Казкові білі піки торт з безе «Політ» стають кращим прикрасою будь-якого святкового столу. Це ласощі настільки красиво, що не кожен наважиться ризикнути готувати торт самостійно. Хоча навіть при повній відсутності кулінарних навичок приготувати святкову страву можна своїми руками. В особистому рецептурної книжці кожної майстрині обов’язково повинно знаходитися мінімум кілька рецептів.
Класичний рецепт: нюанси виконання
Майже нудотний смак суміші безе і масляного крему, доповнений пікантністю горішків, асоціюється у багатьох з усіма святами. Щоб виконати рецепт торта «Політ» будуть потрібні найпростіші продукти. Вони є в будь-якому холодильнику. Тим, хто планує зробити страви менш нудною і зменшити кількість калорій, можна скоротити кількість цукру. У класичному виконанні його в складі рецепту неймовірно багато.
Приготування включає два етапи:
- Створення основи (коржів).
- Приготування масляного крему.
Приготування коржів
Для коржів потрібно взяти 170 грамів яєчного білка. Для цього потрібно відокремити розділити жовток і білок 5-6 яєць (залежить від розміру яйця). Жовтки видаляються ретельно, вони не повинні потрапити в білкову масу. З неї, збиваючи, готують французьку меренгу. Цукор вводиться під час збивання невеликими порціями. Для класичного торта політ буде потрібно цілих 320 грамів цукру. Навіть затяті ласуни практично не помічають змін, якщо кількість буде скорочена у два рази.
Суміш буде повністю готова, коли підніметься в круті піки і збереже форму навіть у разі спроби перевернути ємність догори ногами. Білки, збиті в круту піну, навіть у цьому випадку збережуть форму.
Одночасно на повільному вогні обсмажується 130 грамів арахісу. Він повинен порумяниться. Арахіс подрібнюють у ступці або розмелюють в кавомолці. Подрібнена горіхова суміш маленькими порціями вводиться в меренгу.
Майбутні коржі безе викладається на попередньо підготовлений шматок паперу для випічки. Буде потрібно два коржа. Готувати їх потрібно в попередньо розігрітій до 150 градусів духовій шафі. Окремо випікаються невеликі безе для прикраси.
Температура в духовці знижується до 100 градусів. Безе сушать близько двох годин. Деко регулярно повертають різними сторонами до дверцят. Це забезпечить рівномірне висушування білкової суміші.
Приготування крему
Тривале висушування коржів звільняє господиню для приготування масляного крему. Для його створення в каструльку з товстим дном розбивають одне куряче яйце, вливають 100 мл молока і додають в суміш 200 грамів цукру. Вже згадувалася можливість скоротити кількість цукру в два рази. Калорійність стане менше.
Солодку суміш з’єднують міксером або віночком. Збивають до появи білої пінки з бульбашок. Тільки після цього каструлю ставлять на слабкий вогонь, помішуючи, дають закипіти і після цього варять близько 3 хвилин. Отриманий склад нагадає трохи рідкувате згущене молоко.
Знявши з вогню, молочну суміш охолоджують. Заважати доведеться продовжити. Інакше утворюється молочна пінка, здатна зіпсувати смак всього страви.
Останнім етапом стане з’єднання 200 г розм’якшеного заздалегідь до кімнатної температури масла з солодкою молочною сумішшю. Спочатку збивають тільки масло. До моменту збільшення його обсягу в два рази. При правильному приготуванні воно стане білим. Тільки потім маленькими порціями вводиться молочна суміш. Готовий крем стає білим, повітряним і трохи пухким. Щоб вийшов шоколадний крем, досить просто за 1-2 хвилини до кінця приготування додати при збиванні 1 столову ложку порошку какао.
Щоб зібрати класичне ласощі, крем для торта наносять на перший корж. На нього кладуть другий, обмазують кремом верхню поверхню і боки. Для поліпшення смаку можна обсипати горіхами і розташувати приготовані додатково маленькі безе.
Готуємо по ГОСТу
При приготуванні повністю ідентичного за смаком торта політ за Гостом радянських часів, в класичний рецепт торта вносяться мінімальні зміни:
- Арахіс або доповнюється, або замінюється будь-якими іншими горіхами, волоськими або кешью.
- При збиванні в крем для торта додають одну столову ложку коньяку.
- Крем роблять двох видів: білий і з какао. Два кольори використовуються для прикраси.
«Політ» на основі листкових коржів
Багатьом любителям солодкого хочеться додати в розсипчасту структуру ласощі трохи тіста. У цьому випадку можна приготувати торт «Політ листкові коржі».
Листкові коржі додаються в основу торта. Можна взяти листковий корж, промазати його кремом, зверху покласти корж з меренги.
При приготуванні страви використовується листкове тісто. Його готують самостійно, або купують готове. Можна взяти один корж з тіста і один з білків. Для формування частування для великої урочистості, готують високий торт з двох шарів тіста і двох шарів безе.
Кількість крему збільшується пропорційно числу коржів. Принцип приготування не змінюється.
Торт «Політ» з шоколадом
Класичний торт «Політ» не передбачає включення в коржі шоколаду. Але з таким доповненням ласощі стає ще вишуканіше. Приготувати торт з шоколадом просто. В рецепті при приготуванні меренги частина цукру замінюється при приготуванні будь-яким шоколадом, подрібненим з використанням дрібної терки. Потрібно приблизно 50 грамів.
Ще 50 грамів шоколадної стружки змішують з какао при приготуванні крему. Шматочки використовуються при оздобленні.
Ласощі з чорносливом
Приємну солодко-кислувату нотку готовому блюду додасть чорнослив. Для його приготування треба промити водою 100 грамів чорносливу, запарити. М’які ягоди подрібнити і додати в крем для торта.
Окремі ягоди додаються між коржами цілком і використовуються для прикраси.
«Політ» з медового бісквіта
Бажаючи захопити і вразити майстерністю гостей і домочадців, можна спробувати запропонувати скуштувати торт «Політ» з коржами з медового бісквіта.
Для приготування цього шару розділяють три яйця на білок і жовток. Білок починають збивати в круту піну для створення меренги. Поступово вводять 100 грамів цукру. У готову меренгу вводять жовтки і три-чотири столові ложки борошна.
У майже повністю готову бісквітну суміш додається за 1-2 хвилини до кінця приготування дві столові ложки меду. Бісквіт випікають в духовій шафі при температурі 150 градусів близько 20 хвилин.
Бісквітний корж стає першим шаром. Він промащується кремом. Для посилення медового смаку, при приготуванні крему для торта, частина цукру теж замінюють медом. Корж безе кладуть зверху. Торт покривають кремом і обсипають крихтою з подрібненого безе.
Торт «Політ» з лимонним кремом
Нудотний для багатьох смак торта змінить лимонний крем. При його приготуванні використовується класичний рецепт масляного крему. Лимонний сік додається в той момент, коли він вже повністю готова. Для збереження м’яко структури під час введення лимонного соку суміш продовжують ретельно змішувати з використанням віночка або міксера. Досить додати сік половинки кислого цитруса.
Таке ласощі логічно прикрасити кружальцями свіжого лимона і м’ятними листочками.