Томатна паста – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Томатна паста – незамінний продукт на будь-якій кухні. З нею смак будь-якої страви стає насиченішим і пахучіше, а сама страва приймає красивий червонуватий відтінок.

Хімічний склад і користь томатної пасти

Томатна паста – це не тільки смачна добавка до страв, але і цінний джерело корисних речовин і вітамінів.

У 100 грамах продукту містить:

  • мікроелементи: мідь, залізо, цинк, кобальт, йод;
  • макроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор і т. д;
  • органічні компоненти: білки, вуглеводи, вода, крохмаль;
  • вітаміни: С, В2, В9, В1, В6, А, Е.

В магазинному продукті міститься набагато менше корисних речовин. Набагато краще приготувати таку пасту влітку із свіжих овочів і зберегти до зими це джерело вітамінів, макро – і мікроелементів.

Томатна паста – базовий рецепт з помідорів

Вам знадобиться:

  • цибулина – 2 шт.;
  • вода – 0,1 л;
  • сіль за смаком;
  • цукровий пісок – 0,1 кг;
  • помідори – 3 кг;
  • оцет – 100 р.

Алгоритм приготування:

  • Моєму томати під краном, вирізаємо плодоніжку і зіпсовану м’якоть, якщо вона є.
  • Розрізаємо овочі на половинки. Якщо у вас дуже великі помідори, можна поділити їх на четвертинки. Складаємо їх в каструлю.
  • Дрібно рубаємо очищені цибулини і додаємо до помідорів.
  • Включаємо газ, наливаємо вказану кількість води і чекаємо, поки паста закипить.
  • Ставимо вогонь на мінімальну потужність і варимо склад ще 15 хвилин.
  • Після цього помідори повинні стати м’якими і нам не складе праці перетерти томатну масу через сито після того, як вона охолоне.
  • Залишок на ситі шкірку від помідорів викидаємо.
  • Повертаємо каструлю на вогонь і варимо томати, поки їх об’єм не зменшиться в 5 разів.
  • Постійно помішуючи пасту, насипаємо в неї сіль, цукровий пісок.
  • Як тільки маса уварилась, наливаємо оцет і розливаємо страва по банках, заздалегідь їх простерилізований.
  • Щільно закручуємо кришки і закриваємо їх ковдрою.
  • Після того, як банки охолонуть, ковдру прибираємо. Тепер можна сміливо додавати смачну домашню пасту в борщі, рагу та інші страви. Приємного апетиту!
Дивіться також:  Яйця бенедикт – 3 рецепта приготування, класичний рецепт

Як готувати в мультиварці

Список продуктів:

  • сіль за смаком;
  • томати – 1 кг.

Поетапне приготування:

  • Моєму помідори проточною водою, видаляємо плодоніжки і жорсткі частини плода, м’якоть розрізаємо на чотири частини.
  • Ставимо мультиварку в режим «Гасіння», помідори викладаємо в чашу кухонного приладу і готуємо протягом однієї години.
  • Після цього розм’якшені овочі перекладаємо в сито і перетираємо. Шкірку і насіння, які залишилися на поверхні, викидаємо.
  • Подрібнену масу помідорів разом з соком виливаємо назад у каструлю, на панелі приладу вибираємо пункт «Випічка», встановлюємо таймер – 25 хвилин.
  • Готуємо з відкритою кришкою, не забуваючи помішувати.
  • Коли страва зменшиться в об’ємі вдвічі, вимикаємо мультиварку і насипаємо сіль.
  • Стерилізуємо кришки і банки, розкладаємо по ним отриману пасту.
  • У каструлю з гарячою водою встановлюємо заповнені ємності, прикриваємо їх кришками і кип’ятимо протягом 20 хвилин.
  • Після чого закатуємо і остуджуємо.

По-італійськи

Томатна паста, приготовлена по-італійськи, дивно виходить ароматною і пряної на смак. Обов’язково спробуйте!

Що потрібно взяти:

  • орегано – 15 г;
  • цукор – 25 г;
  • чотири свіжих помідора;
  • олія оливкова – 30 мл;
  • три часточки часнику;
  • помідори консервовані – 0,8 кг;
  • одна цибулина.

Як готується томатна паста в домашніх умовах:

  • Очищену цибулю шаткуємо на дрібні шматочки. Часник тиснемо в чеснокодавилке.
  • Прогріваємо оливкову олію в каструлі і висипаємо туди шматочки цибулі та часнику.
  • Обсмажуємо овочі протягом 8 хвилин.
  • Ріжемо на дольки консервовані помідори. Перекладаємо їх у каструлю з піджаркою, насипаємо орегано і цукор.
  • Тушкуємо все разом 20 хвилин. Майбутня паста за цей час має трохи загуснути.
  • Знімаємо зі свіжих помитих помідорів шкірку, ріжемо м’якоть і відправляємо в каструлю. Готуємо страву ще 5 хвилин. Додатково можна приправити пасту чорним меленим перцем і сіллю за смаком.
  • Перемішуємо пасту. Її відразу ж можна додавати до ваших страв. Приємного апетиту!

Домашня томатна паста на зиму

Необхідні продукти:

  • помідори – 6 кг.

Як приготувати томатну пасту на зиму:

  • Свіжі зрілі помідори миємо під краном, зрізаємо непотрібні частини.
  • Ріжемо овочі крупно. В хід можна пустити навіть м’яті томати, найголовніше, щоб вони не були зіпсованими.
  • Поміщаємо шматочки помідорів в каструлю і починаємо варіння.
  • Виставляємо середню потужність вогню і готуємо 30 хвилин.
  • Після цього томати стануть м’якими, і шкірка відійде від м’якоті. Тоді вивалюємо в кілька прийомів масу помідорів в сито і перетираємо руками.
  • Решту шкірку і насіння прибираємо, а соковиту м’якоть викладаємо назад в посуд.
  • У нас вийшла майже повна каструля майбутньої пасти. Тепер її необхідно уварити до чверті висоти ємності. На це піде близько 5 годин. Не забувайте, щоб уникнути пригорання іноді перемішувати страву.
  • В кінці готування необхідно уважно стежити за томатною пастою і частіше помішувати.
  • У результаті виходила густа, насиченого червоного кольору паста. Залишилося перекласти її в простерилізовані банки і закрутити кришками.
  • Остуджуємо ємності і поміщаємо їх у холодне місце, щоб взимку насолодитися смаком літніх помідорів в борщі або тушкованому рагу.
Дивіться також:  Картопля з беконом – 7 рецептів, як приготувати в духовці на сковороді і мультиварці

Рецепт для любителів погостріше

Список інгредієнтів:

  • оцет – 200 мл;
  • цукор – 0,2 кг;
  • помідори свіжі – 3 кг;
  • два лаврових листа;
  • гірчиця порошкова – 20 г;
  • гострий мелений перець – 18 г;
  • вода – 200 мл;
  • шість горошин чорного перцю;
  • цибуля – 0,5 кг

Покрокове приготування пасти з помідорів:

  • Прибираємо з помідорів шкірку. Для цього опускаємо овочі в окріп, а потім у холодну воду, в результаті чого шкірка легко сама зійде з овочів.
  • Поділяємо їх на половинки і викладаємо в каструлю.
  • Шаткуємо дрібними шматочками очищений цибулю і пересипаємо до помідорів.
  • Заливаємо шматочки овочів водою і починаємо варити.
  • Як тільки страва закипить, готуємо ще 15 хвилин.
  • Розм’якшену масу остуджуємо і переносимо в сито, де подрібнюємо руками. Якщо на поверхні сита залишаються насіння, то їх відразу викидаємо.
  • Окремо в ємності прогріваємо оцет, насипаємо туди гострий перець, додаємо листя лаврушки і горошини чорного перцю.
  • Як тільки оцет закипить, переливаємо його в каструлю з перетертими томатами.
  • Продовжуємо варити гостру пасту до зменшення її в об’ємі в 3 рази.
  • Після цього насипаємо в блюдо сіль, гірчицю і цукор.
  • Чекаємо закипання і готуємо ще 5 хвилин.
  • Залишилося розкласти пряну томатну пасту в банки і остудити.

Такий варіант пасти можна додавати в супи, це додасть їм неповторний гострий смак.

Проста заготівля блендером

Якщо ви не хочете довго возитися, перетираючи помідори через сито, то скористайтеся блендером – і справа піде набагато швидше.

Основні продукти:

  • сіль за смаком;
  • томати – 5 кг.

Готуємо покроково:

  • Добре моєму помідори, розрізаємо на частини і завантажуємо потроху в чашу блендера.
  • Подрібнюємо все плоди. Якщо і після цього залишається занадто багато соку – то зливаємо його, але не весь.
  • Перекладаємо однорідну масу в каструлю і варимо на середньому вогні до зменшення в об’ємі в 4 – 5 разів.
  • Після цього солимо пасту і розливаємо в ємності.
Дивіться також:  Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Пряна томатна паста в духовці

Вам знадобляться:

  • чорний мелений перець – 10 р;
  • 10 паличок кориці;
  • томати – 4 кг;
  • гвоздика мелена – 8 г;
  • коріандр – 10 г;
  • петрушка і кінза – за смаком.

Алгоритм дій:

  • Нагріваємо в каструлі воду до її закипання.
  • Промиті помідори розрізаємо навпіл, прибираємо «погані» місця.
  • Встановлюємо сито в каструлі і перекладаємо туди половинки томатів.
  • Готуємо масу 10 хвилин, після чого виймаємо сито з помідорами і перетираємо їх, викидаючи відшарувалася шкірку.
  • Додаємо в отриману соковиту масу сіль і переливаємо її в каструлю.
  • Прогріваємо духовку до температури 200 градусів і закриваємо в ній наші томати на 2 години.
  • Як тільки паста досягне потрібної густої консистенції, насипаємо всі приправи.
  • Промиту кинзу і петрушку пов’язуємо пучком і опускаємо в соус.
  • Готуємо в духовці ще 30 хвилин, після чого трав’яний пучок прибираємо.
  • Залишилося закатати пряну ароматну пасту по баночках і остудити.

Мати таку заготовку будинку взимку – казкове задоволення! Її аромат наповнює кухню, нагадуючи про сонячне літо, а страва виходить надзвичайно смачною, вітамінізованим і яскравим.

Прокрутка до верху