На Русі в кінці трапези було прийнято подавати ласощі, що включають в свій склад мед. Імператриця Єлизавета не любила цей інгредієнт. Придворні кухарі, знали про це, щоб не потрапити в немилість до Її Величності, ніколи не готували ласощі з медовим нектаром. Як-то в палац на службу прийшов новий кухар-кондитер. Йому не повідомили про смакових пристрастях імператриці. Він приготував ніжне сметано-заварне ласощі з медових коржів. Спробувавши, государиня залишилася задоволена. Коли дізналася складу, то здивувалася, що в ньому присутня мед. Молодий кухар був нагороджений, а торт отримав назву «медовик».
Торт медовик — класичний рецепт з заварним кремом на молоці
Цей десерт, придбаний у магазині, часто трапляється з сухими коржами або з вмістом жирного крему. Після вживання ласощі настає розчарування. Тому варто приготувати торт, застосовуючи класичний рецепт медівника, в якому легкий заварний крем ніжно просочує коржі.
Інгредієнти:
Масло вершкове – 90 гр.;
Молоко – 750 гр. для крему;
Яйце – 6 шт.;
Крохмаль – 4 ч. ложки для крему;
Масло вершкове – 430 гр. для крему;
Сода – 3 ч. ложки;
Яйце – 2 шт. для крему;
Борошно – 7 ст. л. для крему.
Горілка – 3 ч. ложки;
Цукор – 185 гр. для крему;
Мед – 6 ч. ложки;
Цукор – 190 гр.;
Борошно – 700 гр.
Приготування:
Тісто необхідно приготувати на водяній бані. Взяти дві ємності. Менша зобов’язана поміщатися у велику і торкатися води, яка кипить.
У малу ємність всипати цукор. Покласти масло. Помістити у велику ємність.
В піалу вбити яйця. Розмішати виделкою.
Зняти невелику каструльку. Залити яйця. Налити мед і горілку. Розмішати.
Помістити назад. Всипати соду.
Перемішувати. Рідина побіліє і більше рази в два.
Перелити в миску.
Просіяти борошно.
Насипати в рідину. Тісто замісити. За структурою воно вийде еластичним. Скачати в кульку.
Розрізати на вісім рівних частин.
Скачати кульки.
Стіл присипати борошном. Куля розкачати в пласт тонкого розміру.
Перемістити на деко. Змащувати не треба.
Помістити в духову шафу.
Запікати чотири хвилини при 180 гр. Виймати слід відразу, як з’явився яскравий відтінок. З дека корж швидко прибрати, інакше він стане сухим і розкришиться.
Повторити цю процедуру з кожним кулею.
Приготування крему:
У жароміцну ємність насипати борошно, цукор і крохмаль. Розмішати. Вбити яйця. Збити.
Помістити на водяну баню. Залити молоко.
Заважаючи довести до загустіння.
Остудити масу. Якщо мало часу, то можна помістити в таз з холодною водою.
Масло покласти в піалу, розігріти в мікрохвильовій печі. Остудити. Температура повинна стати кімнатної.
Коли крем охолов змішати з маслом. Розмішати.
Помістити в миску воду.
Повністю остившім кремом промазати коржики і весь торт.
Обрізати краю, надавши рівну форму.
Змастити кремом.
Обрізки розкришити, можна руками, в ступці або в блендері.
Обсипати всю поверхню десерту.
Щоб торт вийшов ідеальним, необхідно максимально тонко розкачати коржі, а крем навпаки повинен бути дуже густим.
Рецепт приготування зі сметаною
Щоб приготувати випічку багато меду не треба. Але, незважаючи на невеликий склад компонентів, виходять ароматні, смачні коржі з насиченим медовим присмаком.
Розрізати тісто так, щоб вийшло дев’ять частин. Скрутити кулі.
Викласти на тарілку. Накрити рушником.
Залишити на півгодини.
Кожну кульку розкачати. Має вийти круг, товщина якого не перевищує три міліметри. Краще підготувати відразу всі коржі, тому що згодом тісто підсихає і стає важко його розкачати.
З розкатаного тіста вирізати коло рівний діаметру форми.
Помістити в духову шафу. Випекти. Коли верх зарум’яниться, відразу дістати і перекласти на тарілку.
Випекти всі частини при температурі 180 гр.
Приготування крему:
Розігріти дві столові ложки вершків. З’єднати з кавою. Розмішати. Кава має повністю розчинитися. Остудити.
Розмішати. Якщо вийшла сухувата маса, то додати ще сметани.
Зібрати торт, промазавши кожен корж кремом. Обрізати краю, надавши бажану форму. Подрібненої обрізанням обсипати десерт.
Готуємо торт в мультиварці
Інгредієнти:
Сметана – 600 мл;
Ванілін;
Мед – 4 ст. ложки;
Розпушувач – 1,5 ч. ложки;
Загущувач для вершків – 10 гр.;
Цукор – 150 гр.;
Яйце – 4 шт.;
Борошно – 300 гр.;
Пудра – 4 ст. ложки.
Приготування:
Щоб коржі вийшли вдалими, використовуйте яйця не з холодильника. Засипати до них цукор. Збити. Маса збільшитися в три рази. За структурою стане пишною і гладкою.
Мед розтопити. Можна використовувати водяну баню, а можна просто на плиті, але він не повинен закипіти. Остудити. Ввести в яєчну масу. Збити.
Всипати розпушувач і борошно.
Виходить тісто, як на оладки. Перелити в чашу від мультиварки, яку заздалегідь змастили маслом.
Включити режим випічка. Готувати 50 хвилин. Щоб тісто не осіло, кришку не відкривати.