У 80 – х роках XX століття за популярним тортом, який називався «Пташиним молоком», потрібно було відстояти довгу чергу. Пізніше, коли білосніжне суфле замінив лимонний крем, кулінарна скарбничка поповнилася багатьма оригінальними рецептами. Наприклад, торт «Пташине молоко» з манкою і лимоном, повітряним кремом ніжного цитрусового аромату, додає десерту божественний і незвичайний смак.
Класичний торт «Пташине молоко» з манкою і лимоном
Святковий десерт, за рецептом з маминої зошити, готується нескладно.
Нам буде потрібно:
Для бісквітного тіста:
- яєць – 3 штуки;
- пачка маргарину;
- цукрового піску – 180 г;
- борошна – 130-140 г;
- какао — порошку – 25 г;
- сода – 12 г, оцет.
Для варіння крему:
- молоко – 0,4 л;
- манну крупу – 100 г;
- цукрового піску – 270 г;
- лимон;
- вершкове масло – 320 р.
Зварити глазур:
- сметана – 2 столові ложки;
- коров’ячого масла – 50 г;
- цукор – 75 г;
- порошку какао – 2 ч. л.
Інструкція з приготування торта:
Коржі
- Розтоплений маргарин змішується з цукровим піском.
- Вбити по одному яйця.
- Акуратно ввести соду, гашену оцтом.
- Додати борошно і вимісити. Поділити порівну.
- В одну половину додаємо какао.
- Форму змастити, посипати борошном і випекти бісквіт. Охолоджений бісквіт розділити ножем на два коржі.
Готуємо крем для торта з манки:
- Вариться густа солодка манна каша на молоці.
- Приготувати цукрово – масляну суміш.
- Натираються на тертці лимони (без білої внутрішньої плівки).
- Охолоджена каша змішується з солодким маслом і додається цедра лимона з соком.
- Збитий готовий крем стоїть у холодильнику 20-30 хвилин.
Збірка торта:
- Коржі, чергуючи темні з білими, промазати кремом, потім боки, не змащуючи верх.
- Зварити глазур, перемішавши її інгредієнти. Нагріти до киплячого стану і покласти олії. Помішувати, продовжуючи кип’ятіння 2-3 хвилини.
- Кількома прийомами тепла глазур наливається на верхній корж і боки.
- Витримати 60 хвилин, прибравши у прохолодне місце.
Святкове прикрашають виріб цукровою пудрою, накладаючи трафарети з літерами, або малюнками.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Торт за рецептом 20-річної давності – фірмовий і улюблений у Юлії, постійно має величезний успіх у її друзів і родичів.
Що знадобиться для суфле:
- яєць – 6;
- цукру 190 г;
- борошно – не повна ложка;
- 24 г желатину;
- молоко – 130 мл;
- коров’яче масло – 180 р.
До бісквіту:
- 4 яйця;
- 140 г – борошно;
- склянку цукру.
Глазур:
- какао – 100 г;
- цільного молока – 60 мл;
- цукровий пісок – 90 г;
- масло – 3 ложки.
Порядок приготування торта від Юлії Висоцької
- Заздалегідь приготувати бісквіт. Збиваються яйця з цукровим піском, з поступовим веденням борошна. Випікається 0,5 години у формі, нічим не змащеною. Остудити на решітці, перевернувши.
- Приготування крему – суфле. Відокремити жовтки від білків.
- Перетерти половину норми цукру з 6 жовтками, додати борошно і тепле молоко. На повільному вогні, не забуваючи помішувати, варити до консистенції густої сметани. Остуджувати, не прибираючи кришку.
- Збити, додавши вершкове масло.
- Дати, замоченному в 4 ложках холодної кип’яченої води, желатину постояти 10 хв. Підігрівати, без кип’ятіння, щоб розчинився весь.
- Білки збиваються в стійку піну, поступово додається пісок і тоненько вливається в теплому вигляді желатиновий розчин, продовжуючи збивати до гладкості і блиску.
- Суфле перемішується з заварним кремом.
- Один корж укласти в ємність з харчової плівкою і залити крем. Інший пласт притискається поверх крему. Торт тримати в холоді 7-8 год.
- Викласти на тарілку. Зайнятися глазур’ю: зварити порошок какао з молоком, цукром та олією. Закип’ятити, уварити до потрібної густоти і полити виріб.
Десерт від бабусі Емми
Ніжний торт — суфле на свято.
Для бісквіта
- жовтки – 7;
- борошна – 140 г;
- цукор – 90 г;
- масло коров’яче – 120 г;
- пакетик ваніліну;
- розпушувача – ложечка.
Крем — суфле
- білки – 7;
- агар-агар – 10 г;
- цукрового піску – 7,5 ложки;
- вершкове масло – 160 г;
- згущене молоко – банку;
- лимонної кислоти – чверть ч. л.
Глазуревое покриття
- шоколаду горького – велика плитка;
- вершки – чайна чашка;
- олії – 30 г;
- цукрового піску – 2 ч. л.
Порядок приготування десерту від бабусі Емми:
- Жовтки збити міксером з цукровим піском і ваніліном до білого кольору, додаючи розм’якшене масло частинами. Всипати борошна з розпушувачем і вимісити тісто.
- Застелити пекарської папером форму і налити тесту. Випекти при нагріванні духової шафи на 200 град. Остуджувати на решітці, без форми. Остиглий бісквіт розрізати на 2 пласта.
- У посуд з агар-агаром налити воду (7 ложок) і залишити на чверть години. Після цього додати цукор і нагріти до 116 градусів. Охолоджені білки добре збити і, не зупиняючись, обережно вливати солодку рідину.
- До збитого до пишноти маслу ложечками додається згущене молоко.
- З’єднати білкову суміш з масляним кремом.
- На дно форми покласти пласт бісквіта, зверху половину суфле, потім повторити. Готовий торт витримати на холоді не менше 2 годин.
- Зварити шоколадну глазур. Підігріти жирні вершки з цукровим піском. Коли крупинки розчиняться, суміш вилити у посуд з шоколадними шматочками. Перемішувати до однорідності, потім додати масло.
- Готовий виріб покрити постигла глазур’ю. Витримати десерт на холоді протягом години.
Торт «Пташине молоко» з манкою, лимоном і згущеним молоком
Домашній простий тортик, що нагадує дитинство.
Знадобляться:
- маргарину – пачка;
- борошно 130 г;
- пісок цукровий – 5-6 ложок;
- яєць – 3 штуки;
- какао — порошку – 75 г;
- розпушувач.
Приготування бісквіта:
- Яйця розтирають із цукровим піском і змішують з м’яким маргарином.
- Какао, борошно і розпушувач з’єднують.
- Обидві суміші об’єднують.
- Випікати в змащеній і обсипаної формі.
- Після охолодження розділити на пласти.
Щоб зварити крем, знадобиться:
- молоко – стакан;
- манка – 4 ч. л.;
- цукрового піску 2 ст. л.;
- масла вершкового – брикет;
- 2 лимона;
- половина банки згущеного молока.
Як приготувати:
- Натерти на тертці лимонної цедри.
- Зварити солодку кашу з манки.
- Збивати з охолодженої кашею, додаючи розм’якшене масло, потім потроху згущене молоко.
- Обережно з’єднати з натертим лимоном.
Глазур:
- какао порошку – 75 г;
- молока – 55-60 мл;
- цукровий пісок – 75 г;
- масла – 50 р.
Варимо:
- З’єднати і перетерти складові поливання.
- Нагріти, не допускаючи кипіння.
- Полити десерт, зверху покласти полуницю.
З додаванням какао
Для майже справжнього «Пташиного молока» нам знадобиться:
- пів – літри молока;
- манної крупи 100 г;
- розм’якшеного масла 2 брикету по 200 г;
- цукру 270 г;
- лимони 2 шт.;
- порошку какао 75 р.
Приготування десерту:
- Зварити й остудити манну кашу.
- Збивається цукровий пісок з маслом до збільшення обсягу вдвічі. Всипається порошок какао і збивається.
- По чайній ложці вводиться каша, потім натертий цитрус, не припиняючи збивання.
- Готове суфле викладається у формочки і витримується в холодильнику 5-7 ч.
«Пташине молоко», приготована вдома, відрізняється від справжнього. Але цей простий і швидкий рецепт не робить торт гірше, а навпаки десерт виділяється особливою ніжністю.