Жінки мінливі у своїх бажаннях і часто не можуть вирішити, чого ж їм хочеться. Можливо, коли однією дуже примхливою господині захотілося чогось солоденького, але вона не могла визначитися, що покласти в випічку, і з’явився торт «Дамський каприз», який об’єднав в собі кілька популярних смаків.
Класичний торт «Дамський каприз»
Цей рецепт також сміливо віднести до золотого кулінарної спадщини СРСР. Він настільки простий у приготуванні (від зважування потрібної кількості продуктів до замішування тіста і випікання коржів), що для багатьох господинь став фаворитом на довгі роки.
У класичному варіанті торт складається з трьох коржів з різними наповнювачами: волоськими горіхами, родзинками і маком. Але при відсутності того чи іншого інгредієнта його можна замінити черносливами, курагою, кокосовою стружкою, цукатами.
Мірою ваги для всіх інгредієнтів кожного бісквіта прийнятий обсяг ½ склянки і 1 чайна ложка.
Так, на один потрібно взяти:
- 1 яйце;
- ½ Склянки солодкого піску;
- ½ Ст. сметани;
- ½ Ст. в/з борошна;
- 1 ч. л. крохмалю;
- 1 ч. л. гашеного соди;
- ½ Склянки подрібнених волоських горіхів/маку/ізюму.
Начинка традиційно готується з:
- однієї банки (370 г) вареного згущеного молока;
- однієї пачки (200 г) масла.
Етапи готування:
- У посудину для замішування тіста спочатку вбити яйце і засипати цукор. Змішати все міксером, які працюють на середніх обертах. Потім, не вимикаючи міксер, в тісто відправити: сметану, крохмаль, гашену соду і борошно. Після цього вмішати обрану начинку і спекти бісквітний корж. У загальній складності їх має вийти три штуки.
- Розм’якшене масло зі згущеним молоком перетворити міксером в пишний крем. Переслоить їм коржі, а також вирівняти торт з усіх боків зверху.
- Окрасою десерту можуть стати залишки начинки (горіхи, мак та родзинки). А можна наповнення коржів залишити в секреті, обравши інший варіант оформлення.
Рецепт від Ірини Хлебниковой
На своєму каналі в Ютубі Ірина Хлєбнікова пропонує ще більш «примхливий» варіант обговорюваного десерту – вже з чотирьох бісквітів, спечених з додаванням макової крихти, горіхів і трьох видів сушених фруктів (винограду, абрикосів та слив).
Пропорції продуктів в один заміс:
- 1 яйце;
- по півсклянки цукру-піску і сметани пожирніше;
- 80 г у/з борошна;
- 15 г картопляного крохмалю;
- 5 г пекарського порошку;
- 10 г порошкового какао (в темні коржі).
Додатково в тісто вирушать:
- по сотні грамів кураги, тертого маку та горіхів;
- вдвічі менше родзинок і в’ялених злив.
Для сметанною просочення коржів буде потрібно 500 – 700 мл сметани будь-якої жирності і пудра з білого цукру за смаком.
Крем для перешарування коржів і прикраси торта готується з:
- півлітра жирних вершків (35%);
- банки густий вареного згущеного молока.
Технологія приготування:
- Кожен бісквіт з новою начинкою випікається з окремої порції тіста. Для замісу яйце з цукром і сметаною збивають, потім просівають сипучі компоненти (борошно, крохмаль, розпушувач і какао). Скільки спекти світлих і шоколадних тістечок, господиня вирішує («вередує») сама, виходячи зі смакових уподобань домашніх сластьон.
- Наприкінці замішування в кожен корж додають начинку. Ірина в перший корж додала мак, у другій – подрібнену курагу, в третій – половину подрібнених волоських горіхів і чорнослив дрібними шматочками, в четвертий – родзинки і залишилися рубані горіхи.
- Кожен корж печеться при 170 – 180 градусах до сухої зубочистки», а після остигання розрізається на два більш тонких пласта, які розкладаються зрізами вгору і просочуються сметаною. Після цього коржі слід залишити на столі, щоб сметана практично повністю вбралася.
- Вершки прямо з холодильника спінити до м’яких піків, а потім вмішати по столовій ложці варену згущенку. Просочені сметанні бісквіти перемазати кремом і зібрати в довільному порядку в торт. Верх і боки вироби також обмазати вершково-карамельним кремом.
Медовий десерт
Цей торт за складом інгредієнтів і способом приготування схожий із звичайним «Медовиком» або «Спартаком». Відмінною родзинкою десерту стануть чорнослив, курага і волоські горіхи, які додані в коржі.
До складу варіанту «Медового капризу» входять:
- 6 курячих яєць;
- 300 г цукру;
- 50 г меду;
- 10 г соди;
- 20 г какао-порошку;
- 260 г борошна;
- 50 р кураги;
- 50 г чорносливу;
- 100 г волоських горіхів;
- 150 г згущеного молока;
- 80 г вершкового масла.
Рецепт торта «Дамський каприз» покроково:
- Ядра горіхів обсмажити на сухій сковороді і перемолоти на м’ясорубці або перебити блендером в середню крихту. Сухофрукти при необхідності замочити на деякий час в гарячій воді для м’якості, а потім нарізати на невеликі шматочки.
- Мед і соду прогріти на мінімальному вогні, щоб маса стала рідкою і увінчалася пінної шапкою. Яйця, борошно і цукор розділити порівну, щоб можна було спекти один світлий і один темний корж.
- Для одного коржа три жовтки збити з цукром у світлий крем, влити половину меду з содою і розмішати. Окремо збити в міцну піну білки і вмішати їх до білків по черзі з борошном.
- У темний корж додати какао, половину горіхової крихти і чорнослив, а в світлий – курагу і горіхи. Печуть медові бісквіти при 170 – 180 градусах до сухої скіпки. Остиглі коржі розрізати на два пласти.
- М’яке вершкове масло збивають до пишноти, вливаючи в нього невеликими порціями згущене молоко. Цим кремом перемазують коржі, чергуючи темний і світлий. Оформляють торт горіхами і сухофруктами, а після кількох годин у холодильнику він готовий до подачі.
Шоколадний торт
Шоколадний торт «Дамський каприз» легко приготувати за класичною рецептурою, додаючи в коржі какао разом з горіхами або сухофруктами. А можна приготувати інший варіант з тонких медово-шоколадних тістечок, поклавши горіхи і сухофрукти в прошарок.
В цьому випадку для коржів потрібно взяти:
- 2 яйця;
- 190 г цукру;
- 60 г какао-порошку;
- 50 г меду;
- 50 р масла;
- 10 г соди;
- 325 – 340 г борошна.
В крем і для прошарку будуть потрібні:
- 380 г вареного згущеного молока;
- 200 г вершкового масла;
- 50 г темного шоколаду;
- 100 г будь-яких горіхів;
- 100 г чорносливу або інших сухофруктів.
Хід роботи:
- Яйця збити з цукром в пишну масу. Мед і масло розтопити на паровій бані, додати до нього збиті яйця і соду. Маса почне стрімко збільшуватися в об’ємі. У цей момент слід всипати какао і борошно, розмішати і заварювати тісто, щоб воно стало відставати від стінок.
- Коли тісто трохи охолоне, його слід розділити на дев’ять однакових грудочок, а з кожного потім спекти тонкий медово-шоколадний корж. Скласти коржі стопкою і дати їм повністю охолонути.
- Для прошарку до консистенції крему розм’якшене масло трансформувати в пишну масу, додаючи малими частинами варену згущенку і темний шоколад в текучем стані. Горіхи прожарити на сухій сковороді і подробити в крихту, сухофрукти подрібнити невеликими шматочками.
- Залишається тільки зібрати торт. Для цього на сервірувальне блюдо кладуть корж, змащують його кремом, посипають горіхами і накривають іншим коржем, який, попередньо змастивши кремом, посипають подрібненою чорносливом. Всі повторюють знову. Готового торта дають просочитися і прикрашають.
Готуємо в мультиварці
Приготувати торт «Дамський каприз» можна і в мультиварці, але її потужність має становити понад 700 Вт, тоді процес приготування не затягнеться на цілий день. Оскільки тісто для кожного коржа замішується окремо, попередньо перед випічкою, то все бісквіти вийдуть досить об’ємним.
Ще один момент: в якості розпушувача для випічки в мультиварці краще використовувати не соду, а пекарський порошок (розпушувач).
Список продуктів на один корж:
- 1 велике куряче яйце;
- 1 мультистакан цукру;
- 1 мультисткан кефіру;
- 1 мультистакан в/з борошна;
- 5 г розпушувача.
У кожен корж потрібно покласти по 1 мультистакану горіхів, сухофруктів і маку.
Достатню вологість готового торта забезпечить звичайний сметанний крем, для якого знадобляться:
- 500 мл домашньої жирної сметани;
- 200 г цукрової пудри.
Алгоритм кондитерських процесів:
- Зробити тісто окремо для кожного з трьох бісквітів, керуючись тим же алгоритмом, що і при випічці торта за класичним рецептом.
- Чашу мультиварки змастити маслом, припорошити борошном, перекласти в неї тісто і спекти заготовки-основи, використовуючи опцію «Випічка/Кекс», протягом 50 – 60 хвилин.
- Холодну сметану для торта збити до пишноти міксером, додавши цукрову пудру. Кількість цукру в кремі можна збільшити або зменшити, орієнтуючись на свій смак.
- Кожен корж щедро промазати сметанним кремом, так само вчинити з бічними сторонами і верхи десерту. Далі прикрасити випічку, як один з варіантів, горіховою крихтою.
З курагою, маком та горіхами
Для смачного домашнього торта з сметано-масляних коржів з додаванням маку, кураги і горіхів в тісто кладуть продукти в наступних пропорціях:
- 5 великих яєць;
- 250 г вершкового масла;
- 250 р сметани;
- 250 г цукру;
- 4,5 г соди;
- 300 г борошна;
- 70 г дрібно нарізаної кураги;
- 70 г рубаних і обсмажених горіхів;
- 70 г готової макової начинки.
Для сметано-карамельного крему знадобляться:
- 250 г цукру;
- 150 мл молока;
- 3 г солі;
- 700 г жирної (25%) сметани;
- 2 – 3 г ваніліну.
Далі прямуємо рецептом торта в домашніх умовах:
- Масло збити з цукром, потім ввести по черзі яйця, додати сметану, все перемішати. Як тільки маса набуде однорідне стан, просіяти зверху борошно і соду, розмішати все лопаткою або ложкою.
- Готове тісто поділити натроє. Дуже зручно зробити це з допомогою ваг або великого мірної склянки. У кожну частину додати один з наповнювачів (мак, курага або горіхи) і спекти три коржі діаметром 20 – 22 див.
- У сковороді з максимально рівномірним нагріванням дна розтопити цукор і довести його до красивого бурштинового кольору. Влити в карамель гаряче молоко, змішати обидві маси і відправити на мінімальний вогонь. Посолити і варити до однорідного стану.
- Далі збиваємо сметану, додаючи невеликими порціями остиглу карамель. Коржі потім слід перемазати отриманої сметано-карамельною начинкою і оформити готовий десерт по своєму смаку.
Гарне оформлення торта «Дамський каприз»
Господиня може «покапризувати» не тільки у виборі наповнювачів для коржів, але і в оформленні готового виробу.
Найпростіший варіант оформлення домашнього торта – крихта. Її можна зробити з обрізків бісквітних коржів або розім’ятого пісочного печива.
Прекрасними елементами декору можуть стати мак, сухофрукти та горіхи. З них можна створити цікавий малюнок на торті, зберігши душевність домашньої випічки. Якщо торт готується для урочистих заходів, можна придбати готові прикраси для тортів з мастики або шоколаду.