Як правило, торт асоціюється з бісквітними або заварними коржами з тіста, просоченими кремом. Торт «Колібрі» помітно відрізняється від всіх інших десертів, оскільки його основу складають фруктові коржі, просочені класичним кремом з вершкового сиру. А введене до складу рослинна олія дозволяє отримати пористу структуру основи, за рахунок чого випічка виходить легкою і повітряної.
Класичний рецепт
Склад інгредієнтів:
- 170 г шоколадної глазурі, приготовленої з вершків, масла і шоколадної плитки в співвідношенні 2:1:3;
- 600 г вершкового крему, що складається з 200 г вершків, 100 г цукрового піску і 300 г м’якого сиру (Маскарпоне);
- 1 стиглий банан;
- 3 великих яйця;
- 2 склянки борошна;
- 350 г цукрового піску;
- по щіпці кориці і харчової соди;
- 180 г максимально очищеного олії;
- 250 г ананасів (краще взяти консервовані).
Алгоритм приготування:
- Просипати через сито весь заявлений обсяг борошна з содою і корицею, після чого досипати цукор.
- Банан перетворити в пюре і змішати з дрібними шматочками ананасів. З’єднати фрукти з яйцями і маслом.
- З’єднати рідкі компоненти з сухими і вимісити тісто без борошняних грудочок.
- Розділити його на 3 рівні частини і випекти з кожної корж діаметром 22 див. Параметри приготування – 180 градусів 20 хвилин. Готові коржі обернути плівкою і витримати кілька годин у холоді.
- Збити вершки з цукром. При бажанні можна використовувати продукт з низькою жирністю, тоді в процесі змішування потрібно додати загущувач для вершків.
- Акуратно перемішуючи лопаткою, ввести до складу вершковий сир.
- Зібрати торт і викласти його на змащений кремом тарілку (це робиться для того, щоб десерт не ковзав).
- Промазати виріб з усіх боків залишками крему і прибрати в холодне місце.
- Приготувати на водяній бані глазур. Коли вона охолоне, покрити нею верх коржів.
Додатково можна декорувати десерт ягодами, після чого відправити його в холод для застигання глазурі мінімум на 3 години.
Десерт від Джеймі Олівера
Склад інгредієнтів:
- 250 мл будь-якого рослинного масла без запаху;
- 4 максимально стиглих банана;
- 2 яйця;
- 100 г горіхів пекан (50 г – в тісто 50 г – глазур);
- 350 г борошна;
- 850 г пудри з цукру (350 г – в тісто, решта – в глазур);
- 500 мл консервованих ананасів;
- по 1 ч. л. ванілі та кориці;
- 150 г размягшего масла;
- 2 лайма;
- «ванночка» вершкового сиру.
В приготуванні торта допускається використання свіжого ананаса. Однак у цьому випадку буде потрібно відстежити, щоб у тісті не виявилися занадто великі шматки фрукта.
Алгоритм приготування:
- Приготувати тісто за класичним рецептом торта «Колібрі» і всипати в нього нарізані горіхи пекан.
- Розлити отриманий склад за двома промасленим форм діаметром 22 см і відправити в прогріту до 180 градусів духовку. Випікати 40 хвилин.
- Дати гарячим коржам охолонути і вийняти їх з форм.
- Щоб приготувати глазур, розтоплене масло збити з солодкої пудрою до утворення сильної пухкої структури. Ввести сир, терту лаймову цедру і сік (з 1 фрукта) і відправити в холод на час.
- Карамелізувати горіхи. Для цього з’єднати пудру і ложку води до розчинення порошку. Перемішувати склад не рекомендується, слід обертати саму антипригарну посуд. Як суміш закипить, додати горіхи і трохи солі. Вийняти горіхи на лист пергаменту і дати їм застигнути.
- Зібрати торт, промазавши кожен корж глазур’ю. Прикрасити цедрою і горіхами.
Торт «Колібрі» від Джеймі Олівера готовий!
Муссовое ласощі
Склад інгредієнтів:
- 3 коржа, приготованих за класичним рецептом торта «Колібрі»;
- 350 г сиру;
- 30 г пудри з цукру;
- 400 мл жирного чорничного йогурту;
- 15 г желатину, замоченого в 80 мл води.
Спосіб приготування:
- Сир збити з цукровою пудрою.
- Набряклий желатин підігріти, але не кип’ятити.
- Остиглу масу змішати з йогуртом і поступово ввести в сирну суміш.
- Зібрати торт за допомогою кондитерського кільця. Спочатку покласти перший корж, по поверхні якого рівномірно розподілити крем. Відправити в холод для застигання.
- Аналогічно вчинити з рештою кремом і коржами.
Під час складання необхідно стежити за консистенцією невитраченого крему – він не повинен сильно загуснути.
Дивовижний торт «Колібрі» від Енді Шефа
Склад інгредієнтів:
- 250 г ананасів;
- 390 г борошна;
- 400 г цукру;
- по 1 ч. ложці соди, кориці, екстракту ванілі і мускатного горіха;
- 2 банана;
- 100 г горіхів пекан;
- 180 мл оливкової олії;
- 600 г крему на основі вершкового сиру.
Спосіб приготування:
- Ананаси нарізати на дрібні кубики, банан розім’яти блендером.
- Змішати сухі інгредієнти з фруктами, поступово вбити яйця і рослинне масло. За бажанням можна додати горіхи.
- Випекти коржі при 180 º с до сухої сірники.
- Дати основ торта трохи охолонути і зрізати верхівки. Вони будуть мати трохи вологу структуру завдяки поєднанню бананів і масла.
- Зібрати торт і прикрасити за смаком. Дивовижний торт «Колібрі» готовий.
Від «Я ТОРТодел»
Склад інгредієнтів:
- 3 коржа, приготованих за класичним рецептом торта «Колібрі» з додаванням волоських горіхів;
- 350 г сиру;
- 30 г пудри з цукру;
- 400 мл жирних вершків;
- 15 г желатину, замоченого в 80 мл води.
Спосіб приготування:
- Сир змішати з цукровою пудрою.
- Набряклий желатин розтопити в мікрохвильовці.
- Збити охолоджені вершки до щільної маси, поступово ввести в сирний продукт і додати остиглий желатин.
- Готові коржі промазати кремом і зібрати торт. Краще це робити в кільці, тоді банановий торт вийде з рівними краями.
Рецепт від Андрія Рудькова
Склад інгредієнтів:
- 3 класичних коржі для торта «Колібрі»;
- 0,5 л молока;
- 200 мл жирних вершків;
- стручкова ваніль;
- 2 яйця;
- 30 г крохмалю (кукурудзяного);
- 50 г натурального вершкового масла;
- 100 г цукру.
Спосіб приготування:
- Прокип’ятити молоко з ваніллю. Окремо змішати яйця, крохмаль і цукор.
- При постійному помішуванні акуратно перелити молоко в яєчну суміш і знову прогріти до загустіння.
- Додати масло, дочекатися, коли воно розчиниться, і зняти з плити. Накрити плівкою і прибрати крем на пару годин в холодильник.
- Збити вершки до стану густої піни і обережно перемішати їх з заварним кремом.
- Промазати коржі і скласти їх рівною стопкою. Верх і боки торта також покрити кремом. Прикрасити десерт за смаком.
Торт «Колібрі» від Юлії Смолл
Склад інгредієнтів:
- 100 г цукру і 30 г горіхів для праліне;
- 1 лайм, 3 жовтки, 150 мл молока, 40 г цукру, 5 г замоченого у воді желатину для крему;
- 1 стакан кокосового молока, 300 г вершків, 90 г цукру, 3 жовтки, 14 р замоченого у воді желатину для мусу;
- 100 г ананаса, 70 г цукру, 200 мл ананасового соку (підійде сироп з банки), 1 ст. ложка лимонного соку, 12 г крохмалю, 10 г замоченого желатину для ананасовій прошарку;
- за 85 г борошна і цукру, 1 банан, 1 яйце, 20 г горіхів, 60 мл рослинного масла, по дрібці розпушувача та кориці для бісквіта.
Спосіб приготування:
- Приготувати бісквіт із зазначених компонентів.
- Для приготування крему закип’ятити молоко, вершки і цедру лайма.
- Окремо розтерти яйця з цукром і додати молочну суміш, знову відправити на вогонь і проварити до загустіння. Кип’ятити склад не можна.
- Готовий крем пропустити через сито, ввести в ще гарячу масу желатин і сік.
- Вилити крем у форму і відправити її в морозилку.
- Приготувати прошарок: змішати цукор з крохмалем, додати нарізані ананаси і сік, прокип’ятити кілька хвилин. Дати масі трохи охолонути і додати желатин. Остудити і влити у форму поверх крему.
- Приготувати мус: закип’ятити молоко, яйця розтерти з цукром. Не припиняючи збивання, тонкою цівкою влити молоко і уварити до легкого загустіння. Додати желатин і пропустити через сито. Дати крему охолонути і змішати зі збитими вершками.
- За допомогою кулінарного кільця зробити з бісквіту рівний коло діаметром 18 див.
- Половину мусу вилити в окрему форму і втопити в ньому заморожені крем і ананасову прошарок. Зверху рівномірно розподілити залишився мус, а поверх нього – бісквіт. Прибрати на ніч в морозилку.
- Прикрасити десерт праліне і дзеркальною глазур’ю.
Ідеї декорування торта «Колібрі»
Для прикраси торта підійдуть майже всі види декору десертів:
- квіти з масляного крему;
- шоколадна або дзеркальна глазур;
- праліне;
- шоколад;
- свіжі ягоди;
- часточки фруктів.
Поєднуючи зазначені прийоми можна і без того смачний торт перетворити в справжній кулінарний шедевр.