Саме незвичайне в цьому сметанному торті – його оформлення. Верхні шари складаються з нерівно отщипанных шматочків бісквіта, склеєних кремом. Швидше за все, за цей торт «Кучерявий пінчер» і отримав своє «собаче» назва: to pinch (англ.) – вщипнути, а «кучерявий» або «кучерявий» додається для вірності.
Класичний торт «Кучерявий пінчер» зі згущеним молоком
Згущене молоко додають і коржі, і в крем. Десерт виходить насичено солодкий і дуже калорійний.
Інгредієнти для бісквіта:
- 150 г цукру;
- три яйця;
- 350 г борошна;
- 200 г сметани;
- 200 мл згущеного молока;
- 10 г соди;
- 5 г солі;
- 60 г какао.
Етапи приготування:
- Збити яйця: окремо білки з сіллю і жовтки з цукром. Пишність бісквіта залежить від якості білкової піни, вона повинна бути густою і щільною. На дні миски не повинен залишатися рідкий білок. Потужний міксер впорається з роботою за 5 – 7 хвилин, ручним віночком теж можна добитися хорошого результату, але набагато повільніше.
- В жовток додати згущене молоко і сметану, ретельно вимішати.
- З’єднати з білками. Міксер використовувати не можна. Це роблять лопаткою круговими рухами знизу вгору, неначе намотуючи тісто на білкові пластівці. Так пишна структура піни повністю збережеться.
- Просіяти борошно і соду прямо в тісто. Деякі кулінари тричі просівають борошно, перш ніж використовувати. Насичений повітрям і зігрітий кімнатним теплом продукт допоможе бісквіту добре піднятися.
- Вимішувати тісто такими ж акуратними рухами знизу вгору.
- В половину складу готового додати какао. Його теж треба просіяти, щоб у коржах не зустрічалися гіркі «самородки» не розчиненого порошку.
- Застелити дно форми пергаментом або змастити маслом. Бортики змащувати не потрібно, щоб зайвий жир не заважав бісквіту «рости».
- Випікати обидва коржі при 180 º с протягом 40 хвилин.
Поки печеться бісквіт і остигає, можна приготувати крем і помадку.
Для крему збити:
- 200 мл згущеного молока;
- 200 мл жирної сметани;
- 200 г цукрової пудри.
Процес піде ефективніше, якщо продукти добре охолодити.
Для помадки нагріти на водяній бані до однорідного гладкого стану:
- 100 г цукрової пудри;
- 100 мл молока;
- 80 г какао.
У готову помадку додати 50 г вершкового масла і остудити її.
Збирають цей торт зазвичай на білому коржі.
- Нижній корж рясно змастити кремом.
- Шоколадний корж нащипати на великі шматочки. Умочуючи кожен крем, викласти їх гіркою.
- Зверху «Пінчер» обмазують залишками крему, не намагаючись згладити нерівний рельєф.
- Помадку наносять на торт тонкими, хаотично пересічними лініями, створюючи густу павутину.
Смачний десерт з вишнею
Торт «Кучерявий пінчер» з вишнею теж вважається класикою. Коржі готуються абсолютно так само, як в першому рецепті. Відрізняється цей варіант кремом і глазур’ю.
Для крему:
- 500 мл фермерської сметани;
- 200 г цукрової пудри;
- 200 г вишні;
- 50 г коньяку.
Вишня має бути без кісточок. Свіжа, консервована або заморожена.
- Свіжі ягоди злегка обваляти в крохмалі, щоб зупинити виділення соку. Надлишки крохмалю зчистити.
- Збираючи торт, чергують шари бісквітних шматочків і ягоди. Більшу частину вишні размешают на нижньому коржі. Додають Коньяк, збиваючи крем, за бажанням.
Заморожена вишня злегка втрачає смак і виділяє велику кількість соку. Тому разморозку проводять у два етапи. Спочатку – в холодильнику, потім – у приміщенні. Так ягоди втратять менше рідини. Готові плоди залити коньяком і залишити на півгодини, щоб вишня просочилася ароматом. Змішати ягоди з кремом і закінчити складання торта.
Консервовану вишню досить відкинути на друшляк і дати їй стекти. Цукор, доданий при консервації, посилив смак ягід і збив кислинку, тому коньяк не потрібен. Можна перемішати цю вишню з кремом або викласти між шматочками бісквіту.
З решти соку готують вишневу глазур для прикраси торта. Можна використовувати її разом з шоколадною або окремо.
Для глазурі:
- 200 мл вишневого соку;
- 300 г цукру.
Варити до загустіння, охолодити і нанести на торт.
Готуємо з чорносливом
Торт «Пінчер» можна приготувати з сухофруктами. Це зимовий варіант десерту. Вдале поєднання зі сметанним кремом створюють чорнослив, родзинки і волоський горіх.
- Сухофрукти ретельно промити.
- Пересушені ягоди замочити на півгодини в холодній кип’яченій воді.
- Злити рідину і обсушити плоди на серветці.
- Чорнослив нарізати на четвертинки.
- Волоський горіх подрібнити ножем. Кілька великих шматочків залишити для прикраси.
Дрібна начинка рівномірно розподілиться між шматочками бісквіту. Тому збирати торт з чорносливом потрібно трохи по-іншому.
- Випекти три шоколадні коржі.
- Нижній промазати кремом і посипати сумішшю сухофруктів і горіхів.
- Накрити другим коржем. Повторити шар начинки.
- Третій корж нарізати на шматочки розміром з половину сірникової коробки. Кожен шматочок умочити в крем і оформити «кучерявий шапку».
- Викласти приготовані шматочки горіхів.
Чорнослив вимагає насичену шоколадну нотку в торті, тому замість помадки використовують глазур з розтопленого темного шоколаду і масла 3:1.
Торт «Кучерявий пінчер» з ананасом
Тропічний аромат і свіжий смак додасть десерту начинка з ананаса.
Свіжий фрукт злегка припускають у сиропі, щоб шматочки стали м’якими і гармоніювали з ніжним бісквітом.
- Воду і цукор 2:1 нагрівають до розчинення крупинок.
- Шматочки ананаса занурюються в сироп на 4 – 5 хвилин. Щоб використовувати менше сиропу, можна припускати начинку частинами в невеликому посуді.
- Кільця консервованого ананаса нарізають четвертинками для нижнього коржа і дрібними шматочками для того, щоб перекласти ними маленькі шматочки бісквіта на шапці.
Торт буде більш соковитим, якщо додати до ананасу персик або виноград.
З бананами
Особливий спосіб складання використовують для торта, начиненого великими шматочками фруктів. Щоб «шапка» на торті не роз’їжджається, десерт викладають у глибокий посуд, а потім перевертають на сервірувальне блюдо.
- Миску або салатник застелити харчовою плівкою.
- Шматочки бісквіта, обмазані кремом, викласти спіраллю з боків миски від дна до верхнього краю.
- Заповнити весь об’єм упереміш шматочками бісквіту в кремі і м’якими фруктами. Зручно використовувати для цього крупно нарізаний банан. Можна додати персики, манго, нектарини, абрикоси, сливи і так далі. Важливо знати міру, від великої кількості фруктів торт може розвалитися.
- Начинку злегка утрамбувати і змастити кремом.
- Прикрити цілим коржем, щільно притискаючи його по всій поверхні.
- Перевернути десерт на блюдо і декорувати шоколадною помадкою.
Як спекти торт на основі кефіру
Прискіпливі гурмани можуть сказати, що бісквіт на основі кефіру трохи жорсткіше, ніж на сметані. Однак під шаром крему це зовсім не відчувається. При цьому калорійність десерту хоч не на багато, але зменшується.
Інгредієнти:
- 200 мл кефіру;
- 200 мл згущеного молока;
- 350 г борошна;
- два яйця;
- 200 г цукру;
- 10 г соди;
- 5 г солі;
- ванільний екстракт.
Чим кисліше кефір, тим вдаліше вийде бісквіт.
- Збити білки.
- Жовтки розтерти з цукром.
- Влити в них кефір і ванільний екстракт.
- Обережно з’єднати з білками.
- Просіяти в тісто борошно і соду. Гасити соду не потрібно, в тесті для цього достатньо молочної кислоти.
- З половини тіста спекти білий бісквіт.
- В іншу половину додати дві ложки какао і приготувати шоколадний корж.
- Випікати при 180 º с не менше 30 – 40 хвилин.
Зі сметанним кремом
Щоб крем добре пом’якшував коржі, зберігав обсяг і форму, його потрібно готувати на густої жирної сметани. Вона не повинна бути занадто кислим на смак.
Найпростіший рецепт:
- 250 р сметани;
- 100 г цукрової пудри;
- ванільний екстракт.
Збивати крем потрібно як вершки, зануривши ємність з охолодженої сметаною в крижану воду. При тривалому збиванні крем стає рідким. Потрібно домогтися правильної консистенції за 5 – 7 хвилин.
Сметанний крем, стабілізований желатином, надійніше скріпить бісквіт і краще захистить його від соковитої начинки. Для торта зі свіжою вишнею це ідеальний варіант.
Інгредієнти:
- 250 р сметани;
- 100 г цукрової пудри;
- ванільний екстракт;
- 5 г желатину.
Для приготування розчину з желатином використовувати лише 30 – 40 мл води.
- Желатин розвести по інструкції, тобто замочити, нагріти до повного розчинення.
- Остудити, але не чекати, поки желатин схопиться плівкою.
- Сметану збити, як у попередньому випадку.
- Тонкою цівкою влити розчин желатину у готовий крем, не вимикаючи міксер.
- Домогтися однорідності складу. Охолодити його.
Рецепт для мультиварки
Про те, як приготувати торт «Кучерявий пінчер» в мультиварці, багато говорити не доведеться. В цьому процесі немає особливих хитрощів. Головне, правильно використовувати переваги електронного апарата перед духовкою. За допомогою сучасної техніки легко створити ідеальний мікроклімат для випікання бісквіта. Можна зробити коржі більш соковитими і м’якими, додавши в тісто більше жирів і рідких інгредієнтів. Бісквіт однаково добре підніметься. Весь обсяг тесту можна випікати одразу.
Інгредієнти:
- 250 р сметани;
- 200 г цукру;
- 200 г згущеного молока;
- 320 г борошна;
- три яйця;
- 10 г соди;
- 5 г солі;
- 50 г какао-порошку.
Всі інгредієнти з’єднати в блендері.
- Чашу мультиварки змастити вершковим маслом.
- Залити половину тіста.
- У другу половину додати какао і вилити зверху.
- Виделкою, не занурюючи її до самого дна, можна злегка змішати верхній шар. Завдяки цьому, шматочки бісквіта на зрізі будуть виглядати дуже цікаво.
- Встановити режим «Випічка» на годину.
- Остиглий бісквіт розділити ниткою або довгим хлібним ножем на 4 коржі.
- Нижній повинен бути білим. Інші коржі нарізати на рівні кубики і зібрати торт.
«Пінчер» завжди виходить вдалим: тісто готується на раз-два, а його декор зіпсувати просто неможливо.