Класичний рецепт торта «Мурашник» з’явився в 1970 р. і зберіг свою популярність у наш час. Десерт готується просто, але виглядає дуже ефектно, тому подається як до сімейного чаювання, так і на святковий стіл.
Класичний рецепт зі згущеним молоком
З приготуванням цієї ласощі впорається навіть початківець кулінар. Важливо враховувати, що торту потрібно кілька годин для просочення, тому робити його потрібно з вечора.
Необхідні компоненти:
- 400 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 150 мл жирного молока;
- 10 г пекарського розпушувача;
- 0,5 кг борошна вищого сорту;
- 360 г вареного згущеного молока.
Порядок дій.
- Маслу дають підтанути на столі, потім 200 г змішують з яйцями, розтираючи ложкою.
- Додають молоко, добре перемішують.
- Просіюють суміш борошна і розпушувача.
- Замішують тісто. Воно повинно вийти м’яким, податливим.
- Основу розрізають на 4 частини для зручності, упаковують і поміщають на 20 хвилин в морозильну камеру.
- Затверділе тісто по частинах грубо подрібнюють на тертці і тонко розкладають по деку з пергаментом.
- Тісто випікають при 180°С орієнтовно 17 хвилин (до легкої рум’яного кольору).
- Таким же чином готують інше тісто.
- Решта 200 г масла збивають міксером до пишноти, потім додають згущене молоко і знову розмішують до однорідної консистенції.
- Коли тісто охолоне, його сушать на дрібніші шматочки і опускають в крем.
- З солодкої маси на блюді формують гірку.
- Готовий «Мурашник» зі згущеним молоком ставлять на ніч на середню полицю холодильника для просочування.
Покроковий варіант радянського часу
Рецепт «Мурашника» радянського часу багатьох поверне в дитинство: саме такий десерт готували наші мами і бабусі.
Список продуктів:
- 200 г сметани;
- 400 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- 550 г просіяного борошна;
- по 3 г соди, ванільного цукру і солі;
- 1 банку згущеного молока;
- 40 г сухого маку.
Послідовність дій.
- Половину приготованого масла збивають з цукром, сіллю і сметаною.
- Засипають борошно і соду.
- Замішують однорідне тісто, обертають його харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 1 годину.
- Охолоджену масу прокручують через м’ясорубку. Тісто, що з’являється решітки, періодично відрізають ножем, щоб палички виходили не довше 12 див.
- Деко застеляють папером і купками укладають на нього прокручене тісто.
- Заготовки випікають протягом 15-20 хвилин при 190°С.
- Згущене молоко відварюють протягом 2 годин, постійно відстежуючи рівень води, щоб банку не вибухнула.
- Теплу згущене молоко збивають із залишками масла і ванільним цукром.
- Золотисті шматочки тіста покривають кремом і викладають на плоскій тарілці гіркою.
- Щоб зімітувати справжній мурашник, торт посипають маком.
- Перед подачею частування витримують у прохолодному місці 6 годин.
«Мурашник» з маргарину
Калорійність торта по цьому рецепту нижче, ніж приготовленого традиційним способом, т. к. у складі відсутні сметана і масло. Мурашник з маргарину виходить в міру солодким, не надто жирним.
Знадобиться:
- маргарин — 250 г;
- борошно — 650 г;
- цукровий пісок — 80 г;
- варена згущене молоко — 360 г;
- яйця — 2 шт.;
- погашена оцтом сода — 2 р.
Кроки приготування.
- Розтоплюють Маргарин в мікрохвильовці.
- Додають цукор і яйця, збивають вінчиком.
- У загальну масу просівають борошно.
- Додають гашене соду.
- Замішують тісто так, щоб воно вийшло щільним, але не занадто крутим (м’якше, ніж пельменний).
- Тісто кладуть у холодильник, а коли воно затвердіє, подрібнюють у м’ясорубці.
- Отримані палички викладають на деко з пергаментом в один шар і випікати приблизно 20 хвилин при 180°С.
- Подрумянившееся тісто розбирають на окремі шматочки.
- Заготовки змішують із згущеним молоком, укладають на зразок мурашника і забирають в холодильник на пару годин.
Як приготувати десерт з печива
Найсмачніший «Мурашник» виходить з пісочного печива з ароматом топленого молока.
Склад:
- 60 г густих вершків;
- 170 г солодко-вершкового масла;
- 350 г печива;
- 360 г вареного згущеного молока;
- 30 г темного шоколаду;
- 50 р фундука.
Технологія приготування.
- Печиво подрібнюють в кухонному комбайні на мінімальному режимі, щоб вийшла велика крихта.
- М’яке масло нарізають і змішують із згущеним молоком.
- У крем вводять вершки.
- За допомогою кавомолки стирають горіхи і шоколад. Додають до крихти з печива.
- Суху масу перемішати з кремом.
- Готовий склад викладають на пиріжкову тарілку у вигляді мурашника. Зручніше робити це руками, змоченими водою.
- Перед подачею «Мурашник» з печива повинен постояти в холодному місці не менше 2 годин.
Сметанний торт «Мурашник»
Торт, і тісто, і крем якого приготовані на сметані, виходить ніжним і дуже смачним.
Потрібно:
- 100 г масла вершкового;
- 200 г маргарину для випічки;
- 600 г среднежирной сметани;
- 150 г цукру;
- 0,55 кг борошна;
- 200 р вареного згущеного молока;
- 2 р солі;
- 2 г соди.
Покроковий рецепт.
- Маргарин розм’якшують в кімнатних умовах, перетирають з борошном і 70 г цукру.
- Додають 200 г сметани, сіль і соду.
- Замішують тісто.
- Охолоджену масу прокручують через м’ясорубку.
- Заготовки-палички випікають протягом 20 хвилин при 190°С.
- Збивають міксером залишки цукру, масло, згущене молоко.
- Додають 400 г сметани, збивають ще хвилину.
- Після того як тісто охолоне, його ділять не середні частини і перемішати з кремом.
- На блюді формують солодку гору і прибирають її просочуватися в прохолодне місце на ніч або на 6 годин.
Частування без випічки з кукурудзяних паличок
Цей рецепт «Мурашника» виручить, якщо потрібно швидко приготувати частування з простих інгредієнтів.
Знадобиться:
- 200 г кукурудзяних паличок;
- 200 г солодко-вершкового масла;
- 500 р звичайних ірисок.
Етапи готування.
- Іриски звільняють від обгорток, кладуть у сотейник або невелику каструлю і ставлять на повільний вогонь. Масу постійно помішують.
- Коли іриски повністю розтопиться, їх забирають з вогню і перемішують з кукурудзяними паличками. Зручніше робити це широкої лопаткою.
- Трохи остигнула масу потроху беруть руками і укладають на тарілку на манер мурашника.
Порада: щоб частування виглядало ефектніше, можна кожну паличку вмочати в гарячий крем і по черзі класти на блюдо.
З сухофруктами
Незвичайний «Мурашник» з курагою і родзинками — смачний і корисний десерт для сімейного і дружнього чаювання.
Склад:
- 3 яйця;
- 160 г цукрового піску;
- 100 мл молока;
- 200 г вершкового масла;
- 4 р погашеної оцтом соди;
- 350 г борошна;
- 360 г вареної згущенки;
- 100 г меду;
- 150 г кураги;
- 150 г родзинок.
Хід роботи.
- Яйця перетирають з цукром.
- Вливають молоко і 100 г розтопленого масла.
- Частинами всипають борошно, безперервно перемішуючи.
- Додають соду, знову добре розмішують.
- Роблять тісто, формують з нього кілька кульок, пересипають їх борошном і відправляють в морозильник на 1 годину.
- Підморожене тісто подрібнюють на крупній тертці.
- Отриману стружку випікають порціями, тонким шаром розкладають на деку, застеленому пекарської папером. Готують при 170°С 7-8 хвилин.
- Гаряче тісто ламають лопаткою на більш дрібні частини.
- Решта 100 г масла розтоплюють на водяній бані. Додають згущене молоко і мед і продовжують нагрівати до гарячого стану.
- Сухофрукти промивають і дрібно нарізають.
- Подрумянившееся тісто змішують з курагою і родзинками і заливають розсолом кремом.
- Масу розмішують мокрими руками, потім купкою викладають на тарілку.
- Готовий десерт наполягають в холодильнику 2 години.
З вареним згущеним молоком і волоськими горіхами
Цей рецепт не передбачає подмораживание тіста, прокрутити його на м’ясорубці і додавання олії в згущене молоко, тому торт готується швидко, і виходить більш корисним.
Список продуктів:
- 250 г маргарину;
- 480 г борошна;
- 250 г густої сметани;
- 5 г соди;
- 1 банку вареного згущеного молока;
- 15 волоських горіхів.
Рецепт покроково.
- Розтоплюють Маргарин в мікрохвильовці. Вливають його в просіяне борошно. Перетирають ложкою.
- Додають сметану і соду, розмішують руками до однорідного стану.
- Горіхи очищають, ядра трохи підсмажують на сухій сковороді, потім товчуть ступкою.
- З тіста формують невеликі коржі і випікають їх при 180 градусах 15 хвилин з одного боку і 5 хвилин з іншого.
- Тісто охолоджують, розламують пальцями, додають горіхи і згущене молоко.
- Солодку масу викладають на блюдо півсферою і оформляють за бажанням.
Рецепт приготування з шоколадом
Це один з найбільш смачних варіантів приготування «Мурашника».
Склад:
- 0,55 кг просіяного борошна;
- 180 г маргарину для випічки;
- 200 г вершкового масла;
- 200 г сметани;
- 2 яйця;
- 1 банку згущеного молока;
- 60 г чорного шоколаду;
- 3 г гашеного соди.
Покроковий рецепт.
- Яйця збивають з цукром, потім вводять сметану і розтоплений маргарин.
- Поступово засипаючи борошно, замішують тісто.
- Охолоджену масу подрібнюють на м’ясорубці.
- Тісто готують в духовці до золотистого відтінку (близько 20 хвилин).
- Згущене молоко в банку відварюють 1,5 години, охолоджують, з’єднують з м’яким маслом і 30 г розтопленого шоколаду.
- Печиво дістають з духовки, кришать руками і змішують з кремом.
- Частування викладають на пиріжкову тарілку акуратною купкою і посипають натертим шоколадом.
- Перед подачею ласощі тримають в холодильнику 5-6 годин.
Готовий «Мурашник» можна прикрасити, проявивши фантазію. Торт посипають горіховою крихтою, маком, шоколадом, кокосовою стружкою, декорують пісковими грибочками і вафлями.