Торт «Естерхазі» – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Торт «Естерхазі» за час свого існування зазнав змін, і зараз ми можемо спробувати кілька смачних варіацій. Але незалежно від виду крему і складових коржів, торт має традиційне оформлення: пелюстки мигдалю з боків і акуратна шоколадна павутина, розтягнута по молочному верху. «Естерхазі» – це верхівка кондитерського мистецтва, яку хоч і з невеликими зусиллями, але можна приготувати вдома.

Торт «Естерхазі» – класичний рецепт

Смак класичного рецепту «Естерхазі» просто неможливо сплутати з іншими.

Торт поєднує в собі багату текстуру з хрустких білково-мигдалевих тістечок і повітряного заварного масляного крему. Запам’ятовується він і легким ароматом кориці з мигдалевими пелюстками.

Інгредіентний склад досить великий і включає, в першу чергу, продукти для білково-мигдалевих коржів:

  • білки курячих яєць – 8 шт.;
  • мигдалеву борошно – 250 г;
  • цукор – 150 г;
  • цукрову пудру – 20 г;
  • сіль – щіпка;
  • ванільний цукор;
  • кориця – 1/2 ч. л.

Для крему підготуємо:

  • борошно пшеничне – 75 г;
  • жовтки – 5 шт;
  • кокосове молоко – 50 мл;
  • молоко коров’яче – 150 мл;
  • згущене молоко – 200 г;
  • масло вершкове – 200 г;
  • лікер вишневий – 50 мл

Для прикраси:

  • вершки (33%) – 50 р;
  • мигдальні пелюстки – 50 г;
  • варення з абрикосів – 60 г;
  • плитка білого шоколаду.

Приступимо до приготування коржів для торта:

  • Почнемо з оформлення «трафарету»: по ньому ми будемо малювати традиційну спиралеобразную форму коржів. Розмір наших коржів буде 21 див.
  • Білки, відокремлені від жовтків, збиваємо до гострих піків з додаванням солі.
  • Домігшись потрібного стану, не перестаючи збивати, додаємо цукор і доводимо білкову масу до щільної консистенції.
  • Беремо мигдалеву борошно і з’єднуємо з корицею.
  • У три-чотири заходи вводимо суху суміш в білкову.
  • Беремо кондитерський мішок і закладаємо в нього тісто. Природно, весь обсяг тесту за один прийом в мішок не увійде, тому відправляємо залишки в холодильник, щоб не впали. З «робочої» частини тіста формуємо корж у вигляді спіралі – ось нам і згодилися заготовки.
  • Тісто для коржа злегка присипаємо цукровою пудрою і даємо майбутнім коржам відпочити. В цей час як раз духовка розігріється до 160°С.
  • Випікаємо коржі до рум’яного кольору. В загальному рахунку потрібно близько півтора годин: 1 захід – 15 хвилин. На виході у нас вийде 6 коржів.

Коржі готуються досить довго, але не витрачаємо час даремно – приступимо до приготування крему.

Уточнимо, що ми трохи відступимо від класичного варіанту, так як в ньому використовуються вишнева горілка і праліне. Їх ми замінили на згущене молоко і вишневий лікер.

Крем для торта «Естерхазі» робиться наступним способом:

  • Ставимо молоко кип’ятитися.
  • Жовтки, ванільний цукор, кокосове молоко і борошно перетираємо.
  • В отриману масу вливаємо кип’ятиться коров’яче молоко і, перемішавши до однорідності, ставимо суміш на водяну баню. Не перестаючи помішувати, доводимо до загусання.
  • Знявши з плити, охолодити і збиваємо в інтенсивному режимі близько 3 хвилин.
  • Змішуємо розм’якшене масло зі згущеним молоком.
  • З’єднуємо обидві маси, вводячи в заварную масляну суміш маленькими частинами.
  • Останній штрих: вишневий лікер.
Дивіться також:  Сирний бісквіт — 7 рецептів приготування

Покроковий рецепт майже завершено, залишилося тільки зібрати і прикрасити торт:

  • 5 з 6 коржів промазуємо готовим кремом зверху і складаємо один на інший. Шосту порцію обробляємо джемом. Кремом також промазуємо боки торта. Виконавши ці маніпуляції, ставимо торт в холодильник на 20 хвилин.
  • А поки зробимо глазур: розтоплюємо на водяній бані шоколад і, знявши з плити, вливаємо вершки.
  • Добре перемішавши, промазуємо верх торта одержаним складом.
  • Робимо цієї ж глазур’ю павутинку, спочатку прорисовуючи кола спіраллю, а потім з’єднуючи їх лініями.
  • Фінальний штрих – прикрашаємо краю торта мигдальними листочками і чекаємо на 3 години, поки десерт добре просочиться.

З почуттям самозадоволення і виконаного кулінарного боргу, подаємо свій шедевр на стіл.

Готуємо з волоськими горіхами

Одним з численних перетворень класичного рецепту став варіант приготування з волоськими горіхами замість мигдалю.

Для приготування коржів будуть потрібні:

  • білки – 12 шт.;
  • волоські горіхи і цукор – по 250 г;
  • борошно – 75 р.

Для крему:

  • жовтки – 12 шт.;
  • цукор – 240 г;
  • вершкове масло – 280 м;
  • горіхи – 140 р.

Для просочення:

  • варення з абрикосів – 45 г;
  • вода – 10 мл

Для глазурі:

  • лимонний сік – ст. л.;
  • вода – 2 ст. л.;
  • масло – ч. л.;
  • пудра цукрова – 380 р.

Для декору:

  • шоколад темний – 50 г;
  • фундук – 110 р.

Покроковий рецепт:

  • Білки збиваємо з сіллю до стану меренг. Вводимо цукор, борошно і подрібнені горіхи.
  • Готове тісто зорово поділяємо на приблизну кількість коржів. Формуючи їх, спираємося на перший, класичний рецепт.
  • Жовтки з’єднайте з цукром, ставимо на парову баню і варимо до загустіння приблизно 12 хвилин.
  • Охолодивши крем, збиваємо його, вводячи розм’якшене масло і перемелений горіх.
  • Промазуємо масою всі коржі, крім 1.
  • Джем розводимо водою і просочуємо верхній корж. 30 хвилин на холоді – і знову приступаємо до приготування.
  • Підготуємо глазур: збиваємо сік лимона з водою, олією і пудрою. Поливаємо нею поверхню торта.
  • Шоколад розтоплюємо і робимо з його допомогою павутинку.
  • Краї десерту прикрашаємо горіховою крихтою.

Чекаємо, поки торт просочиться, і насолоджуємося.

З бісквітних коржів

Ще однією популярною і вдалою інтерпретацією традиційного рецепту є варіант, у якому поєднуються два типи коржів: корж-безе і бісквітний.

Дивіться також:  Рогалики з дріжджового тіста – 7 рецептів як зробити

Коржі-безе можна приготувати по одному з двох раніше представлених рецептів.

А ось бісквітний корж спечемо покроково:

  • Збиваємо два яєчних білки з дрібкою солі, ваніллю і парою столових ложок цукру.
  • Слідом додаємо жовтки і столову ложку окропу.
  • Додаємо 1/2 склянки борошна, 1/2 ч. л. розпушувача і добре вимішуємо.

Готове тісто виливаємо у форму і печемо при 180°С до готовності. Крем, просочення і глазур готуйте по будь-якому вподобаному рецептом з вищенаведених.

Торт «Естерхазі» на двох типах коржів збираємо наступним способом: спочатку всі коржі-безе промазуванням кремом, а потім зверху укладаємо бісквіт, також промазанный кремом. Прикрашаємо традиційним методом: горіхи – з боків і павутинка з глазур’ю – зверху.

Торт «Естерхазі» від бабусі Емми

Інгредієнти для коржів:

  • білки від курячих яєць – 8 шт.;
  • цукор – 200 г;
  • кориця – ч. л.;
  • цедра від 1 великого лимона;
  • борошно – 40 г;
  • горіхова борошно (будь-який) – 150 р.

Для крему:

  • молоко – 300 мл;
  • цукор – 150 г + 10 г ванільного;
  • жовтки – 8 шт.;
  • сіль – щіпка;
  • борошно – 30 г;
  • масло вершкове – 300 г;
  • лікер (переважно, вишневий) – 15 мл

Для прикраси:

  • повидло – 150 г;
  • ром – 25 мл;
  • мастика – 150 г;
  • вода – 40 мл;
  • мигдаль – 150 р.

Приготування:

  • Горіхи, вибрані для приготування, витримуємо при 180°С духовці хвилин 6 – 7.
  • Заварний крем робимо так: до жовтків вливаємо молоко і додаємо сіль, борошно, цукор. Перемішуємо. Ставимо на вогонь і, домагаючись розчинення цукру, доводимо до закипання і загусання. Настала черга ванільного цукру, олії та лікеру. Добре вимішуємо і збиваємо.
  • Спечемо коржі. Якщо робити їх діаметром 24 см, вийде 6 штук. Змішуємо горіхову борошно, пшеничне і корицю. Білки збиваємо з сіллю і цукром в піну помірної щільності. Додаємо цедру лимона і змішати отриману масу з сухою сумішшю з борошна і кориці.
  • Формуємо кола і випікаємо при 200°С 10 хвилин.
  • Збираємо торт. Викладаємо один корж на інший, промазуючи кремом. Бока оформлюємо так само. Верхній корж для акуратного шару мастики промазуємо сумішшю повидла з водою і ромом.
  • Мастику розігріваємо в мікрохвильовці, поступово вводячи воду. Ділимо масу на дві частини: 2/3 і 1/3. В меншу вводимо темну мастику.
  • Оформляємо торт, спочатку промазуючи його білим складом, а потім малюємо павутину з темної.
  • Краї прикрашаємо горіхами.

Подаємо торт тільки через 3 – 4 години після хорошої просочення в холодильнику.

З вареним згущеним молоком

Ще один варіант приготування торта «Естерхазі» і тепер із зміненим кремом на вареного згущеного молока.

Дивіться також:  Просочення для бісквіта – 7 рецептів в домашніх умовах

Для складеного із заварного крему і на згущеному молоці візьмемо:

  • 2 жовтка;
  • 100 мл молока;
  • 50 г цукру;
  • по 10 г крохмалю та борошна;
  • по 200 г вареного згущеного молока і масла вершкового;
  • 50 мл лікеру.

Приготування:

  • Жовтки збиваємо з цукром, борошном і крохмалем.
  • Кипляче молоко вводимо до жовтків. Не припиняючи мішати, доводимо до гладкої маси і залишаємо охолоджуватися.
  • Масло збиваємо і додаємо до нього згущене молоко.
  • З’єднуємо дві отримані маси.
  • Збираємо торт, промазуючи оригінальним кремом між коржами і з боків.

Випічка без додавання борошна

«Естерхазі» можна спекти і без борошна. У цьому випадку торт характеризується приємним вершковим смаком. Він розсипчастий і трохи хрустка.

Склад:

  • 6 білків;
  • 300 г мигдалю;
  • жовток;
  • по 250 г молока, масла і цукру;
  • 20 мл коньяку;
  • 40 г джему;
  • 300 г чорної, білої помадки.

Спосіб приготування:

  • 2/3 від меленого мигдалю з’єднуємо з білками, збитими в густу піну з цукром.
  • З отриманого тесту випікаємо коржі: 160°С, 20 хвилин кожен.
  • Для крему збиваємо жовток, ст. л. цукру і молоко. Проварюємо і додаємо розм’якшене масло, коньяк і горіхи.
  • Збираємо торт. Промазав верхній шар спочатку джемом, а потім помадками.

Один з найбільш простих у втіленні «Естерхазі» готовий.

Покроковий рецепт від Юлії Висоцької

В рецепті від Юлії Висоцької акцент робиться на необхідності вкушання торта виключно в свіжому стані.

Інгредієнти:

  • по 200 г яєчних білків, смаженого фундука, заварного крему, масла, білого шоколаду, молока та згущеного молока;
  • 260 г цукру;
  • 8 г ванільного цукру;
  • 2 жовтка;
  • 25 г борошна;
  • 50 р гіркого шоколаду;
  • 50 г вершків (35%);
  • мигдальні пелюстки.

Приготування:

  • Молоко доводимо до кипіння і додаємо жовтки, перетерті з 50 г цукру і 25 г борошна. Ввівши ванільний цукор, відправляємо суміш на плиту і підігріваємо на протязі хвилини, не припиняючи заважати. Остуджуємо.
  • В цей час зробимо коржі. Дробимо горіхи, білки збиваємо з цукром до піни і з’єднуємо отримані склади.
  • Випікаємо коржі: повинно вийде 8 шт. 18 см в діаметрі. Температура – 160°С, час – 20 хвилин.
  • Змішуємо масло, згущене молоко, заварний крем і збиваємо.
  • Збираємо торт класичним способом.
  • Чекаємо годину і поливаємо десерт розтопленим білим шоколадом з вершками. Потім робимо павутинку з розтопленого темного шоколаду з вершками. Бока прикрашаємо мигдалевими пелюстками.

Знову ставимо торт в холодильник і чекаємо. Не поспішаємо: добре просякнуте торт набагато смачніше, ніж сухі коржі з масою крему між шарами.

Ось такий він, цей загадковий «Естерхазі». Не можна сказати, що простий у виконанні, але вже точно дуже смачний!

Прокрутка до верху