Апетитний томатний суп — частий гість в меню турків і італійців, а його класичний рецепт — справжня знахідка для господинь. З мінімальної кількості інгредієнтів виходить повноцінний обід на всю родину, а також можна нескінченно удосконалювати базовий рецепт додатковими компонентами.
Класичний томатний суп-пюре
Склад продуктів: 760 г консервованих томатів у власному соку, ріпчаста цибулина, 3-5 часникових зубчиків, 1 склянка овочевого бульйону, велика сіль, суміш перців, шматочок вершкового масла.
- На розігрітому вершковому маслі в каструлі обсмажуються кубики цибулі і роздавлений часник. Овочі повинні стати прозорими.
- У ємність відправляються консервовані помідори без шкірки. Маса солиться, перчится, до неї вливається бульйон.
- Після закипання суміш нудиться на вогні 17-20 хвилин.
Готовий класичний томатний суп-пюре подрібнюється блендером і знову підігрівається.
Як приготувати «Гаспачо» в домашніх умовах?
Склад продуктів: кіло дуже стиглих м’ясистих помідорів, міцний свіжий огірок, половинка фіолетового цибулі, по 1 ст. ложці олії оливи, червоного винного оцту і соку лайма чи лимона, щіпка цукру, сіль, 2 солодких болгарських перцю, скибочка білого хліба.
- Томати миються і позбавляються від шкірки. Зручніше за все зробити це, обдавши овочі окропом. Далі помідори позбавляються від плодоніжок і розрізаються на 3 частини.
- Огірок, цибулю і перець чистяться, миються, ріжуться кубиками.
- Всі підготовлені овочі подрібнюються в чаші блендера. До них перекладається білий хліб без скоринок і залишається до розмокання.
- Далі всі інгредієнти ще раз обробляються блендером до однорідності.
- Отримала суміш приправляється цукром і сіллю, у неї виливаються залишилися рідкі компоненти.
Перед подачею суп настоюється в прохолоді 4-5 годин.
Гарячий томатний суп — вишукано і просто
Склад продуктів: кіло томатів, 3-5 часникових зубчиків, червоний болгарський перець, ріпчаста цибулина, 3 гілочки свіжого чебрецю, сіль, 1 л овочевого бульйону, 2 ст. ложки олії оливи, півсклянки жирних вершків.
- Помідори на кілька хвилин опускають в окріп, після чого з них дуже легко зніметься шкірка. Далі підготовлені томати, перець і цибулю нарізати невеликими шматочками, кладуть на деко і запікаються в духовці близько півгодини.
- Готові овочі змішують з оливковою олією, подрібненим чебрецем, сіллю і розчавленим часником.
- Маса перекладається в каструлю і заливають бульйоном.
- Майбутній томатний крем-суп вариться до повної готовності близько півгодини. На завершальному етапі до нього вливаються вершки.
Залишилося пюрировать блюдо і можна гарячим подавати його до столу.
Холодний суп з томатів
Склад продуктів: великий свіжий огірок, кіло стиглих помідорів, свіжий часник за смаком, солодка цибулина, болгарський перець, олія оливи, сіль, прованські трави.
- Спочатку томати позбавляються від шкірки і подрібнюються невеликими шматочками.
- Разом з очищеним нарізаною цибулею, огірком без шкірки і перцем помідори перекладаються в чашу блендера і перетворюються в пюре.
- Маса солиться і присипається прованськими травами. Сюди ж за смаком додається роздавлений часник.
Перед подачею до столу в кожну порцію холодного супу з помідорів додається трохи оливкової олії.
З фрикадельками
Склад продуктів: 320 г будь-якого фаршу, 4 скибочки білого хліба без кірки, півсклянки жирного молока, велике яйце, по 1 шт. картоплі, солодкого перцю, цибулі, кореня селери і моркви, 3-4 великих томата, щіпка куркуми, кухонна сіль.
- Хліб рветься невеликими шматочками і залити молоком. Він повинен добре розмокнути.
- Далі хліб віджимається і перекладається до фаршу. Маса солиться, добре вимішується, у неї вбивається яйце.
- У фарш викладається і натерта на дрібній тертці картоплина.
- З суміші формуються великі фрикадельки, які розташовуються на деку, застеленому фольгою, і запікаються до рум’яності при високій температурі.
- Основа страви вариться з води, кубиків моркви і кореня селери. Коли бульйон закипить, його можна посолити і додати дрібні шматочки солодкого перцю. Цибуля відправляється в майбутній суп після попереднього обжарювання на невеликій кількості будь-якого жиру.
- Помідори крупно ріжуться і разом з шкіркою пюрируются. Отримана маса присмачується куркумою і перекладається до решти інгредієнтів.
- Страва буде варитися ще 5-7 хвилин, після чого його вже можна розливати порційно. У кожну тарілку викладається по кілька готових м’ясних кульок з духовки.
Подається суп з фрикадельками і помідорами гарячим.
Простий суп з томатною пастою
Склад продуктів: 40 г локшини, 5 ст. ложок пасти з томатів, 2 ст. ложки просіяного борошна, по 1 ст. ложці цукру і рафінованого масла, 1 ч. ложка столового оцту, свіжа петрушка.
- У сковороді розігрівається масло і на ньому обсмажується до золотистого кольору борошно. Як тільки маса остигне, в неї тонким струменем вливається 700 мл фільтрованої води. При цьому потрібно постійно помішувати інгредієнти, щоб не утворилися грудки.
- Суміш кип’ятять близько півгодини.
- Далі в каструлю додається ще півсклянки води, паста з томатів, сіль, оцет і в кінці — цукор.
- Після закипання можна викладати в ємність і локшину. Як тільки остання звариться, страва повністю готове.
Суп з томатною пастою прикрашається подрібненої свіжої петрушкою.
З квасолею
Склад продуктів: 420 г саморобного пюре з помідорів, стільки ж червоної консервованої квасолі у власному соку, 2 ріпчасті цибулини, 1 л яловичого бульйону, 20 г кукурудзяного борошна, 2 перцю чилі, сіль.
- Весь цибулю дрібно ріжеться і обсмажується в каструлі на будь-якому розігрітому маслі до прозорості. Далі до нього викладається пюре з помідорів. Після закипання маса нудиться на повільному вогні 3-4 хвилини.
- Чилі позбавляється від насіння і дрібно нарізати. Далі він разом з квасолею без рідини перекладається в каструлю.
- Кукурудзяне борошно розмішують у невеликій кількості бульйону і відправляється в майбутній суп. Маса солиться. Інгредієнти заливаються рештою бульйоном.
- Суп з квасолею повинен покипіти ще пару хвилин і після, можна подавати його до столу.
Якщо частування злегка кислить, виправте ситуацію, додавши дрібку цукру.
З морепродуктами
Склад продуктів: 820 г консервованих томатів разом з соком, півкіло морського коктейлю, 2 ріпчасті цибулини, свіжий часник за смаком, 1 ст. ложка цукру-піску, суміш сухих трав (гарні в цьому випадку базилік і орегано), сіль.
- Цибулю і часник подрібнюються, після чого обсмажуються до появи приємного аромату на добре розігрітому маслі (краще всього, на оливковій).
- Помідори подрібнюються в блендері разом з соком, після чого перекладають у каструлю. Маса солиться і присипається сухими травами.
- Коли томати закиплять, можна викладати в них розморожений морський коктейль і додавати цукор.
- Маса нудиться на повільному вогні 6-7 хвилин.
Подається томатний суп з морепродуктів разом з грінками з часникового хліба.
Готуємо з додаванням сиру
Склад продуктів: кіло свіжих м’ясистих помідорів, 2 солодких болгарських перцю, 2 морквини, велика ріпчаста цибулина, 220 г напівтвердого сиру, повний стакан жирної сметани, свіжий часник за смаком, щіпка цукру, сіль.
- Томати добре миються, позбавляються від шкірки і перемелюються в блендері, де повинні перетворитися в густе однорідне пюре.
- Інші овочі чистяться і дрібно ріжуться. Після цього вони добре обсмажують на розжареній олії, поки не стануть м’якими і трохи золотистими.
- У каструлю виливається томатна маса, перекладається піджарка і додається цукор з сіллю.
- Маса нудиться 6-7 хвилин.
- Часник пропускаємо через прес і з’єднується зі сметаною.
- Заправка з п’ятого кроку змішується з супом.
Кожна порція частування щедро посипається тертим сиром і подається до столу.
Гострий томатний суп
Склад продуктів: 4 великих помідори, солодкий перець і чилі 2, біла цибулина, 3 ст. ложки олії оливи, 20 мл яблучного оцту, склянку очищеної води, 4-6 часникових зубчиків, сіль.
- У каструлі розігрівається оливкова олія і на ньому до золотавості обсмажується дуже дрібно нарізану цибулю. Через 3-4 хвилини до овочу додаються мініатюрні кубики гострого перцю і роздавлений часник.
- Ще через пару хвилин в каструлю викладаються брусочки солодкого перцю і нарізані томати без шкірки, виливається яблучний оцет.
- Маса розводиться водою, доводиться до кипіння і вариться 25 хвилин.
Готову страву збивається блендером, остуджується і подається до столу.
З консервованих томатів
Склад продуктів: велика ріпчаста цибулина, 1,5 л густого томатного соку, 420 г помідорів у власному соку, 6-7 ст. ложок вершкового масла, половина склянки курячого бульйону, 5-6 ст. ложок цукрового піску, сіль, суміш перців, 1,5 склянки дуже жирних вершків.
- У каструлі на вершковому маслі до апетитної рум’яності обсмажуються шматочки цибулі. До овочу викладаються поросяти, ягняти консервовані помідори.
- Компоненти заливаються відразу всім томатним соком з цукром. Маса солиться, перчится і до неї виливається бульйон.
- Суп вариться 6-7 хвилин і з’єднується з вершками.
- До повної готовності страви залишилося ще 5-6 хвилин варіння.
Частування має настоятися перед подачею до столу близько півгодини. Смачно їсти його гарячим.
Традиційний італійський томатний суп
Склад продуктів: півкіло консервованих помідорів, підлогу-літра курячого бульйону, 2 ріпчасті цибулини, пара гілочок розмарину, 1 ч. ложка меду, пучок свіжого базиліка, прованські трави, свіжий часник за смаком.
- У каструлі на оливковій олії обсмажуються дрібні кубики цибулі. Коли вони стануть золотистими, сюди ж відправляється роздавлений часник.
- Потім висипаються спеції, додається подрібнений розмарин і базилік.
- Після додавання консервованих овочів і меду всі інгредієнти добре перемішуються. Заливається бульйон.
- Суп готується на повільному вогні 7-8 хвилин.
Подається частування з тертим сиром і грінками.
В мультиварці
Склад продуктів: 630 г свіжих томатів, 3-4 картоплини, 2 морквини, велика ріпчаста цибулина, 4-5 часникових зубчиків, ¼ мультиварочного склянки білого рису, сіль, 1 л фільтрованої води.
- Помідори позбавляються від шкірки. Для цього на них робляться хрестоподібні надрізи, після чого овочі обдають спочатку окропом, а потім холодною водою.
- Вони ріжуться шматочками і відправляються в чашу «розумної каструлі». Туди ж засипаються дрібні шматочки часнику, кубики цибулі, картоплі і моркви.
- Додається і промита в декількох водах крупа.
- Маса солиться, заливається вказаним у рецепті кількістю рідини.
- У програмі, призначеної для тушкування, суп нудиться 45-50 хвилин.
- Готову страву подрібнюється блендером, після чого залишається на 6-7 хвилин в режимі підігріву.
До столу суп подається гарячим. Дуже смачно додати в нього тертий напівтвердий сир і сухарі.