Торт «Рижик» – один з небагатьох десертів, які просто і приємно готувати. Рецепт тіста не має великої кількості варіантів, а ось крем для коржів можна приготувати різними способами.
Торт «Рижик» – класичний рецепт
Класичний рецепт Рижика можна знайти практично в будь-якій кулінарній книзі наших мам і бабусь.
Тісто:
- 500 г пшеничного борошна;
- 3 ст. л. меду;
- 200 г цукру;
- 2 яйця;
- 100 г масла;
- 2 ч. л. соди.
Крем:
- 1 ст. кефіру;
- 450 мл сметани;
- 1 ст. цукру;
- пакетик ваніліну.
Приготування тіста і коржів наступне:
- Збиваємо яйця до піноподібного стану. Як тільки почала з’являтися пінка, потроху додаємо половину приготованого цукру. Через кілька хвилин збивання цукор розчиниться.
- У сотейнику розтоплюємо масло і залишки солодкого піску. Топити продукти треба на повільному вогні, постійно помішуючи, щоб цукор розчинився в маслі. Потім додаємо мед і, помішуючи, продовжуємо прогрівати складу. Коли почне закипати, швидко додаємо соду і помішуємо ще хвилину, але не більше.
- Можна зняти з вогню відразу, як тільки маса почне пінитися після додавання соди. Але якщо трохи прожарити суміш, вона придбає приємний карамельний аромат. Готовий склад залишаємо остигати на третину години.
- Борошно перемішуємо з солодкою яєчної заготівлею, після з’єднуємо з остиглої масою і замішуємо м’яке тісто.
- Поділяємо його на 8 однакових частин і формуємо кульки, з яких розкачуємо круглі коржі.
- Випікаємо при 200 º с протягом 4 – 6 хвилин. Готовність визначаємо за карамельної відтінку.
Залишається приготувати крем, просто збивши всі інгредієнти віночком або міксером. Потім збираємо торт, укладаючи коржі один на одного і змащуючи їх кремом.
Перед подачею десерт можна прикрасити подрібненими в крихту обрізками тіста або ядрами волоських горіхів.
На замітку. Щоб торт добре просочився, рекомендується залишити його в холодильній камері на ніч. Зверху його навіть можна придавити кришкою
З заварним кремом
«Рижик» з заварним кремом неймовірно ніжний і ароматний. Для цього рецепта коржі можна приготувати за класикою, як описано в попередньому рецепті. А ось про крем варто поговорити окремо.
Для нього знадобляться наступні продукти:
- 2 яйця;
- 1 ст. цукру;
- 3 ст. л. борошна;
- щіпка ваніліну;
- 750 – 850 мл молока;
- 100 г м’якого вершкового масла.
Крем рекомендується приготувати відразу, щоб він встиг охолонути до кімнатної температури до моменту використання:
- Ретельно збиваємо яєчно-цукрову суміш.
- Вливаємо в солодку заготівлю половину молока, просіваємо борошно і вводимо ванілін. Все гарненько розмішуємо так, щоб не було борошняних грудочок, і додаємо залишки молока.
- Ставимо крем на повільний вогонь і готуємо, помішуючи лопаткою, поки консистенція не почне густіти.
- Як тільки крем стане густіше, вимикаємо вогонь і залишаємо на 15 – 20 хвилин.
- Потім вводимо масло, збиваємо міксером до однорідного стану і далі залишаємо остигати.
Зі сметанною прошарку
«Рижик» зі сметанним кремом, приготовленим за рецептом нижче, виходить дуже солодким.
Ніжний, солодкий сметанний крем досить легко приготувати. При цьому він дуже смачний і добре просочує коржі, за що його дуже люблять початківці господині.
Список продуктів для його приготування досить простий:
- сметана жирністю мінімум 20 % – 400 мл;
- згущене молоко з цукром – 150 – 200 мл (орієнтуючись на особисті уподобання);
- м’яке масло – 100 р.
Приготування крему полягає в змішуванні цих продуктів до однорідного стану. Масло під час використання має бути м’яким. Для цього його потрібно дістати з холодильної камери мінімум за годину до приготування крему.
Надалі масло допоможе десерту застигнути і тримати форму.
На замітку. Замість згущеного молока можна використовувати цукор або цукрову пудру. Пудра зробить крем більш густим і ніжним на смак, в той час як цукрові крупинки можуть залишитися при недостатньо боргом збиванні і хрустіти в готовому кремі.
Медовий торт «Рижик» з кремом з манки
Для приготування коржів можна використовувати наступні продукти:
- 2 яйця;
- стакан цукру;
- 125 г маргарину;
- 2 ст. л. квіткового меду;
- 1 ч. л. гашеного соди;
- 2 ½ ст. просіяного борошна.
Крем пропонуємо приготувати наступний:
- 2 ст. молока;
- 3 ст. л. манки;
- 300 р масла (в кремі його краще не замінювати на маргарин);
- 1 ст. цукру.
Приготування коржів:
- Спочатку збиваємо солодку яєчну заготовку. Після, додаємо мед з маслом, трохи збиваємо і ставимо на водяну баню. Готуємо, помішуючи, з чверть години і потім знімаємо з плити.
- Вводимо в отриману масу соду, перемішуємо, просіваємо борошно і замішуємо тісто.
- Каструльку з ним закриваємо кришкою, закутуємо теплими рушниками або пледом і залишаємо на пару годин.
- Коли тісто настоїться, готуємо 7 – 8 коржів, як зазвичай, вирізавши по формі кришки або страви.
Для крему необхідні такі дії:
- Варимо манку на молоці і даємо їй трохи охолонути.
- Поки каша остуджується, збиваємо масло з цукром до отримання пухкої світлої маси.
- З’єднуємо обидві заготовки і збиваємо до отримання однорідного крему.
Залишається зібрати медовик «Рижик» з готових коржів і крему, дати настоятися мінімум пару годин в холодильній камері і після подати до столу.
Варіант приготування зі згущеним молоком
Заздалегідь підготуйте:
- 500 г борошна;
- 200 г цукру;
- 2 яйця;
- 100 г меду;
- 300 р масла;
- 2 ч. л. соди;
- 400 р згущеного молока з цукром.
Готуємо торт «Рижик» зі згущеним молоком за таким алгоритмом:
- Збити міксером або віночком яєчно-цукрову заготовку.
- Третину масла з’єднати з медом і нагріти на водяній бані/повільному вогні. Помішувати, щоб інгредієнти растопились.
- Всипати соду, просіяти борошно і замісити тісто.
- Ввести яєчну заготівлю, постійно помішуючи.
- Вимісити вручну тісто, скачати його в ковбаску і нарізати кільцями однакової товщини. Розкачати з них коржі і випекти в духовці. Вирізати з теплих коржів однакові круглі заготовки.
- Збити згущене молоко і масло до отримання однорідного крему.
- Змастити коржі одержаним складом. Обрізки подрібнити в крихту і обсипати ними готовий десерт.
З горіхами та фруктами
Секрет надзвичайно смачного «Рижика» з горішками і фруктами лежить в його прошарку. Коржі знову готуються за класичним рецептом. Їх знадобиться 6 штук.
Для прошарку рекомендується наступний список продуктів:
- 500 г сметани або вершків високої жирності;
- стакан цукру;
- лимон;
- 2 плоду стиглих ківі;
- пара солодких мандарин;
- 120 – 150 г ядер волоських горіхів.
Готуємо наш незвичайний «Рижик»:
- Крем готується всього за кілька хвилин, потрібно тільки збити сметану або вершки з цукром. З лимона слід зняти цедру за допомогою терки, щоб ввести її в крем. Добре все розмішати. Для більш яскравого аромату можна вичавити з м’якоті столову ложку соку і теж додати в отриманий склад.
- Горішки розтовкти в ступці або прокатати качалкою, щоб вийшли маленькі шматочки.
- Мандарини очистити від шкірки і білої м’якоті. Часточки розрізати вздовж на 2 – 3 частини. Ківі почистити, розрізати вздовж на половинки, а після – пластинками.
Торт збирається наступним чином:
- Перший шар крему посипається горішками.
- Другий шар доповнюється ківі.
- Третій шар знову йде з горішками.
- Четверта кремова прошарок доповнюється мандаринами.
- П’ятий шар – крем і горіхи.
- Шостий корж змащується кремом і посипається рубаними в крихту обрізками з коржів.
Перед подачею можна прикрасити торт залишками фруктів.
Випічка з кремом на основі молока
Для молочного крему знадобиться наступний список продуктів:
- 2 ст. цукру;
- 300 р масла;
- 3 ст. молока;
- 2 ст. л. борошна.
Процес анітрохи не складніше вже описаних вище:
- Насамперед кілька склянок молока ставимо грітися. Молоко, що залишилося, перемішуємо з борошном так, щоб не утворилося борошняних грудочок. Молоко до кипіння доводити не потрібно, достатньо просто добре його нагріти.
- Потім викладаємо борошняну масу в тепле молоко і добре розмішуємо. Даємо заготівлі трохи постояти, достатньо 5 – 10 хвилин.
- Після, кладемо м’яке масло в крем і ретельно збиваємо.
Крему потрібно дати настоятися ще з чверть години, а потім використовувати за призначенням. Завдяки маслу торт добре застигне в холодильнику, але в той же час десерт збереже свою ніжність.
Готувати улюблений з дитинства «Рижик» простіше простого. Він не вимагає багато часу на підготовку, а завжди виходить смачним і ніжним. Порадуйте своїх домашніх відмінною випічкою!