Зазвичай на весільні ювілеї дарують корисні у побуті речі – постільна білизна, срібні ложки, фарфор. Іноді слід відступити від традиції і піднести молодим щось нетривіальне. Наприклад, торт на річницю весілля стане цікавим і вже точно корисним подарунком. Він порадує не тільки винуватців торжества, але і гостей.
Торт на першу річницю весілля
Ця подія завжди значимо для молодої сім’ї. Щоб прикрасити свято, можна спекти торт на першу річницю весілля своїми руками.
У приготуванні не занадто складного десерту будуть використані такі інгредієнти:
- мука в/с – 3 склянки;
- вершкове масло – дві пачки;
- яйця – 9 шт.;
- молоко – 1,5 склянки;
- манна крупа – 2,5 ст. ложки;
- цукор – 5 склянок;
- какао-порошок – 9 ч. ложок;
- сода – 3 ч. ложки;
- оцет;
- харчовий барвник;
- цукрова пудра;
- лимон.
Готувати будемо так:
- Розтопити масло. Жовтки з цукром перемішати. Погасити соду оцтом. Все з’єднати разом, всипати борошно. Приготувати тісто і розділити його на 3 однакові частини. В одну з них всипати какао і вимісити.
- Розкачати різного розміру коржі – один ширший, два – розміром поменше.
- Для крему зробити молочну манну кашу. В розтопленому маслі розмішати цукор. Вмішати туди манну кашу. Лимонну цедру разом з соком вилити в майже готовий крем. Збити все міксером, тримати в холодильнику близько півгодини.
- Нижній корж розрізати на два, змастити кремом, щоб просочився. З двох коржів меншого розміру за трафаретом акуратно вирізати сердечко. Укласти зверху на нижній і вирівняти за допомогою крему.
- Яєчні білки збити з цукровою пудрою, підфарбувати харчовим барвником.
- Використовуючи кондитерський мішок, прикрасити верх і боковинки десерту.
Торт на річницю весілля (1 рік) добре доповнити кумедними фігурками з марципану або мастики, які продаються в будь-якому кондитерському магазині.
Самий красивий десерт
Не обов’язково на весільну річницю пекти торт. Можна обійтися безліччю дуже красивих десертів – капкейків, міні-тортиків.
Вони виглядають чудово, а крім того, їх дуже зручно красиво упакувати і запропонувати гостям. Адже ювілей можна відзначити виїздом на природу, де торт може виявитися не цілком доречний.
Випікати капкейки потрібно в спеціальних паперових формах для кексів, якими варто запастися заздалегідь.
Потрібні свіжі продукти:
- вершкове масло – 110 г;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – стакан;
- мука в/с – стакан;
- розпушувач;
- какао – 2 ст. ложки;
- ваніль, лимонна і апельсинова цедра, кориця, мигдальний екстракт.
Всі продукти повинні бути теплими, вершкове масло – м’яким.
- Збити розтоплене масло з цукром в піну. Вбити яйця по одному, не припиняючи збивати. Півсклянки молока обережно влити, всипати розпушувач і борошно.
- Розподілити тісто на дві частини, в одну з яких всипати какао. Краще буде, якщо попередньо розвести порошок какао в невеликій кількості теплої води.
- Іншу частину тіста ароматизувати ваніллю або цитрусової цедрою, мигдальним екстрактом – яким ароматом, який вам подобається.
- Формувати капкейки так, як підкаже фантазія. Частину можна зробити «смугастими» з різних верств темного і світлого тесту. Іншу частину – просто світлими і шоколадними. Пекти в духовці 20 хвилин.
- Прикрашати готові капкейки слід глазур’ю, кремом, ягодами, шоколадом, всілякими кондитерськими посипками, мастикою. З допомогою кондитерського шприца можна ввести всередину виробу повидло, варене згущене молоко, ягідне пюре.
На п’ятиріччя весілля
Пропонуємо спекти дуже гарний торт на річницю весілля 5 років, який буде виглядати нітрохи не гірше замовного.
Знадобляться такі продукти:
- борошно – стакан;
- яйця – 9 шт.;
- цукор – 230 г;
- вершкове масло – 30 г;
- вершки – 600 г;
- крохмаль – 4 ст. ложки;
- маршмеллоу – 200 г;
- вишня – 150 г;
- ванілін;
- сіль;
- харчовий барвник;
- окріп – 6 ст. ложок.
Торт складається з двох бісквітних рулетів з начинкою, поставлених один на одного вертикально. Нижній ширше, верхній – трохи вже. Обидва прикрашені з боків написами і дрібними тематичними малюнками – сердечками, кільцями і т. д.
- Спочатку потрібно підготувати малюнки, які будуть зроблені із спеціальної пасти. Їх наносять прямо на кондитерську папір, на якій будуть дбати бісквіт для рулету.
- Пасту готують, змішуючи білок з цукром, розм’якшеним вершковим маслом і борошном. У цю суміш потрібно капнути трохи харчового барвника.
- На папері малюємо однакової ширини смуги, що відповідають ширині рулету – нижнього або верхнього сегмента торта. Посередині кожної смуги олівцем можна написати вітальну напис і малюнки.
- Використовуючи кондитерський мішок, розфарбовуємо пастою кондитерську папір, обводячи малюнки і написи.
- Потім цей папір кладуть на деко, перевертаючи мальованим полотном вниз. Відправляють деко в морозильну камеру.
- Тепер настала черга бісквіта. Заздалегідь борошно просіяти з сіллю і перемішати з крохмалем. В іншій ємності збити жовтки, додаючи потроху цукор, поки вони не побіліють. Всипати ванілін, не зупиняючи міксер, влити гарячу воду.
- В окремому посуді круто збити білки. У жовтки, всипати борошно, трохи перемішати і потім обережно викласти сюди ж білки. Акуратно, перемішуючи масу знизу-вгору, щоб не сіли білки, робимо бісквітне тісто.
- На деко, який дістали з морозилки, рівномірно розкладаємо, прямо зверху на малюнки, тісто.
- Духовку слід спочатку нагріти до 180 градусів. Ставимо в неї бісквіт хвилин на 12. Не можна його запікати занадто сильно, оскільки згортати рулет з такого тесту буде важко.
- Готовий бісквіт в теплому вигляді перевертаємо, ріжемо на смужки і знімаємо з них кондитерську папір. Діємо обережно, щоб не пошкодити малюнки.
- По черзі смуги бісквіта швидко загортаємо в трохи вологе рушник, згортаючи рулетом. Чекаємо, поки все охолоне.
- Якщо духовка невелика і, відповідно, лист малий, то печемо два бісквіту з малюнками і ріжемо їх на відповідні смуги.
- Готуємо крем, збивши вершки з маршмеллоу і вишневим соком.
- Оформляємо торт. Остиглі загорнуті в рушник смуги бісквіта змащуємо кремом і звертаємо в два рулету. Один буде ширше, на нього можна витратити 5 смуг, інший вже піде 3 смуги.
- Згорнуті рулети ставимо в холодильник для просочення на півгодини. Потім виймаємо і розміщуємо вертикально на красиве блюдо один рулет на інший. Оформляємо торт, як сподобається – кремовою облямівкою, трояндами, цукерками, посипкою, шоколадом.
Торт батькам на річницю весілля
Найкращий подарунок – той, що зроблений своїми руками. В якості приємного сюрпризу на річницю весілля батьків підійде торт у формі серця. Він виявиться набагато смачніше покупного.
Для нього знадобиться:
- цукор – 150 г;
- масло вершкове – пачка;
- яйця – 4 шт.;
- борошно – 50 р;
- цукор – стакан;
- чорний шоколад – 2 плитки;
- жирні вершки – стакан;
- ягоди – свіжі або заморожені;
- листя свіжої м’яти.
Алгоритм приготування:
- Спочатку зробимо основу для торта. Шоколад розламати на шматочки і розтопити з маслом на водяній бані. В іншій ємності жовтки збити з трьома столовими ложками цукру, поки не стануть світлими. До жовтків спершу всипати борошно, трохи розмішати, потім вилити топлений шоколад. Все перетворити в єдину гладку масу.
- Білки густо збити в іншій посудині з 3 ст. ложками цукру і сіллю. Обережно і потроху додати, постійно розмішуючи, отриманий склад в масу з шоколадом.
- Підготувати форму змастити маслом і присипати зверху борошном. Заповнити її, поставити в духовку і пекти 50 хвилин. Температурний режим – 180 градусів. Виймати з форми основу торта можна тільки після повного остигання.
- Робимо шоколадний крем. Вершки нагріти, але не кип’ятити. Розламати плитку шоколаду і відправити в гарячий складу. Розмішати повністю, приправити маслом. Залишити остигати.
- Потім крем слід поставити на півгодини на холод. Після цього він готовий до застосування.
- Оформляємо торт з допомогою шпателя, рівномірно вкриваючи його боки і верх кремом. Далі ставимо десерт ще хвилин на сорок в холодильник, щоб крем застиг остаточно. Після чого можна буде прикрасити ласощі ягодами з листочками м’яти.
Кремовий десерт у вигляді цифри
Чудовий торт у вигляді цифри, що позначає спільно прожиті роки, – відмінна ідея для річниці весілля.
Цей торт слід піч заздалегідь, за 24 години до подачі на стіл, щоб він встиг просочитися.
Він складається з декількох шарів, які краще всього зробити не дуже високими. Тоді десерт буде краще виглядати. Двох або трьох шарів буде цілком достатньо. Вага торта, який можна випекти за пропонованим рецептом, становить трохи більше кілограма. При цьому довжина цифр – близько 30 см. Всього виходить чотири цифри на два шари.
Знадобляться такі продукти на тісто:
- вершкове масло – 200 г;
- борошно – 400 г;
- яйця – 2 шт.;
- сметана – 2 ст. ложки;
- цукор – 34 склянки;
- сіль;
- розпушувач.
Алгоритм дій:
- Яйця змішати з цукром, влити розтоплене вершкове масло, додати сметану. Не забути посолити і всипати розпушувач. Потім просіяти в миску з підготовленою сумішшю борошно. Зробити м’яке тісто, розділити його на три частини. Кожну покласти в поліетиленовий пакет і в холодильник. Тримати протягом години.
- Паперовий трафарет у вигляді цифр в натуральну величину потрібно заготовити заздалегідь. Одну частину тіста дістати з холодильника і розкачати її прямо на пергаментним папері. Потім на кілька хвилин покласти лід в морозильну камеру. Дістати, покласти зверху трафарет і вирізати з нього цифру. Вона вийде рівною і чіткою. Перекласти пергамент з тестом на деко і спекти. Духовку розігріти заздалегідь.
- Точно так само вчинити і з шматками тіста, що лежать в холодильнику. Після всіх маніпуляцій залишаються обрізки, які потрібно знову розповісти, вирізати формочками різні печива і теж спекти. Вони знадобляться для прикраси.
Тепер настала черга крему. Для нього потрібні наступні продукти:
- сметани домашньої – півкіло;
- вершків самих жирних – стакан;
- цукрової пудри – стакан.
Готувати будемо так:
- Збити вершки зі сметаною, додавши цукрову пудру. Щоб крем був стійким, сметана повинна бути дуже густою.
- В кондитерський мішок можна додати трохи барвника. Тоді фігурки з крему вийдуть з різнобарвними вкрапленнями.
Кремом прослаивают торт і прикрасити зверху, формуючи хвилі, квіти, візерунки. Крім крему, використовують фігурне печиво, яке спечена заздалегідь. Підійдуть також фрукти, шоколадні цукерки красивої форми, різного роду карамельні посипання. Можна купити в магазині фігурний мармелад, зефір невеликого розміру, зефір, безе.
Ще один цікавий аксесуар – живі квіти. Щоб підготувати їх для декору десерту, потрібно зрізати головки троянд, занурити їх у цукровий сироп, обернути харчовою плівкою чашолистки і нижні пелюстки, посадити на торт прямо в крем.
Підписи для торта на річницю весілля
Торт або десерт, приготований своїми руками, гідний того, щоб його прикрасити чудовою написом, оригінального, що відображає суть традиції відзначати річницю весілля.
Можна придумати напис з іменами винуватців торжества, зазначити їх гідності, проявивши свої почуття до них особливу увагу.
Ось кілька цікавих написів, які цілком підходять для подібного випадку:
- «День народження сім’ї!»;
- «Одне щастя на двох»;
- «Два серця – любов одна!»;
- «Щасливі моменти, які не забуваються»;
- «Щастя любити і бути коханими!»;
- «Історія справжньої любові…»;
- «Нехай ваше щастя берега не знає!»;
- «Найголовніше – погода в домі!»;
- «Любов вимірюється роками, прожитими разом».
Як прикрасити десерт
Існує безліч способів прикрасити десерт, але один з найбільш простих і швидких – збиті вершки. З них можна зробити прекрасне облямівка по низу і верху десерту з допомогою кондитерського мішка. В крем можна додати трохи барвника. Причому, не варто його сильно розмішувати. Тоді хвилі і квіти вийдуть неоднорідними за тону, а з гарними розводами.
Ще один чудовий продукт для прикраси – це марципанова маса. Її розгортають тонший, а потім вирізують з отриманого пласта різні фігурки.
Для цього можна використовувати спеціальні формочки або просто стакан, або чарку.
З марципанової маси легко можна зробити троянду, схожу на справжню.
- Потрібно вирізати кілька кружечків різного розміру.
- Потім зібрати їх усі разом, внахлест один на інший, і трохи стиснути, щоб вийшов конус.
- Кінчики пелюсток розмалювати харчовим барвником, використовуючи ватяну паличку.
Ажурні фігурки з шоколаду або карамелі завжди добре виглядають на будь-якому десерті.
Для цього потрібно:
- Розтопити шоколад на водяній бані.
- Потім за допомогою кондитерського мішка або шприца намалювати візерунки шоколадом на фользі.
- Поставити форму в холодильник для застигання.
- Далі обережно гострим ножем зняти фігурку з фольги і розмістити, як сподобається, на поверхні десерту.
Точно так само готується і карамельна фігурка. Тільки спочатку необхідно буде зварити густий карамельний сироп з води і цукру. Готувати карамель слід на водяній бані до тих пір, поки вона не почне загусати. Перевірити ступінь густоти можна, капнувши краплю сиропу в склянку з холодною водою.