Святкові столи завжди рясніють різноманітними цікавими стравами, і жоден з них не обходиться без курки. Існує маса рецептів приготування її як цілком, так і по частинах. Цікаві та смачні рецепти увійшли в п’ятірку кращих страв з курки!
Наші топ-5 рецептів з курки:
№ 1 Курка в духовці
Час приготування: 120 хв.
Кількість порцій: 8-10.
Окрасою і головною стравою свята, звичайно ж, вважається курка, запечена цілком!
Інгредієнти:
- Курка(1,5 – 2 кг) – 1 шт.;
- Майонез або сметана – 3 ст. ложки;
- Часник – 2-3 зуб.;
- Сіль, перець, приправи для курки.
- Зелені і овочі для прикраси.
Приготування:
Час приготування курки залежить від її ваги.
Перед тим, як поставити птицю в духовку їй можна зв’язати ніжки, так вона буде виглядати гарніше, але час приготування збільшиться на 10-20 хвилин.
Курку можна подавати цілком або розрізаємо на порційні шматочки. Перед розрізанням вона повинна постояти не менше десяти хвилин, щоб залишилася соковитою.
№ 2 Рулетики з грибами
Час приготування: близько 50 хв.
Кількість порцій: 4
Прекрасна закуска і для свят і для фуршету. Найніжніші рулетики зникнуть зі столу першими!
Інгредієнти:
- Філе – 4 шт.;
- Гриби – 200г.;
- Твердий сир – 100 р.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Сметана – 200 г;
- Часник – 3 зуб.;
- Вершкове масло для смаження;
- Зелений кріп – 1 пучок;
- Сіль, перець, приправи для курки.
- Зелень для прикраси.
Приготування:
- 1. Філе промити і обсушити паперовим рушником (серветками). Розрізати уздовж навпіл, відбити.
- 2. М’ясо посолити, поперчити і посипати приправами.
- 3. Гриби дрібно порізати. Цибулю очистити і нарізати кубиками. Гриби і цибулю обсмажити на вершковому маслі, посолити, поперчити.
- 4. На шматочок філе викласти трохи грибів з цибулею, посипати сиром і скрутити в рулет, заколовши зубочистками. Зробити так з усіма шматочками.
- 5. Обсмажити на сковороді, перевертаючи, щоб утворилася рум’яна кірочка.
- 6. Змішати сметану, порубаний кріп і вичавлений на землянку часник.
- 7. Викласти рулети в каструлю і полити сметанним соусом. Тушкувати на повільному вогні 20 хвилин.
- 8. Викласти в блюдо і подавати гарячим. За бажанням можна розкласти навколо відварну картоплю і прикрасити зеленню.
Якщо намічається фуршет, потрібно розрізати кожен рулет навпіл, увіткнути шпажку (зубочистку) і викласти до м’яса або сиру.
Рецепт № 3 Філе куряче під шапкою
Час приготування: 40 хв.
Кількість порцій: 10-12.
Вишуканий смак соковитого філе не залишить жодного гурмана за столом байдужим до цієї страви.
Інгредієнти:
- Філе – 6 шт. або ціла куряча грудка – 3 шт.;
- Консервовані ананаси – 1 банка;
- Сир(твердий) – 200 р.;
- Майонез – 100 р.;
- Сіль, перець, приправи для курки.
- Листя салату або зелень для прикраси.
Приготування:
Ананаси можна викладати кільцями на кожен порційний шматочок – виглядає гарно, але для гостей, які віддають перевагу їсти без ножа, буде не дуже зручно. Шматочки ананасів в банках великі, їх потрібно розрізати навпіл.
Подавати краще в теплому вигляді. Ніжне і соковите м’ясо оцінять всі!
Рецепт № 4 Трикутники в маринаді
Час приготування: 30-40 хв.(без урахування часу на маринування)
Кількість порцій: 8-10.
Простий і доступний рецепт приготування, а блюдо виходить дуже смачним! Мед і соєвий соус чудово доповнюють один одного в маринаді і відкривають новий смак золотистих курячих крилець.
Інгредієнти:
- Курячі крильця – 1 кг.;
- Мед – 2 ст. ложки;
- Соєвий соус – 4 ст. ложки;
- Рослинне масло – 2 ст. ложки;
- Томатна паста (кетчуп) – 1 ст. ложка;
- Сіль, перець, приправи – за смаком.
- Зелень для прикраси.
Приготування:
1.Для маринаду змішати мед, соєвий соус, томатну пасту і рослинне масло.
Чим більше крильця пробудуть в маринаді, тим більше просочаться і смачніше будуть.
2.Крильця промити і обсушити паперовим рушником (серветками). Видаляти найменшу частину крила не потрібно. Залити їх маринадом і поставити в холодильник. Крильця повинні маринуватися не менше години! Можна їх замаринувати на ніч.
3.Перед запіканням крила згорнути трикутники: маленьку частину крила загорнути за велику, якщо погано тримається натиснути на суглоб, щоб він хруснув, тоді не буде розгортатися.
4.Форму для запікання (деко) застелити пекарської папером або фольгою, змастити олією, викласти крильця. Залагоджувати крильця на деко потрібно вниз маленькою частиною, щоб при запіканні крильця тримали форму і не розгорнулися.
5.Розігріти духовку до 200о С і поставити в неї форму з крильцями. Запікати 30 – 40 хвилин.
6.Викласти на блюдо і прикрасити зеленню.
Не важливо, гості біля порогу або просто сімейна вечеря – в будь-який день можна порадувати себе такими апетитними і оригінальними крильцями.
Рецепт № 5 «Кольорова мозаїка»
Час приготування: 60 хв
Кількість порцій: 4.
На святковому столі страва виглядає красиво і цікаво. Незважаючи на всю хлопотность, його повинен спробувати кожен.
Інгредієнти:
- Яйце куряче – 1 шт.;
- Сир (твердий) – 100 р.;
- Солодкий перець – 1 шт.;
- Свіжі стегенця – 4 шт.;
- Часник – 2 зуб.;
- Майонез – 3 ст. ложки;
- Сіль, перець.
- Свіжі овочі та зелень для прикраси.
Приготування:
Дуже важливо, відокремлюючи шкіру від м’яса, не поспішати, адже шкіра повинна залишитися цілою! Якщо взяти свіжі, а не заморожені стегенця, все дуже легко вийде.
В начинку можна додати ложку гірчиці і трохи вершкового масла або дрібно порізаного сала, начинка вийде більш ніжною і соковитою. Гриби теж чудово підходять для додавання в начинку.
Ще ніжки можна розрізати кільцями на загальне блюдо Нарізаються вони простіше, коли трохи охолоне. У розрізі видно квадратні шматочки курки, нагадують мозаїку. Смачно і в гарячому, і в холодному вигляді.