Топлене молоко в мультиварці – 6 рецептів приготування

Ні в одній кухні світу не зустрічається топлене молоко. Такий напій п’ють тільки у нас ще з часів Стародавньої Русі, коли готували його в гарячій печі. Сьогодні такі складнощі вже не актуальні і можна зварити топлене молоко в мультиварці. Звичайно, «розумної» помічниці далеко до дров’яної печі, але завдяки їй і сьогодні можна насолодитися домашнім карамельним напоєм.

Користь, шкоду і калорійність молочного продукту

Пряжене молоко – споконвічно російський напій. Напевно, багато хто пам’ятає, як наші бабусі наливали напій у глинные горщики, відправляли їх у піч, а потім діставали ароматне густе топлене молоко з жирною хрусткою скоринкою. На відміну від свіжого молока, томлене довго не скисає, його можна не тільки пити, але і використовувати, як основу для приготування ряжанки, варенца і тіста.

Багато хто не здогадуються, що томлене молоко наділена унікальними властивостями.

У ньому присутні більше сотні поживних речовин.

Незважаючи на те, що процес томління впливає на склад напою, і в ньому знижується вміст деяких вітамінів, дієтологи наполягають на тому, що корисність томленого молока у багато разів вище, ніж у свіжого.

  • Благотворно такий продукт впливає на травний тракт.
  • У ньому менше вітамінів В1 і С, але вміст вітамінів А і D, а також кальцію, заліза і фосфору істотно вище, що робить таку «молочку» надзвичайно актуальною для дитячого організму, діабетиків і жінок, чекаючих дитину.
  • На відміну від свіжого, пряжене молоко легше приймає людський організм, його вживання позитивно позначається на нервовій системі, зорі, серці та судинах.
  • Склянка такого напою може замінити таблетку від мігрені, а також зніме втому.

Незважаючи на всю користь, до такого продукту варто ставитися з обережністю, особливо тим, у кого є алергія на лактозу (коли в організмі недостатньо білка, який розщеплює молочний цукор). Тому перш, ніж давати такий напій дитині, варто проконсультуватися з дитячим лікарем.

У старовину пряжене молоко вважали не просто напоєм, а повноцінною їжею. І їм насправді можна втамувати голод, адже на сто грамів продукту доводиться 68 ккал.

Дивіться також:  Оладки з гарбуза — 8 простих і смачних рецептів

Класичне топлене молоко в мультиварці

Пряжене молоко – це винятковий продукт. Незважаючи на те, що його легко купити в будь-якому супермаркеті, питання, як зробити топлене молоко в домашніх умовах не втратив актуальності. Звичайно, в квартирі піч не викладеш, то для мультиварки місце знайдеться. У ній ми і будемо готувати корисний продукт.

  • Рецепт 1. Для приготування напою потрібно тільки молоко. Бажано пожирніше, краще, домашнє. Щоб під час варіння воно не втекло, по всій чаші отчертите лінію маслом і закріпіть контейнер, призначений для страв на пару.

У чашу ллємо молоко, опускаємо кришку, встановлюємо режим «Гасіння» («Радість») і таймер на шість годин. В принципі, це і все. Правда, перші півгодини все-таки варто поглядати, не втік норовистий продукт. Після шести годин кількість молока зменшиться десь на 120 мл, також зміниться його відтінок – з білого на світло-коричневий.

  • Рецепт 2. Другий спосіб вимагає більше часу, але і результат буде кращим за попередній, так як напій буде нудитися при дуже низькій температурі. Так само вливаємо молоко, здійснюємо всі маніпуляції, щоб напій не втік. Вмикаємо опцію «Молочна каша» на 15 хвилин. За цей час напій закипить. Як тільки час закінчиться, електроприлад автоматично перейде на «Підігрів»… І більше нічого натискати не треба. Залишилося просто почекати 12 – 14 годин. Час буде залежати від того, наскільки насиченим і ароматним ви бажаєте отримати готовий продукт.

В мультиварці-скороварці

Якщо у вас є мультиварка-скороварка, то це великий плюс, тому що в ній процес томління відбувається набагато швидше.

Процедура нічим не відрізняється від варіння молочного напою в мультиварці:

  • Ми так само вливаємо молоко, закриваємо, вибираємо режим «Суп» і встановлюємо таймер хвилин на 50. І все.
  • Менше, ніж через годину, ви зможете знімати пробу.

Солодкий молочний продукт

На відміну від свіжого молока, топлене більш солодке на смак. Але якщо додати трохи цукру, то він додасть напою ще більшу насолоду та гарний карамельний колір.

Дивіться також:  Штрудель з вишнями – дев’ять рецептів, як приготувати в домашніх умовах

  • У чашу електроприладу виливаємо молоко і засипаємо цукор. На два літри молочного напою знадобиться чайна ложка солодкого піску з гіркою.
  • Щоб молоко закипіло, спочатку вибираємо програму «Молочна каша» і час – 20 хвилин.
  • Далі переходимо в режим «Гасіння» і тушкуємо молоко чотири години.

Рецепт з малиною

З допомогою мультиварки з молока можна отримати справжній кулінарний шедевр, якщо в кінці приготування додати в напій ягоди. Наприклад, малину. Адже, як відомо, ці ароматні плоди багаті вітамінами, мікроелементами та іншими цінними речовинами.

  • Отже, насамперед готуємо топлене молоко в режимі «Гасіння».
  • Для вітамінного коктейлю знадобиться малина і трохи цукру. На літр молока піде 1,5 склянки ягід і 50 г солодкого піску. Малину засипаємо підсолоджувачем і просто розминаємо виделкою.
  • За 10 хвилин до готовності в молоко засипаємо ягідну суміш і збиваємо отриманий склад блендером.
  • Закриваємо коктейль кришкою і чекаємо закінчення процесу приготування.
  • Топлене молоко з малиною остуджуємо і насолоджуємося неймовірним смаком.

Топлене козяче молоко в мультиварці

Пряжене молоко можна отримати не тільки з коров’ячого, але і з козячого. Напій виходить таким же приємним на смак і при цьому більш корисним. Козій продукт містить більше кальцію, але головне, в ньому немає особливого білка, який є потужним алергеном.

Тому козяче молоко можна пити всім без ризику, навіть алергікам. Такий напій особливо радять при бронхіті та застуді.

  • У чашу вливаємо козяче молоко, встановлюємо піддон з дірочками, щоб під час закипання пінка не вийшла за край чаші.
  • Вибираємо режим “Томління” (“Гасіння”), встановлюємо час на 6 годин.
  • Як тільки прозвучить сигнал, переливаємо готовий напій в зручну для зберігання посуд.

Як зробити без режиму «Пряжене молоко»

Щоб приготувати пряжене молоко, важливо забезпечити його повільну теплову обробку в межах 80 – 90 градусів.

На плиті рідина закипає при ста градусах, що вже не підходить, тому тільки мультиварка може стати вірним помічником в приготуванні молочного напою.

Дивіться також:  Крем для капкейків – 8 смачних рецептів в домашніх умовах

У деяких моделях кухонних приладів передбачена програма «Томління», за допомогою якої і готується напій. Правда такий режим є не у всіх моделях. А ось програми «Гасіння» і «Молочна каша» є у всіх мультиварках. Саме такі опції способи представити необхідну температуру.

  • Якщо молоко буде нудитися за програмою «Гасіння», то буде потрібно від 6 до 10 годин, щоб воно стало густим, ароматним і змінило колір.
  • Якщо говорити про програму «Молочна каша», то тут важливо вивчити інструкцію і дізнатися, яку температуру забезпечує такий режим. Якщо 90 градусів, то при такій програмі можна сміливо готувати ароматне топлене молоко.

Застосування топленого молока в кулінарії

Незважаючи на всю користь топленого молока, іноді просто набридає пити один і той же напій. Але є рецепти різних страв, в яких такий продукт доведеться як не можна до речі.

  • Наприклад, з нього можна зварити звичайне какао, що особливо буде корисним для чоловіків, адже такий напій є ефективним афродизіаком.
  • Томлене молоко чудово поєднується з цукром, медом, з ним можна пити чай або каву.
  • Особливо смачним на томленом молоці виходить вівсяна, гречана та манна каші.
  • З томленого напою виходять апетитні млинчики, відмінна випічка і десерти.
  • Також його використовують в приготуванні молочних і кремових супів.

Якщо жирність молока не перевищує 5%, то такий напій допоможе схуднути. Завдяки мінералам, які входять до складу напою, запускаються обмінні процеси, а значить, розщеплення жирів відбувається набагато швидше. Головне, не переборщити з дозуванням, склянки молочного напою перед сніданком цілком достатньо.

До речі, на основі топленого молока можна приготувати ще один корисний кисломолочний продукт – варенець. В ньому більше двох сотень поживних елементів, яких потребує людський організм. Для цього, півлітра вихідного продукту покладіть 100 г сметани, щільно закрийте суміш і поставте в тепле місце на кілька годин.

Прокрутка до верху