкою і подавати.
Вегетаріанські сирні котлети
Смажений тофу може з’явитися на обідньому столі ще в одній іпостасі – у вигляді вегетаріанських сирних котлет. Готуються вони нескладно, а завдяки базиліку і оливкам їх смак змусить надовго забути про м’ясо.
Для фаршу знадобляться:
- 400 г тофу;
- 200 г моркви;
- 100 г хлібних сухарів (50 г – в тісто 50 г – для панірування);
- 50 г оливок без кісточки (чорних);
- 30 г свіжого базиліка;
- подрібнені кедрові горішки, сіль, оливкова олія і перець.
Спосіб готування:
- Для фаршу тофу трохи розім’яти руками з кількома ложками оливкової олії. Маса повинна бути схожа на тісто.
- Інші інгредієнти підготувати наступним чином: морква пропустити через дрібну тертку, базилік порубати ножем, а оливки перетворити на тонкі кільця.
- До розім’ятого сиру додати моркву, зелень, сухарі і оливки. Фарш старанно вимішати і дати йому відпочити приблизно 30 – 40 хвилин.
- Після цього можна приступати до термічної обробки. Сформовані котлетки обвалюють у сухарях і дроблених горішках і обсмажують на розпеченій оливковій олії. Подають гарячими або холодними з різними гарнірами з овочів.
Легкий овочевий салат з тофу
Навіть при повній відсутності в складі страви м’яса, після цього легкого салату з овочів відчуття ситості не скоро покине їдців. Такий ефект допомагає досягти соєвий сир тофу.
Співвідношення його до інших компонентів салату буде наступним:
- 100 г помідорів;
- 100 г огірків;
- 50 г тофу;
- 10 – 15 чорних маслин;
- 50 г листя салату;
- 10 г насіння кунжуту;
- 45 мл оливкової олії;
- 30 мл соєвого соусу;
- 30 мл лимонного соку;
- 5 г паприки;
- 5 р прованських трав;
- сіль, чорний мелений перець.
Як приготувати:
- На сервірувальне блюдо викласти порвані на невеликі шматочки, вимиті і обсушені листя салату. Огірки та помідори нарізати невеликими скибочками і викласти зверху.
- Оливкова олія змішати з паприкою і прованськими травами, отриманої суміші протягом 2 – 3 хвилин маринувати нарізаний невеликими кубиками тофу. Потім розкласти сир разом з маслинами рівномірно по салату.
- Масло після маринування соєвого сиру змішати з соєвим соусом і лимонним соком, приправити перцем і сіллю за смаком. Отриманої заправкою полити салат і присипати блюдо насінням кунжуту.
Японський місо-суп з соєвим сиром
Місо-суп разом з рисом становлять основу раціону японців.
Варіантів цієї страви існує дуже багато.
Нижче наведена класична рецептура супу, який найчастіше подають на сніданок:
- 1000 мл води або рибного бульйону;
- 100 г грибів Шиітаке;
- 100 г сиру тофу;
- 30 г сухої морської капусти;
- 50 г моркви;
- 30 г дайкона;
- 30 г цукіні;
- 30 г місо-пасти;
- соєвий соус, пір’я зеленої цибулі і гострий перець за смаком.
Черговість дій:
- У киплячий бульйон або воду відправити промиті гриби і варити їх протягом півгодини.
- Слідом за ними закинути суху морську капусту, яка повинна проваритися п’ять хвилин.
- Наступними в суп відправляються нарізані кружальцями моркву і дайкон. Тривалість їх термічної обробки перед закладкою наступного продукту – десять хвилин.
- Цукіні подрібнити невеликими брусочками і проварити з іншими інгредієнтами в супі п’ять хвилин. Потім викласти залишилися продукти: місо-пасту, зелений цибулю і гострий перець. Відрегулювати смак супу соєвим соусом.
- Сир тофу нарізати невеликими кубиками, розкласти по тарілках, зверху налити суп. В Японії це блюдо подають дуже гарячим.
Закуска з авокадо і тофу
Вегетаріанську альтернативу різних паштетів з м’яса можуть скласти соєвий сир тофу і авокадо, перетворені в ніжну закуску муссовой текстури. Подавати її можна на скибочці огірка, загорнути в рулет на «язичку» з смаженого баклажана або кабачка або просто намазати на скибочку хліба або крекер.
Для паштету з сиру і авокадо потрібні:
- 125 г тофу;
- 1 стиглий плід авокадо;
- 20 г зелені кінзи;
- ½ Лимона (сік);
- 6 – 8 г часнику;
- сіль, перець.
Технологія приготування:
- З авокадо тонкими стрічками зняти шкірку, вийняти кісточку, а м’якоть подрібнити кубиками. На такі ж квадратні шматочки тофу нарізати. Кінзу дрібно порубати, часник очистити від лушпиння і посікти як можна дрібніше.
- Всі підготовлені інгредієнти закуски скласти в чашу блендера, зверху посолити-поперчити і полити соком лимона. Потім, включивши пристрій, довести все до стану пасти. Перед подачею охолодити закуску в холодильнику приблизно одну годину.
Баклажани під білим соусом
Просто смажені баклажани не являють собою нічого примітного, але варто лише подати їх з білим соусом з соєвого сиру тофу – і це вже не страва, але справжня кулінарна поезія.
До складу її входять:
- 1 великий баклажан;
- 300 г соєвого сиру;
- 30 мл оливкової олії;
- 30 г крупно рубаних волоських горіхів;
- 20 г кропу;
- 20 г кінзи;
- 10 г зеленої цибулі;
- сіль, перець.
Алгоритм приготування:
- Синій овоч вимити, зрізати плодоніжку і нашаткувати м’якоть невеликими брусочками. Підготовлений овоч посолити і залишити на п’ять хвилин, щоб нейтралізувати солонін.
- На невеликій кількості олії обсмажити підготовлений баклажан під кришкою, періодично перемішуючи, хвилин 15.
- Щоб приготувати соус, тофу, часник, кріп і кинзу перебити блендером в пасту. Пір’я зеленої цибулі нашаткувати кільцями і вмішати в готовий соус.
- Пройшов термічну обробку овоч викласти в салатницю, полити зверху соусом і посипати горішками. Блюдо готове до подачі.
Швидка піца на сніданок
Соєвий сир тофу можна використовувати і для піци.
А щоб довго не возитися з тестом, краще заздалегідь придбати в магазині брикет листкового напівфабрикату. Тоді гарячим, хрустким відкритим пирогом можна буде поласувати навіть на сніданок.
Список використовуваних в процесі випічки продуктів:
- 400 г готового листкового тіста;
- 200 г замороженої броколі;
- 150 г консервованої кукурудзи;
- 200 – 300 г соєвого сиру;
- 40 – 60 г кетчупу або томатного соусу.
Етапи випічки:
- Брикет тіста розкачати в прямокутний корж товщиною 5 мм. Її краї трохи підвернути всередину і придавити зубцями виделки, утворюючи бортики.
- Змастити поверхню тіста кетчупом, зверху розкласти ошпарену окропом капусту і зерна кукурудзи, посипати крупно наструганным тофу.
- До готовності довести піцу протягом 15 – 20 хвилин в розігрітій до 220 – 230 градусів духовці.
Тофу – корисний продукт, який буде не зайвим в повсякденному раціоні. Він може стати самостійною закускою, і компонентом інших страв. Пробуйте, оцінюйте смак і створюйте власні страви з легким східним акцентом.