Томатна паста – незамінний продукт на будь-якій кухні. З нею смак будь-якої страви стає насиченішим і пахучіше, а сама страва приймає красивий червонуватий відтінок.
Хімічний склад і користь томатної пасти
Томатна паста – це не тільки смачна добавка до страв, але і цінний джерело корисних речовин і вітамінів.
У 100 грамах продукту містить:
- мікроелементи: мідь, залізо, цинк, кобальт, йод;
- макроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор і т. д;
- органічні компоненти: білки, вуглеводи, вода, крохмаль;
- вітаміни: С, В2, В9, В1, В6, А, Е.
В магазинному продукті міститься набагато менше корисних речовин. Набагато краще приготувати таку пасту влітку із свіжих овочів і зберегти до зими це джерело вітамінів, макро – і мікроелементів.
Томатна паста – базовий рецепт з помідорів
Вам знадобиться:
- цибулина – 2 шт.;
- вода – 0,1 л;
- сіль за смаком;
- цукровий пісок – 0,1 кг;
- помідори – 3 кг;
- оцет – 100 р.
Алгоритм приготування:
- Моєму томати під краном, вирізаємо плодоніжку і зіпсовану м’якоть, якщо вона є.
- Розрізаємо овочі на половинки. Якщо у вас дуже великі помідори, можна поділити їх на четвертинки. Складаємо їх в каструлю.
- Дрібно рубаємо очищені цибулини і додаємо до помідорів.
- Включаємо газ, наливаємо вказану кількість води і чекаємо, поки паста закипить.
- Ставимо вогонь на мінімальну потужність і варимо склад ще 15 хвилин.
- Після цього помідори повинні стати м’якими і нам не складе праці перетерти томатну масу через сито після того, як вона охолоне.
- Залишок на ситі шкірку від помідорів викидаємо.
- Повертаємо каструлю на вогонь і варимо томати, поки їх об’єм не зменшиться в 5 разів.
- Постійно помішуючи пасту, насипаємо в неї сіль, цукровий пісок.
- Як тільки маса уварилась, наливаємо оцет і розливаємо страва по банках, заздалегідь їх простерилізований.
- Щільно закручуємо кришки і закриваємо їх ковдрою.
- Після того, як банки охолонуть, ковдру прибираємо. Тепер можна сміливо додавати смачну домашню пасту в борщі, рагу та інші страви. Приємного апетиту!
Як готувати в мультиварці
Список продуктів:
- сіль за смаком;
- томати – 1 кг.
Поетапне приготування:
- Моєму помідори проточною водою, видаляємо плодоніжки і жорсткі частини плода, м’якоть розрізаємо на чотири частини.
- Ставимо мультиварку в режим «Гасіння», помідори викладаємо в чашу кухонного приладу і готуємо протягом однієї години.
- Після цього розм’якшені овочі перекладаємо в сито і перетираємо. Шкірку і насіння, які залишилися на поверхні, викидаємо.
- Подрібнену масу помідорів разом з соком виливаємо назад у каструлю, на панелі приладу вибираємо пункт «Випічка», встановлюємо таймер – 25 хвилин.
- Готуємо з відкритою кришкою, не забуваючи помішувати.
- Коли страва зменшиться в об’ємі вдвічі, вимикаємо мультиварку і насипаємо сіль.
- Стерилізуємо кришки і банки, розкладаємо по ним отриману пасту.
- У каструлю з гарячою водою встановлюємо заповнені ємності, прикриваємо їх кришками і кип’ятимо протягом 20 хвилин.
- Після чого закатуємо і остуджуємо.
По-італійськи
Томатна паста, приготовлена по-італійськи, дивно виходить ароматною і пряної на смак. Обов’язково спробуйте!
Що потрібно взяти:
- орегано – 15 г;
- цукор – 25 г;
- чотири свіжих помідора;
- олія оливкова – 30 мл;
- три часточки часнику;
- помідори консервовані – 0,8 кг;
- одна цибулина.
Як готується томатна паста в домашніх умовах:
- Очищену цибулю шаткуємо на дрібні шматочки. Часник тиснемо в чеснокодавилке.
- Прогріваємо оливкову олію в каструлі і висипаємо туди шматочки цибулі та часнику.
- Обсмажуємо овочі протягом 8 хвилин.
- Ріжемо на дольки консервовані помідори. Перекладаємо їх у каструлю з піджаркою, насипаємо орегано і цукор.
- Тушкуємо все разом 20 хвилин. Майбутня паста за цей час має трохи загуснути.
- Знімаємо зі свіжих помитих помідорів шкірку, ріжемо м’якоть і відправляємо в каструлю. Готуємо страву ще 5 хвилин. Додатково можна приправити пасту чорним меленим перцем і сіллю за смаком.
- Перемішуємо пасту. Її відразу ж можна додавати до ваших страв. Приємного апетиту!
Домашня томатна паста на зиму
Необхідні продукти:
- помідори – 6 кг.
Як приготувати томатну пасту на зиму:
- Свіжі зрілі помідори миємо під краном, зрізаємо непотрібні частини.
- Ріжемо овочі крупно. В хід можна пустити навіть м’яті томати, найголовніше, щоб вони не були зіпсованими.
- Поміщаємо шматочки помідорів в каструлю і починаємо варіння.
- Виставляємо середню потужність вогню і готуємо 30 хвилин.
- Після цього томати стануть м’якими, і шкірка відійде від м’якоті. Тоді вивалюємо в кілька прийомів масу помідорів в сито і перетираємо руками.
- Решту шкірку і насіння прибираємо, а соковиту м’якоть викладаємо назад в посуд.
- У нас вийшла майже повна каструля майбутньої пасти. Тепер її необхідно уварити до чверті висоти ємності. На це піде близько 5 годин. Не забувайте, щоб уникнути пригорання іноді перемішувати страву.
- В кінці готування необхідно уважно стежити за томатною пастою і частіше помішувати.
- У результаті виходила густа, насиченого червоного кольору паста. Залишилося перекласти її в простерилізовані банки і закрутити кришками.
- Остуджуємо ємності і поміщаємо їх у холодне місце, щоб взимку насолодитися смаком літніх помідорів в борщі або тушкованому рагу.
Рецепт для любителів погостріше
Список інгредієнтів:
- оцет – 200 мл;
- цукор – 0,2 кг;
- помідори свіжі – 3 кг;
- два лаврових листа;
- гірчиця порошкова – 20 г;
- гострий мелений перець – 18 г;
- вода – 200 мл;
- шість горошин чорного перцю;
- цибуля – 0,5 кг
Покрокове приготування пасти з помідорів:
- Прибираємо з помідорів шкірку. Для цього опускаємо овочі в окріп, а потім у холодну воду, в результаті чого шкірка легко сама зійде з овочів.
- Поділяємо їх на половинки і викладаємо в каструлю.
- Шаткуємо дрібними шматочками очищений цибулю і пересипаємо до помідорів.
- Заливаємо шматочки овочів водою і починаємо варити.
- Як тільки страва закипить, готуємо ще 15 хвилин.
- Розм’якшену масу остуджуємо і переносимо в сито, де подрібнюємо руками. Якщо на поверхні сита залишаються насіння, то їх відразу викидаємо.
- Окремо в ємності прогріваємо оцет, насипаємо туди гострий перець, додаємо листя лаврушки і горошини чорного перцю.
- Як тільки оцет закипить, переливаємо його в каструлю з перетертими томатами.
- Продовжуємо варити гостру пасту до зменшення її в об’ємі в 3 рази.
- Після цього насипаємо в блюдо сіль, гірчицю і цукор.
- Чекаємо закипання і готуємо ще 5 хвилин.
- Залишилося розкласти пряну томатну пасту в банки і остудити.
Такий варіант пасти можна додавати в супи, це додасть їм неповторний гострий смак.
Проста заготівля блендером
Якщо ви не хочете довго возитися, перетираючи помідори через сито, то скористайтеся блендером – і справа піде набагато швидше.
Основні продукти:
- сіль за смаком;
- томати – 5 кг.
Готуємо покроково:
- Добре моєму помідори, розрізаємо на частини і завантажуємо потроху в чашу блендера.
- Подрібнюємо все плоди. Якщо і після цього залишається занадто багато соку – то зливаємо його, але не весь.
- Перекладаємо однорідну масу в каструлю і варимо на середньому вогні до зменшення в об’ємі в 4 – 5 разів.
- Після цього солимо пасту і розливаємо в ємності.
Пряна томатна паста в духовці
Вам знадобляться:
- чорний мелений перець – 10 р;
- 10 паличок кориці;
- томати – 4 кг;
- гвоздика мелена – 8 г;
- коріандр – 10 г;
- петрушка і кінза – за смаком.
Алгоритм дій:
- Нагріваємо в каструлі воду до її закипання.
- Промиті помідори розрізаємо навпіл, прибираємо «погані» місця.
- Встановлюємо сито в каструлі і перекладаємо туди половинки томатів.
- Готуємо масу 10 хвилин, після чого виймаємо сито з помідорами і перетираємо їх, викидаючи відшарувалася шкірку.
- Додаємо в отриману соковиту масу сіль і переливаємо її в каструлю.
- Прогріваємо духовку до температури 200 градусів і закриваємо в ній наші томати на 2 години.
- Як тільки паста досягне потрібної густої консистенції, насипаємо всі приправи.
- Промиту кинзу і петрушку пов’язуємо пучком і опускаємо в соус.
- Готуємо в духовці ще 30 хвилин, після чого трав’яний пучок прибираємо.
- Залишилося закатати пряну ароматну пасту по баночках і остудити.
Мати таку заготовку будинку взимку – казкове задоволення! Її аромат наповнює кухню, нагадуючи про сонячне літо, а страва виходить надзвичайно смачною, вітамінізованим і яскравим.