Цей торт — улюблений десерт багатьох поколінь. Найлегший заварне тісто, просочене ніжним сметанним або сирним кремом, — що може бути смачніше і красивіше? А цей торт прекрасний і зовні, і всередині. Розрізати його — і відкриється цікава текстура, цей візерунок в’яззю з кремово-білого тіста. Він просто чудовий — торт «Дамські пальчики», рецепт якого ми пропонуємо в декількох смачних варіантах.
Зі сметанним кремом
Найпоширеніший рецепт — торт «Дамські пальчики» зі сметанним кремом. Сметана дивно добре поєднується з м’яким заварним тістом. А результат приголомшливий: крем з легкою кислинкою, абсолютно натуральний і при цьому не дуже калорійний. Це ласощі обожнюють багато.
Основа торта — «пальчики», тобто довгасте печиво за формою, типу «Савоярді», але із заварного крему.
Для тіста приготуємо:
- за півтори склянки молока і борошна;
- 150 г вершкового масла;
- 6 яєць.
Робимо Крем з двох стаканів для сметани (краще використовувати саму жирну, що знайдете) і 1 склянки цукрового піску. Плюс потрібно трохи розтопленого шоколаду на прикрасу верху.
Готується торт так:
- У молоці розтопити масло, трохи посолити.
- Просіяти борошно.
- На малий вогонь поставити молочну суміш і швидко вводити в неї борошно, перемішуючи досить інтенсивно, щоб не було грудочок.
- Розтерши до гладкості, дати охолонути. У всіх рецептах заварного тіста є головна умова — забивати яйця не поспішаючи, розтягуючи тісто, роблячи його трохи «гумовим».
- Вводити не поспішаючи, по черзі, яйця, щоразу вимішуючи тісто до гладкості.
- На подмазанный деко висадити отриманий склад у вигляді нетолстых смуг і пекти при t 180 ºC.
- Поки печуться «пальчики», готуємо крем: збиваємо з цукром сметану.
- Вмочивши кожен «пальчик» у сметану, викладаємо стіс. Зверху поливаємо її залишками крему і прикрашаємо шоколадом. Можна натерти його на тертці, а можна розтопити і намалювати красиву сітку.
З заварного тіста
Дуже смачний торт для дитячого свята можна спекти з заварного тіста, промазавши його сметанним кремом. Але сюрприз буде всередині «пальчиків»: в кожному — трохи чорносливу або кураги.
Для тіста:
- 150 г хорошого маргарину або масла;
- за півтори склянки борошна і води;
- 6 середнього розміру яєць;
- половину чайної ложки солі.
Для крему:
- півкіло жирної сметани або жирних вершків;
- 1 склянка цукрової пудри (для тих, хто не дуже любить солодке, можна зменшити);
- пачка сиру.
На глазур:
- полплитки темного шоколаду;
- трохи вершкового масла;
- ложку молока, щоб розбавити глазур, якщо буде густий.
Для начинки еклерів: 100 г чорносливу або чорносливу навпіл з курагою.
- Приготувати заварне тісто, випекти невеликого розміру палички або кульки.
- Поки печуться заготовки, змішати всі компоненти для крему і збити міксером.
- Сухофрукти замочити на 5 мнуть в гарячій воді, нарізати дрібно.
- Остиглі печені «пальчики» відкрити з одного боку і начинити сухофруктами.
- Скласти «поліна» шарами і кожен шар промазати кремом.
- Змішати всі компоненти для глазурі і, поки вона не охолола, нанести на торт.
- Дати готового десерту постояти не менше години.
Щоб торт вийшов красивим і акуратним, краще використовувати для його формування роз’ємну форму.
Рецепт від бабусі Емми
Ще один дуже смачний і гарний торт з заварного тіста пече одна кулінарна майстриня, зірка Ютуба бабуся Емма. Торт виходить не просто смачним, але і дуже красивим, адже прикрашається таке диво свіжими фруктами.
- Заварне тісто готується на воді (300 мл), вершковому маслі або маргарині (100 г) з додаванням 170 г борошна. В цей же склад йде 0,5 ч. л. солі і 7 яєць (якщо великі, то вистачить 6).
- Крем буде з 1200 г жирної сметани, 150 г жирних вершків, 530 г цукрового піску і 1 ст. ложки ванільного цукру. Плюс фрукти для прикраси. Це може бути ківі або полуниця, або все разом узяте.
Як приготувати торт за авторським рецептом:
- Заварне тісто готуємо за тим же принципом. Поєднавши воду, сіль і розтоплене масло, доведемо складу до кипіння і всипаємо борошно. Далі по одному додаємо яйця і змішуємо. Можна це робити міксером. Далі випікаємо.
- Для крему у великій мисці змішуємо сметану з ваніллю і цукром, збиваючи до пишноти.
- Секрет краси торта від бабусі Емми в правильній збірці. Для неї знадобиться роз’ємна форма діаметром 28 см, у яку потрібно покласти плівку, а потім розмазати п’ять ложок крему. На нього викладаються пальчики, обмакнутые в крем. Після першого шару йде нетолстый шар полуниці або ківі. Потім знову пальчики і знову фрукти.
- Зверху вирівнюємо шар крему по пальчикам і, поклавши невеликий плоский гніт (тарілку), ставимо десерт в холод.
- Для останнього прикраси, коли торт постоїть 5 годин в холодильнику, збиваємо в пишну масу вершки з цукром. Тепер залишається акуратно перевернути ласощі догори дном, зняти форму з його боків і прикрасити їх разом з верхом вершками і нарізаними фруктами.
Торт «Дамські пальчики» зі згущеним молоком
Тісто тут звичайне заварне. Воно готується з склянки борошна, 125 г маргарину, склянки води, чотирьох яєць і дрібки солі. А ось крем для торта робимо зі згущеним молоком. Для тих, хто любить це звичне з дитинства поєднання — згущене молоко і масло — цей торт буде найсмачнішим.
Крем робиться з звичайного згущеного молока, але не з вареного згущеного молока!
Масло збивається до білого стану, потім у нього поступово додається згущене молоко. Кремом промащуються шари, верх прикрашається розтопленим шоколадом.
З заварним кремом
Приємний десерт виходить і з заварним кремом. Заварне тісто готується і випікається тим же способом, що і попередні варіанти. Береться пачка маргарину, два з половиною склянки борошна, вісім середніх яєць і півлітра води.
Як робити крем, розповімо докладніше:
- У невеликій каструлі збити віночком або міксером яйця (4 шт.) з цукром (1 склянка), поки вони не стануть білими.
- Потім всипати борошно і добре вимісити (2 ст. ложки).
- Пів-літри молока нагріти до кипіння.
- В яєчно-цукрову суміш додавати, постійно перемішуючи, гаряче молоко. Потім поставити отриманий склад на дуже малий вогонь і, перемішуючи, заварити крем.
- Дати йому охолонути і вмішати збите вершкове масло.
Готовим кремом промащувати «пальчики». Окрасою цього торта може бути шоколад або глазур з какао.
Незвичайний десерт з вишнею
Звичайний торт із заварних еклерів можна значно урізноманітнити, додаючи вишню. Так, вже готові «пальчики» можна промащувати будь-яким кремом, але ідеально підходить сметанний. В середині торта потрібно прокласти нетолстый шар консервованої вишні без кісточок, відкинутою на друшляк. Вишню покриваємо ще одним шаром еклерів, просочених кремом, і відправляємо все це пишність на кілька годин у холодильник – торт повинен просочитися і дозріти. Виходить смачний і незвичайний десерт.
Торт з печива «Дамські пальчики»
Це смачний десерт, який можна дуже швидко спорудити, якщо ось-ось прийдуть гості. Так і просто для сімейного чаювання він надзвичайно гарний.
Використовуємо готове магазинне печиво «Дамські пальчики», тобто те, що продається в супермаркетах для десерт «Тірамісу». Його ще називають «Савоярді».
Воно легке, хрусткое і повітряне, адже для його виготовлення використовується бісквітне тісто.
Але наша задача — приготувати крем швидко і зібрати так само швидко торт.
- Для крему беремо склянку згущеного молока і 150 г гарної сметани.
- Для просочення печива знадобиться змішати склянку міцно завареної кави з цукром і трохи коньяку.
Зберемо торт так:
- У кавову масу будемо вмочати печиво (досить 1 пачки) і промащувати шари кремом. Так слід робити по черзі, після чого вкрасти готовий виріб глазур’ю.
- Для глазурі 100 г вершків і 60 г вершкового масла нагріти, розкришити в отриманий склад половинку плитки шоколаду і перемішати.
- Покрити верх десерту глазур’ю і дати йому настоятися протягом 5 годин, якщо дозволяє час.
Торт «Дамські пальчики» названий так не тільки завдяки особливій конструкції з «пальчиків». Він настільки витончений і легкий, що інша асоціація просто не приходить на розум. Спробуйте і ви створити власний шедевр, який вразить усіх своєю ніжністю і смаком.