Топінамбур – 7 рецептів приготування

Мало хто знає про цю незвичайну рослину з цікавою назвою. А адже є безліч рецептів приготування топінамбура або земляної груші.

Топінамбур, тушкований в гірчичному соусі

Простий рецепт приготування страви з топінамбура. Рекомендується спробувати при першому знайомстві з рослиною.

Необхідні продукти:

  • кілька штук топінамбура;
  • гірчиця;
  • 150 мілілітрів молока;
  • ложка крохмалю.

Процес приготування:

  • Для початку приготуємо соус, в якому будемо гасити овоч. Змішуємо крохмаль з молоком, нагріваємо, не забуваючи постійно заважати. Як тільки суміш стане більш густий, додаємо до неї гірчицю і знімаємо з плити.
  • Топінамбур промиваємо, видаляємо з нього шкірку і нарізаємо на невеликі шматочки, викладаємо на сковороду або в каструлю, заливаємо соусом і готуємо близько 15 хвилин на повільному вогні.

Гратен з топінамбура

Звикли до гратену з картоплі? Спробуйте щось нове і приготуйте його з топінамбуром.


Необхідні продукти:

  • близько 700 грам топінамбура;
  • 30 грам сиру;
  • 500 грам будь-якого фаршу;
  • дві ложки сметани;
  • одна цибулина;
  • спеції за своїм бажанням.

Процес приготування:

  • Починаємо з приготування топінамбура. Його треба помити, звільнити від шкірки і відварити як картоплю, так щоб він став м’яким. Після цього перетворити його в пюре.
  • У мисці змішати спеції, фарш і подрібнену цибулю.
  • Підготувати блюдо для запікання і спочатку викласти на нього шар м’яса, а потім покрити його шаром пюре. Верх посипається тертим сиром і все це готується близько 20 хвилин при 200 градусах.

Салат з додаванням сиру

Ця рослина відрізняється своїми корисними властивостями, і готувати з нього можна не тільки страви з м’ясом. Адже є рецепти приготування салатів з топінамбура, які виходять легкими і смачними.

Необхідні продукти:

  • 150 грам сиру фета;
  • 300 грам топінамбура;
  • трохи майонезу;
  • маленька банка маслин без кісточки;
  • два солодких перцю;
  • різна зелень.
Дивіться також:  Капуста маринована швидкого приготування — 7 рецептів

Процес приготування:

  • На деякий час залишаємо топінамбур полежати в холодній воді. Потім чистимо його і нарізаємо на тонкі пластини. Бажано відразу перемішати його з майонезом, інакше він потемніє.
  • До овочу викладаємо нарізаний на квадратики сир і рубана зелень.
  • Потім прибираємо зайву рідину з консерви і до решти інгредієнтів висипаємо маслини.
  • Перець ріжемо на тонкі смужки, викладаємо в миску і все добре перемішуємо.

Як приготувати суп з топінамбура?

Цей універсальний овоч, який можна використовувати як в сирому вигляді, так і для перших страв, є найціннішим продуктом при різних захворюваннях.

Необхідні інгредієнти для приготування:

  • 20 грам вершків;
  • 500 грам топінамбура;
  • близько літра бульйону;
  • 20 мілілітрів лимонного соку;
  • одна цибулина;
  • зелень, спеції та часник.

Процес приготування:

  • Знімаємо шкірку з топінамбура, нарізаємо його на шматки середнього розміру і заливаємо соком лимона, а потім і бульйоном.
  • Туди ж викладаємо нарізану зелень і невеликі шматочки часнику і цибулі. На цьому етапі можна запровадити приправи, які ви вирішили використовувати.
  • Дочекатися поки вміст закипить, тримати на вогні близько 15 хвилин, поки топінамбур не стане м’яким. Після цього всі продукти перемніть до стану пюре, введіть вершки і знову дайте закипіти.

Овочеве рагу з топінамбуром

Відмінний літній рецепт, до того ж зовсім малокалорійний, але від цього не менш смачний.

Необхідні продукти:

  • один баклажан;
  • два топінамбура;
  • будь-яка зелень, як можна більше;
  • три помідора;
  • одна цибулина;
  • різні приправи.

Процес приготування:

  • Як завжди, починаємо з чищення топінамбура. Після цього, його разом з баклажанами і цибулею потрібно нарізати невеликими шматочками і відправити на сковороду. Влити зовсім трохи воду і тушкувати, закривши кришкою близько 5 хвилин.
  • Поки йде процес випарювання води, нарізаємо помідори і подрібнюємо зелень, які додаються до інших продуктів, коли майже не залишиться рідини. Тримайте овочі ще близько 7 хвилин, потім знімайте.
Дивіться також:  Як і скільки варити курячу грудку?

Запіканка в духовці

Ще один рецепт з цієї рослини не потребує особливих умінь і великої кількості продуктів.

Необхідні інгредієнти:

  • 100 грам сиру;
  • маленький пакет вершків;
  • 700 грам топінамбура;
  • два зубчики часнику;
  • спеції.

Процес приготування:

  • Почищений топінамбур відправляємо варитися в солоній воді до м’якого стану, після чого нарізаємо його скибочками.
  • У форму для запікання викладаємо частину овочів, додаємо до них спеції і дрібні шматочки часнику. Робимо так, поки не закінчиться головний компонент.
  • Тепер потрібно нагріти вершки і вилити їх у форму з коренеплодом. Зверху засинає подрібненим сиром, і тримаємо в духовій шафі близько 40 хвилин з температурою 180 градусів.

Рецепт джему з топінамбура

Хороший рецепт приготування на зиму, який буде зігрівати в холодну пору року.

Необхідні інгредієнти:

  • близько кілограм топінамбура;
  • будь-які інші фрукти. Можна використовувати сливи або яблука – 500 грам;
  • 5 грам лимонної кислоти.

Процес приготування страви:

  • Топінамбур очищається, нарізати на кружки товщиною не більше 6 міліметрів. Вибрані фрукти також подрібнюються і очищаються від кісточок.
  • Тепер все це потрібно залити невеликою кількістю води і відправити постоїть, поки фрукти не стануть м’якими. Після накриваємо кришкою, прибираємо вогонь практично до мінімального рівня і тримаємо ще близько 40 хвилин.
  • Залишилося тільки перетерти тушковані фрукти, так щоб вийшла однорідна маса, прокип’ятити 10 хвилин і додати лимонної кислоти.

Користь і шкода овочу

Найчастіше рекомендують вживати топінамбур при цукровому діабеті, оскільки він знижує рівень цукру. Крім цього він регулює тиск, нормалізує обмін речовин, благотворно впливає на серцево-судинну і нервову систему.

За допомогою топінамбура можна розвантажити печінку за рахунок того, що в ньому присутні легкозасвоювані вуглеводи. В його складі багато вітамінів групи В, клітковина і антиоксиданти. Він ідеально чистить кишечник, прибирає набряки і зайві кілограми. Земляну грушу застосовують в косметології, для нормалізації стану шкіри.

Дивіться також:  Салат з крабовим м’ясом – 8 рецептів приготування

Що стосується шкоди, то єдине протипоказання – непереносимість цього коренеплоду, яка зустрічається дуже рідко.

Прокрутка до верху