Смак торта відіграє важливу роль, однак, якщо його готувати до особливої події, він повинен виглядати красиво. По-особливому оформлений торт на ювілей створює святковий настрій. Кулінарним твором можна здивувати гостей, зробити поряд з ним фото і розмістити в інтернеті. Похвалитися перед друзями і колегами. Існує безліч способів прикраси, деякі з варіантів представлені в цьому матеріалі.
Гарний торт на ювілей жінці
Необхідні продукти для торта:
- 3 ст. цукру;
- 5 яєць;
- 1,5 ст. борошна;
- 3/4 ст. картопляного крохмалю;
- 1,5 ч. л. пекарського порошку;
- 375 г масла;
- чашка солодкого чаю;
- сік 1 лимона;
- ром чи горілка;
- кондитерські прикраси;
- гілочки м’яти;
- сливове варення.
Приготування торта і крему полягає в наступному:
- Білки збиваємо з 1,5 склянками цукру. У процесі додаємо жовтки, крохмаль, борошно і порошок. Вливаємо сік лимона без кісточок. Повинна вийти пишна, як густа сметана маса.
- Викласти цей склад на змащене деко або застелити його пергаментом.
- Розрівняти поверхню лопаткою. Злегка струсити деко, щоб тісто сіла.
- Випікати виріб 40 хвилин в гарячій духовці. Остудити корж на решітці, щоб не подмокал від пари низ.
- Розрізати виріб ниткою або спеціальним ножем на 3 рівні частини. Робити це акуратно. Головне, щоб добре корж охолов. Дайте йому для цього кілька годин.
- Крем готується з масла і цукру. Масу збиваємо міксером. Поступово вливаємо трохи рому (горілки).
- Коржі просочити заздалегідь підготовленим солодким чаєм. Чай можна зробити міцним, тоді торт буде смачніше.
- Промазати кремом і сливовим варенням, зібрати торт. Замість сливового варення, можна взяти будь-який інший джем. Обмазати верх. Прикрасити торт на ювілей жінці кондитерськими прикрасами і гілочками м’яти.
Жінки люблять квіти, тому можна прикрасити торт цукровими бутонами троянд, орхідеями або взяти живі.
Торт, призначений на ювілей, додатково прикрашайте його цифрами або свічками.
Святковий десерт для чоловіка
Якщо не передбачається пекти торт на ювілей чоловіка, можна швидко і легко приготувати смачний десерт.
Необхідні для десерту інгредієнти:
- 300 г ягід (малина, ожина, смородина);
- фрукти і ягоди для прикраси;
- 100 г цукру;
- 150 г цукрової пудри;
- ваніль;
- 6 білків;
- 80 мл десертного вина;
- листя м’яти.
Приготування десерту:
- Покладіть фрукти в миску і акуратно роздушіть виделкою, додавши цукор.
- Розділити ягідну масу на 6 бокалів для десертів.
- Збийте білки з цукровою пудрою і ваніллю в піну. Повинен вийти пишної консистенції крем.
- Влити трохи в келихи з ягодами вина. Перемішувати нічого не потрібно.
- Зверху викладаємо крем. Робимо це ложкою або за допомогою кулінарного корнета.
- Прикрашаємо шматочками фруктів, ягодами і м’ятою.
Десерт готується незадовго до подачі. Зберігати його потрібно в холоді. Вино додавати не обов’язково робити це за вподобанням.
У вигляді цифри
Необхідні інгредієнти для торта:
- 150 г темного шоколаду;
- 2/3 склянки цукру;
- 156 г масла;
- ванільний екстракт;
- 6 яєць;
- склянка борошна;
- 300 мл абрикосового варення;
- збиті вершки.
Процес приготування складається з наступних кроків:
- Потрібно шматочки шоколаду розтопити на водяній бані, після чого додати ложку цукру і масло. Відкласти масу всі в сторону.
- Збити яєчні білки з цукром і ваніллю. Продовжуючи збивати, додати жовтки.
- Змішати яєчну масу з охолодженим шоколадом, насипати просіяне борошно. Ретельно все перемішати до утворення пишної консистенції тіста.
- Розкласти тісто в прямокутну форму. Випікати шоколадний корж 40-50 хв при 180 °С.
- Підготувати шаблон з паперу: вирізати цифри, необхідні для торта. Якщо потрібно дві цифри, береться подвійна порція інгредієнтів. Необхідно буде спекти два коржі.
- Абрикосове варення перетерти через дрібне сито. Відкласти його в бік. Якщо солодкість не густа, можна проварити її з цукром і остудити.
- Остиглий корж розрізати по шаблону, вирізати цифри. Залишки тесту знадобляться, їх відкласти в сторону. Промазати цифри варенням, обробити збитими з цукром вершками.
- Верх торта обмазати залишками вершків, оформити прикрасами з мастики, шоколадною стружкою.
- Залишки бісквіта підсушити в духовці, розтерти в крихту, якій обсипати боки здоби.
Для промазування випічки, варення можна брати будь — полуничне, сливове або вишневе.
Щоб бісквітний торт повчився не сухим, рекомендується просочувати його солодким чаєм.
Торт на ювілей мамі
Необхідно підготувати наступні інгредієнти:
- 220 г борошна;
- 6,5 ст. ложок какао;
- 2 ч. ложки пекарського порошку;
- 28 г масла;
- 200 г цукру для випічки;
- 5 яєць;
- 250 г м’якого сиру маскарпоне;
- 400 г збитих вершків;
- 5 ст. ложок цукрової пудри;
- ванільний екстракт;
- 50 г світлого і темного ізюму;
- 140 г темного шоколаду;
- трохи молока;
- ложка лікеру Амаретто.
Приготування торта складається з наступних кроків:
- Борошно просіяти, взяти какао і розпушувач. Змішати міксером масло з цукром до легкої пухкої маси. Додайте яйця одне за іншим, збивайте до отримання гладкої маси. Не забуваємо приєднати ваніль.
- Далі додаємо сухі інгредієнти і змішуємо лопаткою. Збивати більше не потрібно. Наше завдання — все акуратно перемішати, щоб маса не осіла.
- Застелити форму папером. Масу викласти лопаткою, зробити поверхню гладенькою.
- Випікати 20-25 хвилин при температурі 190 °C, або до тих пір, поки корж не буде перевірений сухий паличкою. Виймаємо виріб, даємо охолонути у формі.
- Витягнутий корж потрібно витримати хоча б годину, тільки після цього його потрібно акуратно розрізати.
- Для крему м’який сир збити з цукровою пудрою. Додати збиті вершки, змішати всі лопаткою.
- Викласти корж, змастити його кремом, посипати світлим родзинками. Наступний шар змастити і посипати темним родзинками.
- Дати торту настоятися в холоді 1,5-2 години, після чого його можна покривати шоколадом.
- Шматочки плитки залити молоком, розтопити. Зняти з вогню, влити лікер Амаретто і додати масло.
- Залити отриманою масою верх здоби, нехай шоколад стікає з боків.
Приготований торт на ювілей мамі можна прикрасити кондитерськими виробами з мастики, стружкою шоколаду або цифрами з відповідною датою.
Варіанти написів на торті
Ювіляру і імениннику приємно отримувати подарунки і бачити на столі спеціально підготовлений до цієї події торт. Особливий шик і святковий настрій створить напис на торті.
Писати на ньому можна різними способами:
- Малювати розтопленим шоколадом через кулінарний корнет.
- Вирізати літери з цукрової мастики будь-яких кольорів.
- Зображати кокосовою стружкою або тертим шоколадом через трафарет.
- Викладати написи за допомогою ягід і дрібних цукерок.
- Писати по поверхні торта масляним або білковим кремом.
Що потрібно приготувати для шоколадних написів:
- плитку чорного шоколаду;
- 1 ч. л. вершкового масла;
- пергамент для запікання.
Послідовність приготування:
- Розтопити шоколад на водяній бані. Додати масло, перемішати і дати злегка охолонути.
- З пергаменту скрутити корнетик, влити ще теплий шоколад.
- Край трубочки надрізати, щоб утворилося тонке отвір.
- Видавлюючи шоколад, зобразити задуману фразу, цифру або побажання.
Щоб легше було писати на поверхні, потрібно зробити розмітку. Вивести букви паличкою, потім повторити цю процедуру шоколадом. Працювати треба швидко і акуратно. Фрази можуть бути найрізноманітнішими: з днем народження, з ювілеєм вітаємо, ювіляру 60 років, дорогій мамі, коханій людині, з днем народження мамі чи татові. Додати до напису можна дату віку 50 років і ім’я ювіляра.
Оригінальні ідеї оформлення
Останнім часом при прикрасі тортів відходять від олійних квітів, частіше використовують неординарні ідеї з цукровою мастикою. Дуже добре виглядає коксова стружка різних кольорів, тертий шоколад. Оригінальності тортам надає шоколадна стружка. Для урочистих подій використовують живі квіти: листочки м’яти, ягоди, горішки. Щоб здивувати тортом, можна прикрасити його шоколадними листочками, які по формі будуть імітувати справжні.
Що потрібно для виготовлення шоколадних листя на торт:
- плитка темного або білого шоколаду;
- пензлик;
- живі листочки троянди.
Послідовність:
- Підготувати пелюстки троянди. Промити і просушити.
- Розтопити шоколад, поки не охолов, фарбувати пензлем тонким шаром листя.
- Розкласти їх на рівну поверхню. Помістити в холодильник до повного охолодження.
- Коли все добре застигне, акуратно з листя зняти шоколадні заготовки.
Колір пелюсток залежить від шоколаду — темні або білі. Заготовити їх можна заздалегідь і зберігати в холодильнику.
Ідеї красивого прикраси торта до ювілею
Дуже гарно можна прикрасити торт з трояндами свіжих яблук. Виглядає він чудово, троянди виходять, як живі. Ці квіточки без побоювання можна їсти навіть дітям. Такі прикраси мають масу переваг і готуються дуже легко. Торт з подібними трояндами буде виглядати, як справжній кулінарний шедевр. Спробувавши одного разу цей метод, ви не зможете від нього виявитися.
Необхідні продукти для виготовлення квітів:
- червоні яблука;
- цукор — півчашки;
- желе з червоних ягід;
- 180 мл води.
Приготування:
- Яблука розрізати на половинки, видалити серцевину.
- Далі тонко нарізати спеціальним ножем яблука, щоб вийшли слайсы.
- Закип’ятити воду з цукром. Занурювати яблука порціями в сироп. Трохи проварити. Дістати, щоб охололи, розкласти на тарілці.
- З яблучних пластинок, накручуючи одну на іншу, сформувати трояндочки.
- Акуратно викласти їх на торт. Полити зверху розсолом желе. Помістити торт в холодильник. Поряд з трояндочками перед подачею викласти м’яту.
Червоні яблука додатково забарвляться завдяки желе і не потемніють. При бажанні, можна зробити рожеві, жовті і навіть зелені трояндочки. Їх колір залежить від яблук і желе. Зелений відтінок додасть желе з ківі, жовтий колір — з апельсина. Крім того, вони будуть яскраво блищати. Такі трояндочки не розтануть на сонце і абсолютно безпечні для здоров’я.