Домашній торт на Новий рік – справжня подія. На його приготування витрачають набагато більше часу, сил і фантазії, ніж на звичайну випічку до чаю. Експерименти з ультрамодними тортами, улюблені рецепти радянських кондитерів або креативні пряникові будиночки підтримують теплу сімейну традицію.
Простий рецепт страви «Прага»
Шоколадна феєрія радянських часів з лишком винагородить за час, проведений на кухні.
Бісквітне тісто:
- 100 г борошна;
- 6 яєць;
- 150 г цукру;
- 40 г вершкового масла;
- 30 г какао.
Бісквіт випікають заздалегідь, не менше, ніж за день до години «ікс». Він повинен добре відпочити, перш ніж його почнуть різати на коржі, інакше вийдуть одні крихти. Для якісної просочення буде потрібно ще кілька годин.
- Розігріти духовку до 200 º с. Форму потрібно ставити в гарячу духовку, поки з тіста не вийшли повітряні бульбашки.
- Білки з половиною цукру збити в міксері в міцну піну. Щоб маса вийшла пишною, можна додати сіль на кінчику ножа.
- Жовтки розтерти до стану білого крему з цукром. Всі крупинки мають розчинитися.
- Дбайливо з’єднати обидві маси, зберігаючи структуру піни.
- Борошно просіяти і змішати з какао. Потроху ввести її в яєчну суміш.
- Додати розтоплене і охолоджене масло.
- Застелити форму пергаментом. На вказану кількість продуктів знадобиться ємність 22 см в діаметрі. Бісквіт випікають високий, щоб його можна було розділити на коржі.
- Вилити збите тісто у форму, на 30 хвилин поставити в гарячу духовку і все це час не відкривати дверцята. Бісквіт не любить протяги і перепади температури.
- Заготовку для торта остудити і 8 годин тримати під рушником.
Шоколадний крем:
- 50 г какао;
- 15 мл води;
- жовток;
- 100 г згущеного молока;
- 200 г вершкового масла;
- ванільний цукор.
Крем готується на основі сиропу.
- Розвести жовток у воді.
- Додати згущене молоко і ваніль.
- Нагріти на повільному вогні, постійно помішуючи. Суміш має трохи загуснути.
- Охолоджений сироп влити в розм’якшене вершкове масло і збити всю масу.
- У процесі збивання по дрібці ввести какао–порошок так, щоб не утворилися гіркі грудочки.
Важливий етап: щоб коржі придбали вологість і тяжкість, «Прагу» просочують солодким чаєм:
- заварити міцний чорний чай без ароматизаторів;
- в 100 мл гарячого напою розвести 70 г цукру і остудити.
Бісквіт ділять мінімум на три коржі. Це роблять довгим ножем або волосінню. Результат залежить від практики. Якщо коржі зламаються чи вийдуть нерівними, можна буде склеїти і вирівняти їх за допомогою крему.
- На сервірувальне блюдо викласти корж і просочити його чаєм.
- Нанести шар крему.
- Повторити всі з іншими коржами.
- Верхній змастити абрикосовим джемом.
- Охолодити торт.
Для декорації:
- 100 г гіркого шоколаду;
- 10 г вершкового масла.
Глазур готується безпосередньо перед нанесенням на торт.
- Шоколад і масло розпустити на водяній бані.
- Торт посипати крохмалем, щоб закріпити глазур.
- Розподілити її, розгладжуючи теплим широким ножем або лопаткою. Щоб інструмент не вистигав, його час від часу вмочують в окріп.
- Прикрасити торт, коли глазур повністю затвердіє.
Ось такий він, простий рецепт смачного торта «Прага». За стандартами, після «складання» десерт повинен настоюватися ще вісім годин, хоча він уже отже цілком готовий.
«Пташине молоко» на Новий рік
Секрет цього знаменитого торта в його пружному вершковому суфле і велику кількість цукру.
Для бісквіта:
- 150 г борошна;
- 100 г масла;
- 100 г цукру;
- два яйця;
- ванілін.
Для суфле:
- 450 г цукру;
- 200 р масла;
- 100 г згущеного молока;
- 150 мл води;
- два білка;
- чайна ложка агар-агару;
- пів чайної ложки лимонної кислоти
Глазур готують з шоколаду і масла, взятих у відношенні 2:1.
- У розм’якшене масло внести ванілін і цукор.
- Вбити яйця.
- Просіяти борошно.
- З’єднати все в однорідне, густе, як сметана, тісто.
- Спекти два коржі по 10 хвилин при 200 º с.
Перш ніж готувати суфле, потрібно підготувати агар-агар по інструкції на упаковці.
- Нагріти його до повного розчинення.
- Розчинити в цій рідині цукор.
- Поварити сироп хвилин 5 – 10 на дуже маленькому вогні. Контроль якості: краплі готового сиропу можна скачати пружний кульку.
- Поки сироп злегка остуджується, змішати крем з масла і згущеного молока.
- У білки додати лимонну кислоту і збити складу в міцну, як для безе, піну.
- Продовжуючи працювати міксером, потроху влити сироп і ввести масляний крем.
- Агар-агар стабілізується при 40ºС, тому торт потрібно формувати відразу, не даючи охолонути кремової маси.
- Роз’ємну форму застелити пергаментом і викласти на нього поперемінно шари бісквіта і крему.
- Залишити заготовку в холодильнику не менше, ніж на годину.
- Приготувати і остудити глазур. Розподілити її поверх застиглого суфле.
Акуратно розрізати суфле можна гарячим ножем.
Святковий торт «Наполеон» з заварним кремом
Багатошаровий торт виходить тим смачніше, чим краще він просочиться. Особливу ніжність «Наполеону» надає заварний крем.
Для класичного тесту:
- яйце;
- 125 мл води;
- 5 г лимонної кислоти;
- 5 г солі;
- 200 р масла;
- 300 г борошна.
Працювати з тестом доведеться довго. Щоб воно не «затягнулося», всі продукти попередньо сильно охолоджують.
- Борошно просіяти на дошку для замісу. Натерти в неї масло.
- Різкими рухами ножа перемішувати інгредієнти до стану вологою крихти.
- Яйце, кислоту і сіль розвести водою.
- Вливати рідину в масляну крихту, продовжуючи рубати тісто.
- Готове тісто злегка обім’яти руками і розділити на 12 частин.
- Кожну обернути плівкою і прибрати на холод.
У крем:
- 1 л молока;
- 250 г цукру;
- по 2 шт. яєць і окремих жовтків;
- 80 г крохмаль;
- 5 г ваніліну.
Якщо крем здається нудною, кількість цукру можна зменшити на третину.
- Розтопити цукор в гарячому молоці.
- Яйця і жовтки з’єднати з іншими інгредієнтами і частиною молока, щоб зрівняти температуру. Збивати не потрібно.
- Влити яєчну суміш у молоко.
- Як тільки вона почне густіти і тягнутися за віночком, відразу прибрати її з плити.
- Щоб крем не заветрелся, впритул до його поверхні слід притиснути харчову плівку.
Перш ніж розкачати коржі, потрібно розігріти духовку. Потім:
- Розкачати охолоджені порції тіста за розміром форми.
- Проткнути в декількох місцях, щоб при випіканні корж не пожолобиться.
- Випікати до золотистої скоринки при 200 º с.
Перед складанням «Наполеона» слід капнути на блюдо трохи крему, щоб зафіксувати торт.
- На корж розподіляти не менше 3 ложок крему.
- «Наполеон» обмазати кремом і обсипати крихтами від коржів.
- Залишити для просочення на кілька годин в прохолодному місці.
Як приготувати «Баунті»
Рецепти смачних тортів народжуються з найбільш незвичайних асоціацій. «Баунті», ласощі з ніжною кокосовою начинкою, створена за мотивами знаменитого шоколадного батончика.
Для м’яких кексовых коржів:
- 80 г борошна;
- 20 г какао;
- 120 г цукру;
- три яйця;
- 5 г пекарського порошку.
На вказану кількість продуктів потрібно форма діаметром не менше 22 див.
- Яйця збити з цукром.
- Ввести потроху інші інгредієнти і добре перемішати.
- Викласти рідке тісто в змащену форму. Випікати 30 хвилин при 190ºС.
- Повністю остудити заготовку у формі і розділити на два коржі.
- Просочити сумішшю вершків і лікеру «Малібу», взятих 1:1.
В начинку:
- 200 мл молока;
- 150 мл кокосової стружки;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г цукру.
Кокосова стружка попередньо запарюється в глибокій каструлі.
- Спочатку розтопити масло і цукор. Влити молоко обережно, щоб не згорнулися.
- Висипати кокосову стружку і активно перемішуючи, потримати складу на плиті чверть години.
- Остиглу суміш викласти на нижній корж і накрити зверху другим.
Щоб надати торту закінчений вигляд, потрібно обмазати його глазур’ю з розтопленого шоколаду і масла.
Торт «Червоний оксамит»
Популярний американський рецепт від Adams Extract, виробника кондитерських барвників і ароматизаторів, розрахований на використання оригінальної продукції цієї фірми. Але замінивши кілька інгредієнтів, можна з успіхом адаптувати його для домашньої кухні і здивувати гостей оригінальним яскравим частуванням.
Для торта діаметром 22 см:
- 300 г борошна;
- 300 г цукрової пудри;
- 20 г какао;
- два яйця;
- 110 г білого маргарину;
- 240 мл кефіру;
- 5 г солі;
- 10 г ванільного екстракту;
- 15 г соди;
- 15 мл оцту;
- 30 мл червоного барвника.
Гелевого барвника знадобиться всього 2 чайні ложки. Сухий барвник не дозволить досягти необхідного соковитого відтінку. Білий маргарин можна замінити вершковим і рослинним маслом в пропорції 7:3. Рослинне масло додасть коржам вологість і правильну текстуру.
- Просіяти разом борошно, какао, сіль, соду.
- Збити розм’якшений маргарин і цукрову пудру.
- Додати яйця, ванільний екстракт і знову ретельно збити суміш.
- Поперемінно частинами ввести борошняну суміш і кефір. Перемішувати тісто потрібно швидко, щоб воно не «затягнулося».
- В останню порцію кефіру додати оцет.
- Випікати по черзі 2 – 3 частинами або в 2 – 3 формах відразу. Оптимальна температура – 175ºС. Час випікання – 30 – 35 хвилин.
- З остиглих коржів волосінню зняти «шапочку», щоб поверхня вийшла рівною. Залишки бісквіта знадобляться для прикраси: вирізати зірочки та іншу новорічну символіку. Крихтою зручно обсипати боки.
Для щільного сирного крему:
- 600 г сирного або вершкового сиру (Філадельфія або Маскарпоне);
- 300 мл вершків 33 – 35%;
- 300 г цукрової пудри.
Вершки можна замінити на 300 г вершкового масла.
- Збити охолоджені вершки і пудру до стійкого стану.
- Потроху ввести сир, не перестаючи працювати міксером.
Збирати торт краще в кільці, так як вийдуть товсті прошарку крему.
- На кожен корж розподілити приблизно чверть крему.
- Розрівняти його по поверхні кондитерським шпателем.
- Для стабілізації десерт виставити на холод.
Тортик «Годинник» на свято
Для новорічного столу можна використовувати будь-перевірений рецепт бісквітного торта, перетворивши його в символ свята за допомогою відповідного декору.
Для оформлення торта у вигляді циферблата:
- 100 г темного шоколаду;
- 300 мл згущеного молока;
- 300 г вершкового масла.
Для основи торта – бісквітні коржі. Прекрасно підійде тісто, як в рецепті торта «Пташине молоко», або з попереднього варіанту.
- Шоколад розтопити на водяній бані і рівним шаром розподілити на харчовій плівці до повного застигання.
- Приготувати два пишних коржа і один зовсім тонкий.
- Збити крем з рівних частин згущеного молока і вершкового масла.
- З’єднати коржі кремом і прибрати заготовку на холод.
- З тонкого коржа вирубкою для торта вирізати 12 кружечків-підставок під цифри.
- Викласти їх по колу верхнього коржа і за допомогою крему закріпити на поверхні.
- Верх і боки торта покрити залишками крему.
- Гострим ножем вирізати з шоколадного листа цифри і стрілки потрібного розміру і обережно перенести їх на підставки. Стрілки годинника встановити на 23:55, щоб у гостей залишилося час загадати бажання до бою курантів.
Новорічний торт «Ялинка» з безе
Торт без випічки з готового безе заощадить господині пару годин в передсвятковій метушні.
Для декору:
- безе 3 – 4 см в діаметрі;
- фундук в шоколаді або кольорові драже;
- білий шоколад у якості «клею».
З картону або щільного паперу потрібно звернути конус по розміру майбутньої ялинки і обернути його фольгою.
- Шоколад розтопити на водяній бані.
- Умочуючи в нього плоску частину безе, прикріпити рядами до конусу.
- У проміжках вклеїти шоколадні кульки чи інші смачні прикраси.
Святковий десерт «Шишка»
Цей тематичний десерт без випічки теж легко і швидко готувати. Діти впораються з цією роботою самостійно і допоможуть у підготовці святкового столу.
Для тістечка знадобиться:
- 100 г подрібнених горіхів (волоських або фундука);
- 100 г сухого печива;
- банку вареного згущеного молока;
- 30 г какао;
- печиво «Соломка» за кількістю шишок;
- 150 г шоколадних кукурудзяних пластівців;
- цукрова пудра.
«Соснові шишки» близько 4 – 5 см заввишки. «Ялинкові» — до 8 – 10 см. Для них підійдуть звичайні кукурудзяні пластівці темно-медового кольору або мигдаль, нарізаний пелюстками.
- Розкришити печиво і розтерти всі грудочки.
- З’єднати крихту, горіхи, какао і згущене молоко.
- На «соломинках» сформувати конуси з отриманої липкої маси і широкою стороною вниз встановити заготовки на блюдо.
- Вдавити рядами по колу кукурудзяні пластівці. У «соснових шишок» лусочки розкриті, як пелюстки квітки, у «ялинових» притиснуті один до одного.
- Відламати зайву частину соломинки і замаскувати кінчик.
- Притрусити порції цукровою пудрою, щоб створити ефект снігу.
Тістечко потрібно тримати на холоді до подачі на стіл.
Частування з печива «Зимовий будиночок»
Знаменитий «Пряниковий будиночок» – невід’ємна частина європейської, а тепер і російської традиції прикрашання святкового столу.
Для красиво оформлених натюрмортів такі будиночки печуть з особливого тіста в спеціальних формах, ретельно продумуючи спосіб збірки і дизайн. Для домашнього свята або для творчого вечора з дітьми процес можна значно спростити.
Стіни і дах відмінно вийдуть з сухого печива, для прикраси можна використовувати будь-які «смакоту», які є під рукою.
Для з’єднання деталей і створення всіляких бурульок та снігових заметів потрібно приготувати цукрову глазур:
- яйце;
- 260 г цукрової пудри.
Кухонна техніка не знадобиться, все легко перемішається ложкою.
- Від яйця відокремити білок.
- Розтерти його з цукровою пудрою до однорідної маси.
- Глазур використовувати відразу, поки не затверділа. Можна відлучати її з кондитерського мішка з самим маленьким отвором.
Полегшить роботу креслення для стін і даху в масштабі 1:1.
Тверде печиво акуратно разрежется ножем із зубчиками.
- «Викроїти» деталі для будиночка: дві стіни з трикутними виступами для даху, дві з отворами для вікон або дверей.
- З’єднати стіни ребрами за допомогою глазурі. Надлишки, які виступили із швів, не прибирають.
- Приклеїти заготовку на сервірувальне блюдо.
- Закріпити дах і, за бажанням, трубу.
- Оформити віконні прорізи і краю даху бурульками з глазурі.
- Черепицю викласти з маршмеллоу, шматочків мармеладу або намалювати за допомогою глазурі, видавленим з кондитерського мішка.
- З глазурі зробити «кучугури» навколо будиночка.
Зефирное ласощі без випічки
Без випічки можна приготувати не тільки дитячі десерти для розваги, але і цілком солідний, а головне, смачний торт.
Простий рецепт для зефірного шедевра:
- 1 кг зефіру;
- 700 г збитих вершків;
- 200 г меленого фундука;
- 200 г темного шоколаду;
- 500 г зацукрованої журавлини або смородини.
На сервірувальне блюдо намазати трохи вершків, щоб зафіксувати нижній шар торта. Потім:
- Викласти шарами: половинки зефіру/горіхи/ягоди/знову зефір і так далі.
- Всі шари промащувати збитими вершками. Верхній шар повинен бути з зефіру.
- Полити торт розтопленим шоколадом, прикрасити ягодами. Охолодити.
Желейний фруктовий торт на Новий рік
Для начинки:
- 1 кг апельсинів або мандаринів;
- 150 г консервованих ананасів;
- 150 г консервованих персиків;
- 100 г печива «Савоярді» або будь-якого бісквіта.
Для крему:
- 50 г желатину;
- 100 мл води;
- 1 пакетик ваніліну;
- 800 г сметани або густого йогурту;
- 180 г цукру.
У деяких рецептах посуд рекомендують попередньо змастити маслом, щоб було легко дістати з неї готовий торт.
Якщо використовується металева форма для випічки, її просто на хвилину занурюють у гарячу воду і перевертають на сервірувальне блюдо.
- Желатин розвести водою по інструкції на упаковці.
- Розчинити в цій рідині цукор.
- З’єднати склад зі сметаною. Перемішувати краще звичайною ложкою, а не міксером, щоб не утворилися бульбашки повітря.
- Цитруси очистити від шкірки і білих плівок. Викласти на дно форми красивим візерунком.
- Печиво накришити невеликими шматочками.
- Персики і ананаси порізати на скибочки, не більше мандариновий часточки.
- Всі інгредієнти засипати в форму і акуратно залити кремом.
- Постукати по стінках форми або покрутити її за і проти годинникової стрілки, щоб вийшли бульбашки.
- Поставити на холод до повного застигання.
Шоколадний десерт на Новий рік
Приготування традиційного італійського ласощі з ніжною кремовою текстурою займе всього чверть години.
- 350 мл жирних вершків;
- 400 г темного шоколаду;
- 50 г білого шоколаду;
- 100 г цукрової пудри;
- 80 мл лікеру «Бэйлис»;
- 100 г мелених горіхів;
- 50 г бісквітної крихти.
Крихту можна зробити з черствого бісквіта або здобного печива.
- Розтопити темний шоколад в гарячих вершках. Додати лікер і трохи остудити.
- Горіхи і бісквітну крихту змішати і розділити навпіл.
- Одну частину засипати на дно змащеної форми і залити теплою сумішшю.
- Прикрити другою половиною крихти, обережно втираючи її в шоколад.
- Охолодити.
- Перед подачею перевернути десерт на блюдо і прикрасити «сніжинками» з білого шоколаду.
Ідеї, як прикрасити торт на Новий рік
Будь тортик можна перетворити на Спеціальне Новорічне Частування з великої літери за допомогою тематичного декору.
З кольорової мастики можна зробити об’ємні або плоскі фігурки Діда Мороза, сніговиків і оленів, гірлянди з кольорових ліхтариків, вінки з омели, подарункові коробки, декоративні шкарпетки та інше.
Для пластичної маси:
- сухе молоко,
- цукрова пудра,
- згущене молоко,
- щіпка лимонної кислоти,
- харчові барвники.
За допомогою розтопленого шоколаду можна зробити написи і візерунки прямо на торті. Якщо нанести малюнки на харчову плівку і охолодити їх, вийдуть оригінальні фігурки: сніжинки, зірочки або ялинки.
Створити малюнок або візерунок можна і за допомогою трафарету.
- З серветки вирізати сніжинку.
- Обвести її на другий серветці і вирізати «негатив».
- На торт, покритий шоколадною глазур’ю, покласти трафарет і притрусити його цукровою пудрою.
- Прибирати трафарет слід дуже обережно, щоб не порушити малюнок.
З кольорових шматочків фруктів або мармеладу можна викласти будь-яку аплікацію: ківі – для зеленої ялинки, журавлина – для кульок, полуниця – для червоних ковпачків, банан – для круглих гномьих осіб.
Щоб використовувати всі ідеї, доведеться приготувати що-небудь особливе на Різдво, Старий новий рік та інші свята. Навіть для торта на китайський Новий рік знайдеться унікальне авторське рішення.