Дуже смачний, ніжний і оригінальний торт червоний оксамит обов’язково сподобається навіть початківцям господиня. Цей ефектний десерт можна з легкістю приготувати у себе вдома, подати до святкового столу і порадувати рідних і друзів кулінарною майстерністю. Пропонуємо добірку описів, а також відкриємо кілька секретів приготування смачного крему для десерту і способів оформлення.
Торт «Червоний оксамит» — класичний рецепт
Початковий рецепт складається з наступного списку використаних складових:
- борошно — 330 гр;
- цукор — 300 гр;
- олія слив. — 150 гр;
- масло пост. — 150 гр;
- яйця — 3 одиниці;
- пахта (кефір/молоко+ 1 стіл. л. лимонного соку) — 270 гр;
- харчової гель барвник червоного відтінку — 2 чайн. л.;
- какао-порошок (краще гранульований, він більш шоколадний) — 1 стіл. л.;
- розпушувач — 1 чайн. л.;
- сода — 1 чайн. л.;
- сіль — ¼ чайн. л.;
- ванільний екстракт — орієнтовно кілька крапель.
Покроковий процес підготовки тіста і випікання торта:
На замітку. Щоб масло легко взбивалось, залиште його при кімнатній температурі за годину до використання.
Як приготувати в мультиварці?
Торт можна приготувати за допомогою мультиварочной печі. Вона допоможе спекти ніжні і м’які коржики.
Торт готується в мультиварці з наступних продуктів:
- борошно — 340 гр;
- яйця — 3 одиниці;
- цукор — 300 гр;
- олія слив. — 200 гр;
- масло пост. — 120 гр;
- кефір — 200 гр;
- какао – 2 стіл. л.;
- сода і ванілін — по 1 чайн. л.;
- барвник — 1 стіл. л.;
- розпушувач — 1,5 чайн. л.
В першу чергу просіваємо ситом борошно разом з какао, щоб видалити із суміші грудочки, і змішуємо їх з іншими сухими складовими. У кефір вливаємо барвник і ретельно, за допомогою вилки/віночка, розмішуємо.
Збиваємо солодку яєчну масу за допомогою віночка. Не припиняючи роботу, поступово вводимо м’яке вершкове масло і вливаємо олію. Всипаємо сухі продукти і розведений у кефірі барвник, ввівши суміш невеликими порціями.
Виливаємо в мультиварочную ємність отримане тісто, ставимо програму «Випічка» на 1 годину 25 хвилин. Якщо ж бісквіт не пропечеться за цей час, додайте ще хвилин 10 -15. Ще на третину години залишаємо бісквіт на підігріві.
Ділимо випічку на кілька рівних коржів, прослаиваем їх кремом, прикрашаємо за власним бажанням.
Червоний оксамит — оригінальний рецепт
Оригінальний рецепт обов’язково знайде своїх шанувальників серед любителів домашньої випічки.
Тісто готується з наступних продуктів:
- борошно — 310 гр;
- какао — 2 стіл. л.;
- сода — 1 чайн. л.;
- сіль;
- олія слив. — 113 гр;
- цукор — 300 гр;
- яйця — 2 одиниці;
- масло пост. — 220 р.;
- оцет — 1 чайн. л.;
- ванільний екстракт — 2 ч. л.;
- пахта — 240 гр;
- барвник — 35 — 50 р.
Для крему знадобляться:
- цукрова пудра — 156 гр;
- вершковий сир — 0,5 кг;
- ванільний екстракт – 5 гр;
- вершки (жирні) — 300 гр.
Для тіста змішуємо сухі продукти, з’єднуючи до рівномірного однорідного кольору. Розм’якшене масло і цукор опрацьовуємо міксером до сильного освітлення маси і збільшення в розмірах, далі вводимо по черзі яйця. Вливаємо олію і оцет, не перестаючи збивати, додаємо ванільний екстракт і пахту.
Потім об’єднуємо суху суміш з масляною основою. Додаємо барвник такої концентрації, щоб отримати насичений червоний відтінок.
Форму для випікання злегка покриваємо маслом і посипаємо борошном. Відправляємо в духову піч випікатися на півгодини при 180 град. Охолоджуємо корж протягом 10-и хвилин, і витягаємо з форми.
Для крему з’єднуємо пудру з м’яким вершковим сиром, додаємо ваніль і опрацьовуємо до отримання однорідної, гладкою структури. Для цього рекомендується скористатися міксером або занурювальним віночком. Збиваємо охолоджені вершки і акуратно перекладаємо в вершкову суміш, перемішуємо.
Корж ріжемо уздовж на дві однакові частини. Можна вирівняти верхній корж, зрізавши тонким шаром верхівку. Надалі обрізку можна подрібнити в крихту і використовувати в якості посипання. Обмазуємо коржі готовим кремом, не залишаючи боки без уваги. Прикрашаємо крихтою верх, бічні частини і подаємо до столу.
Як зробити в домашніх умовах з соком буряка?
Натуральним барвником для десерту виступає сік буряка.
Пропонуємо спробувати такий варіант:
- борошно — 350 гр;
- цукор — 350 гр;
- олія слив. — 270 гр;
- какао — 30 гр;
- кефір — 150 гр;
- буряковий сік — 60 г;
- оцет — 7 гр;
- розпушувач — 8 гр.
Поетапне приготування:
Рецепт від Гордона Рамзі
- борошно — 450 гр;
- розпушувач — 20 гр;
- сіль — 5 гр;
- порошковий барвник (червоний) — 30 гр;
- какао — 50 гр;
- олія оливкова (пост.) — 100 гр;
- цукор — 300 гр;
- яйця — 3 одиниці;
- ванілін — 10 г;
- знежирені вершки — 250 гр;
- вершковий сир — 250 гр;
- олія слив. -150 гр;
- ванілін — 5 гр;
- цукрова пудра — 200 р.
Змішуємо сухі продукти в посудині.
М’яке масло в глибокій мисці поєднуємо з цукром за допомогою міксера. Потім додаємо половину сухої маси і знову опрацьовуємо віночками. Далі вливаємо в отриману заготовку яйця з кефіром і ще раз збиваємо. Після цього додаємо решту суху частину і доводимо тісто до однорідності.
Випікаємо в застеленій формі при температурі 180 С до готовності коржа, яку можна перевірити зубочисткою або шпажкою.
Для крему збиваємо на мінімальній швидкості м’який сир і тепле масло, далі додаємо ванілін разом з цукровою пудрою, при цьому поступово збільшуючи швидкість обертів. Готовність консистенції крему визначається так: структура повинна бути щільною, але в той же час наповненим повітрям, легкою.
Розрізати бісквіт на коржі, рекомендується зрізати тонкий шар бісквіта для подальшого використання в якості прикраси. Обмазуємо шари, боки і посипаємо червоної крихтою.
На замітку. Торт можна прикрасити сезонними ягодами або фруктами, злегка покривши їх топленим шоколадом (білим або чорним). Також в якості прикраси можна використовувати солодощі — драже, мармелад, сухофрукти.
Торт Червоний оксамит від Енді Шефа
Муссовый торт від Енді Шефа має деяку популярність, як і інші види десертів цього кулінара.
Заздалегідь потрібно підготувати продукти у такій кількості:
- борошно — 340 гр;
- цукор-300 гр;
- какао — 1 стіл. л.;
- сіль — ¼ чайн. л.;
- розпушувач — 2 чайн. л.;
- сода — 1 чайн. л.;
- яйця — 3 одиниці;
- масло пост. — 300 гр;
- пахта (кефір) — 280 гр;
- барвник — 2 чайн. л.
У ємності з’єднуємо ложечкою сухі складові. Далі до них же вводимо яйця, олію. В кінці вводимо пахту або кефір разом з барвником. Добре все розмішайте і залишіть у бік на десять хвилин, щоб почалося взаємодія соди і кисломолочного продукту.
Покриваємо форму(16 – 20 см) тонким шаром масла, на денце простилаем промаслений пергамент. Перелити тісто у форму і ставимо випікатися при 170 град. протягом третини години. Періодично потрібно перевіряти готовність випічки за допомогою шпажки.
Далі бісквіт розрізаємо на коржі і прослаиваем їх вершковим кремом. Бока також можна покрити кремом, вирівнюючи лопаткою.
На замітку. Під час оформлення торта в крем можна додати шматочки консервованих фруктів або ягід. Цей прийом зробить десерт більш соковитим, освіжаючим, легким і приємним на смак.
Як прикрасити торт?
Після приготування основи і крему виникає питання — як прикрасити торт червоний оксамит? Готовий десерт з рівною охолодженою поверхнею можна оформити за бажанням.
Традиційно поверхню торта обсипають червоної бісквітної крихтою, але можна доповнити красивими акцентами в центрі або по окантовці, використовуючи крем кондитерський мішок з різними насадками.
В іншому випадку можна обсипати крихтою не всю поверхню, а тільки боки або окантовку, додати різні візерунки за допомогою кондитерського мішка і кольорових кремів або топленого шоколаду.
Якщо в арсеналі є полуниця, то вона відмінно доповнить оформлення.
Ще один варіант прикраси торта — білу основу посипати зверху червоною крихтою, а навколо з допомогою кондитерського мішка посадити квіти.
Кілька варіантів крему для торта