Щоб прикрасити стіл кондитерським шедевром, не обов’язково звертатися до професіоналів, купувати дорогі продукти і спеціальне обладнання, годинами пропадати на кухні… Спробуйте приготувати домашній торт Панчо!
Класичний торт «Панчо» з ананасами
У складі Панчо — шоколадний бісквіт, сметанний крем і ананаси. Особливість торта в тому, що його зазвичай збирають не з цільних коржів, а ламають бісквіт на шматочки і викладають гіркою. Це спрощує приготування, так як рівно розрізати корж на 2-3 частини непросто. Торт незвичайної форми робиться легше і виглядає ефектно.
Для класичного Панчо візьмемо рецепт шоколадного бісквіта на яйцях, простий сметанний крем, консервовані ананаси і домашню шоколадну глазур.
Вам знадобиться:
Для бісквіта — 5 яєць С1, 120 г борошна, 30 г какао, 150 г цукру, щіпка солі.
Для крему — 500 мл сметани, 160 г цукру.
Банку консервованих ананасів.
Для глазурі — 5 ст. л. какао, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. молока, 30 г вершкового масла.
Приготування:
- Поставте розігріватися духовку до 180 градусів.
- Відокремте білки від жовтків. Жовтки збийте з цукром. Білки до жорстких піків (маса повинна впевнено тримати форму) з дрібкою солі. Акуратно з’єднайте збиті білки і жовтки.
- Просійте борошно з какао в яєчну масу в три прийоми. Перемішуючи після кожного разу лопаткою, гранично обережно, щоб зберегти якомога більше бульбашок повітря — саме за рахунок них бісквіт буде пористим і повітряним.
- Також обережно викладіть тісто у форму, змащену маслом. Випікайте близько 25-30 хвилин, готовність бісквіта перевіряйте сухий сірником — вона повинна виходити з середини без залишків тіста.
Важливо — не відкривайте духовку раніше часу, від холодного повітря корж осяде.
- Готовий бісквіт поставте на решітку у формі, коли він охолоне, дістаньте і тримайте при кімнатній температурі.
- Для приготування крему змішайте сметану з цукром, можна просто виделкою або ложкою. Жирність сметани непринципова, т. к. крем потрібен рідкий, але краще брати від 20%, щоб він не був дуже водянистим. Можна додати ваніль.
- Коли бісквіт повністю охолоне, відріжте один цільний корж завтовшки 1,5-2 см і просочіть його сиропом від ананасів. Інше тісто поріжте кубиками.
- Намажте корж сметанним кремом, зверху викладіть шар кубиків, рясно полийте кремом. Зверху викладіть шматочки ананасів. Повторіть дії з наступним рядом. Щоб отримати форму конуса, кожен новий шар повинен бути менше в діаметрі, ніж нижній.
- Зібраному торту дайте постояти при кімнатній температурі дві години, потім приготуйте глазур. У невеликій каструлі з товстим дном змішати какао, цукор і молоко. Поставте на невеликий вогонь. Не допускайте кипіння! Коли цукор розчиниться, зніміть з вогню, додайте вершкове масло і перемішайте. Через пару хвилин глазур трохи загусне і її можна використовувати.
- Политий глазур’ю Панчо поставте в холодильник мінімум на 6 годин.
Панчо з волоськими горіхами
Рецепт практично ідентичний класичному, тільки в крем додаються подрібнені горіхи. Можна готувати такий Панчо без фруктів, з ананасами і волоськими горіхами або з вишнею.
Горіхи краще використовувати очищені — шкірка може давати неприємну гіркоту. Можна вмішати горіхи відразу в сметану, можна посипати ними кожен шар поверх крему.
Торт Панчо з готових коржів
Цей варіант рецепту допоможе заощадити час, підійде тим, у кого немає духовки, а десерт вийде не менш смачним!
Вам знадобиться:
- 3 готових бісквітних коржа близько 2 см завтовшки. Якщо є можливість, візьміть 2 шоколадних і один звичайний корж.
- 500 р сметани.
- 1 склянку цукру.
- Фрукти, горіхи за бажанням.
- 200 г шоколаду.
Приготування:
- Для крему змішайте сметану з цукром або цукровою пудрою. Можна додати ваніль, мед.
- Перший корж (без какао) просочіть сиропом від консервованих фруктів, лікером, міцним солодким чаєм. Зверху викладіть шар крему, горіхи або фрукти. Залишилися коржі наріжте кубиками, викладайте поверх основи шарами, кожен поливайте кремом, перекладайте горіхами або фруктами. Новий шар повинен бути менше попереднього в діаметрі.
- Для прискорення приготування замість глазурі використовувати розтоплений шоколад без наповнювачів, гіркий або молочний. Можна розтопити шоколад в мікрохвильовій печі, на плиті на водяній бані. Зручно помістити шматочки шоколаду в кондитерський мішок і покласти його в гарячу воду. Коли шоколад розтане, можна зробити невеликий отвір на кінці мішка і малювати візерунки на торті.
- Покритий шоколадом торт залиште в холодильнику на 8-10 годин, краще на ніч.
Домашній торт в мультиварці
Мультиварка ідеально підходить для випічки бісквітів — завдяки щільно закритою кришці корж добре піднімається і не осідає, якщо не відкривати її завчасно.
Можна приготувати в мультиварці класичний шоколадний бісквіт на яйцях, без соди і розпушувача. Спробуйте більш вологий і щільний, дуже простий рецепт коржа «Шоколад на окропі».
Вам знадобиться:
- 3 склянки (200 мл) борошна;
- 1,5 склянки цукру;
- 5 ст. л. порошку какао;
- 1,5 ч. л. соди;
- 1 ч. л. розпушувача;
- щіпка солі;
- ванільний цукор або екстракт;
- 2 великих або дрібних 3 яйця;
- 0,5 склянки рослинного масла;
- 1 стакан молока;
- 1 стакан води (окропу).
Приготування:
- У глибокій мисці змішайте всі сухі інгредієнти — борошно, какао, соду, сіль, розпушувач, ванільний цукор (екстракт додають до рідким).
- Молоко і яйця краще дістати з холодильника заздалегідь, приблизно за годину, щоб вони зігрілися до кімнатної температури. Збийте яйця з цукром, додайте масло, молоко, ще раз злегка збийте.
- Закип’ятіть воду. Додайте яєчну суміш в борошняну, добре перемішайте, влийте окріп, перемішайте ще раз. Вилийте тісто в змащену маслом чашу мультиварки. Час випічки — 60 хвилин, потім 20 хвилин потримайте бісквіт на підігріві, дістаньте, дайте охолонути в чаші, потім перекладіть на решітку. У різних моделях мультиварок час приготування може відрізнятися.
- Остиглий бісквіт наріжте і зберіть торт, як у класичному рецепті.
З додаванням персиків
Консервовані ананаси можна замінити на персики. Свіжі не підійдуть, оскільки не будуть поєднуватися з м’якою і ніжною текстурою торта, а от консервовані — в самий раз. А рідину з банки відмінно піде для просочення нижнього шару бісквіта.
Щоб приготувати торт Панчо з персиками, спечіть шоколадний бісквіт по кожному з попередніх рецептів, зробіть сметанний крем, підготуйте банку з персиками (400-500г). Торт збирається так само, як і Панчо з ананасами.
З пряників без випічки
Ще один швидкий варіант домашнього торта. Тут в якості основи виступають пряники — завдяки їм десерт має більш щільну текстуру і насичений аромат.
Вам знадобиться:
- 500 г будь-яких готових пряників;
- 500 р сметани;
- 100 г цукру;
- фрукти за смаком — банани, консервовані ананаси або персики, полуниця.
Приготування:
- Змішайте сметану з цукром для крему. Пряники самі по собі дуже солодкі, тому цукру потрібно не багато.
- Наріжте пряники уздовж на половинки.
- Вистелити харчовою плівкою миску, вона повинна мати форму перевернутого конуса. Викладайте шарами пряники — крем зі сметаною — фрукти, останній шар повинен бути з пряників і викладений дуже щільно.
- Залиште торт на ніч у холодильнику.
- Акуратно переверніть миску, зніміть харчову плівку. Верх торта можна ще раз полити сметаною з цукром, прикрасити глазур’ю, горіхами, тертим шоколадом.
Торт Панчо має безліч варіантів і просту схему приготування. Досить приготувати його один раз, щоб зрозуміти принцип, а далі можна експериментувати з коржами і начинками, щоб вивести свій рецепт ідеального торта.