Торт Дунайські хвилі (Donauwelle) – 4 рецепту приготування

«Дунайські хвилі» – торт, давно завоював симпатії ласунів всього світу. Історію десерту і оригінальні рецепти його приготування дбайливо зберігають німецькі кулінарні книги.

Історія появи торта «Дунайські хвилі»

Так само, як велична ріка Дунай бере витік в Німеччини в горах Шварцвальду, історія торта «Дунайські хвилі» Donauwelle пов’язана з цією країною. Німці люблять десерт і вважають його національним надбанням.

В німецьких магазинах продається набір для випічки Donauwellen фірми Dr.Oetker. Рецепт торта вказана на упаковці.

Фірма з’явилася в Німеччині в кінці XIX століття. Приблизно тоді ж був вперше опублікований знаменитий вальс румунського композитора Іона Івановича під назвою «Дунайські хвилі». Назва було у всіх на слуху, і солодкий десерт з чудовим смаком швидко всім запам’ятався.

Класичний рецепт

Якщо ви живете в Росії, і придбати готовий набір для випічки торта «Дунайські хвилі» не можете, обов’язково спробуйте приготувати цей десерт за класичним рецептом.

Для приготування тіста знадобляться такі продукти:

  • вишня свіжа або консервована;
  • цукор;
  • борошно;
  • молоко;
  • какао-порошок;
  • вершкове масло;
  • яйця;
  • розпушувач.

Для крему і глазурі:

  • ванільний пудинг в пачці;
  • цукор;
  • масло;
  • шоколад.

Покрокове опис приготування:

  • Перед початком приготування масляного бісквіту розігрівають духовку, заміс тіста не займе багато часу. Для випікання за традицією використовують прямокутну форму, яку потрібно змастити.
  • Збивають 250 г вершкового масла з 1 ст. цукру.
  • Додають по одному 6 яєць.
  • Борошно (400 г) змішують з 1 ст. л. крохмалю, дрібкою солі і 1 п. пекарського порошку.
  • Ділять тісто на 2 рівні частини. В одну додають 5 ст. л. молока і 3 ст. л. какао.
  • Світле тісто наливають на деко, зверху – темне тісто.
  • На шоколадний шар викладають 0,5 кг вишень без кісточок. Випікають торт до готовності.
  • Для крему варять пудинг з сухої суміші в пачці, додавши 3 ст. л. цукру і 500 мл молока.
  • Остуджують крем до кімнатної температури, додають 250 г розм’якшеного вершкового масла, наносять на остиглий бісквіт.
  • Для шоколадної глазурі змішують 250 г розтопленого шоколаду, 2 ст. л. вершкового масла. Покривають зверху шар крему, малюючи хвилі.
Дивіться також:  Торт Пташине молоко з лимоном і манкою – 5 покрокових рецептів

Готуємо з яблуками

Торт «Дунайські хвилі» готують тільки з вишнею. Якщо замість них в рецепті вказані яблука, то це вже пляцок, популярний на Західній Україні і в Польщі.

На торт з яблуками потрібні такі продукти:

  • борошно – 210 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • какао – 40 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 70 г;
  • розпушувач – 1 ст. л.;
  • молоко – 3 ст. л.;
  • для начинки яблука – 0,5 кг

Для крему:

  • молоко – 0,5 л;
  • жовтки – 4 яєць;
  • цукор – 120 г;
  • крохмаль – 40 г;
  • вершкове масло – 180 р.

Покрокове приготування:

  • Замішують тісто, збиваючи м’яке вершкове масло з цукром, яйцями і борошном, змішаної з розпушувачем.
  • Ділять його на дві частини, в одну додають молоко і какао.
  • На змащений лист наливають біле тісто, потім шоколадне, не перемішуючи шари.
  • Шматочки очищених яблук розкладають по поверхні шоколадного тіста, злегка придавлюючи.
  • Ставлять заготовку в нагріту духовку і випікають до готовності близько 40 хвилин (t 200 °C).
  • З молока, жовтків, цукру і крохмалю варять заварний крем. Коли охолоне, викладають його на корж.
  • Посипають десерт натертим шоколадом.

Рецепт для мультиварки

Для приготування торта «Дунайські хвилі» в мультиварці не потрібні особливі кулінарні навички. Слід лише звернути увагу на час випічки, воно може відрізнятися від вказаної в залежності від моделі мультихоттера.

Готуємо торт в мультиварці з таких продуктів:

  • яйця;
  • цукор;
  • вишня без кісточок;
  • масло;
  • борошно;
  • розпушувач;
  • какао.

Покрокове опис приготування:

  • Збивають 0,5 ст. цукру з маслом вершковим (125 г) і курячими яйцями (3 шт.).
  • Додають 200 г просіяного борошна і 1 ч. л. розпушувача.
  • У всипають половину суміші какао.
  • Світле тісто викладають на дно змащеної мультиварочной чаші, розрівнюють.
  • Зверху наливають темне тісто, викладають вишню.
  • Печуть 1 годину в режимі «Випічка».
  • Охолоджують, змазують зверху десерт кремом на основі молока і ванільного пудингу.
  • Посипають випічку тертим шоколадом.
Дивіться також:  Жувальний мармелад – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Торт «Дунайські хвилі» з вишнею

Продукти для тесту на торт:

  • масло вершкове – 135 г;
  • борошно – 270 г;
  • розпушувач тіста – 20 г;
  • молоко – 3 ст. л;
  • какао-порошок – 1 ст. л.;
  • вишня консервована – 0,5 кг;
  • цукор – 150 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • ванільний цукор – 1 п.;
  • вода – 3 ст. л.

Для пудингу:

  • в міру солодкий вишневий сік – 0,5 л;
  • пудинг ванільний – 1 п.

Для крему:

  • крохмаль – 20 г;
  • ванільний цукор – 1 п.;
  • молоко – 250 мл;
  • цукор – 50 г;
  • масло вершкове – 120 р.

Для глазурі:

  • чорний шоколад – 180 г;
  • масло – 3 ст. л.;
  • білий шоколад – 20 р.

Покрокове опис:

  • Вершкове масло кімнатної температури злегка збивають з цукром.
  • Додають ванільний цукор, яйця і молоко. Всипають борошно з розпушувачем. Збивають суміш міксером.
  • Половину тіста перекладають у роз’ємну форму папером для випічки на дні і розрівнюють.
  • В іншу половину додають какао і 2 ст. л. води.
  • Темне тісто розподіляють поверх світлого у формі, розрівнюють.
  • Консервовану вишню перекладають на темне тісто, злегка вдавлюють.
  • Випікають корж в нагрітій до 180 °C духовці близько півгодини.
  • Для фруктового пудингу вишневий сік розводять з водою, повинно бути всього 500 мл рідини.
  • Додають 1 пакет ванільного пудингу або 40 г крохмалю. Розмішують і варять до густоти.
  • Гарячий пудинг виливають на спечений корж у формі, розрівнюють.
  • Для молочного крему змішують молоко, ванільний цукор і крохмаль, варять до густоти.
  • Накривають крем, щоб не утворилася скоринка, і охолоджують.
  • Потім додають масло кімнатної температури, збивають.
  • Викладають молочний крем на охолоджений бісквіт з пудингом, розрівнюють і прибирають в холодильник на 1 годину.
  • На охолоджений торт виливають шоколадну глазур з розтопленого шоколаду, 2 ст. л. олії.
  • Білим розтопленим шоколадом малюють хвилі.
Дивіться також:  Бісквіт з яблуками – 7 рецептів приготування

Оформлення десерту

Прикрашають торт «Дунайські хвилі» зверху кремом. Суворих обмежень в оформленні немає. На бісквіт можна налити крем з вишневого соку з ванільним пудингом, молочно-масляний, шоколадний або вершковий крем.

Зверху десерт заливають глазур’ю або посипають тертим шоколадом. Кондитерської гребінкою малюють хвилі.

Найчастіше торт роблять у прямокутній формі і нарізають на квадратні тістечка перед подачею.

Прокрутка до верху