«Дунайські хвилі» – торт, давно завоював симпатії ласунів всього світу. Історію десерту і оригінальні рецепти його приготування дбайливо зберігають німецькі кулінарні книги.
Історія появи торта «Дунайські хвилі»
Так само, як велична ріка Дунай бере витік в Німеччини в горах Шварцвальду, історія торта «Дунайські хвилі» Donauwelle пов’язана з цією країною. Німці люблять десерт і вважають його національним надбанням.
В німецьких магазинах продається набір для випічки Donauwellen фірми Dr.Oetker. Рецепт торта вказана на упаковці.
Фірма з’явилася в Німеччині в кінці XIX століття. Приблизно тоді ж був вперше опублікований знаменитий вальс румунського композитора Іона Івановича під назвою «Дунайські хвилі». Назва було у всіх на слуху, і солодкий десерт з чудовим смаком швидко всім запам’ятався.
Класичний рецепт
Якщо ви живете в Росії, і придбати готовий набір для випічки торта «Дунайські хвилі» не можете, обов’язково спробуйте приготувати цей десерт за класичним рецептом.
Для приготування тіста знадобляться такі продукти:
- вишня свіжа або консервована;
- цукор;
- борошно;
- молоко;
- какао-порошок;
- вершкове масло;
- яйця;
- розпушувач.
Для крему і глазурі:
- ванільний пудинг в пачці;
- цукор;
- масло;
- шоколад.
Покрокове опис приготування:
- Перед початком приготування масляного бісквіту розігрівають духовку, заміс тіста не займе багато часу. Для випікання за традицією використовують прямокутну форму, яку потрібно змастити.
- Збивають 250 г вершкового масла з 1 ст. цукру.
- Додають по одному 6 яєць.
- Борошно (400 г) змішують з 1 ст. л. крохмалю, дрібкою солі і 1 п. пекарського порошку.
- Ділять тісто на 2 рівні частини. В одну додають 5 ст. л. молока і 3 ст. л. какао.
- Світле тісто наливають на деко, зверху – темне тісто.
- На шоколадний шар викладають 0,5 кг вишень без кісточок. Випікають торт до готовності.
- Для крему варять пудинг з сухої суміші в пачці, додавши 3 ст. л. цукру і 500 мл молока.
- Остуджують крем до кімнатної температури, додають 250 г розм’якшеного вершкового масла, наносять на остиглий бісквіт.
- Для шоколадної глазурі змішують 250 г розтопленого шоколаду, 2 ст. л. вершкового масла. Покривають зверху шар крему, малюючи хвилі.
Готуємо з яблуками
Торт «Дунайські хвилі» готують тільки з вишнею. Якщо замість них в рецепті вказані яблука, то це вже пляцок, популярний на Західній Україні і в Польщі.
На торт з яблуками потрібні такі продукти:
- борошно – 210 г;
- масло вершкове – 100 г;
- какао – 40 г;
- яйця – 3 шт.;
- цукор – 70 г;
- розпушувач – 1 ст. л.;
- молоко – 3 ст. л.;
- для начинки яблука – 0,5 кг
Для крему:
- молоко – 0,5 л;
- жовтки – 4 яєць;
- цукор – 120 г;
- крохмаль – 40 г;
- вершкове масло – 180 р.
Покрокове приготування:
- Замішують тісто, збиваючи м’яке вершкове масло з цукром, яйцями і борошном, змішаної з розпушувачем.
- Ділять його на дві частини, в одну додають молоко і какао.
- На змащений лист наливають біле тісто, потім шоколадне, не перемішуючи шари.
- Шматочки очищених яблук розкладають по поверхні шоколадного тіста, злегка придавлюючи.
- Ставлять заготовку в нагріту духовку і випікають до готовності близько 40 хвилин (t 200 °C).
- З молока, жовтків, цукру і крохмалю варять заварний крем. Коли охолоне, викладають його на корж.
- Посипають десерт натертим шоколадом.
Рецепт для мультиварки
Для приготування торта «Дунайські хвилі» в мультиварці не потрібні особливі кулінарні навички. Слід лише звернути увагу на час випічки, воно може відрізнятися від вказаної в залежності від моделі мультихоттера.
Готуємо торт в мультиварці з таких продуктів:
- яйця;
- цукор;
- вишня без кісточок;
- масло;
- борошно;
- розпушувач;
- какао.
Покрокове опис приготування:
- Збивають 0,5 ст. цукру з маслом вершковим (125 г) і курячими яйцями (3 шт.).
- Додають 200 г просіяного борошна і 1 ч. л. розпушувача.
- У всипають половину суміші какао.
- Світле тісто викладають на дно змащеної мультиварочной чаші, розрівнюють.
- Зверху наливають темне тісто, викладають вишню.
- Печуть 1 годину в режимі «Випічка».
- Охолоджують, змазують зверху десерт кремом на основі молока і ванільного пудингу.
- Посипають випічку тертим шоколадом.
Торт «Дунайські хвилі» з вишнею
Продукти для тесту на торт:
- масло вершкове – 135 г;
- борошно – 270 г;
- розпушувач тіста – 20 г;
- молоко – 3 ст. л;
- какао-порошок – 1 ст. л.;
- вишня консервована – 0,5 кг;
- цукор – 150 г;
- яйця – 3 шт.;
- ванільний цукор – 1 п.;
- вода – 3 ст. л.
Для пудингу:
- в міру солодкий вишневий сік – 0,5 л;
- пудинг ванільний – 1 п.
Для крему:
- крохмаль – 20 г;
- ванільний цукор – 1 п.;
- молоко – 250 мл;
- цукор – 50 г;
- масло вершкове – 120 р.
Для глазурі:
- чорний шоколад – 180 г;
- масло – 3 ст. л.;
- білий шоколад – 20 р.
Покрокове опис:
- Вершкове масло кімнатної температури злегка збивають з цукром.
- Додають ванільний цукор, яйця і молоко. Всипають борошно з розпушувачем. Збивають суміш міксером.
- Половину тіста перекладають у роз’ємну форму папером для випічки на дні і розрівнюють.
- В іншу половину додають какао і 2 ст. л. води.
- Темне тісто розподіляють поверх світлого у формі, розрівнюють.
- Консервовану вишню перекладають на темне тісто, злегка вдавлюють.
- Випікають корж в нагрітій до 180 °C духовці близько півгодини.
- Для фруктового пудингу вишневий сік розводять з водою, повинно бути всього 500 мл рідини.
- Додають 1 пакет ванільного пудингу або 40 г крохмалю. Розмішують і варять до густоти.
- Гарячий пудинг виливають на спечений корж у формі, розрівнюють.
- Для молочного крему змішують молоко, ванільний цукор і крохмаль, варять до густоти.
- Накривають крем, щоб не утворилася скоринка, і охолоджують.
- Потім додають масло кімнатної температури, збивають.
- Викладають молочний крем на охолоджений бісквіт з пудингом, розрівнюють і прибирають в холодильник на 1 годину.
- На охолоджений торт виливають шоколадну глазур з розтопленого шоколаду, 2 ст. л. олії.
- Білим розтопленим шоколадом малюють хвилі.
Оформлення десерту
Прикрашають торт «Дунайські хвилі» зверху кремом. Суворих обмежень в оформленні немає. На бісквіт можна налити крем з вишневого соку з ванільним пудингом, молочно-масляний, шоколадний або вершковий крем.
Зверху десерт заливають глазур’ю або посипають тертим шоколадом. Кондитерської гребінкою малюють хвилі.
Найчастіше торт роблять у прямокутній формі і нарізають на квадратні тістечка перед подачею.