Топлене масло користується заслуженою популярністю у багатьох господинь. Продукт має відмінні смакові якості, дуже добре підходить для смаження і активно використовується в косметології. Ще один плюс – його легко приготувати без всяких проблем самостійно і отримати не тільки смачний, але і нешкідливий продукт.
Отже, в чому полягає користь і чи існує потенційний шкоду цього продукту, як правильно готувати його і зберігати вдома?
Топлене масло: користь і шкода
По суті, такий продукт – це чистий молочний жир, який виходить з коров’ячого масла після варіння і кип’ятіння. Під час такої обробки з початкового продукту йдуть вода, молочні білки і цукор. Отриманий очищений продукт володіє ніжним смаком і запахом, містить такі корисні речовини, як вітамін А і РР, мікроелементи, необхідні для правильної роботи організму, – калій, магній, залізо.
Під час смаження топлене масло не виділяє канцерогени, навпаки, є антиоксидантом і допомагає виводити вільні радикали з організму.
Їжа. Приготовлена з його використанням, має більш приємний смак, ніж та, яку готували з використанням класичного вершкового.
Але при всіх перевагах, є продукту і недоліки:
- Так як це жир, те його заборонено вживати хворим, що страждають від захворювань системи ШКТ, особливо панкреатитом.
- Некорисно воно буде і людям з ожирінням.
- Небажано його є і пацієнтам з цукровим діабетом.
- Навіть здоровим людям не варто ним зловживати. Максимальна норма на добу для здорового дорослого – не більше 10-ти грам.
Як зробити топлене масло з вершкового
У багатьох господинь виникає закономірне питання: як зробити топлене масло в домашніх умовах? Способів розтоплення існує декілька, але смакові властивості і зовнішній вигляд продукту будуть дещо відрізнятися.
Для приготування класичного варіанту потрібно масло з високим відсотком жирності (краще всього домашнє), а також товстостінний посуд. Алюмінієву в цьому конкретному випадку використовувати не рекомендується – великий ризик того, що продукт пригорить.
Зазвичай для приготування однієї порції топленого продукту беруть 1 кг сировини. На виході виходить близько 750 грам перетопленого олії.
Класичний рецепт досить простий у виконанні.
- Масло нарізають невеликими шматочками, кладуть у ємність і ставлять на середній вогонь.
- Як тільки маса стала рідкою і однорідною, вогонь зменшують і томят суміш приблизно 40 хвилин, регулярно знімаючи утворюється білу піну.
- Після цього вимикають вогонь, а отриману олію розливають по заздалегідь підготовленим чистим і сухим банкам, попередньо процідивши крізь сито і марлю.
Готуємо в мультиварці
Топлене масло з вершкового можна отримати і за допомогою мультиварки.
Для цього:
- Потрібну кількість вихідного продукту слід нарізати на невеликі шматочки і покласти в чашу приладу, виставивши на режим «Гасіння».
- Як тільки весь продукт розтопився, зменшують температуру на 100 градусів. Потрібно пам’ятати, що протягом усього процесу приготування кришку агрегату закривати не можна.
- Продукт томят не більше 2-х годин, періодично знімаючи піну і помішуючи.
Отриману олію розливають по чистим ємкостей. На виході виходить продукт медово-жовтого кольору.
Як зробити в духовці
Такий прийом гарний у тих випадках, коли потрібно заготовити велику кількість продукту. Важливо пам’ятати, що переробка півкіло масла таким способом буде займати близько півтора годин.
- Духовка заздалегідь розігрівається до 150 градусів, у неї ставлять посуд з товстими стінками, кладуть потрібну кількість масла. Важливо стежити, щоб до краю залишалося хоча б 8 см, тоді шарлота, що тужить маса не буде сильно бризкати.
- Продукт томят до того моменту, поки він не стане прозорим, з бурштиновим відтінком. На поверхні суміші повинна утворитися плівка.
- Після цього посуд витягують з духовки, плівку акуратно знімають шумівкою, а вміст проціджують через марлю і розливають по чистим банкам.
Топлене масло Дхі
Такий продукт використовується не тільки для приготування їжі, але і в догляді за собою. На його основі роблять всілякі маски для обличчя та волосся.
Кінцевий продукт володіє тонким ароматом з горіховими нотками. Готувати його потрібно довше, ніж топлене масло за класичним рецептом, але результат вартий того.
- Вершкове масло поміщають в товстостінну каструлю і дають розтанути на середньо-слабкому вогні, перемішують.
- Як тільки суміш починає кипіти, вогонь роблять слабким, але при цьому кипіння припинятися не повинно.
- Піну, що утворюється акуратно знімають шумівкою, продукт не перемішують. Важливо уважно стежити, коли в суміші відокремляться власне жир, молочний білок і вода. Остання буде знаходитися зверху і швидко випарується.
- Тепер важливо стежити за білком. Він осяде на дно у вигляді білого осаду. Як тільки колір почне змінюватися з білястого на золотистий – вогонь вимикають, а отриманий високоякісний жир, проціджують через сито і кілька шарів марлі в чисті банки. Дуже важливо не пропустити цей момент. Якщо білок почне пригорати – смак продукту буде зіпсований, його не можна буде використовувати в їжу.
З додаванням чорного перцю
Такий продукт має гіркуватим смаком і яскраво вираженим ароматом. Для цього на півтора кілограма беруть 2 – 3 столові ложки чорного перцю горошком. Спецію загортають у марлю і додають у суміш в той момент, коли вона вже розтанула, але ще не почала кипіти. Після цього продукт готують як зазвичай, перед проціджуванням прибирають перець.
Як зберігати топлене масло в домашніх умовах
Топлене вершкове масло має тривалим терміном зберігання. При кімнатній температурі його можна зберігати до півроку. В герметично закривається скляній тарі в холодильнику – не більше 3-х років.
Допускається зберігання продукту в морозилці – його слід розкласти в пластикові контейнери з кришкою, що щільно закривається.
Важливе доповнення – продукт завжди дістають з банки чистою сухою ложкою, така обережність допоможе продовжити його термін придатності.
Приготувати топлене масло з вершкового зовсім не складно. Важливо суворо дотримуватися рецептуру і температурний режим, щоб отримати не тільки смачний, але і корисний продукт, який припаде до смаку усій родині.