Легкість безе, легкість білкового крему і ніжність вершкового в поєднанні з нерівним, високим видом ласощі – все це торт Графські руїни. Коли-то цей десерт був дефіцитом, і всі мріяли дістати його на свято. В наш час можна придбати в багатьох магазинах, але такого смаку, як у домашнього торта, ви не отримаєте. Тому пропонуємо вам приготувати десерт самостійно, вибравши будь-який з кращих запропонованих варіантів.
Невеликий екскурс в історію десерту
У 17 столітті в швейцарському містечку кондитер за прізвищем Гаспаріні постійно експериментував з десертами. Одного разу, збиваючи білки, він захопився і маса стала густою піною. Він вирішив спробувати її запекти — розклав у вигляді кружечків на деко і просушив. Так з’явилися меренги. Назва ласощі отримало на честь міста, в якому народилася.
А наш десерт придумали не так давно, у часи Радянського Союзу. Ходять чутки, що за основу використовували київський торт, а назва взяли з повісті Гайдара. Адже ласощі дійсно виглядає руїною — купою викладене безе, залите кремом і прикрашена смужками глазурі.
Торт «Графські руїни» — класичний рецепт зі сметаною
З роками варіантів приготування цих ласощів з’явилося безліч. Але для багатьох саме цей варіант залишається самим смачним.
Інгредієнти:
- сода – 2 ч. ложки гашеного;
- яйце – 2 шт.;
- масло;
- сметана – 210 г;
- какао – 2 ст. ложки;
- борошно – 225 г;
- цукор – 180 р.
Крем:
- сметана – 520 г густої;
- цукор – 210 г;
- ванілін.
Глазур:
- вершкове масло – 110 г;
- какао – 5 ст. ложок;
- сметана – 5 ст. ложок;
- цукор – 5 ст. ложок.
Приготування:
- У сметану влити яйця, насипати цукор і збити. Підсипати муку, знову збити, вмішати соду і настояти півгодини.
- Третю частину залити у форму і запекти. Потрібно чверть години і режим духовий печі 180ºС.
- У решту масу всипати какао, збити і половину залити у форму. Пропекти. З часу знадобиться стільки ж, скільки і для білого коржа.
- Випекти тісто в тій же формі.
- Збити сметану. Присипати цукром. Вмішати ванілін. Настояти в холодильнику півгодини.
- Порубати темні коржі. Можна просто поламати їх руками.
- Білий корж помістити на блюдо і промазати кремом. Порубані шматки вмочати в крем і викладати горою на білий бісквіт. Залишився крем вилити на десерт.
- Змішати інгредієнти для глазурі і проварити — повинна вийти однорідна тепловатая маса. Кип’ятити не варто.
Залишилось залити ласощі отриманою сумішшю і настояти добу.
Варіант приготування з безе
Для графських руїн з безе доведеться приготувати два крему. Це посилить смакові якості і зробить торт більш оригінальним.
Інгредієнти:
- цукор – 2 гуртки;
- цукрова пудра – 0,5 гуртки;
- сіль;
- борошно 160 г;
- білок – 2 шт. для крему;
- шоколадна плитка – 50 г;
- сода – 1 ч. ложка гашеної;
- волоський горіх – 0,5 гуртки;
- яйце – 5 шт.;
- концентроване молоко – банку;
- білок – 3 шт. для безе;
- згущене молоко – банку вареної;
- вершкове масло – 210 г розм’якшеного.
Приготування:
- Яйце змішати з половиною норми цукру, додати соду і перемішати. Засипати борошно і збити.
- Перемістити у форму і запекти. Потрібно півгодини і режим духовий печі 180ºС.
- Щоб приготувати безе, знадобиться збивати цукор, що залишився з білками. Маса вийде густа і білосніжна. Розстелити пергаментний папір, взяти ложку (якщо є, то краще кондитерський шприц) і розмістити по ній заготовки. Запікати годину, використовуючи температурний режим духовий печі 100ºС.
- Тепер взяти білки для крему збити і підсипати пудру. Подрібнити горіхи і змішати з масою.
- В масло закинути згущене молоко і збити — вийде однорідна маса. Залити концентроване молоко, перемішати — другий крем готовий.
- Розрізати корж навпіл. Помістити одну частину на блюдо, промазати масляним кремом і накрити бісквітом. Його помазати тим же кремом. Безешки вмочати в білий крем і викладати гіркою на коржах.
- Розтопити шоколад і полити десерт.
Графські руїни зі сметаною і згущеним молоком
Такий торт зробити під силу будь-якій господині. Він точно принесе радість всім ласунам.
Інгредієнти:
- яйце – 4 шт.;
- сіль;
- сода – 1 ч. ложка гашеної;
- борошно – 460 м;
- ванілін – 1 пакетик;
- какао – 3 ст. ложки;
- шоколадка – 1 плитка;
- згущене молоко – банку;
- цукор – 210 г;
Крем:
- пудра – 1,5 гуртки цукрових;
- сметана – 850 г жирної;
- ананаси шматочками банку;
- згущене молоко – банку вареної.
Приготування:
- Розжарити духова шафа (потрібно 180ºС).
- Жовтки змішати з половиною цукрового піску, розтерти і влити згущене молоко. Додати ваніль, підсолити, засипати соду з борошном. Знову все збити.
- Другу частину цукру збити з білками (потрібна щільна піна) і з’єднати з першої масою. Половину залити у форму і відправити випікатися.
- У другу частину насипати какао і теж збити.
- Коли білий корж готовий, відправити запікатися другу темну масу.
- Білу частину розрізати по горизонталі, а темну поламати.
- Збити сметану, засипати пудру і викласти з банки згущене молоко. Збити.
- Промазати кремом білий бісквіт. Накрити другою частиною і її теж змастити кремом. Шоколадні шматочки вмочати в кремову масу і викласти гіркою. Кожен шар перекривати ананасами.
- Шоколадку розтопити і полити ласощі.
Бісквіт для десерту краще приготувати заздалегідь і дати йому підсохнути. Тоді при просоченні кремом він сильно не розм’якшиться.
Як зробити десерт з чорносливом?
Дуже смачний десерт, який вимагає мінімум продуктів і дуже швидко готується. Цим ласощами ви зможете не тільки порадувати рідних за чашкою чаю, але і прикрасити святковий стіл.
Інгредієнти:
- яйце – 8 шт.;
- горіх – 120 г волоського;
- чорнослив – 200 г;
- цукор – 410 г;
- згущене молоко – 120 мл;
- вершкове масло – 210 р.
Приготування:
- Збити білки. Коли вийде стійка маса, засипати цукор. Збити. Весь процес займе близько семи хвилин.
- Розкласти на пергамент безешки. Можна використовувати ложку або кондитерський шприц. Запікати дві години при 100ºС. Потім переключити духовий шафа на 120 º с і витримати ще півгодини. Остудити.
- Порубати чорнослив, відправити в м’ясорубку, засипати в прилад горіхи і перекрутити.
- Збити масло, додати згущене молоко і збити. Присипати горіховою сумішшю. Перемішати.
- Тарілку промазати кремом. Розподілити безе. Промазати. Повторювати шарами.
- Готовий десерт можна полити розтопленим шоколадом.
Готуємо в мультиварці
Можна приготувати дуже смачний торт в мультиварці. Десерт буде красивим і оригінальним.
Інгредієнти:
- борошно – 310 г;
- ванілін;
- цукор – 210 г;
- сода – 1,5 ч. ложки гашеного;
- молоко – 240 мл;
- окріп – 240 мл;
- яйце – 2 шт.;
- какао – 7 ст. ложок;
- рослинне масло – 120 мл
Крем:
- сметана – 270 мл;
- цукровий пісок – 120 р.
Глазур:
- масло – 55 г вершкового;
- молоко – 55 мл;
- какао – 2 ст. ложки;
- цукор – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Залити яйцями цукор. Збити. Влити молоко, потім масло. Перемішати.
- Додати в масу какао і соду, насипати борошно. Збити, залити окропом і знову перемішати.
- Залити масу в чашу, виставити режим (знадобиться «випічка»), а таймер включити на годину.
- Кришку не відкривати після сигналу. Залишити на підігріві ще на чверть години.
- Змішати цукор зі сметаною. Збити.
- Розрізати корж уздовж. Нижню частину промазати кремом, а верхню розрізати на шматочки. Вмочити кожен з них в крем і розмістити у вигляді гірки на першому бісквіті. Залишок крему вилити на верхівку десерту.
- Інгредієнти для глазурі перемішати і підігріти. Полити ласощі.
Зі сметанним кремом та шоколадною глазур’ю
Якщо ви обмежені у фінансах, а хочеться порадувати себе смачним десертом, то ця варіація приготування задовольнить всі ваші побажання.
Інгредієнти:
- какао – 4 ст. ложки;
- яйце – 2 шт.;
- загущувач для сметани;
- сметана – 260 мл;
- ванілін в крем;
- цукор – 220 г;
- цукор – 310 г для крему;
- борошно – 310 г;
- сметана – 1000 мл для крему;
- сода – 0,5 ч. ложки гашеного.
Глазур:
- масло – 45 г вершкового;
- сметана – 6 ст. ложок;
- какао – 6 ст. ложок;
- цукор – 6 ст. ложок;
Приготування:
- Збити яйця. В отриману суміш додати цукор і збити. Влити сметану, додати борошно і знову збити. З’єднати з содою.
- Половину маси вилити у форму і відправити запікатися. Потрібно півгодини і режим 180ºС.
- У масу, що залишилася засипати какао і збити. Коли перший бісквіт буде готовий, залити в цю ж форму друге тісто і запекти.
- Для крему Сметану, ваніль, загусник і норму цукру для крему збити.
- Білий бісквіт розрізати уздовж, промазати кремом і скласти. Розламати другий бісквіт. Вмочати в сметанную масу і розподіляти горою на білому коржі.
- Інгредієнти для глазурі змішати і проварити. Необхідна однорідна, красива маса. Залити нею десерт.
З вареним згущеним молоком і печивом
Якщо у вас ностальгія за дитинством і хочеться зануритися в спогади, то приготуйте десерт, яким пригощали нас бабусі у часи Радянського Союзу.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 200 г розм’якшене;
- білок – 8 шт.;
- печиво – 230 г цукрового;
- цукрова пудра – 2 гуртки;
- горіх – гуртка волоського;
- згущене молоко – банку вареного.
Приготування:
- Включити прогріватися духова шафа.
- Збити білки, отриману піну насипати пудру. Збити.
- Викласти безешки на деко. Використовуйте для цього ложку. Запікати дві години в режимі 150ºС.
- Порубати горішки. Збити масло, додати згущене молоко і знову збити. З’єднати з горішками і розмішати.
- Печиво поламати і викласти шаром. Вмочити безе в крем. Розкласти наступним шаром. Присипати печивом. Знову викладати безешки з кремом. Повторювати процес, поки продукти не закінчаться. Повинна вийти гірка.
- Ласощі присипати крихтою від печива.
З заварним кремом
Не у всіх виходить самостійно приготувати безе. У такому випадку хрустке ласощі можна придбати в магазині, тим самим скоротивши час на приготування десерту.
Інгредієнти:
- крохмаль – 1 ст. ложка;
- безе – 420 г;
- коньяк – 15 мл;
- яйце – 5 шт.;
- горіх – 110 г волоського;
- цукор – 150 г;
- шоколад – 110 г;
- молоко – 460 мл;
- вершкове масло – 420 г;
- борошно – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Збити яйця. Присипати цукром. Збити. Додати крохмаль. Перемішати. Залити молоком (100 мл). З’єднати з борошном. Збити.
- Молоко, що залишилося закип’ятити і залити в нього яєчну суміш. Під час цього процесу постійно перемішувати. Проварити — маса повинна бути густою.
- Остудити, додати масло і збити. Влити коньяк і перемішати.
- Вмочити безе в отриману масу покласти в тарілку і викладати гіркою. Полити залишками крему.
- Натерти шоколад. Подрібнити горішки. Посипати десерт.
Торт на основі бісквіта
Порадуйте себе бісквітної випічкою, приготувавши найпростіший торт.
Інгредієнти:
- борошно – 310 г;
- яйце – 2 шт.;
- какао – 1 ст. ложка;
- цукор – 210 г;
- шоколадка – 150 г;
- сода – 1 ч. ложка гашеної;
- сметана – 200 мл
Крем:
- цукор – 1,5 гуртки;
- сметана – 1000 мл густої;
- ванілін.
Приготування:
- Збити яйця, присипати цукром, додати соду, влити сметану і все збити. З’єднати з борошном і збити ще раз.
- В половину засипати какао. Випекти два коржі. Режим духової шафи потрібно 180ºС. Час – півгодини.
- Інгредієнти для крему збити.
- Готові коржі наламати або нарізати. Кожен шматок окремо вмочити в крем і викласти у вигляді гірки.
- Розтопити шоколадну плитку і полити десерт.
Як красиво прикрасити і подати десерт?
Найпоширеніший варіант – це формування торта у вигляді гірки, яку поливають шоколадною глазур’ю.
Якщо ви хочете зробити торт більш оригінальним, то можна вибрати наступні продукти для прикраси:
- Стружка кокосова. Вона продається різних кольорів. Тому можна ласощі зробити яскравим і різнобарвним.
- Красиво виглядає посипання з тертого гіркого шоколаду.
- Покрийте темної глазур’ю десерт, а зверху посипте цукровою пудрою.
- Будь-яка випічка приймає неповторний вигляд, коли прикрашають її фруктами і ягодами.
- Будь-який вид горішків здатний перетворити зовнішній вигляд торта. Посипати можна дробленными або цілими.
- Красиво і святково виглядають прикраси з цукатів і маку.
- Якщо є час, то можна зробити прикраси з марципану або мастики.