Тофу – 7 рецептів приготування страв із соєвого сиру

Розширення культурних і кулінарних зв’язків з багатьма азіатськими країнами стало причиною появи на прилавках магазинів нових продуктів, а на наших столах – нових страв. Так, вже не дивина сир з нейтральним смаком з соєвих бобів. Ближче познайомитися з цим продуктом допоможе наша стаття і рецепти приготування тофу.

Що таке соєвий сир тофу

Щоб дати вичерпну відповідь на питання, що таке тофу, потрібно повернутися на багато років назад. Згідно історії, ще в II столітті до нашої ери один китайський кухар вирішив поліпшити аромат пюре з соєвих бобів, додавши приправу ніагара, а в результаті отримав сир. Так починає свою історію продукт тофу – сир, отриманий шляхом створаживания соєвого молока.

Технологія виробництва сучасного тофу мало відрізняється від традиційної рецептури. Найчастіше в якості коагулянту для створаживания використовують сульфат калію, лимонну кислоту або хлорид натрію. Кисле молоко спресовують у брикети, які потім упаковують у ванночки з водою, щоб сир не вбирав сторонні запахи.

Склад і калорійність продукту

Склад сиру тофу рясніє не тільки вітамінами групи B і C, але і легко засвоюваним рослинним білком, що використовуються організмом в процесі будівництва нових клітин. На відміну від тваринних продуктів, в ньому не міститься шкідливий холестерин. Навпаки, його вживання у їжу позитивно впливає на еластичність стінок судин.

Калорійність цього продукту переробки сої у розрахунку на 100 м знаходиться в межах 73 ккал.

Незважаючи на всі позитивні моменти, в добовому раціоні кількість тофу не повинно перевищувати 200 р. Якщо є проблеми із засвоєнням організмом кальцію, то від вживання цього продукту теж варто утриматися, як і людям з яскраво вираженими алергічними реакціями.

Смажений сир тофу

Найпростіше, але, можливо, і наивкуснейшее блюдо з соєвого сиру – це смажений тофу. Якщо сир продавався у воді, то зайву вологу слід обов’язково віджати під гнітом протягом 15 – 20 хвилин. Після чого можна відразу приступати до приготування страви.

Для нього потрібні:

  • 500 г сиру тофу;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 12 – 18 г часнику;
  • 5 г меду або коричневого цукру;
  • сіль, чорний мелений перець, панірувальні сухарі, рослинна олія.

Хід роботи:

  • Сир нарізати прямокутними пластинками завтовшки в палець, обваляти їх у панірувальних сухарях і обсмажити до рум’яної скоринки на сковорідці з невеликою кількістю будь-якого рослинного масла.
  • Часник дрібно порубати або продавити через прес, змішати з соєвим соусом, медом і спеціями. На тарілці, застелене листям салату, красиво розкласти обсмажений тофу, полити його зверху приготовленої заправкою і подавати.
Дивіться також:  Тушкована баранина – 8 рецептів приготування в мультиварці, в казані і в духовці

Вегетаріанські сирні котлети

Смажений тофу може з’явитися на обідньому столі ще в одній іпостасі – у вигляді вегетаріанських сирних котлет. Готуються вони нескладно, а завдяки базиліку і оливкам їх смак змусить надовго забути про м’ясо.

Для фаршу знадобляться:

  • 400 г тофу;
  • 200 г моркви;
  • 100 г хлібних сухарів (50 г – в тісто 50 г – для панірування);
  • 50 г оливок без кісточки (чорних);
  • 30 г свіжого базиліка;
  • подрібнені кедрові горішки, сіль, оливкова олія і перець.

Спосіб готування:

  • Для фаршу тофу трохи розім’яти руками з кількома ложками оливкової олії. Маса повинна бути схожа на тісто.
  • Інші інгредієнти підготувати наступним чином: морква пропустити через дрібну тертку, базилік порубати ножем, а оливки перетворити на тонкі кільця.
  • До розім’ятого сиру додати моркву, зелень, сухарі і оливки. Фарш старанно вимішати і дати йому відпочити приблизно 30 – 40 хвилин.
  • Після цього можна приступати до термічної обробки. Сформовані котлетки обвалюють у сухарях і дроблених горішках і обсмажують на розпеченій оливковій олії. Подають гарячими або холодними з різними гарнірами з овочів.

Легкий овочевий салат з тофу

Навіть при повній відсутності в складі страви м’яса, після цього легкого салату з овочів відчуття ситості не скоро покине їдців. Такий ефект допомагає досягти соєвий сир тофу.

Співвідношення його до інших компонентів салату буде наступним:

  • 100 г помідорів;
  • 100 г огірків;
  • 50 г тофу;
  • 10 – 15 чорних маслин;
  • 50 г листя салату;
  • 10 г насіння кунжуту;
  • 45 мл оливкової олії;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 30 мл лимонного соку;
  • 5 г паприки;
  • 5 р прованських трав;
  • сіль, чорний мелений перець.

Як приготувати:

  • На сервірувальне блюдо викласти порвані на невеликі шматочки, вимиті і обсушені листя салату. Огірки та помідори нарізати невеликими скибочками і викласти зверху.
  • Оливкова олія змішати з паприкою і прованськими травами, отриманої суміші протягом 2 – 3 хвилин маринувати нарізаний невеликими кубиками тофу. Потім розкласти сир разом з маслинами рівномірно по салату.
  • Масло після маринування соєвого сиру змішати з соєвим соусом і лимонним соком, приправити перцем і сіллю за смаком. Отриманої заправкою полити салат і присипати блюдо насінням кунжуту.
Дивіться також:  Як варити квасолю червону з замочуванням

Японський місо-суп з соєвим сиром

Місо-суп разом з рисом становлять основу раціону японців.

Варіантів цієї страви існує дуже багато.

Нижче наведена класична рецептура супу, який найчастіше подають на сніданок:

  • 1000 мл води або рибного бульйону;
  • 100 г грибів Шиітаке;
  • 100 г сиру тофу;
  • 30 г сухої морської капусти;
  • 50 г моркви;
  • 30 г дайкона;
  • 30 г цукіні;
  • 30 г місо-пасти;
  • соєвий соус, пір’я зеленої цибулі і гострий перець за смаком.

Черговість дій:

  • У киплячий бульйон або воду відправити промиті гриби і варити їх протягом півгодини.
  • Слідом за ними закинути суху морську капусту, яка повинна проваритися п’ять хвилин.
  • Наступними в суп відправляються нарізані кружальцями моркву і дайкон. Тривалість їх термічної обробки перед закладкою наступного продукту – десять хвилин.
  • Цукіні подрібнити невеликими брусочками і проварити з іншими інгредієнтами в супі п’ять хвилин. Потім викласти залишилися продукти: місо-пасту, зелений цибулю і гострий перець. Відрегулювати смак супу соєвим соусом.
  • Сир тофу нарізати невеликими кубиками, розкласти по тарілках, зверху налити суп. В Японії це блюдо подають дуже гарячим.

Закуска з авокадо і тофу

Вегетаріанську альтернативу різних паштетів з м’яса можуть скласти соєвий сир тофу і авокадо, перетворені в ніжну закуску муссовой текстури. Подавати її можна на скибочці огірка, загорнути в рулет на «язичку» з смаженого баклажана або кабачка або просто намазати на скибочку хліба або крекер.

Для паштету з сиру і авокадо потрібні:

  • 125 г тофу;
  • 1 стиглий плід авокадо;
  • 20 г зелені кінзи;
  • ½ Лимона (сік);
  • 6 – 8 г часнику;
  • сіль, перець.

Технологія приготування:

  • З авокадо тонкими стрічками зняти шкірку, вийняти кісточку, а м’якоть подрібнити кубиками. На такі ж квадратні шматочки тофу нарізати. Кінзу дрібно порубати, часник очистити від лушпиння і посікти як можна дрібніше.
  • Всі підготовлені інгредієнти закуски скласти в чашу блендера, зверху посолити-поперчити і полити соком лимона. Потім, включивши пристрій, довести все до стану пасти. Перед подачею охолодити закуску в холодильнику приблизно одну годину.
Дивіться також:  Кукурудзяна каша на воді – 6 рецептів приготування

Баклажани під білим соусом

Просто смажені баклажани не являють собою нічого примітного, але варто лише подати їх з білим соусом з соєвого сиру тофу – і це вже не страва, але справжня кулінарна поезія.

До складу її входять:

  • 1 великий баклажан;
  • 300 г соєвого сиру;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 30 г крупно рубаних волоських горіхів;
  • 20 г кропу;
  • 20 г кінзи;
  • 10 г зеленої цибулі;
  • сіль, перець.

Алгоритм приготування:

  • Синій овоч вимити, зрізати плодоніжку і нашаткувати м’якоть невеликими брусочками. Підготовлений овоч посолити і залишити на п’ять хвилин, щоб нейтралізувати солонін.
  • На невеликій кількості олії обсмажити підготовлений баклажан під кришкою, періодично перемішуючи, хвилин 15.
  • Щоб приготувати соус, тофу, часник, кріп і кинзу перебити блендером в пасту. Пір’я зеленої цибулі нашаткувати кільцями і вмішати в готовий соус.
  • Пройшов термічну обробку овоч викласти в салатницю, полити зверху соусом і посипати горішками. Блюдо готове до подачі.

Швидка піца на сніданок

Соєвий сир тофу можна використовувати і для піци.

А щоб довго не возитися з тестом, краще заздалегідь придбати в магазині брикет листкового напівфабрикату. Тоді гарячим, хрустким відкритим пирогом можна буде поласувати навіть на сніданок.

Список використовуваних в процесі випічки продуктів:

  • 400 г готового листкового тіста;
  • 200 г замороженої броколі;
  • 150 г консервованої кукурудзи;
  • 200 – 300 г соєвого сиру;
  • 40 – 60 г кетчупу або томатного соусу.

Етапи випічки:

  • Брикет тіста розкачати в прямокутний корж товщиною 5 мм. Її краї трохи підвернути всередину і придавити зубцями виделки, утворюючи бортики.
  • Змастити поверхню тіста кетчупом, зверху розкласти ошпарену окропом капусту і зерна кукурудзи, посипати крупно наструганным тофу.
  • До готовності довести піцу протягом 15 – 20 хвилин в розігрітій до 220 – 230 градусів духовці.

Тофу – корисний продукт, який буде не зайвим в повсякденному раціоні. Він може стати самостійною закускою, і компонентом інших страв. Пробуйте, оцінюйте смак і створюйте власні страви з легким східним акцентом.

Прокрутка до верху