Дуже смачним і легким стравою є томатний суп-пюре. Класичний рецепт цього частування включає в себе багато свіжих стиглих помідорів і асорті спецій. Готувати такий супчик можна як на воді, так і на овочевому або м’ясному бульйоні.
Класичний томатний суп-пюре
За класичним рецептом основою томатного першого страви стане курячий бульйон. Крім склянки зазначеного інгредієнта, береться: по великій ложці вершкового і оливкового масла, півкіло стиглих помідорів, по маленькій ложці сушеного базиліка і гранульованого часнику, щіпка мускатного горіха, сіль, біла цибулина.
- Помідори миють, ріжуться на дрібні часточки, посипаються часником і базиліком, після чого відправляються запікатися в духовку на 25 хвилин.
- Цибулю дрібно ріжеться і обсмажується на оливковій олії до м’якості.
- Размягчившиеся томати перекладаються в ємність з піджаркою. Шкірку з них знімати не обов’язково.
- У масу додається склянку окропу, вершкове масло, сіль, мускатний горіх. Суп вариться ще 15-17 хвилин, після чого пюрируется блендером.
Якщо овочі виявилися кислуватими, можна додати в готову страву трохи цукру.
Рецепт приготування гаспачо
Стиглі томати є обов’язковою складовою популярного супу гаспачо. Крім помідорів (650 г), у нього входить: пів літра томатного соку, сіль, 2 великі ложки лимонного соку, пара зубчиків часнику, 2 білих цибулини і така ж кількість болгарського перцю, 3 маленьких свіжих огірки, пучок свіжої кінзи, сіль, 1,5 малий. ложки червоного винного оцту, кілька крапель соусу «Табаско», 5 скибочок черствого сірого хліба, 800 мл якісного оливкової олії.
- У каструлю відправляється розмочений у воді хліб, а також пропущений через прес часник і всі подрібнені овочі. Томати попередньо позбавляються від шкірки і насіння.
- Спочатку все інгредієнт пюрируются блендером, після чого пропускаються через сито.
- Отримана маса солиться, заправляється фруктовим і овочевим соком, олією, оцтом і соусом.
- Залишилося посипати страву подрібненою кінзою і прибрати на пару годин в холодильник.
Подається страва холодним.
Гарячий томатний суп-пюре
Якщо гаспачо найчастіше готується жарким літом, то такий варіант супчика чудово зігріє і вогкий зимовий день. Страва готується дуже швидко з наступних продуктів: 850 г томатів, 40 г пшеничного борошна, сіль, шматочок вершкового масла, 2 ст. будь-якого м’ясного бульйону (краще курячого), півсклянки нежирних вершків, щіпка меленої паприки і жменю тертого твердого сиру.
- Томати труться на дрібну тертку. При цьому шкірку потрібно притримувати рукою, щоб вона залишилася цілою і не потрапила в суп.
- Томатна маса солиться і присипається паприкою за смаком.
- У сотейники розтоплюється вершкове масло, на якому обсмажується просеянная борошно. У суміші не повинно бути грудочок.
- В цю ж посуд виливається томатна маса. Майбутній суп вариться 8-10 хвилин на невеликому вогні при постійному помішуванні.
- Залишилося влити в сотейник бульйон і вершки. Як тільки закипить, вогонь зменшується до мінімального значення, і вариться ще 5-7 хвилин.
Подається страва з тертим сиром.
З консервованих помідорів
Якщо свіжих томатів під рукою не виявилося, то цілком можна використовувати і консервовані овочі. Крім помідорів (800 г), береться: 7 ст. л. оливкової олії, 2 черешка селери, морква, великий солодкий болгарський перець, 3-4 часникового зубчики, 1,5 л будь-якого бульйону, 70 г томат-пасти, пучок свіжого базиліка, сіль.
- Всі овочі очищаються, крупно ріжуться і обсмажуються в сотейнику.
- Від пучка базиліка відрізаються стебла, міцно перетягують ниткою і вирушають до інших компонентів.
- Коли цибуля стане золотистою, до овочів додаються консервовані помідори без шкірки, бульйон, томатна паста. Якщо часник не обжаривался раніше з іншими компонентами, то його можна пропустити через прес і додати в суп на цьому етапі.
- Залишилося посолити масу за бажанням додати приправи і варити до м’якості моркви.
- З готового супу витягуються стебла зелені, після чого маса пюрируется.
Якщо страва вийшла кислуватим, в нього додається трохи цукру.
Італійський томатний суп-пюре
Смак такого блюда буде багато в чому залежати від якості використовуваного оливкової олії. Його потрібно взяти не менше половини склянки. Крім того, використовується: цибулина, 5 м’яких помідорів, пара часникових зубков, по 4 гілочки чебрецю і орегано, пучок свіжого базиліка, малий. ложка бальзамічного оцту, сіль.
- Помідори миють, чистяться від шкірки і ріжуться невеликими кубиками.
- Половина оливкової олії розігрівається в сотейнику, на ньому обсмажується подрібнений часник і нарізану кубиками цибулю. До інгредієнтів додаються і всі трави.
- Після додавання томатів і солі маса готується на повільному вогні 15-17 хвилин.
- Далі видалити трави, влити бальзамічний оцет, олію, перемолоти складові спеціальною насадкою блендера.
Смачно подавати італійський томатний суп-пюре з гарячими вершками.
З квасолею
Такий варіант томатного супу, за смаком нагадує лобіо. Він виходить дуже смачним і поживним. В рецепт входить: 450 г томатного пюре (не пасти), 420 г консервованої червоної квасолі, 850 мл будь-якого бульйону, 2 репчатых цибулини, стручок перцю чилі, велика ложка кукурудзяного борошна, сіль, дрібка сушеної петрушки. Як приготувати томатний суп з додаванням квасолі, розказано далі.
- Подрібнену цибулю пассируется до прозорості.
- До овочу додається томатне пюре, і після закипання маса залишається на вогні ще на 5-6 хвилин.
- Перець позбавляється від насіння і дрібно ріжеться.
- Чилі разом з квасолею без рідини відправляються в цибульно-томатну масу.
- Через 5-7 хвилин варіння в суп вливається крохмаль, размешенный в невеликій кількості бульйону. Маса солиться за смаком і залишається на вогні ще на пару хвилин.
Перед подачею в порції посипається сушена петрушка.
Гострий крем-суп з томатів
Картопля зробить страву більш ситним, а часник і перчик чилі – пікантним. Кількість інгредієнтів можна збільшувати або зменшувати за своїм смаком. Страва готується з: 4 середніх картоплин, 6 томатів, моркви, солі, ріпчатої цибулі, жовтого болгарського перчика і стручки чилі, 4-5 часникових зубков, щіпки меленої паприки, 2 великі ложки оливкової олії.
- Всі овочі миють, чистяться і нарізати кубиками. Помідори попередньо очищаються від шкірки. Часник пропускаємо через прес.
- Інгредієнти заливаються 2 ст. питної води, після чого солятся і присмачуються паприкою.
- Суп вариться на середньому вогні до м’якості овочів.
- Залишається блендером перетворити його в пюре і додати оливкове масло.
Подається з часниковими грінками.
З додаванням сиру
Ще один італійський варіант першого страви з томатів з додаванням твердого сиру. Крім цього продукту (160 г), в нього увійде: 2 великі ложки оливкової олії, цибулина, пара часникових зубків, 2 ст. бульйону з овочів, сіль, півсклянки молока, 750 г помідорів у власному соку, 2 великі ложки борошна, 2 гілочки чебрецю.
- Цибулю з часником обсмажуються на будь-якому жирі до рум’яного кольору.
- Додається борошно, і після ретельного перемішування до інгредієнтів кладуться томати разом з рідиною.
- Суп солиться, в нього вливаються вершки і висипаються гілочки чебрецю.
- Приблизно через 15-17 хвилин варіння страви чебрець викидається, а в каструлю відправляється сир.
- Залишилося перетерти масу блендером до однорідності.
Подається томатний суп — пюре з сиром та житніми гарячими тостами.