У літню спеку чудово виручать холодні супи. Рецептів холодних супів існує дуже багато, тому радувати себе смачними освіжаючими супчиками можна постійно. Такі супчики допоможуть вгамувати спрагу, освіжитися, і навіть підбадьоритися. Приготування холодних супчиків є простою процедурою, нескладної навіть для недосвідчених господинь.
Рецепт холодного супу зі свіжими овочами
Витрата по часу – 15 хв.
Порції – 3.
Склад продуктів для холодного супу зі свіжими овочами:
- 350 грам свіжих помідорів.
- Кілька огірків.
- Один перець солодкий.
- Один цибуля-порей (можна замінити зеленим цибулею).
- 2 зубчики часнику.
- Зелень.
- 1 ст. л. пасти томату (або томатного соку).
- 2 ст. л. оцту (яблучного або виноградного).
- 2 ст. л. оливкової олії.
- Табаско.
- При бажанні сухарики.
Приготування холодного супу зі свіжими овочами
Всі овочі дрібно нарізати. Часник видавити. Зелень подрібнюється. Овочі з цибулею, подрібненою зеленню відправляються в каструлю, солятся за смаком і заливаються оцтом, оливковою олією, соус «табаско». Томатна паста розбавляється водою або бульйоном холодним. І відправляється до решти інгредієнтів.
При бажанні овочі розбавляються вареним курячим м’ясом або нежирної шинки. Компоненти супу ретельно перемішуються. Накриваємо каструлю і відправляємо в холодильник на деякий час. Перед вживанням супчик можна прикрасити за допомогою сухариків.
Окрошка на кефірі
Витрата по часу – 15 хв.
Порції – 4.
Склад продуктів для окрошки на кефірі:
- Картопля – 2 шт.
- Шинка – 400 грам.
- Кілька огірків.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кріп.
- Кілька яєць.
- Петрушка.
- Редис – 6 шт.
- Кефір.
- Сіль.
Приготування окрошки на кефірі
Попередньо потрібно зайнятися приготуванням фігурного льоду. Одна гілочка кропу вимивається і розбирається невеликими пензликами. У спеціальних формах для льоду розмістити 1 пензлик, залити водою і відправити форму в морозилку.
Картопля вимивається і відварюється в шкірці. Її потрібно остудити і очистити від шкірки. Огірки вимиваються. Яйця варяться яйця, остуджувати за допомогою холодної води і очищаються від шкаралупи. Підготовлені інгредієнти дрібно нарізати.
Редиска вимивається, обсушивается з допомогою паперових серветок і подрібнюється. Зелень вимивається, обсушивается і дрібно нарізати. Подрібнені продукти викладаються у велику посудину, посипаються зеленню і сіллю, і перемішуються.
Окрошка заливається кефіром, перемішують і розливають по тарілках. Кожна тарілка доповнюється декількома шматочками льоду.
Холодний суп з огірків
Витрата по часу – 15 хв.
Порції – 3.
Склад продуктів для холодного супу з огірків:
- Огірки – 3 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Часник – 1 дол.
- Олія оливкова – 3 ст. л.
- Цибуля зелена – пара пір’я.
- Лід – 15 кубиків.
- Сіль.
Приготування холодного супу з огірків
Блендером в чаші необхідно подрібнити лід. Огірки нарізати довільними шматочками і відправляються в ємність блендера. Цедра лимона дрібно натирається з допомогою терки, з лимона видавлюється 3 ст. л. соку. Часник очищається.
У блендері збиваються огірки з часником, лимонним соком і цедрою, кефіром і кількома ст. л. масла. Суп розливається порційно, прикрашається за допомогою подрібненого цибулі зеленої.
Холодний супчик з авокадо
Витрата по часу – 15 хв.
Порції – 4.
Склад продуктів для холодного супу з авокадо:
- Водичка – 1,5 чашки.
- Авокадо – 2 шт.
- Цибулю-шалот – 1 шт (можна замінити половиною невеликої цибулини).
- Кінза -5 гілочок.
- Сік апельсина – 1 стакан.
- Сік лайма – ¼ склянки.
- Соус рибний – 4 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль.
Для прикраси:
- Авокадо – ½ шт.
- Помідори черрі – 6 шт.
- Кінза – 3 гілки.
- Червоний перець мелений.
Приготування холодного супу з авокадо
Авокадо розрізається на кілька половинок, видаляється кістка. М’якоть выскабливается за допомогою ложки і викладається в ємність блендера. Цибуля очищається і розрізається на дві частини. Кінза з цибулею також відправляються в ємність.
Інгредієнти заливаються апельсиновим і лаймовим соком, рибним соусом, посипаються цукром і сіллю. Їх потрібно збити до однорідності за допомогою блендера. Маса заливається прохолодною водою і ще раз збивається. Супчик повинен настоятися в холодильнику протягом півгодини.
Для прикраси авокадо і помідори нарізати на дрібні кубики. Суп розливають по тарілках, зверху викладаються овочі. Прикрашається суп листочками кінзи. Гостроту можна надати за допомогою гострого перцю.
Гострий суп з томатів
Витрата по часу – 20 хв.
Порції – 4.
Склад продуктів для гострого супу з томатів:
- Кілька черешкового сельдереев.
- 400 грам томатів.
- Соус табаско – 5 крапель.
- 2 ст. л. оливкової олії.
- 1 цибулина.
- Чорний перець.
- Сіль.
Приготування гострого супу з томатів
Цибулю з селерою обсмажуються на сковороді. Томати з смаженими овочами відправляються в ємність блендера. Посипаються сіллю, перцем і заправляють соусом табаско. Всі інгредієнти добре збиваються. При отриманні дуже густої суміші, її можна розбавити водою. Суп повинен охолонути. Можна використовувати лід замість води. Супчик відмінно втамовує апетит у спекотний літній день.
Огірковий гаспачо з креветками
Витрата по часу – 15 хв.
Порції – 5.
Склад продуктів для огіркового гаспачо з креветками:
- 1 кг свіжих огірочків.
- Часник – 1 дол.
- 4 шматочки білого хліба.
- 1 болгарський зелений перець.
- 3 ч. л. лимонного соку.
- Кріп.
- Сіль.
- 125 грам очищених варених креветок.
- 3 ч. л. оливкової олії.
- Сметана.
- Огірок (свіжий) — 1 кг
- Часник — 1 дол.
Приготування огіркового гаспачо з креветками
Огірок очищається, розрізається на кілька половинок, видаляють насіння, дрібно нарізати. У хліба зрізати кірку, а м’якуш замочується в прохолодній воді. Перець очищується від насіння і нарізати на дрібні шматочки.
Огірки, часник, білий хліб і болгарський перець подрібнюються за допомогою блендера. Суміш заливаємо соком лимона, оливковою олією і крапель табаско, посипаємо сіллю і перцем. Розводимо суп з допомогою крижаної води. У порційні стаканчики викладаються кілька креветок і заливаються гаспачо.
Суп можна прикрасити за допомогою гілочки кропу. Стаканчики відправляються в холодильник на 15 хвилин. Перед вживанням в порційний стаканчик можна кинути шматочок льоду і зверху додати ложечку збитої сметани.
Суп-пюре з кабачками
Час приготування – півгодини.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для супу-пюре з кабачками:
- 260 грам кабачків.
- 60 грам цибулі-порею.
- 1 ст. л. борошна.
- 1 ст. л. масла вершкового.
- 130 мл молока.
- Кілька яєць.
- Петрушка.
Приготування супу-пюре з кабачками
Цибулю необхідно дрібно нарізати і обсмажити на сковорідці. Він повинен стати прозорим. З кабачків знімається шкірка. Потім вони нарізати на невеликі кубики. Відправляємо їх на сковорідку, солимо і обсмажуємо пару хвилин.
Заливаємо овочі теплим молоком, змішуємо, накриваємо сковороду і тушкуємо на маленькому вогні 15 хвилин. Далі інгредієнти потрібно подрібнити блендером до однорідної консистенції. Отримане пюре переливається в супницю, заливається склянкою гарячої води, і засипається борошном. Суп-пюре повинен закипіти.
Після закипання заливаємо ще невеликою кількістю води і додаємо кілька яєчних жовтка. Вміст потрібно перемішати, довести до кипіння ще раз.
Супчик можна остудити і прикрасити петрушкою.