Торт Рижик – 7 рецептів в домашніх умовах

Торт «Рижик» – один з небагатьох десертів, які просто і приємно готувати. Рецепт тіста не має великої кількості варіантів, а ось крем для коржів можна приготувати різними способами.

Торт «Рижик» – класичний рецепт

Класичний рецепт Рижика можна знайти практично в будь-якій кулінарній книзі наших мам і бабусь.

Тісто:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 3 ст. л. меду;
  • 200 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 100 г масла;
  • 2 ч. л. соди.

Крем:

  • 1 ст. кефіру;
  • 450 мл сметани;
  • 1 ст. цукру;
  • пакетик ваніліну.

Приготування тіста і коржів наступне:

  • Збиваємо яйця до піноподібного стану. Як тільки почала з’являтися пінка, потроху додаємо половину приготованого цукру. Через кілька хвилин збивання цукор розчиниться.
  • У сотейнику розтоплюємо масло і залишки солодкого піску. Топити продукти треба на повільному вогні, постійно помішуючи, щоб цукор розчинився в маслі. Потім додаємо мед і, помішуючи, продовжуємо прогрівати складу. Коли почне закипати, швидко додаємо соду і помішуємо ще хвилину, але не більше.
  • Можна зняти з вогню відразу, як тільки маса почне пінитися після додавання соди. Але якщо трохи прожарити суміш, вона придбає приємний карамельний аромат. Готовий склад залишаємо остигати на третину години.
  • Борошно перемішуємо з солодкою яєчної заготівлею, після з’єднуємо з остиглої масою і замішуємо м’яке тісто.
  • Поділяємо його на 8 однакових частин і формуємо кульки, з яких розкачуємо круглі коржі.
  • Випікаємо при 200 º с протягом 4 – 6 хвилин. Готовність визначаємо за карамельної відтінку.

Залишається приготувати крем, просто збивши всі інгредієнти віночком або міксером. Потім збираємо торт, укладаючи коржі один на одного і змащуючи їх кремом.

Перед подачею десерт можна прикрасити подрібненими в крихту обрізками тіста або ядрами волоських горіхів.

На замітку. Щоб торт добре просочився, рекомендується залишити його в холодильній камері на ніч. Зверху його навіть можна придавити кришкою

З заварним кремом

«Рижик» з заварним кремом неймовірно ніжний і ароматний. Для цього рецепта коржі можна приготувати за класикою, як описано в попередньому рецепті. А ось про крем варто поговорити окремо.

Дивіться також:  Яблука в клярі – 6 рецептів приготування

Для нього знадобляться наступні продукти:

  • 2 яйця;
  • 1 ст. цукру;
  • 3 ст. л. борошна;
  • щіпка ваніліну;
  • 750 – 850 мл молока;
  • 100 г м’якого вершкового масла.

Крем рекомендується приготувати відразу, щоб він встиг охолонути до кімнатної температури до моменту використання:

  • Ретельно збиваємо яєчно-цукрову суміш.
  • Вливаємо в солодку заготівлю половину молока, просіваємо борошно і вводимо ванілін. Все гарненько розмішуємо так, щоб не було борошняних грудочок, і додаємо залишки молока.
  • Ставимо крем на повільний вогонь і готуємо, помішуючи лопаткою, поки консистенція не почне густіти.
  • Як тільки крем стане густіше, вимикаємо вогонь і залишаємо на 15 – 20 хвилин.
  • Потім вводимо масло, збиваємо міксером до однорідного стану і далі залишаємо остигати.

Зі сметанною прошарку

«Рижик» зі сметанним кремом, приготовленим за рецептом нижче, виходить дуже солодким.

Ніжний, солодкий сметанний крем досить легко приготувати. При цьому він дуже смачний і добре просочує коржі, за що його дуже люблять початківці господині.

Список продуктів для його приготування досить простий:

  • сметана жирністю мінімум 20 % – 400 мл;
  • згущене молоко з цукром – 150 – 200 мл (орієнтуючись на особисті уподобання);
  • м’яке масло – 100 р.

Приготування крему полягає в змішуванні цих продуктів до однорідного стану. Масло під час використання має бути м’яким. Для цього його потрібно дістати з холодильної камери мінімум за годину до приготування крему.

Надалі масло допоможе десерту застигнути і тримати форму.

На замітку. Замість згущеного молока можна використовувати цукор або цукрову пудру. Пудра зробить крем більш густим і ніжним на смак, в той час як цукрові крупинки можуть залишитися при недостатньо боргом збиванні і хрустіти в готовому кремі.

Медовий торт «Рижик» з кремом з манки

Для приготування коржів можна використовувати наступні продукти:

  • 2 яйця;
  • стакан цукру;
  • 125 г маргарину;
  • 2 ст. л. квіткового меду;
  • 1 ч. л. гашеного соди;
  • 2 ½ ст. просіяного борошна.

Крем пропонуємо приготувати наступний:

  • 2 ст. молока;
  • 3 ст. л. манки;
  • 300 р масла (в кремі його краще не замінювати на маргарин);
  • 1 ст. цукру.
Дивіться також:  Яблучний пиріг зі сметанною заливкою – 6 дуже смачних рецептів

Приготування коржів:

  • Спочатку збиваємо солодку яєчну заготовку. Після, додаємо мед з маслом, трохи збиваємо і ставимо на водяну баню. Готуємо, помішуючи, з чверть години і потім знімаємо з плити.
  • Вводимо в отриману масу соду, перемішуємо, просіваємо борошно і замішуємо тісто.
  • Каструльку з ним закриваємо кришкою, закутуємо теплими рушниками або пледом і залишаємо на пару годин.
  • Коли тісто настоїться, готуємо 7 – 8 коржів, як зазвичай, вирізавши по формі кришки або страви.

Для крему необхідні такі дії:

  • Варимо манку на молоці і даємо їй трохи охолонути.
  • Поки каша остуджується, збиваємо масло з цукром до отримання пухкої світлої маси.
  • З’єднуємо обидві заготовки і збиваємо до отримання однорідного крему.

Залишається зібрати медовик «Рижик» з готових коржів і крему, дати настоятися мінімум пару годин в холодильній камері і після подати до столу.

Варіант приготування зі згущеним молоком

Заздалегідь підготуйте:

  • 500 г борошна;
  • 200 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 100 г меду;
  • 300 р масла;
  • 2 ч. л. соди;
  • 400 р згущеного молока з цукром.

Готуємо торт «Рижик» зі згущеним молоком за таким алгоритмом:

  • Збити міксером або віночком яєчно-цукрову заготовку.
  • Третину масла з’єднати з медом і нагріти на водяній бані/повільному вогні. Помішувати, щоб інгредієнти растопились.
  • Всипати соду, просіяти борошно і замісити тісто.
  • Ввести яєчну заготівлю, постійно помішуючи.
  • Вимісити вручну тісто, скачати його в ковбаску і нарізати кільцями однакової товщини. Розкачати з них коржі і випекти в духовці. Вирізати з теплих коржів однакові круглі заготовки.
  • Збити згущене молоко і масло до отримання однорідного крему.
  • Змастити коржі одержаним складом. Обрізки подрібнити в крихту і обсипати ними готовий десерт.

З горіхами та фруктами

Секрет надзвичайно смачного «Рижика» з горішками і фруктами лежить в його прошарку. Коржі знову готуються за класичним рецептом. Їх знадобиться 6 штук.

Для прошарку рекомендується наступний список продуктів:

  • 500 г сметани або вершків високої жирності;
  • стакан цукру;
  • лимон;
  • 2 плоду стиглих ківі;
  • пара солодких мандарин;
  • 120 – 150 г ядер волоських горіхів.
Дивіться також:  Крем заварний на молоці – 7 рецептів для різних тортів

Готуємо наш незвичайний «Рижик»:

  • Крем готується всього за кілька хвилин, потрібно тільки збити сметану або вершки з цукром. З лимона слід зняти цедру за допомогою терки, щоб ввести її в крем. Добре все розмішати. Для більш яскравого аромату можна вичавити з м’якоті столову ложку соку і теж додати в отриманий склад.
  • Горішки розтовкти в ступці або прокатати качалкою, щоб вийшли маленькі шматочки.
  • Мандарини очистити від шкірки і білої м’якоті. Часточки розрізати вздовж на 2 – 3 частини. Ківі почистити, розрізати вздовж на половинки, а після – пластинками.

Торт збирається наступним чином:

  • Перший шар крему посипається горішками.
  • Другий шар доповнюється ківі.
  • Третій шар знову йде з горішками.
  • Четверта кремова прошарок доповнюється мандаринами.
  • П’ятий шар – крем і горіхи.
  • Шостий корж змащується кремом і посипається рубаними в крихту обрізками з коржів.

Перед подачею можна прикрасити торт залишками фруктів.

Випічка з кремом на основі молока

Для молочного крему знадобиться наступний список продуктів:

  • 2 ст. цукру;
  • 300 р масла;
  • 3 ст. молока;
  • 2 ст. л. борошна.

Процес анітрохи не складніше вже описаних вище:

  • Насамперед кілька склянок молока ставимо грітися. Молоко, що залишилося, перемішуємо з борошном так, щоб не утворилося борошняних грудочок. Молоко до кипіння доводити не потрібно, достатньо просто добре його нагріти.
  • Потім викладаємо борошняну масу в тепле молоко і добре розмішуємо. Даємо заготівлі трохи постояти, достатньо 5 – 10 хвилин.
  • Після, кладемо м’яке масло в крем і ретельно збиваємо.

Крему потрібно дати настоятися ще з чверть години, а потім використовувати за призначенням. Завдяки маслу торт добре застигне в холодильнику, але в той же час десерт збереже свою ніжність.

Готувати улюблений з дитинства «Рижик» простіше простого. Він не вимагає багато часу на підготовку, а завжди виходить смачним і ніжним. Порадуйте своїх домашніх відмінною випічкою!

Прокрутка до верху