Торт «Пташине молоко» — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

«Все є у багатого, опріч пташиного молока», — говорить російська народна прислів’я, але в 60-х роках двадцятого століття, завдяки старанням радянського кондитера Ст. Гуральника, «Пташине молоко», що стало тортом, було доступне для людей будь-якого достатку. Правда, часто цей десерт так і залишався недосяжним через неможливість виробництв задовольнити зростаючий попит. Тому господині намагалися повторити на своїх кухнях жаданий торт «Пташине молоко». Так з’явилися різні смачні його варіації.

«Пташине молоко» по ГОСТу з желатином

Це класичне виконання торта, за яким шикувалися довгі черги біля кондитерських. Але тепер доступне покроковий опис рецептури дозволяє приготувати цю смакоту на своїй домашній кухні.

Для улюбленого багатьма з дитячих років десерту, згідно з вимогами Госту, для двох фірмових коржів слід підготувати:

  • пару великих яєць;
  • 100 г масла пожирніше;
  • 100 г дрібного цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 160 г вищого сорту борошна.

Пропорції продуктів для створення найлегшого і м’якого суфле з тонким молочним ароматом:

  • 450 г цукрового піску;
  • 210 мл води (140 з них – для сиропу 70 – для замочування желатину);
  • 25 г желатину;
  • 3 білка курячих яєць;
  • 100 г згущеного молока (не вареного);
  • 200 р масла;
  • 4 г ваніліну;
  • 3 г лимонної кислоти.

Традиційне прикраса – шоколадна, глянцева, блискуча глазур готується з:

  • 100 г темного шоколаду;
  • 50 г вершкового масла.

Як відтворити торт «Пташине молоко» по ГОСТу з желатином:

  • Спочатку потрібно спекти два коржі діаметром 24-25 см з пісочного тіста. За допомогою міксера збити м’яке масло з цукровим піском і ванільним цукром. Маса має побіліти, збільшиться в об’ємі, а крупинки цукру повністю розійтися.
  • Після цього по одному вмішати в масу яйця і борошно. Готове тісто зібрати в колобок, якому варто дати 15-20 хвилин на відпочинок. Потім розкачати на пергаменті коржі потрібного діаметру, спекти їх при 230 градусах 10-12 хвилин і остудити, не знімаючи з паперу.
  • Тепер можна зайнятися приготуванням суфле. Спочатку потрібно замочити у воді желатин. З цукру і води зварити сироп, який буде тягнутися з ложки тонкою ниточкою.
  • Поки приготований сироп буде остигати (його температура повинна опуститися до 60 градусів), вершкове масло кремової консистенції збити зі згущеним молоком. Те ж виконати з яєчними білками в окремій посудині. Трохи лимонної кислоти і ванільного цукру допоможуть швидше отримати стійкі піки з приємним ароматом.
  • З’єднуємо компоненти суфле. Спочатку до білків потроху вливаємо сироп, не припиняючи збивати їх, слідом — прогрітий до рідкого стану без крупинок желатин. Останнім вмішуємо лопаткою масляний крем із згущеним молоком.
  • На дно форми з роз’ємними бортами відповідного діаметру слід укласти один пісочний корж, на нього рівномірно розподілити половину суфле, накрити іншим коржем, на який перекласти решту порцію ніжної маси. Прибрати десерт на 3-4 години в холодильник.
  • Коли суфлейная маса добре «схопиться» і завмре, залишиться тільки полити десерт зверху розтопленим шоколадом з вершковим маслом.

Дайте глазурі застигнути, вийміть торт з форми і подавайте.

Простий рецепт без випічки з вареним згущеним молоком

Для будь-якого торта потрібно спекти коржі, але цей десерт дозволяє цей момент обійти, приготувавши «Пташине молоко» без випічки. Бісквітну основу можна придбати в магазині у вигляді готових коржів, а пісочну зробити за запропонованим далі способом.

Суфле можна зробити за класичним рецептом або використовувати карамельний варіант з вареним згущеним молоком. Можна прикрасити десерт консервованими і свіжими фруктами, які додадуть витончену кислинку, зрівноваживши солодкість суфле.

Пісочна основа торта готується з:

  • 200 г пісочного печива;
  • 100 г масла.

Для карамельного суфле знадобляться:

  • 370 г вареної (домашньої) згущеного молока;
  • 200 г сметани 20% жирності;
  • вдвічі менше вершкового масла;
  • 20 г желатину;
  • 5 білків.
Дивіться також:  Творожно-яблучний пиріг – 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Прикрасять десерт:

  • 400 р консервованих або свіжих ягід і фруктів за смаком;
  • 1 упаковка желе для торта.

Алгоритм приготування:

  • У блендері або кухонному комбайні перебити в маслянисту крихту пісочне печиво з м’яким вершковим маслом. Утрамбувати отриману масу на дно рознімної форми і поставити в холодильник.
  • Згущене молоко збити з маслом м’якою кремової консистенції. Підготувати желатин: дати йому насититися водою (у пропорції 1:3) і нагріти до рідкого стану. Ложку крему зі згущеного молока покласти в гарячий желатин, розмішати і ввести в загальну масу крему.
  • Гарненько створити піну білки і змішати з основою з вареного згущеного молока. Розподілити суфле на основі з пісочного печива, розрівняти і витримати ніч (не менше 8-12 годин) на полиці холодильника.
  • Розкласти ягоди-фрукти на застиглому ласощах і залити їх зверху желе для торту, приготованим у відповідності з рекомендаціями на упаковці. Як тільки желе застигне, акуратно від’єднати борту рознімної форми від десерту і перекласти його на блюдо для подачі. Карамельна пташка, як ще називають цей варіант торта, готова «летіти» на стіл.

Якщо не вдалося купити желе для торту, його можна приготувати самостійно, змішавши желатин, цукор і воду в пропорції 1:1:3. Після набухання желатину, суміш нагріти до рідкого стану і полити нею фрукти на торті.

На основі сиру

Щоб приготувати ніжний варіант «Пташиного молока» на основі сиру, теж не потрібно включати духовку. Важливий момент цього рецепта: сир слід вибирати ніжним, пастоподобным, без крупинок. Для надійності, його краще перебити до потрібної консистенції у блендері.

Десерт складається з трьох шарів. Для першого потрібно взяти:

  • 100 г темного шоколаду;
  • стільки ж масла;
  • 100 г сухих шоколадних сніданків в кульках (наприклад, «Несквік»).

Другий шар сирного суфле готується з:

  • 500 г сиру;
  • по 200 г цукру і жирних вершків;
  • 40 г желатину;
  • 100 мл води;
  • ванілін за смаком.

Завершальний шар – шоколадна глазур складається з:

  • 140 мл води;
  • 130 мл вершків;
  • 180 г цукру;
  • 60 г какао-порошку;
  • 10 г желатину;
  • 20 мл води.

Хід роботи:

  • Розтоплюємо шоколад і масло до текучого стану, додаємо в нього хрусткі кульки сухого сніданку, перемішуємо і викладаємо рівним шаром на дно змащеної олією рознімної форми. Відправляємо в холод, щоб шар схопився.
  • Підготувати желатин: дати йому набрякнути і розпустити в мікрохвильовці або на паровій бані. Вершки збити з цукром і сиром в пишну масу, додати ванілін і ввести підготовлений желатин. Викласти отриману суфле поверх першого шару. Знову прибрати в холод.
  • Коли суфле «схопиться», поєднати в одній каструльці всі інгредієнти глазурі, крім желатину і води. Його замочити окремо. Варити глазур на повільному вогні 10 хвилин. Потім дати постояти ще стільки ж, знявши з вогню.

Залишилося перекласти набряклий желатин в глазур, перемішати до однорідності і полити готовою масою десерт зверху.

Торт «Пташине молоко» на агар-агарі

Для муссовых і суфлейных десертів використовуються два основних згущувача – желатин і агар-агар.

Останній продукт з морських водоростей дозволяє отримати більш стабільні структури, оскільки він застигає вже при сорока градусах.

Це і інші його властивості вносять деякі зміни в загальну технологію приготування.

Щоб жовтки яєць, що використовуються для суфле, не пропали, як основи торта краще спекти бісквітний корж, взявши для нього:

  • 7 жовтків;
  • 120 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 5 г розпушувача;
  • 160 г борошна.
Дивіться також:  Пиріг з гарбузом та яблуками – 6 рецептів приготування в духовці і мультиварці

До складу суфле входять:

  • 7 білків;
  • 3 г лимонної кислоти;
  • 250 г цукру;
  • 250 г згущеного молока;
  • 170 г вершкового масла;
  • 10 г агар-агару;
  • 100 мл води.

Продуктовий набір для шоколадної глазурі буде наступним:

  • 200 р гіркого шоколаду;
  • 30 г вершкового масла;
  • 200 г вершків.

Торт «Пташине молоко» з агар-агаром готується наступним чином:

  • Жовтки для бісквіта збити до стану світлого крему з цукром (в тому числі ванільним), додати до одержаної маси дуже м’яке вершкове масло, знову збити всі разом. Потім просіяти борошно і розпушувач, вимісити тісто лопаткою і спекти з нього бісквіт діаметром 26 см протягом 20 хвилин при 200 градусах.
  • Влити до агар-аґару теплу воду і дати постояти чверть години, потім всипати цукор і уварити сироп до температури кипіння.
  • З лимонною кислотою збивати білки до стабільної і щільної піни, влити в неї гарячий сироп, не припиняючи збивання. На середній швидкості вмішати дуже м’яке кремове масло і згущене молоко.
  • Розпустити бісквіт вздовж на 2 пласта. Укласти один на дно форми, залити половиною суфле, прикрити другим коржем, зверху – знову суфле. Розрівняти поверхню десерту і прибрати його на три години в холодильник.
  • Невеликі шматочки шоколаду і вершкове масло залити нагрітими до кипіння вершками. Розмішувати масу, щоб вона стала гладкою і однорідною. Потім вилити глазур на застигле суфле і повернути торт в холодильник, поки вона не «схопиться».

Шоколадний десерт

Коли хочеться різноманітності, можна приготувати шоколадний варіант «Пташиного молока» на агар-агарі і вареного згущеного молока. Торт вийде незвичайним, але дуже смачним.

Для невеликого (20-21 см) бісквіта слід підготувати:

  • 2 яйця;
  • 75 г цукрового піску;
  • 90 г борошна.

Щоб приготувати шоколадне суфле, потрібно взяти:

  • 8 г агар-агару;
  • 140 мл води;
  • 300 г цукру;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 г вареного згущеного молока;
  • 2 білка;
  • 70 г темного шоколаду;
  • 50 г какао-порошку.

Додатково знадобиться 100 г молочного або темного шоколаду для оформлення торта.

Послідовність дій:

  • З яєць і цукру зробити солодку піну, додавати просіяне борошно і приготувати бісквіт. Як і в попередніх рецептах, його потрібно розрізати на 2 більше тонких коржа.
  • Для суфле м’яке масло збити зі згущеним молоком, розтопленим шоколадом і какао-порошком. З агар-агару, цукру і води зварити сироп. Коли він досягне 110 градусів, зняти його з вогню і дати трохи охолонути.
  • Білки збити в стійку піну, не зупиняючи роботу міксера, влити сироп і вмішати крем на згущеному молоці.
  • Борти рознімної форми або кільця для складання десертів вистелити ацетатної плівкою, на дно покласти один корж, на нього всю масу суфле, розрівняти і прикрити другим коржем. Відправити все на одну годину в холод.
  • В якості декору нанести зверху сіточку з розтопленого шоколаду. Перед подачею вийняти торт з форми.

Варіант бісквітного ласощі

Суфле чудово поєднується не тільки з пісочним коржами, але і з бісквітною основою.

Такий варіант «Пташиного молока» можна без проблем приготувати і в духовій шафі, і в мультиварці. Останній гаджет допоможе отримати ідеальний бісквіт навіть молодої господині.

Отже, для бісквітного коржа потрібні:

  • 3 курячих яйця;
  • 120 г цукру;
  • 120 г борошна.

Для крему-суфле на заварний основі слід взяти:

  • 7 яєць;
  • 200 г цукру;
  • 160 мл молока;
  • 20 г борошна;
  • 180 г вершкового масла;
  • 30 г желатину;
  • 100 мл води;
  • 1 г ваніліну.

Щоб зробити глазур для прикраси торта потрібно:

  • 100 г темного шоколаду;
  • 15-20 г вершкового масла;
  • 60 мл вскипевшего молока.

Етапи приготування десерту:

  • Десять хвилин міксером на середній швидкості збиваємо яйця з цукром, поки простір, займане ними в посудині, не збільшиться мінімум в три-чотири рази. Просіяти до яєчної піні борошно, обережно вмішати її лопаткою або ложкою.
  • Спекти бісквіт в духовці або мультиварці на режимі «Випічка» 45-60 хвилин. З готового коржа зробити два більш тонких пласта після повного остигання.
  • Для суфлейной начинки розділити білки і жовтки. Останні розтерти з половиною цукру, влити до них молоко, просіяти борошно і, помішуючи, уварити до густоти. Цей процес також можна здійснити в мультиварці (опція «Мультиповар», 100 градусів, чверть години).
  • Дати охолонути заварний основі до 20-27 градусів, додати до неї ванілін і збити з м’яким маслом. Желатин залити рецептурним кількістю води і після набухання прогріти до стану однорідної рідини.
  • В міцну піну з цукром збовтати білки, вмішати в них розпущений желатин і заварную основу.
  • У мультикастрюлю викласти половину суфле, на неї — тонкий бісквітний корж, зверху — другу частину крему і все це накрити іншим коржем. Прибрати десерт на 3-4 години на холод.
  • Після застигання занурити чашу мультиварки в гарячу воду на 1-2 хвилини. Тепер можна акуратно витягти з неї торт.
  • Розламані на дрібні шматочки плитку шоколаду і масло залити киплячим молоком, перемішати до гладкого стану. Полити цією помадкою випічку. Після застигання десерт готовий до подачі.
Дивіться також:  Торт Норка крота (Маульвурфторте) – 7 рецептів, як приготувати дуже смачний торт німецької кухні

При нарізуванні торта «Пташине молоко» глазур з шоколаду часто ламається і кришиться некрасивими шматочками, щоб цього не сталося, різати десерт слід сухим гарячим ножем.

З манкою і лимоном

Рецепт торта «Пташине молоко» з манкою і лимоном був дуже популярний у часи тотального дефіциту, але і зараз, коли без праці можна знайти в найближчому магазині всі складові навіть для самого вишуканого десерту, його однозначно варто спробувати. Оскільки при всій своїй простоті, торт дійсно смачний.

Перелік необхідних інгредієнтів:

  • 450 г вершкового масла (150 г – для коржа, 300 м – в крем);
  • 620 г цукру (200 г – в тісто, 300 м – в крем і 120 г – глазур);
  • 100 г какао-порошку (40 г – бісквіт, 60 м – для шоколадної глазурі);
  • 5 г розпушувача;
  • 2 яйця;
  • 160 г борошна;
  • 250 мл молока;
  • 30 г манної крупи;
  • 1 лимон;
  • 90 г сметани.

Печемо покроково торт з манним суфле:

  • Готуємо шоколадне кексовое тісто для бісквітної основи. Яйця з білим кристалічним цукром перетворюємо в стабільну піну. М’яке масло трохи збиваємо для більшої пишності. Акуратно з’єднуємо гоголь-моголь з яєць і цукру зі збитим маслом.
  • Проявивши всю свою вправність і граничну обережність, щоб маса не опала, пробуємо ввести до рідкої складової суміш з просіяної сипучих компонентів (борошно, какао і розпушувач).
  • З тіста, яке вийшло в результаті, слід спекти один високий корж при 180 градусах. Тривалість термічної обробки – 20 хвилин.
  • Проварити 10-15 хвилин лимон в гарячій воді, щоб пішла вся гіркота. Потім розрізати його на часточки, вибрати кісточки і перекрутити в кашку в блендері або м’ясорубці.
  • З молока, цукру і манної крупи приготувати густу кашу, яку слід швидко остудити на крижаній бані. У остиглу манку додати лимон і м’яке масло, міксером перемішати все разом в повітряний суфлейный складу.
  • Бісквіт розпустити на два однакових коржа, між якими помістити суфле з манної каші. Зверху торт облити глазур’ю з прогрітих в одній ємності цукру, какао-порошку і сметани.

Прикрасити десерт можна, використовуючи кокосову стружку або подрібнені горіхи.

Так, виявляється, вишуканий десерт легко приготувати вдома з цілком доступних продуктів. Спробуйте і насолоджуйтеся смачним результатом!