Торт «Монастирська хата» з вишнею, зобов’язаний назвою подібності зі зрубом, являє собою чудовий десерт. І хоча процес приготування не можна назвати швидким і простим, результат у вигляді найсвіжішого ласощі з чудовим смаком перевершить всі очікування і стане причиною загальної похвали кулінарних вмінь господині.
Класичний торт «Монастирська хата» з вишнею
Торт з ніжним і вишуканим смаком припаде до душі навіть вередливому гурману.
Для приготування потрібні:
- 700 р борошна;
- пачка вершкового масла вагою 250 г;
- 850 мл сметани;
- 150 г цукру;
- сода, гашене оцтом;
- ½ Кг консервованих вишень.
Спосіб приготування:
- У глибоку ємність всипається через сито борошно.
- У гірці робиться поглиблення для розтопленого масла.
- Потім додаються 250 мл сметани, ⅓ заявленої кількості цукру і сода.
- Вимішується досить туге тісто, з якого після годинного охолодження готуються 17 однакових частин.
- Із заготовок розкочуються пластини, які по всій довжині укладаються попередньо відкинуті на друшляк вишні.
- Формуються рулетики, які відправляються в духовку для запікання.
- З решти сметани і цукру блендером збивається крем.
- Остиглі «колоди» викладаються у вигляді зрубу, покриваючись в процесі кремом.
- Готова «Хата» поміщається в холодильник на 24 години.
Десерт з шоколадом
Щоб вразити домочадців своїми кулінарними талантами, варто приготувати домашній торт, скориставшись:
- 800 г борошна;
- пачкою масла вагою 250 г;
- 850 мл сметани;
- 250 г цукру;
- пакетиком розпушувача;
- 1 кг вишень;
- майже цілою плиткою шоколаду.
Хід роботи:
- З розтопленого масла, 250 мл сметани і п’ятої частини цукру готується однорідна маса, в яку через сито всипати борошно з розпушувачем.
- Після вимішування і знаходження в холодильнику близько півгодини еластичний борошняний пласт ділиться на 15 кульок, які розкочуються у вигляді подовжених прямокутників.
- В ряд по центру геометричних фігур з тіста викладаються вишні, після чого скочуються «бруси» майбутньої «Хати». Заготовки, що випікається при 180 °C духовці близько 20 хвилин.
- Остиглі рулетики викладаються по спадної шарами. Перший формують 5 штук, останній – одне «колода» для створення форми хати.
- Прошарком служить крем зі збитих залишків сметани і цукру.
- Шоколад розтоплюється і наноситься поверх крему у вигляді прикраси.
- Перед подачею десерт просочується в холодильнику.
Зі сметанним кремом
Ще одна смачна варіація приготування десерту з вишнею зі сметанним кремом.
Необхідні:
- 400 г борошна;
- 120 мл кефіру;
- 400 г вишень;
- 120 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 300 мл сметани;
- пакетик ваніліну.
Черговість дій:
- З олійною стружки, просіяного борошна, кефіру і третини цукру вимішується однорідне тісто.
- Загорнута в харчову плівку борошняна маса з еластичною структурою відправляється на 1 годину на холод.
- З тіста готують тонкі і досить довгі прямокутники, по центру яких в ряд викладають вишні.
- Скочуються трубочки, які відправляються на деко в духовку для підрум’янення.
- Коли вироби охолонуть, з них формується «зруб», рясно смазывающийся сметанним кремом. Останній збивається міксером з решти сметани, ваніліну і цукрового піску.
З замороженої вишнею
«Монастирська хата» – десерт, улюблений багатьма, не тільки за ніжний смак таять у роті шматочків, але і за досить низьку калорійність, в порівнянні з іншими подібними ласощами.
Для створення торта необхідні:
- 400 г борошна;
- пачка вершкового масла вагою 250 г;
- 1 л сметани;
- 450 г цукру;
- ½ Пакетика розпушувача;
- 400 г заморожених вишень.
Основні етапи підготовки:
- Розморожується вишня вночі, поміщена в друшляк.
- Розм’якшене масло збивається, після чого в ємність додаються 200 г цукру.
- Після введення в склад при постійному помішуванні 200 мл сметани в однорідну масу всипати борошно і розпушувач.
- Вимішане тісто після вилучення їх холодильника, де воно «відпочивало» 2 години, ділиться на 15 кульок, кожен з яких розкачується в прямокутну пластину.
- По всій довжині прямокутники покриваються в центральній частині вишнями, після чого згортаються у вигляді рулетиків і запікаються в духовці близько 20 хвилин.
- Коли основа торта охолоне, із неї формується «зруб», який перемазывается повітряним кремом. Останній готується з решти сметани і цукру, збитих міксером.
Ласощі зі згущеним молоком
Щоб солодке «будова» було більш міцним, можна скористатися вареним згущеним молоком. Для «Хати» стандартного розміру буде потрібно 400 г ароматного «клею».
Також необхідні:
- 400 г борошна;
- 200 г маргарину;
- стільки ж вершкового масла;
- 250 мл сметани;
- вишня.
Щоб приготувати торт:
- На стільницю борошно просіюється, в яку втручається рубаний маргарин і сметана.
- Отриманий шар тіста поміщається на 60 хвилин на холод, а по закінченні цього часу ділиться на частини.
- Всі шматочки тіста розкочуються в формі прямокутників, на які викладаються вишні таким чином, щоб підготувати «поліна».
- Вироби випікаються в духовці 15 хвилин при 200 °C.
- Крем готується шляхом збивання масла і згущеного молока.
- «Поліна» укладаються на блюдо гіркою, яка добре скріплюється і покривається кремовою масою.
- Торт відправляється на просочення в холодильник.
З пісочного тіста
Неможливо передати словами насолода, одержувана при вкушении такого повітряного і ароматного десерту, як «Монастирська хата».
Для втілення рецепта в життя слід мати під руками:
- 200 г маргарину;
- 200 г вершкового масла;
- 500 г борошна;
- 1,2 л сметани;
- 250 г цукру;
- ½ Пакетика розпушувача;
- 800 г консервованої вишні.
Спосіб виконання:
- 1 л сметани збивається з ¾ заявленої кількості цукру, перетвореного в пудру, до повітряної консистенції.
- Потім в кремоподібну масу втручається міксером розм’якшене масло.
- З рештою сметани, маргарину, ¼ цукру, борошна і розпушувача замішують пісочне тісто, яке охолоджується в холодильнику близько 1 години.
- З пружного шару скочуються 15 кульок під прямокутну основу для трубочок.
- По центру геометричних фігур по всій довжині викладаються вишні, після чого вже скручені рулетики випікаються в духовці.
- Коли «поліна» охолонуть, з них формується гірка у вигляді хати, яка рясно присмачується попередньо підготовленим сметанним кремом.
«Монастирська хата» від Алли Ковальчук
За словами Алли Ковальчук, вишневий десерт можна створити не більш ніж за 1 годину.
Переконатися в цьому легко, підготувавши лише:
- 500 г вершкового масла;
- 500 г борошна;
- 850 мл сметани;
- 200 г цукрової пудри;
- 30 мл лимонного соку;
- ½ Кг консервованої вишні.
Основні кроки приготування:
- 200 г масла перетираються з борошном, після чого додаються 250 мл сметани і трохи цукру.
- Тісто на півгодини відправляється в холод, а потім ділиться на рівні частини, які розкочуються в вигляді прямокутників довжиною в 25 див.
- На тісто в ряд викладаються вишні без рідини, після чого вже згорнуті в трубочку «колоди» відправляються на деку випікатися при 180 °C до рум’яності. Щоб крем вийшов пишним, при підготовці у збиту масу зі сметани, цукрової пудри і масла додається лимонний сік.
- Остиглі «колоди» викладаються на блюдо по спадної вже описаним способом.
- Кожен шар, включаючи верхівку, покривається товстим шаром крему.
- Просочування триває в холодильнику не менше 12 годин.
«Монастирська хата» – вишукане ласощі, яке один раз з’явившись на святковому столі, стане родзинкою кожного урочистості.