Медовик – оригінальний торт, який може зробити навіть починаюча господиня. На приготування йде не дуже багато часу, головне – дати йому добре настоятися, щоб медові коржі наїлося кремом. І тоді виріб буде особливо ніжним і ароматним.
Торт медовик — класичний рецепт
Щоб у будь-який момент зробити смачний медовик, для початку потрібно розібратися в його готуванні за класичним рецептом. Після цього можна імпровізувати з основними інгредієнтами, кремом і прикрасою.
Для тіста візьміть:
- 100 г вершкового масла;
- 1/2 ст. цукрового піску;
- 3 середніх яйця;
- 3 ст. л. квіткового меду;
- 2.5–3 ст. хорошою борошна;
- 1 ч. л. соди.
Для крему:
- 1 л достатньо густої сметани;
- 1 ст. цукрової пудри.
Для посипання знадобиться близько 1 ст. очищених волоських горішків.
Приготування:
- Добре просійте борошно через дрібне сито. Цей крок забезпечить повітряну і рихлу структуру коржів.
- Злегка розм’якшене вершкове масло викладіть в невелику каструльку, порубаєте ножем. Поставте на малий вогонь і розтопіть.
- Додайте мед і цукор. Не припиняючи помішувати, доведіть до однорідної консистенції.
- Всипте соду. Маса при цьому відразу ж почне трохи шипіти і збільшуватися в об’ємі. Через хвилинку зніміть каструльку з вогню. Якщо не впевнені, що маса не пригорить, то всю процедуру краще виконувати на водяній бані, а не на відкритому вогні. Це займе трохи більше часу.
- Медову суміш залиште охолоджуватися, а поки гарненько збийте яйця до появи легкої пінки на поверхні. Обережно змішайте обидві маси.
- Невеликими частинами введіть борошно, вимішуйте спочатку ложкою, а потім руками.
- Розділіть його на 5 частин, з кожної скачайте кульку. Присипавши стіл борошном, розкачайте перший в залежності від бажаної форми. Зробіть на поверхні виделкою багато дірочок. Інші кульки прикрийте рушником, щоб не підсихали.
- Заздалегідь прогрійте духову піч до 180°С. Випікайте кожен корж до золотистого кольору, хвилин 5-7.
- Поки вони ще не остигли, акуратно обріжте нерівні краї. Обрізки зітреш в дрібну крихту.
- Сметану добре охолодіть і збийте, порціями додаючи цукрову пудру. Крем вийде досить рідкий.
- Окремо порубаєте на дрібні шматочки ядра волоських горіхів. Змішайте Половину з крихтою.
- На плоску тарілку покладіть самий рівненький і товстенький корж. Рівномірно змастіть сметанним кремом, присипте подрібненими горішками, зверху наступний корж і т. д.
- Верх і боки обмажте залишками крему, а потім руками або ложкою присипте всі поверхні крихтою з горіхами. Дайте настоятися медовик не менше 2–х годин, а краще цілу ніч.
Медовик в мультиварці — покроковий рецепт
Медовик – один з найпопулярніших тортів, який господині із задоволенням готують на свята. Єдиний недолік – на випічку коржів йде дуже багато часу. Але маючи мультиварку, можна робити медовик хоч кожен день. Візьміть:
- 5 ст. л. меду;
- 3 мультистакана борошна;
- стільки ж цукру;
- 5 яєць;
- щіпку солі;
- ½ Ч. л. соди;
- 1 ч. л. вершкового масла;
- 1.5 ч. л. магазинного розпушувача;
- 0.5 л густої сметани.
Приготування:
- У глибокій мисці змішайте просіяне борошно, соду, сіль і розпушувач.
- Окремо розбийте в миску яйця і подрібніть їх міксером до пишноти. Поступово додайте половину порції цукру.
- Не припиняючи збивання, влийте рідкий мед.
- Додавайте буквально по одній ложці борошняну суміш. Це потрібно для того, щоб тісто не стало густіше, ніж сметана. В залежності від величини яєць, клейковини борошна та інших факторів, може піти трохи менше або більше сухої суміші.
- Мультиварочную чашу добре промажте шматочком вершкового масла, викладіть тісто.
- Встановіть мультиварку в програму випічки на 50 хвилин. Намагайтеся все це час не відкривати кришку, інакше торт осяде. Виймайте виріб з чаші тільки після повного охолодження.
- Під час випікання займіться приготуванням простого крему. Для чого добре збийте (не менше 15-20 хвилин) сметану з цукром.
- Основу з медового тіста розріжте особливо гострим ножем на три приблизно рівних коржа. Промажте кремом і дайте насититися хоча б годинку.
Торт медовик сметанний — кращий рецепт медовика зі сметанним кремом
Наступний рецепт докладно розповість не тільки про те, як приготувати медові коржі, але й як правильно зробити сметанний крем, щоб він вийшов особливо густим і смачним.
Для медових коржів:
- 350-500 г борошна;
- 200 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 2 ст. л. меду;
- 2 великих яйця;
- 1 ч. л. соди.
Для сметанного крему:
- 500 г жирної сметани;
- 150 р дрібного цукру.
Для прикраси трохи горішків і шоколадної крихти.
Приготування:
- У каструльку викладіть мед, цукор і м’яке вершкове масло.
- Змайструйте на плиті водяну баню з трохи більшою за розміром каструлі. У неї поставте ємність з інгредієнтами. Нагрівайте при помішуванні, поки не розчиняться кристалики цукру, а маса придбає гарний медовий колір. Всипте соду і при помішуванні витримайте ще пару хвилин.
- Зніміть каструльку з лазні. Трохи остудіть суміш і по одному вбийте яйця, активно збиваючи.
- Додайте борошно, замішайте ложкою тісто і приберіть його прямо в каструлі на півгодини в холодильник.
- Притрусіть стіл борошном, злегка вимісити тісто. Розділіть його на 9 однакових грудок.
- Кожен шар по черзі розкочуйте на пергаментним папері. Щоб коржі спочатку виходили рівними, обрізайте тісто, приклавши зверху кришку або тарілку. Наколіть кожен виделкою, образки не викидайте.
- Випікайте коржики по п’ять хвилин у духовці, розігрітій до 200°С. В останню чергу спечіть обрізки тіста. Охолодіть медові коржі, розклавши їх строго по одному.
- Щоб отримати особливо густий сметанний крем, основний інгредієнт, тобто сметану краще взяти пожирніше. Ще краще, якщо це буде домашній, а не магазинний продукт. Ні в якому разі не збивайте теплу сметану, її неодмінно потрібно охолодити. Цукор вибирайте з самими дрібними кристаликами. Дотримуючись ці три простих правила, ви отримаєте винятковий сметанний крем.
- У сметану, тільки що вийняту з холодильника, додайте половину порції цукру і пробийте масу міксером на середній швидкості близько 2–х хвилин. Додайте ще частина піску, знову збивайте хвилин п’ять. І тільки після цього висипте залишок, встановіть найвищу швидкість і збивайте, поки маса не стане густою, а цукор повністю розчиниться. Можна відставити крем на 5-10 хвилин, а потім ще раз пробити до потрібної густоти. Приберіть його в холодильник на 15-20 хвилин.
- Пізніше викладіть на плоске блюдо самий товстенький коржик, зверху викладіть 3-4 ложки крему і рівномірно розмажте його. Повторюйте маніпуляції, поки не використовуєте всі коржі.
- Щоб торт виглядав красиво, залиште на прикрасу побільше крему. Рясно промажте верх і особливо боки. Розрівняйте поверхню ножем.
- Запечені обрізки тіста подрібніть будь-яким способом, присипте верх і бічні сторони. Зверху притрусіть шоколадною крихтою і довільно прикрасьте шматочками горіхів.
- Приберіть для просочення в холодильник як мінімум на 6-12 годин.
Медовик з заварним кремом
Приготування заварного крему займе трохи більше часу. Однак смак медовика від цього тільки виграє. Сам процес приготування коржів стандартний, головне дати добре просочитися вже готового торта.
Для медового тіста:
- близько 500 г борошна;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. меду;
- 2 ч. л. соди;
- 80 г вершкового масла;
- 200 г цукру.
Для заварного крему:
- 200 г цукру;
- 500 мл сирого молока;
- 250 г масла вершкового;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. борошна;
- трохи ванілі для аромату.
Приготування:
- Розтопіть масло, додайте мед, яйця, цукор. Активно збийте масу віночком. Додайте соду, легенько перемішайте.
- Поставте ємність з усіма інгредієнтами на водяну баню. Дочекайтеся, поки суміш збільшиться в об’ємі приблизно в два рази.
- Просійте в широку миску борошно, зробіть в центрі ямку і влийте гарячу суміш. Замістити тісто ложкою, а трохи пізніше руками. Медове тісто вийде трохи липким.
- Затягніть миску харчовою плівкою і приберіть в холод на 30-40 хвилин.
- У каструльку влийте молоко, додайте яйця і цукор. Злегка пробийте. Введіть борошно, розмішайте, щоб не було грудок, і поставте на повільний вогонь.
- Постійно помішуючи, доведіть масу до легкого бурління і при зменшеному вогні варіть до загустіння.
- Остудіть повністю, додати м’яке вершкове масло і збийте міксером на середній швидкості.
- Дістаньте тісто з холодильника, розділіть його на 8 частин. Розкачати в коржі, наколіть і випікайте кожен приблизно 5-7 хвилин при середній температурі духовий печі 190°С.
- Ще теплі коржі обріжте, щоб отримати рівненькі краю. Образки подрібніть.
- Зберіть торт, промазуючи кожен корж кремом. Добре обмажте боки. Зверху присипте крихтою.
- Наполягайте перед подачею не менше 8-10 годин, краще добу.
Торт медовик зі згущеним молоком
Смак звичайного медовика абсолютно змінюється, варто лише замінити крем. Наприклад, взяти замість сметани згущене молоко. Ще краще – варену або карамелизированную.
Для медового тіста:
- 1 ст. цукру;
- 3 яйця;
- 50 г вершкового масла;
- 4 ст. л. меду;
- 500-600 г борошна;
- 1 ч. л. соди.
Для крему:
- банку звичайної або вареного згущеного молока;
- 200 г м’якого вершкового масла.
Приготування:
- Цукор і яйця збийте до білястої піни. Додайте потрібну кількість м’якого масла, соду і мед. Легенько перемішайте і поставте ємність на баню.
- При постійному помішуванні, дочекайтеся, поки суміш збільшиться в об’ємі.
- Не знімаючи з лазні, введіть третю частину борошна, активно перемішайте. Як тільки тісто загусне, знімайте і, додаючи борошно, вимішуйте.
- Розділіть медове тісто на 6 рівних шматочків, зліпіть їх у кульки і дайте їм відпочити близько 15 хвилин.
- Тонко розкачайте кожну грудку, наколіть виделкою і выпеките в печі, розігрітій до 160°С, 5-7 хвилин кожен.
- Ще теплі коржі обріжте до рівної форми. Обрізки остудіть і подрібніть.
- Заздалегідь вынутое з холодильника масло збийте міксером зі згущеним молоком.
- Остиглі коржі щедро промажте кремом, не забувши залишити частину для обмазування боків.
- Подрібненої крихтою прикрасьте торт і дайте йому настоятися щонайменше 10-12 годин.
Домашній медовик — рецепт
Коли намічається грандіозне свято, постає питання: який купити торт, щоб був смачний і на всіх вистачило. Але якщо є пара вільних годин, то можна самостійно зробити медовик за наступним рецептом.
На коржі:
- 4 ст. л. вершкового масла;
- стільки ж меду;
- 2 ч. л. соди;
- 2 яйця;
- 3-4 ст. просіяного борошна;
- 1 ст. цукру.
На вершково–сметанний крем:
- 1 б. вареного згущеного молока;
- 450 г густої сметани;
- 100 масла.
Приготування:
- В одній посуді змішайте цукор, мед, яйця, м’яке масло і соду. Перемішайте і поставте на невеликий газ.
- Доведіть до кипіння при постійному помішуванні. Після закипання, почекайте рівно 5 хвилин і зніміть з плити.
- Дайте масі охолонути, а поки що зробіть крем. Згущене молоко заздалегідь зваріть прямо в банку. Остигле молоко змішайте з розм’якшеним маслом і сметаною. Збийте на середній швидкості до з’єднання всіх компонентів і приберіть в холодильник.
- У остиглу медову суміш введіть борошно і ретельно перемішайте. Готове тісто розділіть на 5 частин.
- Сформуйте з них грудочки і розкачайте кожну в пласт товщиною 0.5 див.
- Випікайте до готовності хвилин за 5-7 при температурі 180°С.
- Гарячі коржі обріжте, остудіть і перемажьте кремом. Обрізки тіста розітріть в крихту і прикрасьте нею поверхню і боки.
Медовик на сковороді
Якщо не працює духовка, то це не привід відмовлятися від приготування медовика. Коржі для нього цілком можна спекти на сковороді. Головне підготувати продукти:
- 2 яйця;
- 2 ст. цукру;
- 2 ст. л. рідкого меду;
- 2 ст. борошна;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ч. л. соди;
- 500 мл сметани.
Приготування:
- На водяній бані розтопіть масло і мед.
- Окремо збийте половину цукру і яйця. Влийте суміш в медово–масляну масу і висипте соду. Перемішайте і через 5 хвилин зніміть з плити.
- Всипте борошно, швидко перемішайте і прогрійте тісто на бані ще близько п’яти хвилин.
- Тісто розділіть на 7-10 частин і приберіть в холод на півгодини.
- Холодну сметану подрібніть міксером з другою половиною цукру, щоб крем загус і збільшився майже вдвічі. Приберіть його в холодильник.
- Грудки тіста розкачайте за формою сковороди і смажте по одній хвилині з кожного боку до золотистого відтінку.
- Остиглі коржики перешаровують кремом, красиво прикрасьте і дайте настоятися в холодильнику пару годин.
Пісний медовик — простий рецепт
Пісний медовик, приготований за наступним рецептом, припаде до душі всім, хто тримає піст або сидить на дієті. Адже в ньому практично немає жиру, а спекти його можна дуже швидко.
- приблизно ½ склянки цукру;
- стільки ж олії;
- 1 ст. води;
- 3 ст. л. меду;
- 2 ч. л. разхрыхлителя;
- трохи солі;
- 1.5–2 ст. борошна;
- 0.5 ст. очищених горіхів;
- 0.5 ст. родзинок;
- ваніль для аромату.
Приготування:
- Ізюм залийте окропом на п’ять хвилин, злийте воду і просушіть ягоди. Притрусіть борошном і змішайте з подрібненими волоськими горішками.
- Потрібне за рецептом кількість цукру висипте на гарячу сковороду і доведіть його до карамелеобразного стану. Влийте склянку теплої води, варіть при помішуванні до повного розчинення карамелі.
- В окремій посудині змішайте мед, масло, ванілін і сіль. Влийте охолоджений карамельну воду.
- Додайте склянку борошна, добре розмішайте. Підсипте ще борошна, щоб вийшла маса густоти сметани. Введіть горіхово–изюмную масу, перемішайте до з’єднання всіх компонентів.
- Форму застелити пергаментом або змастіть маслом, вилити в неї тісто і запікайте близько 40-45 хвилин в прогрітій печі (180°С).
Французький медовик
Чому цей медовик називається французьким, достеменно невідомо. Ймовірно, свою назву отримав торт за особливо цікавий смак, які забезпечують йому незвичайні інгредієнти.
Для тіста:
- 4 сирих білка;
- 4 ст. л. меду;
- 1.5 ст. цукру;
- ½ Ч. л. гашеного соди;
- 150 г розтопленого масла вершкового;
- 2.5 ст. борошна.
Для начинки:
- 300 г чорносливу без кісточок;
- 1 ст. подрібнених волоських горішків.
Для крему:
- 4 жовтка;
- 300 г вершкового масла;
- 1 ст. цукру пудри;
- 2 ст. густої сметани;
- 1 ст. л. якісного рома.
Приготування:
- Відокремте білки від жовтків. Перші збийте з цукром. Додати м’яке масло, мед, погашену соду і борошно. Пробийте суміш міксером.
- Розділіть злегка рідкувате тісто на 3-4 частини. Кожну заливайте в промаслений форму, розподіляючи мокрою рукою. Випікати коржі в духовці (180°С) до готовності.
- Трохи охолоджені жовтки розітріть із цукровою пудрою. Додати м’яке масло зі сметаною і збийте. В кінці додайте ром або будь-який інший хороший алкоголь (коньяк, бренді).
- Чорнослив залийте окропом на п’ять хвилин. Воду злийте, ягоди підсушіть рушником, наріжте соломкою.
- На плоску тарілку викладіть перший корж, розкладіть половину чорносливу і третю частину горіхів. Зверху рясно змастіть кремом. Повторити з наступним коржем. Третій просто намажте кремом, захопивши боки. За бажанням прикрасьте.
- Дайте насититися близько 10-12 годин.
Самий смачний і ніжний медовик — супер рецепт
Приготування цього медовика займе кілька днів. Але не лякайтеся, основна частина часу піде на вистоювання тіста. Зате готовий торт вийде особливо ніжним і розсипчастим.
Для медового тіста:
- ½ Ст. цукру;
- 3 великих яйця;
- ½ Ст. рідкого меду;
- 2 ст. борошна;
- 0.5 ч. л. соди.
Для крему:
- 1 л сметани;
- пакетик спеціального згущувача;
- трохи лимонного соку;
- 1 ст. цукру.
Приготування:
- Яйця злегка збийте з цукром, додайте мед, ще раз пробийте.
- У всипте борошно соду і все разом додайте в медово–яєчну суміш. Вимісіть спочатку ложкою, потім міксером.
- Накрийте кришкою або плівкою і залиште на столі в кухні на три дні. Щодня перемішуйте кілька разів.
- Візьміть аркуш пергаменту, викладіть на нього декілька ложок тесту і ножем розтягніть його до потрібної форми.
- Запікайте корж в духовці близько 5 хвилин при стандартній (180°С) температурі. Ту ж маніпуляцію виконайте з іншими коржами.
- Сметану прямо з холодильника збийте з цукром. В середині процесу додайте за смаком трохи лимонного соку і загусник.
- Промажте всі коржі кремом і приберіть в холодильник. Подавайте тільки на наступний день.
Медовик з чорносливом — покроковий рецепт
Якщо приготувати торт медовик за цим рецептом, то він вийде особливо ніжним і повітряним. Родзинку випічці прийде легкий вершковий крем і пікантний присмак чорносливу.
Для випічки коржів:
- 2.5–3 ст. борошна;
- 60 г вершкового масла;
- 1 ст. цукру;
- 3 середніх яйця;
- 2 ст. л. меду;
- стільки ж горілки;
- 2 ч. л. соди.
Для вершкового крему:
- 200 г чорносливу;
- 500 г жирної (не менше 20%) сметани;
- 375 г (не менше 20%) вершків;
- ½ Ст. цукру.
Приготування:
- Змайструйте на плиті водяну баню. Як тільки вона нагріється у верхню ємність покладіть масло і розтопити його повністю.
- Додайте цукор і мед. Трохи розітріть, продовжуючи нагрівати. Влийте горілку і вбийте яйця. Інтенсивно заважайте, щоб яйця не згорнулися. В кінці додайте соду.
- Зніміть з плити, введіть частинами борошно, замішуючи тісто. Як тільки вона перестане липнути, скачайте в ковбаску і наріжте її на 8-9 частин.
- Кожен гурток тонко розкачайте і випікати в духовій печі при стандартній температурі.
- Збийте сметану і цукор, в окремому посуді – вершки до густоти. Чорнослив замочити в окропі на півгодини, просушіть і наріжте довільними шматочками середнього розміру. Акуратно змішайте всі разом.
- При необхідності коржі підрівняйте ножем, обрізки подрібніть. Зберіть торт, щедро промазуючи шари кремом.
- Верх присипте крихтою. Дайте постояти не менше 10 годин.
Торт медовик «як у бабусі»
Чомусь так склалося з самого дитинства, що найкращі пироги і торти виходять у бабусі. Наступний рецепт розкриє усі секрети бабусиної медовика.
- 3 яйця;
- 3 ст. д. меду;
- 1 ст. цукру в тісто і ще стільки ж крем;
- 100 г вершкового масла;
- близько 2–х склянок борошна;
- 2 ч. л. соди;
- 700 г сметани;
Приготування:
- У глибоку миску покладіть добре розтоплене масло, вбийте яйця, додайте мед, цукор і соду, попередньо погашену оцтом або соком лимона.
- Поставте ємність на баню, і витримайте при постійному помішуванні приблизно 7-8 хвилин.
- Трохи остудіть суміш, введіть порціями борошно. З готового тіста сформуйте 12 рівних кульок.
- Кожен розкачайте дуже тонко, наколіть і спечіть в духовці (190-200°С) протягом 3-4 хвилин. Працювати з тестом потрібно дуже швидко, так як воно моментально сохне.
- Сметану строго з холодильника подрібніть міксером з цукром, поступово збільшуючи швидкість обертів. Якщо сметанний крем вийде на ваш смак недостатньо густим, додайте спеціальний загусник.
- Остиглі коржики підрівняйте ножем, щедро перемажьте кремом, не забувши обмазати боки. Обрізки потолките і прикрасьте виріб зверху. Дайте настоятися не менше 15-20 годин.
Бісквітний медовик — рецепт з фото
Щоб приготувати медовик, не обов’язково випікати цілу гору тістечок. Достатньо лише одного, але бісквітного. Головне в точності слідувати докладного рецептом з фото.
- 250 г цукру;
- 4 великих яйця;
- 1.5 ст. муки;
- 2-3 ст. л. меду;
- 1 ч. л. соди.
Приготування:
- Приблизно за годину до приготування дістаньте з холодильника і шафок всі необхідні інгредієнти і поставте їх на стіл. Це потрібно для того, щоб продукти були однієї температури. При цьому у яєць відокремте білки і приберіть їх назад в холод. Ретельно просіяти борошно, краще двічі.
- В товстостінну каструлю викласти мед і поставте її на невеликий газ. Як тільки продукт розплавиться, додайте соду, погашену оцтом безпосередньо над каструлькою. Перемішайте і варіть близько 3-4 хвилин, поки маса не почне трохи темніти.
- В теплі жовтки введіть цукор і добре пробийте масу, починаючи з малої швидкості і поступово її збільшуючи. При цьому початковий обсяг повинен збільшитися в чотири рази.
- Дістаньте білки, влийте чайну ложку крижаної води і збийте міксером до отримання найміцнішої піни.
- Половину білків обережно вмішайте в жовткову масу. Потім додайте злегка остиглий мед з содою. Порціями введіть борошно і тільки в останній момент другу половину білків.
- Відразу ж залийте бісквітне тісто в змащену маслом форму і поставте в прогріту до 180°С духову піч. Випікайте виріб 30-40 хвилин, не відкриваючи дверцята.
- Дайте готового бісквіту охолонути прямо у формі і тільки потім виймайте його. Розріжте гострим ножем на 2 або більше коржів. Промажте будь-яким кремом, дайте просочитися години дві.
Торт медовик з горіхами
Оригінальне поєднання медового і горіхового смаків надають торту, приготовленого за наступним рецептом, особливу родзинку. Медовик з горіхами і густим сметанним кремом – відмінний варіант для домашнього застілля.
Для медового тіста:
- 200 г борошна;
- 1 яйце;
- 100 г вершкового маргарину;
- 100 г цукру;
- 170 г меду;
- ½ Ч. л. соди.
Для сметанно–горіхового крему:
- 150 г густий (25%) сметани;
- 150 г масла вершкового;
- 130 г лущеных горіхів;
- 140 г цукру пудри.
Приготування:
- М’яке масло розітріть виделкою з цукром. Додайте яйце і мед, активно перемішайте.
- Просійте борошно, додайте соду і введіть частинами медову масу.
- Середню форму змастіть шматочком вершкового масла і викладіть третю частину тіста, розподіливши його ложкою або вологими руками.
- Спечіть коржик протягом 7-10 хвилин при температурі близько 200°С. Подібним чином зробіть ще 2 коржа.
- Подрібнені горішки швидко обсмажте на сухій розпеченій сковороді.
- Для крему розітріть м’яке масло і цукрову пудру. Введіть сметану і горіхи, заважайте до з’єднання всіх інгредієнтів.
- Холодні коржі рясно змастіть горіхово–сметанним кремом, верх і боки присипте подрібненими горішками. Приберіть в холод для просочення мінімум на 2-3 години.
Медовик без яєць
Якщо немає яєць, то приготувати медівник ще простіше. Готовий торт вийде особливо смачною за рахунок присутності сухофруктів. Підготуйте для тіста:
- 2/3 ст. цукру;
- 2.5–3.5 ст. борошна;
- 2 ст. л. меду;
- 1.5 ч. л. погашеної соди;
- 100 г гарного вершкового маргарину;
- 2 ст. л. сметани.
Для крему:
- ½ Склянки дрібного цукру;
- 0.6 л густої сметани;
- 100 г чорносливу або кураги.
Приготування:
- Зробіть на плиті водяну баню. У верхню каструльку покладіть масло.
- Як тільки воно розтане, додайте мед і цукор, швиденько перемішайте.
- Влийте сметану і всипте 1 ст. борошна, розмішайте. Безпосередньо над ємністю погасіть соду оцтом, розмішайте і зніміть з лазні.
- Залиште тісто хвилин на п’ять для охолодження. Потім вимісити його, додаючи потроху борошно, скільки візьме.
- Розділіть тісто на 6 приблизно рівних частин. Кожну замотайте в плівку і приберіть на 15-20 хвилин в морозильну камеру.
- Діставайте шматочки по одному, розгортайте по потрібній формі на аркуші пергаменту і, нарубав виделкою, випікайте по 3-6 хвилин у печі, прогрітій до 180-200°С. Зверніть увагу: коржі без яєць, а тому дуже м’які і делікатні. Дайте їм повністю охолонути на пергаменті.
- Для крему Сметану перекладіть в марлевий мішечок і підвісьте на краю каструлі, щоб стекла зайва рідина на пару годин. Потім збийте з цукром до густоти.
- Чорнослив і курагу залийте окропом хвилин на десять, після обсушіть і наріжте тонкою соломкою.
- Кожен коржик промажте кремом, зверху тонким шаром розкладіть сухофрукти і так, поки не складете 5 коржів. Не забудьте добре змастити верх і боки.
- Шостий корж подрібніть, і добре посипте крихтою всі поверхні медовика. Дайте просочитися протягом не менше 6 годин, краще більше.
Медовик без меду
Можна приготувати медовик, не маючи в своєму розпорядженні меду? Звичайно можна. Його цілком можна замінити кленовим сиропом або патокою. Тим більше, що останню можна зробити і самостійно.
Для патоки візьміть:
- 175 г цукру;
- 125 г води;
- на кінчику ножа соду і лимонну кислоту.
Приготування:
- Пам’ятайте, самостійно приготовану патоку потрібно використовувати відразу ж. Робити все дуже швидко і без помилок, інакше продукт не вийде.
- Отже, доведіть воду до кипіння в маленькій каструльці. Всипте цукор, і головне не заважайте його ложкою! Для перемішування обертайте саму ємність.
- Після того, як кристали повністю розчиняться, варіть сироп ще 5-10 хвилин, поки його крапля, капнутая в крижану воду, не буде залишатися м’якою. Перевіряйте хоча б раз у хвилину. Дуже важливо не пропустити момент і не переварити масу до затвердіння кульки.
- Як тільки сироп досягне потрібної консистенції, дуже швидко додайте соду і лимонку і інтенсивно перемішуючи. Якщо утворилася піна, то все зроблено правильно. Після повного припинення реакції (піноутворення має зійти нанівець), зніміть ємність з вогню. Готова патока з вигляду дуже сильно нагадує звичайний рідкий мед.
Для тіста:
- 3 ст. л. патоки;
- 100 г вершкового масла;
- 200 г цукру;
- 3 яйця;
- 1.5 ч. л. розпушувача;
- 350 г борошна.
Для крему:
- 900 г жирної (не менше 25%) сметани;
- 4 ст. л. цукру;
- сік половини лимона.
Приготування:
- На водяній, а краще паровий (коли між верхньою ємністю і киплячою водою залишається повітряний прошарок) бані розтопіть масло.
- По одному вбийте яйця, постійно помішуючи. Далі 3 ст. л. готової патоки.
- Борошно завчасно змішайте з розпушувачем і додати половину порції. Ретельно перемішайте, зніміть з лазні.
- Додайте борошно, щоб тісто по консистенції нагадувало тягнеться м’яку жуйку, але при цьому тримало форму.
- Розділіть тісто на 8 частин, кожну розкачати в пласт (3-4 мм завтовшки) і випікати протягом 2-4 хвилин при температурі 200°С.
- Ще гарячі коржі (вони вийдуть щодо блідими, так як використовується меляса, а не мед) підрівняйте ножем до правильної форми, обрізки зітреш.
- Сметану збийте з цукром, починаючи процес на повільній швидкості і поступово її збільшуючи. В кінці видавіть сік лимона. Ще раз пробийте пару хвилин.
- Зберіть торт, рівномірно промазав коржі, верх і боки кремом, посипте крихтою. Перед подачею витримайте кілька годин.
Рідкий медовик — детальний рецепт
Тісто для приготування цього медовика виходить рідким і його потрібно розмазувати, щоб сформувати коржі. Але готовий торт виходить особливо ніжним, буквально тане в роті.
Для рідкого тіста:
- 150 г меду;
- 100 г цукру:
- 100 г масла вершкового;
- 3 яйця;
- 350 г борошна;
- 1.5 ч. л. соди.
Для легкого крему:
- 750 г (20%) сметани;
- трохи більше 1 ст. (270 г) цукру;
- 300 мл (не менше 30%) вершків;
- трохи ванілі.
Приготування:
- Яйця активно пробийте до пишноти. Додати м’яке масло, мед і дрібнокристалічний цукор.
- Проваріть кілька хвилин на водяній бані. Додайте соду і перемішайте – маса набуде білястий колір.
- Частинами введіть борошно, перемішуючи після кожного додавання, поки не вийде липке і в’язке тісто.
- Форму застелити пергаментним папером. Покладіть в центр приблизно 1/5 частину тіста і розмажте його ложкою, кописткою або мокрою рукою.
- Випікайте в духовій печі (200°С) близько 7-8 хвилин до коричневого відтінку. При цьому коржик повинен залишатися м’яким. Ще теплий обріжте до потрібної форми. Те ж саме зробіть з рештою тестом. Щоб коржі не деформувалися при охолодженні, притисніть їх пресом (дощечка і пакет крупи).
- Холодні вершки подрібніть міксером до густоти. Додайте інші інгредієнти і збивайте, поки не розчиняться цукрові кристали.
- Зберіть торт, обмажте боки і верх. Прикрасьте стовченої крихтою. Приберіть в прохолодне місце для просочення на 2-12 годин.
Як приготувати медовик — тісто для медовика
Як видно із запропонованих рецептів, будь тісто, до складу якого входить мед, відмінно підходить для приготування медовика. Але навіть цей інгредієнт може бути замінений патокою або кленовим сиропом. За бажанням готувати медовик можна з яйцями або без, з маслом, маргарином або взагалі без цього продукту.
Випікати самі коржі можна в духовій печі або безпосередньо на сковороді. Це можуть бути досить сухуваті тонкі коржики, які завдяки крему стають дуже ніжними соковитими. Або товстий бісквіт, приготований в духовці або мультиварці, який досить розрізати на потрібну кількість пластів.
Торт медовик в домашніх умовах — крем для медовика
Для прошарку медових коржів підходить будь-який крем, який ви можете приготувати саме сьогодні. Наприклад, досить гарненько збити сметану або вершки з цукром або пудрою. Змішати згущене молоко з м’яким маслом, зварити звичайний заварний крем і додати в нього за бажанням вершкове масло або згущене молоко.
Бісквітні коржі можна перекласти варенням, джемом, повидлом або медом, просочити їх оригінальним сиропом. У крем за бажанням додають подрібнені горішки, шматочки цукатів, свіжих, консервованих або сухих фруктів. Головна умова – він повинен бути досить рідким, щоб просочити медові коржі.
Як прикрасити медовик
У питанні прикраси медовика не існує однозначної відповіді. Звичайно, в класичному варіанті верх і боки торта прийнято обсипати крихтою, зробленої з обрізків. Але замість неї цілком можна використовувати товчені горішки.
Крім того поверхню можна додатково декорувати збитими вершками, масляним кремом, фігурками, зліпленими з прожареного і перетертого арахісу або малюнками, зробленими за допомогою трафаретів. Щоб додати торту оригінальності зверху можна красиво викласти ягоди, шматочки фруктів, зробити кремом ґрати або просто залити шоколадною глазур’ю.
Насправді прикраса медовика обмежується лише фантазіями господині і її здібностями в області кулінарії. Але ніколи не пізно навчиться чогось новенького, поекспериментувати з наявними інгредієнтами і створити власний неповторний декор.