Торт Пташине молоко — 6 рецептів по ГОСТу СРСР і майже по ГОСТу

Ах, цей незабутній смак дитинства — ніжне суфле, обрамлене тонким бісквітом з шаром шоколадної глазурі! І сьогодні в пам’яті багатьох торт Пташине молоко по ГОСТу, заснований на досвіді поколінь. У нашій добірці представлені варіанти з різними желирующими компонентами, які допоможуть урізноманітнити смак знайомих рецептів.

Класичний торт Пташине молоко по ГОСТу СРСР

В радянській рецептурою як загусник і желюючий речовини використовувався агар. Цей рослинний желатин відрізнявся фортецею желейного складу, проте дістати в ті роки його було складно. Тому при домашньому приготуванні використовувалося повсюдно желатинові суфле.

Тим не менш, класичний варіант передбачає саме агар-агар.

Класичний торт мав формат прямокутника. Однак це не важливо, можна використовувати будь-яку форму.

Заздалегідь підготувати продукти:

  • борошно в/с — 140 г;
  • масло вершкове 82,5% і цукор — по 100 г;
  • пару яєць;
  • ванілін.

Для суфле беремо:

  • вершкове масло 82,5% — 200 г;
  • цукор — 410 г (в ідеалі його на третину слід замінити патокою);
  • агар — пара малих ложок без гірки;
  • тепла вода — 150 мл;
  • 2 курячих білка;
  • ванільний цукор;
  • 100 г згущеного молока;
  • ½ Ч. л. лимонної кислоти.

Для глазурі використовується масло (50 г) і краще темний шоколад (75 г). Однак його можна замінити будь-яким аналогом.

Приготування:

  • Заздалегідь на кілька годин замочити агар в теплій воді.
  • Взяти роз’ємну форму діаметром 24 див Вистилати її пекарської папером або пергаментом. Змастити папір маслом.
  • Виставити нагрів до 200 градусів.
  • Для тіста дочиста розтирати цукор з маслом, всипати ванілін, після чого починати поступово забивати яйця і теж збивати (але не сильно!).
  • Коли з’явиться легкість і пишність, акуратно ввести муку. Перемішати.
  • Половину тіста викласти лопаткою у форму і випекти тонкий корж. Не пересушувати!
  • Випекти так само другий корж.
  • Один корж остудити і залишити в формі.
  • Для суфле масло змішати з ваніллю і згущеним молоком.
  • На вогні нагріти воду з агаром, постійно заважаючи складу. Желейний компонент стане пінитися і густіти, так і повинно бути. В нього додати цукор, ще потримати на середньому вогні, щоб маса уварилась. Готовність сиропу визначається так: з ложки сироп повинен тягнутися ниткою, але не капати.
  • Відставити його, тим часом збити холодні білки з лимонкою (краще замінити крупинки лимонки лимонним соком, так простіше збивати). Повинні вийти впевнені піки.
  • У збиту масу ввести сироп, акуратно, але швидко покласти масло і перемішати.
  • Коржі промазати частиною суфле, намагаючись, щоб маса проникла по краях виробу.
  • Накрити харчовою плівкою і помістити в холод.
  • Коли суфле застигне, оформити торт глазур’ю, для чого з’єднати плавлений шоколад і розтоплене масло.
  • Після того, як глазур захолоне, нарізати на порції і подати до чашки з цикорієм.
Дивіться також:  Пиріг з яблучним варенням – 8 рецептів на швидку руку

Десерт з халвою

Класичний варіант можна змінити, додавши в суфле халву.

Склад тіста:

  • гранований стакан борошна;
  • півсклянки цукрового піску;
  • масла 82,5% — 100 м;
  • велике яйце маркування С0;
  • ванільний цукор.

Щоб отримати суфле візьмемо:

  • три чверті склянки води;
  • пакетик (20 г) желатину;
  • 300 г цукру;
  • 100 г згущеного молока;
  • пачка масла 82,5%;
  • 2 білка;
  • трохи лимонного соку;
  • 100 г халви будь-якого сорту.

Технологія процесу:

  • Збити масло по черзі, потім додати цукор і яйце.
  • Всипати ваніль, борошно, ще трохи збити до однорідності.
  • Випекти корж. Після охолодження розрізати його на дві частини.
  • Замочений у воді желатин нагріти на водяній бані до розчинення. Не кип’ятити!
  • Збити згущене молоко з маслом, а з лимонним соком з’єднати білки.
  • Зварити сироп, використовуючи воду і цукор. Уварений цукор повинен стікати товстою ниткою, це означає, що сироп готовий.
  • Гарячий сироп, не зупиняючи дії, влити в білки, отримавши щільний і тягучий складу. Додати желатин. Збити заново і додати масло. У завершенні всипати подрібнену халву і перемішати.
  • Коржі, змащуючи суфле, кладуть один на одного.

З агар-агаром

Торт Пташине молоко з агар-агаром можна урізноманітнити, додавши в суфле шоколад з какао. Вийде ніжний шоколадний варіант. Принцип приготування аналогічний.

Для основи:

  • 150 г просіяного борошна;
  • 6 жовтків;
  • півпачки масла 82,5% ;
  • трохи солі (навіть якщо в рецепті не вказана, рекомендуємо додати, тісто буде смачніше і яскравіше);
  • дві третини склянки цукру;
  • 6 г готового розпушувача;
  • трохи ваніліну.

Для суфле:

  • цукрового піску 400 г;
  • дві третини пачки масла;
  • неповна столова ложка порошку какао (без верху) і 100 темного шоколаду;
  • 6 білків;
  • 200 мл води;
  • 9 г агару.

Посуд для білків використовувати ідеально чисту і суху! При поділі жовтків і білків можна допускати ні краплі жовтка в білкову масу — це знизить здатність білка добре збиватися!

Робимо так:

  • Включити духовку, виставивши температуру до 200 градусів.
  • В різні миски вибити жовтки і білки.
  • В окремий посуд покласти спеції і масло, добре збити міксером.
  • Внести жовтки і ваніль, перемішати.
  • З допомогою ситечка просіяти в олія борошно і розпушувач, акуратно розмішати лопаткою.
  • На пергаментний лист викласти половину тіста тонким шаром. Щоб простіше отримати коло, можна скористатися роз’ємним кільцем, або ж просто намалювати на пергаменті діаметр потрібного розміру і з нього акуратно викласти тісто. Воно досить густе, щоб зберегти форму і не розтектися. Випекти спочатку один, потім другий корж. Дбати вони будуть швидко, приблизно 6-7 хвилин, так як тонкі шари. Пергаментний папір перед викладенням основи промазати маслом або маргарином, щоб корж не прилип.
  • У воду, нагріту до 100 градусів, висипати агар-агар для розчинення.
  • Розтопити на водяній бані шоколад, злегка остудити до теплого стану.
  • У мисці збити віночком м’яке масло, додати в нього по ложці шоколаду, постійно перемішуючи його. Потім додати какао і перемішати до однорідності складу.
  • Зварити сироп з цукру, декількох крапель лимонного соку та води до консистенції скочування в пальцях кульки. Варити на самому малому вогні приблизно 15 хвилин. Перевірити на готовність сироп просто — потрібно капнути його в холодну воду і скачати кульку. Якщо не розтікається, значить, готовий.
  • Дуже швидко збити білки до утворення щільних міцних піків.
  • У сироп перекласти набряклий агар-агар, перемішати і варити хвилину, помішуючи.
  • У білки, не перестаючи збивати, додати сироп, поки не закінчиться.
  • Ще трохи збивати суфле, щоб охололо, і поступово починати додавати шоколадно-масляну суміш — по ложці, не більше, постійно збиваючи.
  • Так як агар-агар застигає вже при температурі 40 градусів, діяти швидко — влити на перший корж дві третини суфле, накрити другим коржем, трохи потрясти, прибираючи бульбашки повітря, і залишити в холодному місці.
  • Дістати торт прикрасити глазур’ю, яку можна зробити, розтопивши по 100 г масла і шоколаду.
Дивіться також:  Морозиво з банана – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Перед подачею нарізати скибочками і красиво викласти на блюдо.

Покроковий рецепт від бабусі Емми

Відомий кулінар бабуся Емма пропонує свій варіант популярного торта.

Тісто:

  • 125 г цукру;
  • 7 жовтків;
  • 100 г м’якого масла 82,5%;
  • ложка ванільного цукру;
  • склянка борошна;
  • ч. л. розпушувача.

Для отримання суфле беремо:

  • півсклянки води;
  • 20 г желатину;
  • 250 г згущеного молока;
  • 175 р розм’якшеного масла 82,5%;
  • 7 білків;
  • 125 г цукру;
  • пів-ложки ванільного цукру.

Глазур:

  • 30 г цукру;
  • 30 г олії 82,5%;
  • 150 г гіркого шоколаду;
  • 180 мл вершків.

Хід роботи:

  • Желатин залити водою.
  • Змішати масло, жовтки, цукор і масло до гладкості, всипати сухі компоненти.
  • Готове тісто викласти у форму і випікаємо при температурі 200 градусів 20 хвилин.
  • Поки печеться корж, готуємо крем. М’яке масло збити, додати згущене молоко, перемішати і збити ще раз. Відкласти пару-трійку ложок крему на прикраса торта.
  • У невеликому посуді нагріти набряклий желатин і цукор. Нагріти до 60 градусів і відставити з вогню.
  • Білки з холодильника збити міксером до міцної піни.
  • Додати ваніль, частинами ввести цукор, не припиняючи процес.
  • Додати желатин з цукром. Потім, зменшивши швидкість, додати і крем.
  • Ріжемо корж навпіл.
  • Один корж, уклавши його в форму, промазати половиною суфле.
  • Повторимо дії з другим коржем.
  • Помістимо в камеру холодильника на дві години.
  • Нагріємо вершки і доведемо цукор до повного розчинення, додамо масло і чорний шоколад. Перемішаємо до гладкої й блискучої маси.
  • Глазируем поверхня і краї, рівномірно розподіляючи глазур ножем.
  • Прикрашаємо десерт на свій розсуд.

Торт Пташине молоко з желатином майже по ГОСТу

Представляємо торт пташине молоко з желатином.

Продукти для тіста:

  • 3 яйця;
  • 90 г цукру;
  • 90 г борошна.
Дивіться також:  Оладки на молоці – 10 рецептів приготування

Для отримання суфле беремо:

  • 200 г цукру;
  • 20 г желатину;
  • 150 мл і 80 мл води;
  • 4 білка;
  • трохи солі;
  • 300 г згущеного молока;
  • 200 г масла 82,5%.

Технологія виконання:

  • Яйця розтерти з цукром.
  • Ввести муку.
  • Випекти корж в заздалегідь розігрітій духовці при 180 градусах.
  • Для суфле залити 150 мл води желатин. У 80 г води додати цукор і у окремої посуді цей сироп варити 7 хвилин.
  • Одночасно желатин нагріти до розчинення, потім він повинен трохи охолонути.
  • Збити білки з сіллю. Окремо збити масло зі згущеним молоком.
  • У добре збиті білки додати по черзі сироп, потім желатин і на завершення масляну суміш. Все збити.
  • У форму викласти половину коржа, позика суфле, другий корж і залити торт глазур’ю.
  • Для оформлення кондитерським шприцом нанести білу глазур, малюючи спіраль або візерунок.

З шоколадних коржів брауні

Для тіста брауні:

  • 180 г вершкового підталого масла 82,5%;
  • трохи ваніліну;
  • трохи солі;
  • 250 г цукру;
  • 160 г пшеничного борошна;
  • 6 ложок какао;
  • 3 яйця маркування С1.

Для отримання суфле беремо:

  • 6 білків;
  • 150 г згущеного молока;
  • 2,5 пачки желатину (по 10 г);
  • 75 г води;
  • 120 г вершкового масла 82,5% ;
  • 100 г цукру;
  • лимонної кислоти на кінчику ч. л.

Для приготування м’яких шоколадних коржів брауні виконуємо наступні дії:

  • Всі продукти трохи зігріємо при кімнатній температурі.
  • Зіб’ємо масло і цукор до пишноти.
  • З масу уб’ємо поступово всі яйця, вводячи по одному і збиваючи лопаткою або віночком.
  • Сухі інгредієнти перемішати і додамо в масляну частина.
  • З отриманого тесту випечемо два коржа, духовку попередньо нагріємо до 180 градусів. Якщо форма не широка, можна розділити тісто на три коржі.

Суфле і збірка торта:

  • Замочити у воді желатин.
  • Об’єднати разом масло, згущене молоко і ванілін.
  • Білки збити до міцності (щоб вони не випадали з перевернутої миски).
  • У білки ввести нагріте желатин. Продовжуючи процес, добитися рівномірного складу. У нього викласти солодку масляну суміш.
  • У формі помістити один корж, залити суфле. Покласти другий брауні. Якщо вийшло три коржа, відповідно, суфле ділиться на дві частини і заливається по черзі з коржами.
  • Верх торта прикрашається розтопленим шоколадом, змішаним з вершковим маслом. Все має постояти в холодильнику до повного застигання торта.

Секрети приготування смачного торта

  • Для глазурі Шоколад рекомендується розтопити на водяній бані. При нагріванні до моменту закипання солодкість може змінити свою гладку текстуру.
  • Чим тонші коржі, тим ніжніше, повітряні торт.
  • Якщо при замочуванні желатину використовувати не воду, а сік, вийде додатковий відтінок смаку.
Прокрутка до верху